BESLUIT VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Zitting van dinsdag 30 april 2024

 

 

Aanwezig: Luc Vuylsteke de Laps (voorzitter); Bart Van Couwenberghe (burgemeester); Anke Dehuisser (algemeen directeur); Wim Bollaert, Gerda Lambrecht, Lenn De Cleene en Els Pauwels (schepenen); Jozef Ampe, Goedele Breyne, Diederik Vandendriessche, Katia Devriendt, Filip Craen, Stefan Beeldens, Isabelle De Meese, Veerle D'Haene, Jos Peeters, Irenè Arnalsteen en Sandra Maes (raadsleden);

Verontschuldigd: David Van den Bergh en Marie Misselyn (raadsleden);

 

 

Rapportering Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) 1.0 - aktename

 

De gemeenteraad, in openbare zitting,

 

Juridische achtergrond

Het ondertekenen door de gemeente Hove van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen;

 

Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemenen engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen.

 

Art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”

 

Feiten en context

Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact moet jaarlijks gerapporteerd worden over de voortgang. Dit rapport moet na voorleggen aan de gemeenteraad bij Agentschap Binnenlands Bestuur ingediend worden.

 

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het portaal voor het Lokaal Energie en Klimaat Pact, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt.

 

De deadline voor de rapportering van 2023 is 1 mei 2024.

 

De volledige rapportage is terug te vinden in bijlage.

 

Argumentatie

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Een hele reeks cijfers, de ene al positiever dan de  andere. Wat is de stand van zaken, hoe gaan we daarmee verder om 100% scores te halen tegen de deadline. Zijn er daar toch zaken die moeilijker liggen?

 

Bart Van Couwenberghe (N-VA): We zitten bij veel zaken al over de helft.

Van sommige zaken kan je je afvragen of ze op het niveau van Hove zijn, zoals het aantal laadpalen. Wijkrenovatie pakken we samen met de gemeente Kontich aan. Als we kijken naar de gemiddelde percentages, dan zien we dat we hoger scoren, en voor sommigen zitten we er al met 155% over. We hebben bijna 9000 bomen geplant op 3 / 4 jaar tijd. Dat is één boom per inwoner. Je ziet ook dat onze burger aan het renoveren geslagen is. We zijn heel atypisch in de Igean-groep, wij moeten het van onze inwoners hebben, niet vanuit industrie zoals veel andere gemeenten. Je merkt ook dat de EPC-scores een duwtje in de rug zijn voor renovaties. Die 84 laadpalen op openbaar domein, dat is niet realistisch.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Het rapport is wat het is. Er zijn een aantal goede scores, maar ik zie maar 2,37% voor de extra meter fietspad. Ze hanteren 1 m per inwoner. Is dat cijfer haalbaar? Net zoals de 84 laadpalen. Dat is moeilijk qua metingen.

 

Bart Van Couwenberghe (N-VA): Ik wil nog een kleine nuance geven. Je kijkt naar de percentages, je moet ook naar de aanmerkingen kijken onderaan: daar zitten we veel hoger met de Jan Frans Ghellyncklaan die gerealiseerd is. Elke gemeente zal het met een bepaald onderdeel moeilijker hebben, dat is ook eigen aan de gemeente. Wij mogen nota’s hierbij aanleveren, hopelijk bekijkt Vlaanderen dit ook. De vraag en de norm worden gezet van Vlaanderen, dus ik verwacht een heraanpassing of herevaluatie hiervan.

 

BESLUIT:

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering 2023 in het kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.