BESLUIT VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

 

 

Zitting van dinsdag 26 september 2023

 

 

Aanwezig: Luc Vuylsteke de Laps (voorzitter); Bart Van Couwenberghe (burgemeester); Anke Dehuisser (algemeen directeur); Wim Bollaert, Gerda Lambrecht, Lenn De Cleene en Els Pauwels (schepenen); Jozef Ampe, Goedele Breyne, Diederik Vandendriessche, David Van den Bergh, Katia Devriendt, Filip Craen, Stefan Beeldens, Isabelle De Meese, Veerle D'Haene, Jos Peeters, Irenè Arnalsteen en Sandra Maes (raadsleden);

Verontschuldigd: Marie Misselyn (raadslid);

 

 

Lokaal bestuur - AMJP 2020-2025 - goedkeuring

 

De raad voor maatschappelijk welzijn , in openbare zitting,

 

Juridische achtergrond

Artikel 249§1 en §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat de meerjarenplanning van gemeente en OCMW een geïntegreerd geheel vormen en dat elke raad stemt over haar deel van het meerjarenplan.

 

Artikels 8 tot en met 13 van het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over BBC 2020 die handelen over de inhoud van het meerjarenplan.

 

Artikel 16 van het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 met betrekking tot het financieel evenwicht van het meerjarenplan.

 

Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.

 

De omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 betreffende de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale volgens de beleids- en beheerscyclus.

 

Het besluit van de OCMW-raad van 16 december 2019 waarin het deel van het meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW wordt vastgesteld.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 waarin het meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Het besluit van de OCMW-raad van 15 december 2020 waarin het deel van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW wordt vastgesteld.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 15 december 2020 waarin de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Het besluit van de OCMW-raad van 14 december 2021 waarin het deel van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW wordt vastgesteld.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 14 december 2021 waarin de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Het besluit van de OCMW-raad van 20 december 2022 waarin het deel van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW wordt vastgesteld.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 20 december 2022 waarin de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Feiten en context

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur voorziet in een geïntegreerde planning van het beleid van de gemeente en het OCMW. De gemeente en het OCMW maken dus geen afzonderlijke planningsdocumenten meer op. Het meerjarenplan voor 2020–2025 is een gezamenlijk beleidsrapport waarin de beleidsdoelstellingen en ramingen van zowel de gemeente als van het OCMW opgenomen worden. Op die manier kan een geïntegreerd lokaal sociaal beleid maximaal worden gerealiseerd: beide rechtspersonen hebben samen één doelstellingenboom, waarbij de doelstellingen van het OCMW en die van de gemeente vervlochten zijn.

 

Elke rechtspersoon blijft wel afzonderlijk instaan voor de eigen verplichtingen en verbintenissen. Daarom blijft er een duidelijk onderscheid bestaan tussen de kredieten van de gemeente en die van het OCMW. Dat komt tot uiting in het schema met het overzicht van de kredieten (schema M3), waarin de kredieten voor de gemeente en het OCMW apart worden opgenomen. In de strategische nota worden de beleidsdoelstellingen geïntegreerd weergegeven. Een beleidsdoelstelling kan zowel acties/actieplannen omvatten voor de gemeente als voor het OCMW. De ramingen die gekoppeld zijn aan deze acties/actieplannen en doelstellingen kunnen opgenomen zijn in de kredieten van de gemeente en/of het OCMW.

 

De financiële evenwichten gelden op het niveau van het lokaal bestuur, dus voor gemeente en OCMW samen.

 

De transacties tussen de gemeente en haar OCMW zijn geen budgettaire ontvangsten en uitgaven. Ze mogen dan ook niet worden opgenomen en weergegeven in het meerjarenplan. De gemeente moet er wel voor zorgen dat het OCMW zijn financiële verplichtingen kan nakomen. Dat verloopt echter niet meer zoals vroeger via de opname van een geraamde gemeentelijke bijdrage in het meerjarenplan, maar door een tussenkomst in de financiële verplichtingen van het OCMW bij de vaststelling van de jaarrekening.

 

Het vroegere budget is geïntegreerd in het meerjarenplan. Om die reden moet het meerjarenplan (minstens) jaarlijks aangepast worden om de kredieten voor het volgende boekjaar vast te stellen. Dit gebeurt nog niet in deze aanpassing meerjarenplan.  De budgetten 2024 zullen vastgesteld worden  bij de aanpassing meerjarenplan die in december aan de raad zal worden voorgelegd.

 

Adviezen

De aanpassing meerjarenplan werd positief geadviseerd door het managementteam van het lokaal bestuur.

 

Argumentatie

Suzy Mariën (wnd. financieel directeur) licht de aanpassing van het meerjarenplan toe aan de hand van een presentatie.

 

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

Suzy Mariën (wnd. financieel directeur): Er worden in 2023 twee aanpassingen aan het meerjarenplan gedaan. Voor deze aanpassing ligt de focus op het huidige boekjaar.

 

Suzy Mariën (wnd. financieel directeur): De overtredingen binnen zone 30 en zone 50 worden sinds januari geïnd via de GAS5. De raming was oorspronkelijk 230.000 euro. Ondertussen is de raming 616.000 euro voor 2023. Qua uitgaven betalen we een bijdrage aan Hekla en aan IGEAN. De raming van Hekla werd verdeeld op basis van het aantal inwoners. Hove heeft meer boetes uitgeschreven, Hekla zal de kosten herverdelen op basis van het aantal uitgeschreven pv’s. IGEAN is geraamd per boete en zal dus ook verhoogd worden. We verwachten in het najaar de bijsturingen van Hekla en IGEAN en dat wordt dan verwerkt in de aanpassing van het meerjarenplan in december.

 

David Van den Bergh (pH7-Positief Hove): Is dat geen gemeentelijk beslissing van hoe de werkingsmiddelen toegekend worden?

 

Suzy Mariën (wnd. financieel directeur): Wij proberen nu zo goed mogelijk te ramen. Het feit dat de verdeling gebeurd is op basis van inwoners is geen correcte verdeling meer. Hekla zal dit bijstellen in hun aanpassing meerjarenplan met een verdeling op basis van boetes. Wij hebben ons daar nu al op gebaseerd zodat het nu al een betere indicatie is.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): GAS5 is via IGEAN? Wij hebben een percentage van 33%? Zijn wij hier zo crimineel?

 

Bart Van Couwenberghe (N-VA): Dat is zo hoog omdat wij al 15 jaar twee flitspalen hebben staan en de anderen nog niet én er ook een mobiel toestel is dat elke 5 weken ergens anders staat. Dit percentage is nu scheefgetrokken omdat andere gemeentes nog moeten opstarten.

 

David Van den Bergh (pH7-Positief Hove): Het is niet omdat hier 33% geflitst is, dat wij 33% van de werkingsbijdrage van Hekla gaan betalen.

 

Suzy Mariën (wnd. financieel directeur): De bijdrage voor GAS staat volledig los van de bijdragen voor de werking van Hekla.

 

David Van den Bergh (pH7-Positief Hove): Dat zijn de GAS-boetes, maar de pv’s zijn juist gequoteerd. En de GAS-vrije boetes?

 

Suzy Mariën (wnd. financieel directeur): De GAS-boetes worden geïnd via IGEAN. IGEAN neemt ook een beslissing bij bezwaren. Daarvoor betalen we aan IGEAN. Het uitlezen van de toestellen, dat neemt de politie op zich.

 

Bart Van Couwenberghe (N-VA): Volgens de GAS5-wetgeving mag de uitlezer de boete niet uitschrijven. IGEAN is door ons gemachtigd om de pv’s door te sturen.

 

David Van den Bergh (pH7-Positief Hove): Als er 44% pv’s zijn, hoeveel procent bijdrage betalen wij?

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Hove betaalt ongeveer 10% van de middelen van Hekla en dat is sinds de oprichting van Hekla niet gewijzigd.

 

David Van den Bergh (pH7-Positief Hove): Met deze titel wek je de indruk van wel.

 

Suzy Mariën (wnd. financieel directeur): De bijdrage voor GAS5 staat los van de bijdrage voor de werking van Hekla.

 

Bart Van Couwenberghe (N-VA): Hekla geeft boetes door aan IGEAN. Er is een kost per pv. Dat percentage ligt voor ons hoog omdat wij al vroeg gestart zijn omdat er camera’s stonden. Naarmate andere gemeenten hun trajectcontrole uitrollen, zullen er meer boetes bijkomen en zal dat percentage voor Hove zakken. Dat is een faire regeling voor iedereen.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): U zei het al zelf: er staan nog een aantal punten op de agenda vandaag: stopzetting academie en gedeeltelijke stopzetting gemeentehuis. Het deel restauratie gemeentehuis gaat wel door, maar dat staat dus nu niet ingeschreven? Alles staat op 0.

 

Suzy Mariën (wnd. financieel directeur): Klopt, wat er nu instaat is voor het afwerken van de contracten die waren aangegaan in kader van de oorspronkelijke opdracht. De restauratie is nog niet gebudgetteerd.

 

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Deze materie is gedetailleerd toegelicht – is het niet de bedoeling dat we dit organiseren in een commissie financiën? Dat is gangbaar. Dit is maar summier aan bod gekomen in juni.

Dit geeft blijk van al waar de oppositie heeft op gehamerd. Van jullie oorspronkelijk meerjarenplan schiet nog maar weinig over. Die gigantische budgetten voor academie, administratief centrum, waarom de grond in de Geelhandlaan moest verkocht worden en de pastorij moest verkocht worden. Op al die punten zien wij dat dit volledig teruggedraaid is. Wat ons wel verontrust, is dat er op de einde van het legislatuur nog een torenhoog investeringsvolume ingeschreven staat. Wat zal er effectief nog gerealiseerd worden? Waarom wordt de pastorij teruggedraaid? Er is geargumenteerd dat het aftands was en moest verkocht worden. We hadden dit graag gemotiveerd gezien door het college.

 

Wim Bollaert (Fan van Hove): In juni hadden we de aankondiging gedaan dat het een light versie zal zijn. Dat heeft de financieel directeur ook duidelijk gesteld. Er is deze zomer nog veel gebeurd, een commissie had misschien duidelijk geweest, maar op een half uur is iedereen mee. Dat is een foutje in parcours, hadden we moeten voorzien. We hebben heel wat bijsturingen gedaan: nog twee symbooldossiers: de bomenbank en de pastorij. Daar is de keuze gemaakt vanuit budgettair oogpunt. Er was ruimte omdat te doen. We realiseren ons dat we nog weinig patrimonium zelf in handen hebben, zeker als er ruimtevragen zijn. Er is o.a. een vraag geweest van het Rode Kruis. We hebben toen de doorvertaling gemaakt en de vraag gesteld: kunnen we daar niets maatschappijversterkend mee doen? Met het Rode Kruis is het afgesprongen, die hebben een pand in Lint gevonden. De bomenbank lijkt me beter om deze in portefeuille te houden in kader van het traject van het ruimtelijk beleidsplan. Het is inderdaad een zwaar investeringsprogramma. We mogen best ambitieus blijven. U ziet dat ook het gemeentehuis op de agenda staat. De ramen in de school, is een tienjarig dossier bij Agodi, we hebben beslist van dit gewoon uit te voeren. Ik deel de mening van de financieel directeur rond de exploitatiekosten. Als er ergens gaten vallen in de bezetting, dan vallen we snel terug op externe consultants. Ook met de audit die volgende week van start gaat op financiën, hebben we tegen het einde van het jaar een zicht op een definitief kader, idem voor omgeving. Dan gaan de cijfers er een stuk rooskleuriger uitzien.

 

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Over de academie: de termen zijn verwarrend: afgevoerd, on hold hoor ik het nu zeggen. Buiten het bedrag van 130.000 euro die betaald moeten worden, zijn er geen kosten meer? Dat is weg zonder dat er een steen gelegd is. Vanwaar de term on hold?

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Kan het college de terminologie uitklaren?

 

Wim Bollaert (Fan van Hove): Ik ga het nog ingewikkelder maken en er nog een bijplakken: we hebben oorspronkelijk de budgetten bevroren. Er zijn in het strategisch vastgoedplan nog een aantal kleinere investeringen in de academie. Het project op zich zit niet meer in het meerjarenplan. De uiteindelijke kosten zijn hoog ingeschat – u zal dat straks zien bij de academie, de verbrekingsvergoeding ligt uiteindelijk vrij laag. Voor het gemeentehuis is er ook een doorstart. De kosten zijn geen kosten op het sterfhuis – dat studiewerk is niet verloren.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Voor de renovatie van het gemeentehuis zit er geen geld in. Dus dat komt er nog bovenop?

 

Wim Bollaert (Fan van Hove): Er is verwarring over: die lijn in geschrapt, maar de energiebesparende maatregelen zitten er wel in, maar op andere posten. Die budgetten zijn wel degelijk opgesplitst maar op andere posten.

 

Financiële weerslag

Financiële samenvatting

 

De aanpassing meerjarenplan van het lokaal bestuur Hove 2020-2025 wordt vastgesteld met volgende cijfers:

 

Voor 2020

Beschikbaar budgettair resultaat:                                6.119.790 EUR

Autofinancieringsmarge:                                              1.998.162 EUR

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge:                      2.310.523 EUR

 

Voor 2021

Beschikbaar budgettair resultaat:                                6.895.650 EUR

Autofinancieringsmarge:                                              1.365.984 EUR

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge:                      1.572.089 EUR

 

Voor 2022

Beschikbaar budgettair resultaat:                                7.009.249 EUR

Autofinancieringsmarge:                                                 895.653 EUR

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge:                      1.128.618 EUR

 

Voor 2023

Beschikbaar budgettair resultaat:                                1.488.930 EUR

Autofinancieringsmarge:                                                   68.074 EUR

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge:                         135.439 EUR

 

Voor 2024

Beschikbaar budgettair resultaat:                                   443.009 EUR

Autofinancieringsmarge:                                                 307.943 EUR

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge:                         378.385 EUR

 

Voor 2025

Beschikbaar budgettair resultaat:                                   768 304 EUR

Autofinancieringsmarge:                                              1.085.445 EUR

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge:                      1.172.499 EUR

 

 

BESLUIT: Vaststelling aanpassing meerjarenplanning 2020-2025
eenparig aangenomen.
 

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het deel OCMW van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 vast.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.