BESLUIT VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Zitting van dinsdag 28 november 2023

 

 

Aanwezig: Luc Vuylsteke de Laps (voorzitter); Bart Van Couwenberghe (burgemeester); Anke Dehuisser (algemeen directeur); Wim Bollaert, Gerda Lambrecht en Lenn De Cleene (schepenen); Jozef Ampe, Goedele Breyne, Diederik Vandendriessche, David Van den Bergh, Filip Craen, Stefan Beeldens, Marie Misselyn, Isabelle De Meese, Jos Peeters, Irenè Arnalsteen en Sandra Maes (raadsleden);

Verontschuldigd: Els Pauwels (schepen); Katia Devriendt en Veerle D'Haene (raadsleden);

 

 

Toewijzingsreglement woonmaatschappij Thuisrand bv - goedkeuring

 

De gemeenteraad, in openbare zitting,

 

Juridische achtergrond

De Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.12 t.e.m. 6.14 die de toewijzing voor sociale huurwoningen regelen.

Het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.22 t.e.m. 6.28 die de opmaak van het toewijzingsreglement regelen.

Het artikel 40, §3 van het Decreet lokaal bestuur.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de

bestuurshandelingen.

 

Feiten en context

Sinds 1 juli 2023 is woonmaatschappij Thuisrand bv opgestart in het werkingsgebied

Antwerpen-Zuidrand.

Met de vorming van de nieuwe woonmaatschappijen zal op 1 januari 2024 ook een nieuw

toewijsmodel in werking treden.

De woonmaatschappij neemt het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. Alle gemeenten van het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad, aangevuld met relevante huisvestings- en welzijnsactoren uit het werkingsgebied van de woonmaatschappij. De woonmaatschappij zit de toewijzingsraad voor.

De samenstelling en aantal vertegenwoordigers van de toewijzingsraad van de woonmaatschappij Thuisrand bv ziet er als volgt uit:

• Lokale besturen Aartselaar, Borsbeek, Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel: 8 vertegenwoordigers;

• Centrum Algemene Welzijnswerk (CAW) Antwerpen : 1 vertegenwoordiger;

• Geestelijke gezondheidszorgnetwerk Multiversum: 1 vertegenwoordiger;

• Dienst Opgroeien : 1 vertegenwoordiger;

• Woonmaatschappij Thuisrand: 2 vertegenwoordigers.

Er werd een werkgroep toewijzingsraad opgericht die voorstellen heeft uitwerkt. Deze werkgroep organiseerde vier werksessies op 27 juni 2023, 29 augustus 2023, 21 september 2023 en 17 oktober 2023.

De werkgroep toewijzingsraad van Thuisrand heeft op basis van het nieuwe regelgevend kader en tijdens bovengenoemde werksessies een ontwerp van toewijzingsreglement opgemaakt. Hierbij is lokaal maatwerk enkel mogelijk voor enerzijds het instellen van een strengere lokale bindingsvoorwaarde (pijler 1) en anderzijds voor het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3).

Daarnaast schrijft de regelgeving ook voor dat de woonmaatschappij de gemeente op de hoogte brengt van de beslissingen met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).

De gemeenteraad kan echter enkel het ontwerp van toewijzingsreglement amenderen voor wat betreft de strengere woonbinding (pijler 1) en de specifieke doelgroepen (pijler 3).

De woonmaatschappij integreert de goedgekeurde toewijzingsreglementen in het definitieve

toewijzingsreglement.

 

Argumentatie

De werkgroep toewijzingsraad van Thuisrand heeft ervoor geopteerd om geen strengere lokale woonbinding op te nemen dan de wettelijke voorziene voorrangregel. De wettelijke voorrangsregel lokale binding stelt dat kandidaat-huurders die in de afgelopen tien jaar vijf jaar onafgebroken in de gemeente hebben gewoond voorrang krijgen op basis van lokale binding.

Dit wordt gemotiveerd vanuit het gegeven dat de huidige langdurige woonbinding met de gemeente reeds een verstrenging is ten aanzien van de vorige lokale binding.

Na analyse van de huidige wachtlijst van Thuisrand is gebleken dat door het toepassen van deze strengere lokale woonbinding gemiddeld 25% minder kandidaten in aanmerking komen voor deze voorrangsregel.

Indien er nog een verstrenging van de lokale binding zou worden opgelegd, bijvoorbeeld de afgelopen vijftien jaar tien jaar onafgebroken in de gemeente hebben gewoond, dan komen er gemiddeld 60% minder kandidaten in aanmerking voor de voorrangsregel van lokale binding.

 

De werkgroep toewijzingsraad van Thuisrand kiest ervoor bij consensus om wel een

voorrangsbepaling op te nemen in het toewijzingsreglement voor kandidaat-huurders met een langdurige woonbinding met het werkingsgebied.

Deze voorrangsbepaling zal toegepast worden in alle gemeenten van het werkingsgebied van de woonmaatschappij. Deze voorrangsregel komt op de tweede plaats, na de langdurige woonbinding met de gemeente.

 

In het kader van het voorliggend toewijzingsreglement krijgt artikel 6.23 BVCW volgende concrete invulling, waarbij de verhuurder bij de standaardtoewijzingen en de toewijzingen aan een specifieke doelgroep achtereenvolgens rekening houdt met:

1. De kandidaat-huurder die in een periode van de laatste tien jaar vóór de toewijzing minstens vijf jaar ononderbroken inwoner is of geweest is van de gemeente waar de toe te wijzen woning ligt (zijnde de langdurige woonbinding);

2. De kandidaat-huurder met langdurige woonbinding met het werkingsgebied;

3. De kandidaat-huurder die mantelzorg verleent aan of mantelzorg ontvangt van één of meer personen die woont/wonen in de gemeente waar de toe te wijzen woning ligt;

4. De chronologische volgorde van de inschrijvingen in het centraal inschrijvingsregister.

 

Binnen de werkgroep toewijzingsraad werd ervoor geopteerd om naast de reeds bestaande doelgroepenplannen in het werkingsgebied, geen nieuwe doelgroepen op te nemen. Indien er zich opportuniteiten voordoen worden deze besproken in de toewijzingsraad en wordt het

toewijzingsreglement aangepast.

Binnen het werkingsgebied wordt ervoor geopteerd om volgende doelgroepen op te nemen in het toewijzingsreglement:

• Kandidaat-huurder vanaf 65 jaar;

• Kandidaat-huurder met een geestelijke gezondheidsproblematiek;

• Kandidaat-huurder met een fysieke of mentale beperking of handicap.

 

Binnen de toewijzingsraad werd besloten om het contingent versnelde toewijzingen (pijler 2) jaarlijks te laten berekenen door de woonmaatschappij, waarna dit ter kennisgeving wordt toegelicht op het bestuursorgaan.

 

Voor de periode van 1 januari 2024 tot 31 december 2024 wordt het contingent vastgelegd op basis van het aantal toewijzingen in de periode 2019-2023. Het contingent voor 2024 bedraagt 34 toewijzingen.

Afgesproken aantal jaarlijks toe te wijzen plaatsen per doelgroep:

• Doelgroep (dreigende) dak- of thuislozen (toewijzing via het CAW): 6 plaatsen;

• Doelgroep jongeren die zelfstandig wonen of gaan wonen met begeleiding (toewijzing via

dienst Opgroeien): 6 plaatsen;

• Doelgroep geestelijke gezondheidsproblematiek (toewijzing via Multiversum): 6 plaatsen;

• OCMW: elke gemeente heeft recht op 1 versnelde toewijs per jaar: 8 plaatsen;

• Doelgroep slechte huisvesting (toewijzing via lokaal bestuur): 4 plaatsen;

• Bijzondere omstandigheden sociale aard: 4 plaatsen.

 

De aanwezigheid van professioneel netwerk rond een kwetsbaar persoon, vormt een belangrijke meerwaarde om op langere termijn het behoud van de woning te garanderen. Door dit als criterium mee te nemen kan de continuïteit en de nabijheid van het netwerk blijvend gefaciliteerd worden.

De betrokken welzijnsactor/OCMW gaat het engagement aan om begeleiding op te nemen, in samenwerking met de huurbegeleiding van de woonmaatschappij, indien de situatie uit de hand dreigt te lopen (bv. huurachterstal, slecht onderhoud van de woning, overlast).

 

Bij inhuring wordt een begeleidingsovereenkomst opgemaakt tussen de huurder,

welzijnspartner/OCMW en woonmaatschappij Thuisrand. Zij bieden ondersteuning op verschillende domeinen die relevant zijn voor duurzaam wonen:

• financiën en administratie;

• onderhoud van de woning en de gemeenschappelijke delen;

• goed beheer van de woning;

• samen leven met de buren;

• alle andere rechten en plichten uit het contract en reglement van inwendige orde.

 

Bij inhuring zal ook een aanspreekpunt worden aangeduid zodat de woonmaatschappij Thuisrand weet waar ze terecht kan bij eventuele vragen/problemen met betrekking tot de huurder die ingestroomd is via pijler 2.

 

De woonmaatschappij Thuisrand wordt belast met de uitvoering van het toewijzingsreglement. Het reglement treedt in werking op 1 januari 2024.

 

BESLUIT: Goedkeuring toewijzingsreglement
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het ontwerp van toewijzingsreglement zoals

voorgelegd door de werkgroep toewijzingsraad van woonmaatschappij Thuisrand bv, goed.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de genomen beslissingen door woonmaatschappij

Thuisrand bv met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.