BESLUIT ZONDER VISUM VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN

 

 

Zitting van maandag 23 oktober 2023

 

 

Aanwezig: Bart Van Couwenberghe (burgemeester); Anke Dehuisser (algemeen directeur); Gerda Lambrecht, Lenn De Cleene en Els Pauwels (schepenen);

Verontschuldigd: Wim Bollaert (schepen);

 

 

OMV 2023/77 - Akkerstraat 20 - aktename

 

Het college van burgemeester en schepenen, in geheime zitting,

 

Juridische achtergrond

Artikel 56, §2, 7° van het Decreet over het Lokaal Bestuur bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is over de beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan het college van burgemeester en schepenen voorbehoudt;

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 23 mei 2003 tot bepaling van de handelingen die vrijgesteld zijn van de medewerking van de architect.

 

Artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, verplicht elke vergunningverlenende overheid ertoe om de potentieel schadelijke effecten van de voorgenomen werken op het watersysteem te onderzoeken.

 

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening gecoördineerd bij besluit van de Vlaamse regering van 15 mei 2009 (BS 20 augustus 2009), en latere wijzigingen, hierna genoemd de VCRO en latere wijzigingsdecreten.

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010 betreffende de meldingsplichtige handelingen ter uitvoering van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en latere wijzigingen;

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

 

Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen;

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen;

 

Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (DABM) + bijlagen en latere wijzigingen; 

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II) en latere wijzigingen;

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende bijkomende algemene milieuvoorwaarden (VLAREM III) voor GPBV-installaties en latere wijzigingen;

 

Feiten en context

De melding ingediend door de heer Franky Van Doren wonende Akkerstraat 20 te 2540 Hove en de heer Wouter Cox wonende Langestraat 161 te 2240 Zandhoven, werd per beveiligde zending ontvangen op 27 september 2023.

 

Deze melding werd onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.

 

Artikel 111 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning luidt:

“De bevoegde overheid, vermeld in artikel 107, gaat na of de gemelde handelingen of exploitatie meldingsplichtig zijn of niet verboden zijn bij of krachtens:

1° artikel 5.4.3, § 3, van het DABM;

2° artikel 4.2.2, § 1, en artikel 4.2.4 van de VCRO.

 

Het college van burgemeester en schepenen of zijn omgevingsambtenaar, neemt een beslissing over de melding binnen een termijn van:

1° twintig dagen als de melding louter betrekking heeft op de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit van de derde klasse;

2° dertig dagen in alle andere gevallen.

 

Deze overheid stelt de persoon die de melding heeft verricht binnen dezelfde termijn daarvan in kennis. De termijnen, vermeld in het tweede lid, gaan in op de dag na de datum van de melding.

 

Als geen beslissing is genomen en ter kennis gebracht aan de persoon die de melding heeft verricht binnen de termijn, vermeld in het tweede lid, wordt de melding geacht te zijn geakteerd.”

 

Voorwerp van de melding van stedenbouwkundige handelingen

Het betreft een aanvraag tot het oprichten van een veranda.

 

Bevoegdheid

De melding heeft geen betrekking op een Vlaams of provinciaal project, noch op een

ingedeelde inrichting van klasse 1, noch op een gemeentegrensoverschrijdend project.

Het college van burgemeester en schepenen is dan ook bevoegd voor de aktename.

 

Historiek

        Op 30/05/2011 werd een stedenbouwkundige vergunning (2011/20) voor uitbreiden van de woning afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen.

        Op 19/06/2006 werd een stedenbouwkundige vergunning (2006/32) voor bouwen van een berging en ingraven van een openluchtzwembad afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen.

        Op 30/05/2005 werd een stedenbouwkundige vergunning (2005/52) voor verbouwen van de woning afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen.

        Op 22/09/1986 werd een stedenbouwkundige vergunning (1986/57) voor bouwen van een woning afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen.

        Op 19/10/1984 werd een verkavelingsvergunning (1984/2) wijziging van een bestaande verkaveling afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen.

        Op 20/10/1980 werd een verkavelingsvergunning (1980/2) nieuwe verkaveling afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen.

 

Adviezen

Gemeentelijke omgevingsambtenaar dd. 16 oktober 2023: gunstig

 

Argumentatie

Onderzoek van het meldingsplichtig en niet-verboden karakter van de stedenbouwkundige handelingen

Toetsing aan de voorschriften

Het project is in overeenstemming met de voorschriften van het geldende gewestplan.

 

Het gevraagde is volgens het gewestplan Antwerpen, goedgekeurd op 3 oktober 1979, gelegen in woongebied.

 

Volgende voorschriften zijn van toepassing:

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare  nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

Het project is in overeenstemming met de voorschriften van het geldende gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP).

 

Het project is volgens het Gewestelijk RUP ‘Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen’, goedgekeurd op 19 juni 2009, gelegen binnen de afbakeningslijn grootstedelijk gebied Antwerpen.

 

Volgende relevante stedenbouwkundige voorschriften zijn van toepassing:

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het grootstedelijk gebied Antwerpen. Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing. De bestaande voorschriften kunnen daar door voorschriften in nieuwe gewestelijke, provinciale en gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen of BPA’s worden vervangen. Bij de vaststelling van die plannen en bij overheidsprojecten binnen de grenslijn gelden de relevante bepalingen van de ruimtelijke structuurplannen, conform de decretale bepalingen in verband met de verbindende waarde van die ruimtelijke structuurplannen.

 

Het perceel valt niet binnen een deelgebied waarvoor bestemmingsvoorschriften zijn vastgesteld. De gewestplanbestemming is van toepassing.

 

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd BPA of gemeentelijk RUP.

 

De aanvraag is gelegen binnen de omschrijving van een vergunde en niet vervallen verkaveling. De aanvraag wordt als volgt getoetst aan de voorschriften aan de verkavelingsvoorschriften en de gebruikelijke inzichten en noden betreffende een goede ruimtelijke ordening ter plaatse.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de verkavelingsvoorschriften van een verkaveling ouder dan 15 jaar.

 

Er werd geen openbaar onderzoek gehouden. De aanvraag valt immers niet onder de aanvragen voor een omgevingsvergunning die moeten openbaar gemaakt worden.

 

 

Andere zoneringsgegevens

Het perceel wordt niet getroffen door de rooilijn 'Akkerstraat' goedgekeurd bij M.B. dd. 03/05/1982.

 

Openbaar onderzoek

Er werd geen openbaar onderzoek gehouden; de aanvraag valt immers niet onder de aanvragen voor een omgevingsvergunning die moeten openbaar gemaakt worden.

 

Raadpleging aanpalende eigenaar

Artikel 83 van het omgevingsvergunningsbesluit is niet van toepassing.

 

Beschrijving van de aanvraag

Voorliggende aanvraag omvat het bouwen van een aangebouwd bijgebouw aan de achtergevel, op het bestaande terras. De constructie heeft een breedte van 8,95 meter en een diepte van 4,98 meter. De constructie wordt voorzien links naast een bestaande vergunde aanbouw en verhoogt de bouwdiepte van de woning niet.

De constructie krijgt  een plat dak met dakrandhoogte op 2,97 meter tenopzichte van het maaiveld. In het dak wordt een lichtstraat voorzien met een dubbelhellend dak met nokhoogte 3,77 meter. Het geheel van de constructie heeft twee wanden die volledig in zonwerende beglazing met thermisch onderbroken aluminium met zwarte kleur worden voorzien.

 

Beschrijving van de bouwplaats, de omgeving

De voorliggende aanvraag is gelegen langs de Akkerstraat, een zuidwest-noordoost georiënteerde woonstraat gelegen halverwege in het open ruimte gebied tussen Hove en Lint. De straat is een zijstraat van de Lintsesteenweg en vormt het verlengde van de Molenstraat op grondgebied van de gemeente Lint. De straat is over de volledige lengte en langs beide zijden bebouwd met vrijstaande eengezinswoningen op kavels met een gemiddelde oppervlakte die varieert van 1200 tot 1500 m². De tuinen grenzen achteraan aan gronden die in gebruik zijn als landbouwgrond.

De aanvraag betreft een vrijstaande eengezinswoning gelegen aan de noordzijde van de straat. Het betreft een woning in spaanse stijl, gekenmerkt door een pannendak met verschillende lichthellende dakvlakken met ronde keramische pannen.

De woning beschikt over een inpandige garage. De voortuin is voor het overgrote deel verhard, door de aanleg van een vijver met daarrond diezels, een klinkerpad langs de voorgevel, een oprit waar twee wagens naast elkaar kunnen staan aan de rechterzijde gelijklopend met een klinkerpad langs de rechter zijgevel.

In de achtertuin bestaat een zwembad, een poolhouse en daarachter een vrijstaande bijgebouw. De aanwezige verharding in voor-, zij en achtertuin overstijgt deze zoals vermeld op de vergunde plannen.

 

Beoordeling van de goede ruimtelijke ordening

Deze beoordeling, als uitvoering van art. 1.1.4 van de codex gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling en met het oog voor de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen, houdt rekening met de volgende criteria als uitvoering van art. 4.3.1 van de VCRO:

 

Functionele inpasbaarheid

Het uitbreiden van een bestaande ééngezinswoning en regulariseren van gevelopeningen is functioneel inpasbaar in het woongebied.

 

Mobiliteit

De woning beschikt over een inpandige garage voor het stallen van één wagen. Het project voorziet een beperkte uitbreiding van de bewoonbare vloeroppervlakte. Het bestaande parkeeraanbod dient ten gevolge van voorliggende aanvraag niet verhoogd te worden.

 

Schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid

Het voorliggende voorstel omvat een volume-uitbreiding en uitbreiding van de bebouwde oppervlakte op bestaande verharding achter de woning. De schaal van de woning blijft na de voorgestelde uitbreiding aanvaardbaar en binnen de maximaal toelaatbare bouwdiepte. Het voorstel omvat een uitbreiding van de nuttige woonruimte en en verbetering van het wooncomfort op het gelijkvloers. Het project blijf inzake schaal en ruimtegebruik passend in de omgeving en in het bestaande bebouwde weefsel.

 

Visueel-vormelijke elementen

De voorgestelde uitbreiding wordt voorzien onder de vorm van een volledig beglaasd gedeelte met een plat dak met daarin een lichtstraat. Het ontwerp is aanvaardbaar en in overeenstemming met de verkavelingsvoorschriften voor wat betreft de bouwdiepte, de dakvorm en de gevelmaterialen. De voorgestelde gevelmaterialen behoren tot gangbare en eigentijdse gevelafwerking. De voorgestelde gevelafwerking integreert zich op esthetische wijze bij de bestaande architectuur en is aanvaardbaar en niet storend in de omgeving.

 

Cultuurhistorische aspecten

De aanvraag betreft geen beschermd monument, en is ook niet gelegen in de nabijheid of het gezichtsveld van een beschermd monument, dorpszicht of landschap. Het betreft geen gebouw dat is opgenomen in de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed.

 

Bodemreliëf

Er wordt geen aanpassing aan het bodemreliëf voorgesteld.

 

Andere hinderaspecten inzake gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen

De aanvraag bevat nauwelijks elementen waarvan kan verwacht worden dat ze enige invloed op de gezondheid, het gebruiksgenot en de veiligheid in het algemeen kunnen hebben.

 

Watertoets

Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

De Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen e.d. is niet van toepassing op dit project.

 

Conclusie

Op basis van de bovenvermelde motivering wordt de aanvraag gunstig geadviseerd.

 

BESLUIT: 

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt akte van de melding ingediend door de heer Franky Van Doren wonende Akkerstraat 20 te 2540 Hove en de heer Wouter Cox wonende Langestraat 161 te 2240 Zandhoven voor de in het meldingsdossier opgenomen stedenbouwkundige handelingen tot het aanbouwen van een veranda.

 

Artikel 2

De plannen en het meldingsdossier waarop deze akte gebaseerd is, maken integraal deel

uit van de meldingsakte.

 

Artikel 3

Uitvoerbaarheid

U mag het project uitvoeren of exploiteren de dag na de datum van de betekening van de

meldingsakte.

 

Aanplakking

U moet de meldingsakte bekend maken door de aanplakking van een gele affiche op de

plaats waar het voorwerp van de melding uitgevoerd zal worden conform artikel 139

BVR OVG. De aanplakking moet gebeuren vooraleer u start met de uitvoering van de

melding.

 

Verval

De meldingsakte vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:

1° als de verwezenlijking van de gemelde stedenbouwkundige handelingen niet wordt gestart

binnen de twee jaar na het verlenen van de meldingsakte;

2° als het uitvoeren van de gemelde stedenbouwkundige handelingen meer dan drie

opeenvolgende jaren wordt onderbroken;

3° als de gemelde gebouwen niet winddicht zijn binnen vijf jaar na de aktename.

 

Beroepsmogelijkheid

U kan tegen deze beslissing een verzoekschrift tot schorsing en/of vernietiging indienen bij

de Raad voor Vergunningsbetwistingen op het volgende adres:

Raad voor Vergunningsbetwistingen

p/a Dienst van de Bestuursrechtscolleges

Koning Albert II-laan 35 bus 81

1030 Brussel

 

U doet dit op straffe van onontvankelijkheid per beveiligde zending (dit is per aangetekende

brief of door neerlegging ter griffie) binnen een vervaltermijn van 45 dagen die ingaat de dag

na de betekening van deze beslissing.

 

Het verzoekschrift wordt in vijfvoud ingediend, namelijk één origineel en vier afschriften

(fotokopies of een digitale kopie). Gelijktijdig met de indiening van het verzoekschrift stuurt u

een afschrift van het verzoekschrift ter informatie aan de verwerende partij (dit is de overheid

die de beslissing genomen heeft).

 

U bent een rolrecht verschuldigd van:

- 200 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot vernietiging;

- 100 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot schorsing of tot schorsing wegens

uiterst dringende noodzakelijkheid.

 

U betaalt het rolrecht binnen een termijn van 15 dagen, die ingaat de dag na deze van de

betekening van het verzoek daartoe door de griffier van de Raad. Als het bedrag niet binnen

de termijn van 15 dagen is gestort wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard.

 

Het verzoekschrift moet minstens de volgende gegevens bevatten:

- De naam, de hoedanigheid, de woonplaats of de zetel van de verzoekende partij, de

gekozen woonplaats in België, een telefoonnummer en een e-mailadres;

- De naam en het adres van de verweerder;

- Het voorwerp van het beroep of bezwaar;

- Een uiteenzetting van de feiten en de ingeroepen middelen;

- Een inventaris van de overtuigingsstukken.

 

Meer info vindt u op de website van de Raad voor Vergunningsbetwistingen

(http://www.dbrc.be/vergunningsbetwistingen)

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.