BESLUIT VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Zitting van dinsdag 19 december 2023

 

 

Aanwezig: Luc Vuylsteke de Laps (voorzitter); Bart Van Couwenberghe (burgemeester); Anke Dehuisser (algemeen directeur); Wim Bollaert, Gerda Lambrecht, Lenn De Cleene en Els Pauwels (schepenen); Jozef Ampe, Goedele Breyne, Diederik Vandendriessche, David Van den Bergh, Katia Devriendt, Filip Craen, Marie Misselyn, Isabelle De Meese, Veerle D'Haene, Jos Peeters, Irenè Arnalsteen en Sandra Maes (raadsleden);

Verontschuldigd: Stefan Beeldens (raadslid);

 

 

Lokaal bestuur - AMJP 2020-2025 - Aanpassing meerjarenplan december 2023 & vaststelling kredieten 2024 - goedkeuring

 

De gemeenteraad, in openbare zitting,

 

Juridische achtergrond

Artikel 249§1 en §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat de meerjarenplanning van gemeente en OCMW een geïntegreerd geheel vormen en dat elke raad stemt over haar deel van het meerjarenplan.

 

Artikels 8 tot en met 13 van het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over BBC 2020 die handelen over de inhoud van het meerjarenplan.

 

Artikel 16 van het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 met betrekking tot het financieel evenwicht van het meerjarenplan.

 

Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.

 

De omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 betreffende de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale volgens de beleids- en beheerscyclus.

 

Het besluit van de OCMW-raad van 16 december 2019 waarin het deel van het meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW wordt vastgesteld.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 waarin het meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Het besluit van de OCMW-raad van 15 december 2020 waarin het deel van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW wordt vastgesteld.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 15 december 2020 waarin de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Het besluit van de OCMW-raad van 14 december 2021 waarin het deel van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW wordt vastgesteld.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 14 december 2021 waarin de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Het besluit van de OCMW-raad van 20 december 2022 waarin het deel van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW wordt vastgesteld.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 20 december 2022 waarin de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Het besluit van de OCMW-raad van 26 september 2023 waarin het deel van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW wordt vastgesteld.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 26 september 2023 waarin de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Feiten en context

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur voorziet in een geïntegreerde planning van het beleid van de gemeente en het OCMW. De gemeente en het OCMW maken dus geen afzonderlijke planningsdocumenten meer op. Het meerjarenplan voor 2020–2025 is een gezamenlijk beleidsrapport waarin de beleidsdoelstellingen en ramingen van zowel de gemeente als van het OCMW opgenomen worden. Op die manier kan een geïntegreerd lokaal sociaal beleid maximaal worden gerealiseerd: beide rechtspersonen hebben samen één doelstellingenboom, waarbij de doelstellingen van het OCMW en die van de gemeente vervlochten zijn.

 

Elke rechtspersoon blijft wel afzonderlijk instaan voor de eigen verplichtingen en verbintenissen. Daarom blijft er een duidelijk onderscheid bestaan tussen de kredieten van de gemeente en die van het OCMW. Dat komt tot uiting in het schema met het overzicht van de kredieten (schema M3), waarin de kredieten voor de gemeente en het OCMW apart worden opgenomen. In de strategische nota worden de beleidsdoelstellingen geïntegreerd weergegeven. Een beleidsdoelstelling kan zowel acties/actieplannen omvatten voor de gemeente als voor het OCMW. De ramingen die gekoppeld zijn aan deze acties/actieplannen en doelstellingen kunnen opgenomen zijn in de kredieten van de gemeente en/of het OCMW.

 

De financiële evenwichten gelden op het niveau van het lokaal bestuur, dus voor gemeente en OCMW samen.

 

De transacties tussen de gemeente en haar OCMW zijn geen budgettaire ontvangsten en uitgaven. Ze mogen dan ook niet worden opgenomen en weergegeven in het meerjarenplan. De gemeente moet er wel voor zorgen dat het OCMW zijn financiële verplichtingen kan nakomen. Dat verloopt echter niet meer zoals vroeger via de opname van een geraamde gemeentelijke bijdrage in het meerjarenplan, maar door een tussenkomst in de financiële verplichtingen van het OCMW bij de vaststelling van de jaarrekening.

 

Het vroegere budget is geïntegreerd in het meerjarenplan. Om die reden moet het meerjarenplan (minstens) jaarlijks aangepast worden om de kredieten voor het volgende boekjaar vast te stellen.

 

Adviezen

De aanpassing meerjarenplan werd positief geadviseerd door het managementteam van het lokaal bestuur.

 

Argumentatie

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Vandaag staat de laatste grote aanpassing van de meerjarenplanning op de agenda. Schepen Bollaert stelt in de pers dat 93% van het bestuursakkoord is gerealiseerd. Dat is relatief als er 7 miljoen investeringen werden ingeschreven waarvan er 5 miljoen niet uitgevoerd zijn voor het gemeentehuis en de academie. We zijn blij dat de geesten in de loop van de legislatuur gerijpt zijn en dat de megalomane plannen niet doorgegaan zijn. Blijkbaar was daar wel het ontslag van de vorige burgemeester voor nodig, de manier waarop was allesbehalve fraai. Dit brengt ons naar 2024 en het kerntakendebat en de meting van de draagkracht van onze gemeente. We zien enkele hoopvolle signalen. Het is belangrijk dat het bestuur ziet dat goed personeel nodig is. Er moet een goede aansturing van de diensten zijn. Daar zijn voldoende A-niveaus voor nodig. Een verdubbeling van deze graden is nodig. Ook om te blijven bestaan als gemeente. Minister Rutte spreekt ineens niet meer over fusies. Hoe sterker onze gemeente wordt, hoe beter dit wordt.

De A-niveaus hebben een prijs – daarmee kunnen we de kosten voor externe consultants naar beneden halen. We zien dat een verlaging van 5% van de personeelskost ingeschreven werd. De indexering houdt de kosten hoog, maar er staat ook een daling van de energiekosten tegenover. We juichen die stap zeker toe. De lening daar kunnen we ons ook achter scharen. Ze komt op een eigenaardig moment en het is onduidelijk waarvoor ze dient. Nu staat de rente hoger, dus misschien hebben we daar een kans gemist? De schuldenlast moest zo laag mogelijk blijven. Het blijft onduidelijk wat deze ploeg er nog mee zal doen. Het is zeker geen slechte zaak om een buffer in te bouwen. Opmerkelijk is de inning van de GAS-boetes, kortweg de opbrengst van onze flitspalen. Maar liefst 850.000 euro aan boetes – tot eind oktober of was dat al het hele jaar? Dat is een budgettaire meevaller. Maar het is een dubbelzinnig verhaal. We zouden ook wensen dat dit gebruikt wordt voor een sensibiliseringscampagne tegen hoge snelheid – met een 60-tal boetes per dag. Er kan een grotere prioriteit gegeven worden aan de sociale uitgaven. De consequente toepassing van de REMI-tool geeft een verhoogde uitkering. We roepen het bestuur op om het verschil tussen de huidige uitgaven en de uitgaven die nodig zijn weg te werken. Het  kan leiden tot extra klemtonen in ons beleid. Het meerjarenplan kunnen we niet goedkeuren, maar we kunnen ons wel achter principes scharen die nu naar voren worden geschoven zoals de A-profielen en de lening die wordt aangegaan om de investeringen veilig te stellen. We gaan ons daarom onthouden.

 

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Het is de laatste keer dat dit meerjarenplan door dit college wordt aangepast. Ik val jaarlijks in herhaling, meer bepaald dat er nog serieuze wijzigingen zijn. Dat is zeker niet gebruikelijk. We stellen vast dat er veel plannen gewijzigd en aangepast zijn. Het percentage dat aangehaald wordt, klopt niet. Zeker niet als je de investeringen bekijkt. Inderdaad ook onder druk van onze tussenkomsten dat deze megalomane projecten niet doorgegaan zijn. Er wordt té veel gewijzigd en te weinig ingevuld. De evolutie van de personeelskosten is zorgwekkend. Is dat nog wel op lange termijn haalbaar? Dat is een vraag waar het college zich over moet buigen. In principe is er marge om deze lening af te betalen. Het is ook geen gigantisch bedrag. Maar hoe ga je dat op lange termijn volhouden? 5% van de loonbudgetten zijn niet ingevuld, de jaarrekening zal beter zijn, je verkleint de ruimte. Op termijn zal je andere oplossingen moeten aanreiken zoals de verhoging van de belastingen. Dat vinden wij een probleem, vandaar dat wij tegenstemmen als fractie.

 

Bart Van Couwenberghe (N-VA): 80% van de GAS-boetes is van niet-Hovenaars. Wij zitten met 60 boetes per dag nog altijd onder het Vlaams gemiddelde. Het gros is op de as Kapelstraat – Boechoutsesteenweg. Er rijden per dag 10.000 voertuigen voorbij.

 

Wim Bollaert (Fan van Hove): College Diederik, ik hoor u juichen. Dat is meer dan gehoopt. Collega Breyne u was wat minder enthousiast. Als ik op jullie stoel zou zitten, dan zou ik deze begroting ook eentje op steroïden noemen. Ja, we gaan een verkiezingsjaar in en dat laat zich herkennen in deze laatste meerjarenplanaanpassing. Maar laat ons op onze plek blijven zitten en geef me de kans onze keuze te verdedigen.

Dit bestuur kiest ervoor om de ambities nog eens heel fors in de verf te zetten. De koers werd onderweg al flink bijgesteld dat weet u, beïnvloed door corona, de Oekraïnecrisis en energiecrisis. De investeringsprioriteiten kwamen te liggen op energiebesparende maatregelen, verkeersveiligheid en de jeugdlokalen. Dat blijft overeind in deze aanpassing. Ik wil u toch ook nog even onderlijnen dat ondanks de crisissen, we al 90% van ons bestuursakkoord opleverden of in uitvoering hebben. Dat gaat niet over het uitgeven van centen, maar wel over ambities. En dat is toch een hele pluim op de hoed van deze ploeg. We willen de collega’s in deze bestuursploeg de kans geven nog een laatste keer te knallen. We weten dat dit investeringsritme voor 2024 erg hoog is voor Hove, maar die keuze is dus bewust.

Maar het is niet enkel pronken op stenen en investeringen, deze aanpassing bevat voor mij een nog veel belangrijkere ingreep op exploitatie. Na jaren van onzekerheden maakten we keuzes over het afbouwen van externen die de gaten hier komen dichtrijden. We versterken daarom het personeelskader om ook de volgende ploeg alle kansen te geven.

Ik denk dat u ook semi-enthousiast was. De exploitatiekosten hebben gegolfd, maar de 5% regel die we voorgesteld hebben, is een goede denk ik. We houden rekening met het absentiecijfer.

We zijn ook al de oefening gestart om voor het volgende meerjarenplan de doelstellingen van dit bestuur nog scherper in de meerjarenplanning te krijgen. Het moet de ambitie zijn voor college en de administratie om nog helderder te rapporteren. We zullen ook het kerntakendebat op gang trekken. Poolstok is gestart. Dat gaat nuttig zijn. De kas zal niet leeg zijn – er is ruimte. De lening is nog niet opgenomen, het is een buffer. Die 850.000 euro boetes, laat ons hopen dat het een eenmalige budgettaire meevaller is. De keuze is snel gemaakt dat het naar verkeersveiligheid moet gaan. En na de toelichting over de REMI-tool. Dat is zeker een oefening die we willen maken. Ik spreek voor onze fractie: we willen dat zeker warm aanbevelen aan de volgende ploeg.

 

Financiële weerslag

 

De aanpassing meerjarenplan van het lokaal bestuur Hove 12/2023 & vaststelling kredieten 2024 wordt vastgesteld met volgende cijfers:

 

Voor 2020

Beschikbaar budgettair resultaat: 6.119.790 EUR

Autofinancieringsmarge: 1.998.162 EUR

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge: 2.310.523 EUR

 

Voor 2021

Beschikbaar budgettair resultaat: 6.895.650 EUR

Autofinancieringsmarge:1.365.984 EUR

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge:1.572.089 EUR

 

Voor 2022

Beschikbaar budgettair resultaat:  7.009.249 EUR

Autofinancieringsmarge: 895.653 EUR

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge:1.128.618 EUR

 

Voor 2023

Beschikbaar budgettair resultaat: 5.385.782 EUR

Autofinancieringsmarge:   1.168.803 EUR

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge: 1.244.917 EUR

 

Voor 2024

Beschikbaar budgettair resultaat: 719.566 EUR

Autofinancieringsmarge: -327.190 EUR

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge:  -246.591 EUR

 

Voor 2025

Beschikbaar budgettair resultaat: 1.098.655 EUR

Autofinancieringsmarge: 674.934 EUR

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge: 771.304 EUR

 

Voor 2026

Beschikbaar budgettair resultaat: 261.606 EUR

Autofinancieringsmarge: 560.335 EUR

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge: 572.219 EUR

 

Voor 2027

Beschikbaar budgettair resultaat: 223.068 EUR

Autofinancieringsmarge: 642.534 EUR

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge: 679.446 EUR

 

 

BESLUIT: Goedkeuring aanpassing meerjarenplan december 2023 & vaststelling kredieten 2024
10 stemmen ja: Bart Van Couwenberghe (N-VA), Wim Bollaert (Fan van Hove), Gerda Lambrecht (N-VA), Lenn De Cleene (N-VA), Els Pauwels (Fan van Hove), Veerle D'Haene (N-VA), Jos Peeters (Fan van Hove), Irenè Arnalsteen (N-VA), Sandra Maes (N-VA) en Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove).
4 stemmen tegen: Goedele Breyne (pH7-Positief Hove), David Van den Bergh (pH7-Positief Hove), Katia Devriendt (pH7-Positief Hove) en Isabelle De Meese (pH7-Positief Hove).
4 onthoudingen: Jozef Ampe (Hove Beweegt), Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt), Filip Craen (Hove Beweegt) en Marie Misselyn (Hove Beweegt).
 

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het gemeentelijke deel van de aanpassing meerjarenplan 12/2023 & vaststelling kredieten 2024 vast.

 

Artikel 2 

De gemeenteraad keurt het OCMW-deel van de aanpassing meerjarenplan 12/2023 & vaststelling kredieten 2024 goed. Hiermee is de geconsolideerde aanpassing meerjarenplan 12/2023 en vaststelling kredieten 2024 van het lokaal bestuur vastgesteld.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.