Gemeente Hove

Zitting van dinsdag 24 september 2024

Om 20:05

Da Capo, Lintsesteenweg 1A 2540 Hove

 

Overzicht punten

 

Zitting van 24 september 2024

 

Juridische achtergrond

Artikel 32, 277 en 278 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

Feiten en context

De notulen worden tijdens de eerstvolgende vergadering ter goedkeuring voorgelegd. 

 

Argumentatie

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove):

In het besluit “P.15. DKO - vakantie- en verlofregeling, schooljaar 2024-2025 – goedkeuring”is er een foutje geslopen. Met goedkeuring van de raadsleden wordt er nog een wijziging in het verslag van de vorige zitting:  Pedagogische studiedag staat in het besluit op 7 oktober. Deze dag wordt een facultatieve verlofdag en ons pedagogische studiedag komt op 28 maart 2025.

 

BESLUIT: Goedkeuring aangepaste notulen
eenparig aangenomen.
 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vorige zitting zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit, goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 24 september 2024

 

Juridische achtergrond

Deze kennisname gebeurt in het kader van de renovatie van de site. De verdere concrete uitwerking ervan gebeurt in kader van het volgende meerjarenplan.

 

Feiten en context

Op 26 maart 2024 nam de gemeenteraad akte van de door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurde plannen voor de renovatie en herinrichting van het gemeentehuis.

 

Het college van burgemeester en schepenen gaf ter aanvulling van de architectuuropdracht voor het renoveren en energiezuinig maken van het gemeentehuis de opdracht aan de dienst mobiliteit, openbare werken en veiligheid om een concept voor de buitenaanleg uit te werken, rekening houdend met onderstaande randvoorwaarden:

        geen bijkomende verharding, maar brandweer moet doorgang rond kasteel hebben;

        personeel parkeert op de openbare weg;

        bezoekers parkeren maximaal op de parking aan de sporthal;

        er dient een beperkt aantal parkeerplaatsen voorzien te worden voor ceremoniewagen en mindervaliden;

        er dient een bereikbare fietsenparking voorzien te worden die goed bereikbaar is en met laadpunten voor elektrische fietsen van personeelsleden (niet voor bezoekers);

        te bekijken of rondpunt moet blijven en of haag voor gemeentehuis weg mag;

        criterialijst van Inter in functie van toegankelijkheid.

 

Het concept werd uitgewerkt rekening houdend met bovenstaande criteria en het advies van politie en brandweer.

Het houdt rekening met ontharding, vergroening en toegankelijkheid, en ondersteunt door een spel van groen en water de architectuur en het authentiek karakter van de gebouwen. Daarnaast wordt een groenblauwe verbinding gemaakt tussen het gemeentehuis en het sportpark.

 

Op 19 augustus 2024 keurde het college van burgemeester en schepenen het concept voor de buitenaanleg van het gemeentehuis goed. Het college van burgemeester en schepenen gaf opdracht om de verschillende werkzaamheden, waaronder de verbouwingswerkzaamheden, sanering van de hofgracht en de buitenaanleg, te bundelen in één masterplan.

 

In grote lijnen onderscheiden we vier fases:

        renovatie hovenierswoning;

        renovatie gemeentehuis;

        sanering hofgracht;

        buitenaanleg.

 

Deze fases zullen verder worden verfijnd in een projectplanning, o.a. in functie van het vlot verloop van de werkzaamheden en de bereikbaarheid.

 

De kosten voor de sanering van de hofgracht en de buitenaanleg worden momenteel geraamd om respectievelijk 250.000 euro incl. BTW en 550.000 euro incl. BTW.

 

Na kennisname van het concept op de gemeenteraad, zullen verder de nodige adviezen ingewonnen worden bij onder andere erfgoed Vlaanderen, Inter en Regionaal Landschap Rivierenland, ter voorbereiding van het voorontwerp.

 

Argumentatie

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

Annick Meyers, afdelingshoofd ruimte, en Dominiek Mans, landschapsarchitect, lichten het concept voor de buitenaanleg als onderdeel van het masterplan gemeentehuis toe.

 

Katia Devriendt (pH7-Positief Hove): Als er aanplanting wordt gezegd, wordt er nieuwe voorzien als er iets kapot gaat?

 

Dominiek Mans, landschapsarchitect: Er is een garantie van 2 jaar als de planten kapotgaan, tenzij wijzelf iets misdoen vb: geen water geven. Er is ook 10% plantuitval ingecalculeerd.

 

Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove): Over de locatie van de mindervalidenparkeerplaats. Was er dan geen mogelijkheid om de mindervalidenplek dichter bij de Hovenierswoning te zetten, waar het loket is.

 

 

Annick Meyers, afdelingshoofd ruimte: Er is voor gekozen om dit in de gebouwenzone te plaatsen en het pad naar de Hovenierswoning wordt aangelegd zodat het vlot toegankelijk is, ook voor mindervaliden.

 

Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove): Het verdere grasplein achter het kasteel. Dat blijft een drassig groen gebied? Waarom is dat niet meegenomen?

 

Annick Meyers, afdelingshoofd ruimte: Dat hebben we niet mee in scope genomen, als er beslist wordt van dat te doen, gaat dat uiteraard mee. We hebben ons voorlopig gefocust op de inkomzone.

 

Dominiek Mans, landschapsarchitect: De steentjes, worden vervangen door een overrijdbare zone.

 

Marie Misselyn (Hove Beweegt): Het houten paadje: wat is de ervaring in de winter met slipgevaar?

 

Dominiek Mans, landschapsarchitect: We zijn gaan kijken naar goede voorbeelden waar er ook een antislipmat voorzien is, dit zijn fijne korrels in een laag bovenop het hout.

 

Bart Van Couwenberghe (N-VA): De brug aan het Frijthout, daar zit ook tussen het hout een antisliplaag. 

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): Ik zou willen aansluiten bij de opmerking van Stefaan. Als ik het plan kan lezen, dan zie ik dat de parking voor mindervaliden, ingesloten zit in een zone met gewapend gras en basaltverharding. Als je in het Hoveniersgebouw moet zijn, moet je naar rechts oversteken. Ik zie de logica niet in dat dit makkelijk is.

 

Annick Meyers, afdelingshoofd ruimte: We leggen dit sowieso nog voor aan Inter. We nemen uw opmerking zeker mee.

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): De toegang voor de brandweer moet er zeker zijn. Is het voorzien om de poort te herstellen / behouden. Als de brug moet blijven, hoe ga je vermijden dat anderen (buiten mindervaliden) op de terreinen rijden? De afstand tot de parking van de voetbal is 300 meter, en de Geelhandlaan, dat is verder en niet handig voor dienstverlening.

 

Annick Meyers, afdelingshoofd ruimte: Begrijp ik dat u vindt dat bezoekers dichterbij moeten kunnen parkeren?

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): Neen, wel fietsverkeer, maar er moet wel plaats zijn voor de vergrijzende bevolking. Is dit dan toekomstgericht? Ik vind dit eerder zwak.

 

Annick Meyers, afdelingshoofd ruimte: We zullen ook deze vraag voorleggen aan Inter.

 

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Je hebt toegelicht dat het personeel op de Geelhandlaan kan parkeren, kan dit ook op de site van de technische diensten / OCMW. Bekijk dat eens. Ik denk dat de Geelhandlaan niet zo bezoekersvriendelijk is.

Heb ik begrepen dat het vlonderpad maar deels een leuning heeft?

 

Dominiek Mans, landschapsarchitect: De infiltratiekom is maar een 10-tal cm diep, daar is ook een lat ter bescherming. Daarnaast komt er een borstwering van 1m20. Het lijkt alsof het hoog is, maar de connectie met het water is er, en het zal lichtjes boven het water zijn.

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): De goedkeuring van het plan, is nog geen goedkeuring van het bestek.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Kan de raming van de hofgracht toegelicht worden?

 

Dominiek Mans, landschapsarchitect: De kost zal ook afhangen van uitbaggeren en zuiveren, maar dit is een schatting.

 

BESLUIT:

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van het voorontwerp voor de buitenaanleg als onderdeel van het masterplan voor de site van het gemeentehuis.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van 24 september 2024

 

Juridische achtergrond

Artikel 249§1 en §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat de meerjarenplanning van gemeente en OCMW een geïntegreerd geheel vormen en dat elke raad stemt over haar deel van het meerjarenplan.

 

Artikels 8 tot en met 13 van het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over BBC 2020 die handelen over de inhoud van het meerjarenplan.

 

Artikel 16 van het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 met betrekking tot het financieel evenwicht van het meerjarenplan.

 

Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.

 

De omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 betreffende de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale volgens de beleids- en beheerscyclus.

 

Het besluit van de OCMW-raad van 16 december 2019 waarin het deel van het meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW wordt vastgesteld.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 waarin het meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Het besluit van de OCMW-raad van 15 december 2020 waarin het deel van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW wordt vastgesteld.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 15 december 2020 waarin de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Het besluit van de OCMW-raad van 14 december 2021 waarin het deel van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW wordt vastgesteld.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 14 december 2021 waarin de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Het besluit van de OCMW-raad van 20 december 2022 waarin het deel van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW wordt vastgesteld.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 20 december 2022 waarin de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Het besluit van de OCMW-raad van 26 september 2023 waarin het deel van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW wordt vastgesteld.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 26 september 2023 waarin de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Het besluit van de OCMW-raad van 4 december 2023 waarin het deel van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW wordt vastgesteld.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 4 december 2023 waarin de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Feiten en context

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur voorziet in een geïntegreerde planning van het beleid van de gemeente en het OCMW. De gemeente en het OCMW maken dus geen afzonderlijke planningsdocumenten meer op. Het meerjarenplan voor 2020–2025 is een gezamenlijk beleidsrapport waarin de beleidsdoelstellingen en ramingen van zowel de gemeente als van het OCMW opgenomen worden. Op die manier kan een geïntegreerd lokaal sociaal beleid maximaal worden gerealiseerd: beide rechtspersonen hebben samen één doelstellingenboom, waarbij de doelstellingen van het OCMW en die van de gemeente vervlochten zijn.

 

Elke rechtspersoon blijft wel afzonderlijk instaan voor de eigen verplichtingen en verbintenissen. Daarom blijft er een duidelijk onderscheid bestaan tussen de kredieten van de gemeente en die van het OCMW. Dat komt tot uiting in het schema met het overzicht van de kredieten (schema M3), waarin de kredieten voor de gemeente en het OCMW apart worden opgenomen. In de strategische nota worden de beleidsdoelstellingen geïntegreerd weergegeven. Een beleidsdoelstelling kan zowel acties/actieplannen omvatten voor de gemeente als voor het OCMW. De ramingen die gekoppeld zijn aan deze acties/actieplannen en doelstellingen kunnen opgenomen zijn in de kredieten van de gemeente en/of het OCMW.

 

De financiële evenwichten gelden op het niveau van het lokaal bestuur, dus voor gemeente en OCMW samen.

 

De transacties tussen de gemeente en haar OCMW zijn geen budgettaire ontvangsten en uitgaven. Ze mogen dan ook niet worden opgenomen en weergegeven in het meerjarenplan. De gemeente moet er wel voor zorgen dat het OCMW zijn financiële verplichtingen kan nakomen. Dat verloopt echter niet meer zoals vroeger via de opname van een geraamde gemeentelijke bijdrage in het meerjarenplan, maar door een tussenkomst in de financiële verplichtingen van het OCMW bij de vaststelling van de jaarrekening.

 

Het vroegere budget is geïntegreerd in het meerjarenplan. Om die reden moet het meerjarenplan (minstens) jaarlijks aangepast worden om de kredieten voor het volgende boekjaar vast te stellen. In het laatste jaar van de legislatuur geldt deze regel echter niet.

 

Adviezen

De aanpassing meerjarenplan werd positief geadviseerd door het managementteam van het lokaal bestuur.

 

Argumentatie

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): U hebt de voorbereiding al gezien in de raadscommissie financiën.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): We appreciëren dat er nog budget voor de scoutslokalen voorzien is: deels als lening, deels als toelage. Dat komt tegemoet aan een aantal noden van de renovatie. We vrezen dat het net genoeg zal zijn voor de basisrenovatie. Dan moeten we de puzzelstukjes leggen met het volledige meerjarenplan, waar we een reusachtig overschot hebben.

Meestal wordt er niet zo veel overgelaten voor de volgende bestuursploeg. Voor ons is dit verbonden met het feit dat er niet geïnvesteerd is de komende jaren. Nu krijgen we nog de buitenaanleg, terwijl we nog moeten renoveren. Dat zal nog verschuiven eens er getimmerd wordt aan het kasteel. Dat is onze analyse van de 4 miljoen.

 

Bart Van Couwenberghe (N-VA): Zoals ik reeds aangaf: deze zak centen is wel gereserveerd voor projecten in de toekomst. Je weet ook dat je eerst moet starten met het gebouw, dan pas met de oprit.

 

Katia Devriendt (pH7-Positief Hove): Wij hebben tijdens de commissie gehoord dat er terug budget vrijgemaakt wordt voor een kunstacademie van 2 miljoen?

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Dat is niet vermeld.

 

Financiële samenvatting

 

De aanpassing meerjarenplan van het lokaal bestuur Hove 2020-2025 wordt vastgesteld met volgende cijfers:

 

2020

 

Beschikbaar budgettair resultaat

6.119.790

Autofinancieringsmarge

1.998.162

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge

2.310.523

2021

 

Beschikbaar budgettair resultaat

6.895.650

Autofinancieringsmarge

1.365.984

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge

1.572.089

2022

 

Beschikbaar budgettair resultaat

7.009.249

Autofinancieringsmarge

895.653

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge

1.128.618

2023

 

Beschikbaar budgettair resultaat

8.767.311

Autofinancieringsmarge

3.392.414

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge

3.471.741

2024

 

Beschikbaar budgettair resultaat

3.859.214

Autofinancieringsmarge

-683.663

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge

-615.381

2025

 

Beschikbaar budgettair resultaat

2.905.724

Autofinancieringsmarge

28.270

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge

112.324

2026

 

Beschikbaar budgettair resultaat

1.621.347

Autofinancieringsmarge

121.194

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge

128.263

2027

 

Beschikbaar budgettair resultaat

1.240.753

Autofinancieringsmarge

252.740

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge

285.726

 

 

BESLUIT: Vaststelling AMJP 2020-2025
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het gemeentelijke deel van de aanpassing meerjarenplan 2020- 2025 vast.

 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het OCMW deel van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 goed. Hiermee is de geconsolideerde aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur vastgesteld.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2024
Punt bijlagen/links AMJP 09-2024 documentatie.pdf Download
AMJP 09-2024 wettelijke bundel.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 24 september 2024

 

Juridische achtergrond

Het besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus vermeldt dat de opvolgingsrapportering minstens volgende elementen bevat:

        een stand van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan

        een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar

        in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan

        in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's

 

Het decreet over het lokaal bestuur bepaalt in artikel 263 dat de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd.

Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

 

Feiten en context

De opvolgingsrapportering moet de raadsleden een stand van zaken geven van de uitvoering van de prioritaire acties of actieplannen en moet ze toelaten om de evolutie van de uitgaven en de ontvangsten van het lopende jaar op te volgen en die te vergelijken met de planning.

 

De raad moet de aanrekeningen voor het lopende jaar kunnen vergelijken met de kredieten die hij voor dat jaar heeft vastgesteld, inclusief de naar dat jaar overgedragen transactiekredieten voor de investeringen en de bijbehorende financiering.

 

Het meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur Hove werd goedgekeurd door de gemeente- en OCMW-raad op 16 december 2019.

 

Er werd beslist om volgende actieplannen als prioritair op te nemen in de strategische nota:

AP000002 Hove voert zijn dagelijks (financieel) beleid.

AP000003 Externe communicatie.

AP000004 Participatie.

AP000007 Duurzaam Hove.

AP000008 Slim Hove.

AP000012 Hove ondersteunt en ontwikkelt een divers, kwalitatief en duurzaam                                          vrijetijdsaanbod.

AP000018 Woonbeleid.

AP000019 Kinderopvang.

AP000025 Breed lokaal sociaal beleid.

AP000026 Dorpskarakter en open zones versterken.

AP000027 Vlot en veilig door Hove.

AP000029 Behoud, verbetering en uitbreiding van trage wegen en wandelwegen.

AP000030 De gemeente houdt haar (openbare) gebouwen in optimale staat.

 

De evaluatie over het 1e semester 2024 van deze actieplannen vindt u in bevoegd rapport.

 

Adviezen

Het managementteam bracht positief advies uit.

 

 

BESLUIT:

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering over het eerste semester van 2024.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2024
Punt bijlagen/links Beleidsopvolging 1e semester 2024.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 24 september 2024

 

Juridische achtergrond

        Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd;

        Het besluit van de Vlaamse regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        De Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde;

        Het reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022;

        Het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        Het besluit van de gemeenteraad van 30 mei 2023 waarin het splitsingsvoorstel van De Ideale Woning werd goedgekeurd;

        Het besluit van de gemeenteraad van 27 juni 2023 waarbij de agenda van de buitengewone algemene vergadering van De Ideale Woning werd goedgekeurd;

 

Feiten en context

Het Vlaamse Gewest heeft bij decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen besloten om de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samen te brengen en om te vormen tot één woonactor, nl. woonmaatschappijen.

 

Er werd één woonmaatschappij erkend per werkingsgebied.

 

Bij beslissing van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 werden de werkingsgebieden van de toekomstige woonmaatschappijen afgebakend, waardoor de voormalige cvba De Ideale Woning in 4 delen is gesplitst, waarbij een deel is afgesplitst naar respectievelijk: 

- Woonhaven Antwerpen

- De Voorkempen

- Woonkade Rupelstreek

en waarbij de rest behouden blijft bij de De Ideale Woning (nu woonmaatschappij Thuisrand).

 

Zowel gemeente als OCMW waren aandeelhouder van De Ideale Woning. Door de splitsing zijn beide aandeelhouder geworden van woonmaatschappijen waarvan Hove niet in hun werkingsgebied ligt.  Om die reden werd door woonmaatschappijen De Voorkempen, Woonhaven Antwerpen en Woonkade Rupelstreek gevraagd om de aandelen van de gemeente Hove over te nemen op basis van de venale waarde ervan.  De brieven werden toegevoegd in de bijlagen.

 

Argumentatie

Het lijkt weinig zinvol aandeelhouder te blijven van woonmaatschappijen waarvan Hove niet in hun werkingsgebied ligt.

 

BESLUIT: Verkoop aandelen woonmaatschappijen
eenparig aangenomen.
 

Enig artikel

De verkoop van de aandelen van de woonmaatschappijen waarvan Hove niet in hun werkingsgebied ligt wordt goedgekeurd voor onderstaande bedragen

De Voorkempen

136,00 euro

Woonhaven Antwerpen

413,47 euro

Woonkade Rupelstreek

50,98 euro

 

Dit is de venale waarde van de aandelen, te weten het reeds gestorte deel van het ingeschreven kapitaalbedrag.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van 24 september 2024

 

Juridische achtergrond

        Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, verder nieuwe GAS-wet genoemd en de uitvoeringsbesluiten

        Nieuwe Gemeentewet artikels 119 en 119bis, 123, 134sexies en artikel 135§2;

        KB van 7 januari 2001 tot wijziging van KB 30 augustus 2013 betreffende de vaststelling van de procedure tot aanwijzing van de ambtenaar en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet van 13 mei 1999 betreffende de invoering van gemeentelijke administratieve sancties;

        Wet van 19 juli 2013 tot wijziging van de Wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, het ten laste nemen van minderjarigen die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd en het herstel van de door dit feit veroorzaakte schade

        KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de GAS;

        Decreet van 21 december 2007 tot aanvulling van het Decreet van 5 april 1 995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid met een titel XVI "toezicht, handhaving en veiligheidsmaatregelen"

        De uitvoeringsbesluiten van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

        De omzendbrief N. COL 1/2006 -versie 30.01.2014 herzien op 2.07.2014 betreffende de GAS, houdende de opmerkingen en richtlijnen inzake de nieuwe GAS-wet van het College van Procureurs-Generaals bij de Hoven van Beroep;

        De artikels 285-287 van het decreet lokaal bestuur.

 

Feiten en context

De laatste grote actualisatie van het uniform gemaakte politiereglement dateert van 2021. In 2022 en 2023 werden de nodige aanpassingen gedaan voor de GAS5-wetgeving.

In het UPR werden volgende aanpassingen gedaan:

        Aanpassing terminologie: toelating -> vergunning

        Hoofdstuk rond markten en ambulante handel

        Bedelen - aanpassing wijziging omwille van Europese wetgeving (Europees verbod)

        Toevoegen hygïenevoorschriften verplichten voor zaken die een drankvergunning nodig hebben

        Mobiele verkoop van waren: verplichting om vuilbak te voorzien.

        Geen 'voortbewegingstoestellen' achterlaten op openbaar domein (vb: steps)

        Elektrisch laden: op eigen terrein -> geen kabel over stoep)

        Vuilophaling kan bij uitzonderlijke omstandigheden (warmte) op afwijkende momenten

        Gebruik ondergrondse afvalcontainers

        Wijzigingen rond GAS5

 

Reglement rond bestuurlijke handhaving wordt een apart reglement en uit het politiereglement gehaald zodat we sneller wijzigingen kunnen aanbrengen gezien de wet bestuurlijke handhaving die eraan gaat komen.

        Wijzigingen rond seksueel strafrecht => luik reglement seksuitbatingen toevoegen aan het reglement bestuurlijke handhaving

        Wijzigende realiteit op het terrein: we stellen vast dat de druggerelateerde geweldsdelicten ook meer en meer buiten de PZA plaatsvinden en dat personen gekend voor havengerelateerde drugscriminaliteit domiciliëring vragen in de zone HEKLA. We moeten ons organiseren zodat er flexibel op kan gereageerd worden vanuit het bestuur, vnl op vlak van aanpak van ondermijning (vnl de faciliterende economische sectoren).

 

Adviezen

Positief advies jeugdraad van 25 juni 2024

 

 

BESLUIT: Vaststeling politiereglement
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het aangepaste uniform gemeentelijk politiereglement, zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit goed.

 

Artikel 2

Het uniform gemeentelijk politiereglement treedt in werking op 01/10/2024.

 

Artikel 3

Heft het uniform gemeentelijk politiereglement, zoals goedgekeurd in zitting van 28 september 2021 op.

 

Artikel 4

Bezorgt een afschrift van het aangepaste gemeentelijk politiereglement aan:

- Parket van de procureur des Konings, afdeling politiezaken, Bolivarplaats 20 bus 3, 2000 Antwerpen

- Politierechtbank, Griffie, Bolivarplaats 20 bus 3, 2000 Antwerpen

- Rechtbank van eerste aanleg, Griffie, Bolivarplaats 20 bus 1, 2000 Antwerpen

- Deputatie van de provincie Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen

- Igean, milieu & veiligheid, Doornaardstraat 60, 2160 Wommelgem.

 

Artikel 6

De gemeenteraad keurt het reglement op de bestuurlijke handhaving en aanpak van ondermijning, zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit goed.

 

Artikel 7

Het reglement op de bestuurlijke handhaving en aanpak van ondermijning treedt in werking op 01/10/2024.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2024
Punt bijlagen/links Reglement op de bestuurlijke handhaving en aanpak ondermijning_GR_20240924.pdf Download
UPR_GR_20240924.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van 24 september 2024

 

Juridische achtergrond

Besluit van de gemeenteraad van 29 maart 2022 m.b.t. vaststelling huishoudelijk reglement gemeenteraad.

 

Feiten en context

Het huishoudelijk reglement dient in aanloop naar de nieuwe legislatuur aangepast te worden met een ICT-policy, waarin ook de bepalingen rond informatieveiligheid opgenomen zijn. Deze lopen gelijk voor het personeel, het vast bureau en de raad voor maatschappelijk welzijn.

Vanuit de administratie wordt voorgesteld om niet langer ICT-materiaal aan te kopen, maar te werken met een forfaitaire vergoeding gezien de (meeste) raadsleden over eigen ICT-materiaal beschikken.

 

 

BESLUIT: Vaststelling huishoudelijk reglement gemeenteraad
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

Heft het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals vastgesteld in zitting van 29 maart 2022 op met ingang van 2 december 2024.

 

Artikel  2

Stelt het gewijzigd huishoudelijk reglement van de gemeenteraad vast zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit. Dit reglement gaat in op 2 december 2024.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2024
Punt bijlagen/links HHR_GR_Hove_20240924.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van 24 september 2024

 

Juridische achtergrond

Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur: De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de  bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

 

Artikel 177 van het decreet lokaal bestuur betreffende dwangbevelen.

 

Feiten en context

Het gemeentebestuur wil het fietsgebruik stimuleren door in buurten met veel woningen zonder eigen garage of voortuinstrook fietsstallingen in afgesloten fietsboxen te plaatsen en te verhuren. Hiervoor zal een retributie worden ingevoerd, zodat huurders bewust gebruik maken van deze fietsstallingen.

 

Voor het huren van een fietsstalling in een afgesloten fietsbox geldt een tarief van 75 euro per jaar. Toegang tot de stallingsplaats wordt verleend met behulp van een badge, die wordt verstrekt na het ondertekenen van een gebruikersovereenkomst en het naleven van het gebruikersreglement. Bij het afleveren van de badge dient de gebruiker een waarborg te betalen van 25 euro. Indien het gebruikersreglement niet wordt nageleefd, verliest de gebruiker het recht op toegang tot de fietsenstalling.

 

Facturatie gebeurt jaarlijks aan het begin van het jaar. Bij instap / stopzetting van de overeenkomst tijdens het jaar wordt er een berekening pro rata gedaan per begonnen maand.

 

Adviezen

Dienst financiën verleende gunstig advies over de manier van inning van betalingen bij het afsluiten van een overeenkomst, het jaarlijks opmaken van een factuur, de verantwoordelijkheid voor het beheren en opvolgen van de facturatie, en het al dan niet indexeren van het tarief voor het huren van een fietsstalplaats.

 

 

 

Dienstjaar

2024 en volgende

Volgnummer actie

AC00059

Actie korte omschrijving

Dagelijkse werking omgeving

 

Code beleidsveld /

Code ARK

0200/70500050

 

Omschrijving

Wegen/Opbrengsten uit verhuur fietsenstalling

 

Volgnummer (MJP)

 

Bedrag

 

 

 

BESLUIT: Vaststellen retributiereglement - gebruik fietsstalplaatsen in een afgesloten fietsbox
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het retributiereglement voor het gebruik van afgesloten fietsboxen goed:

 

RETRIBUTIE OP HET GEBRUIK VAN FIETSSTALPLAATSEN IN AFGESLOTEN FIETSBOXEN

 

Artikel 1: Voorwerp van de retributie

Voor de jaren 2024 - 2025 wordt er een retributie gevestigd op het gebruik van fietsstalplaatsen in afgesloten fietsboxen.

 

Artikel 2: Betalingsplichtige

De retributie is verschuldigd door iedereen die met het gemeentebestuur een schriftelijke overeenkomst afsluit om een fietsstalplaats binnen een afgesloten fietsbox  ter beschikking te krijgen.

 

Artikel 3: Tarief

De retributie op het gebruik van één fietsstalplaats in een afgesloten fietsbox bedraagt 75,00 euro voor één kalenderjaar (inclusief toegangsbadge) per fietsstalplaats. Bij ingebruikname tijdens het kalenderjaar wordt de retributie pro rata per maand berekend. De exacte prijs wordt dan opgenomen in de gebruikersovereenkomst.

 

Bij het opnieuw aanvragen van een toegangsbadge ingevolge verlies of diefstal bedraagt de retributie 25,00 euro.

 

Artikel 4: Wijze van inning

De retributie dient bij het afsluiten van de overeenkomst te worden betaald. Na betaling van ervan, wordt de toegangsbadge overhandigd.

 

Artikel 5: Sancties

Het gebruik van de fietsstalplaats binnen een afgesloten fietsbox gebeurt op eigen risico. Bij oneigenlijk gebruik van fietsstalplaats (vb. gebruik van extra stalplaatsen zonder overeenkomst) kan de overeenkomst tot het ter beschikking stellen van de fietsstalplaats op elk moment worden stopgezet door het gemeentebestuur, zonder recht op terugbetaling van de reeds betaalde retributie.

 

Artikel 6: Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking op 01 oktober 2024 en geldt tot en met 31 december 2025.

 

Artikel 2

De gemeenteraad delegeert de uitwerking en de goedkeuring van het gebruikersreglement en de gebruikersovereenkomst aan het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 24 september 2024

Argumentatie

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

Jos Peeters (Fan van Hove): We zien al meer dan een jaar een wegversperring, waardoor het verkeer over één richting moet. Die zone evolueert naar een groene zone. Er moeten mogelijks nog wegenwerken gebeuren. Graag enige toelichting bij deze aanslepende situatie. Het kan niet dat het zo lang blijft bestaan. Vandaar graag op korte termijn een oplossing bieden.

 

Lenn De Cleene (N-VA): Als er één voorval te klasseren is als een processie van Echternach, dan is het dit wel. De betonstenen kwamen los. In afwachting van definitief herstel is dit afgebakend om kleinschalige herstellingen te doen, maar tevergeefs. Ondertussen speelt daar ook een verzekeringskwestie met de aannemer. Ondertussen waren er werken in Lint aan de Liersesteenweg. Daar is gevraagd om te wachten met de herstelling om zo de volledige verkeersdoorstroom niet te blokkeren. We hebben daarmee ingestemd. Ondertussen zijn die werken in Lint afgerond, maar moeten we constateren dat Aquafin nog geen concrete datum met zijn aannemer heeft. Onze diensten zitten daar achter om dit snel te verhelpen.

Jos Peeters (Fan van Hove): Jammer dat er geen concrete datum is.

 

Lenn De Cleene (N-VA): Aquafin staat in contact met de aannemer, niet wij. We blijven druk zetten om dit zo snel mogelijk uit te voeren.

 

BESLUIT:

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 24 september 2024

Argumentatie

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

Jos Peeters (Fan van Hove): In onze gemeente verdwijnen alle bankautomaten bij de grootbanken. Er blijft enkel een automaat op straat over. Er is helaas geen cashpunt voorzien in Hove, enkel in de buurgemeenten. Oudere Hovenaars moeten op zoek naar een veilig cashpunt, waarvoor ze de mindermobielencentrale cash moeten betalen. Dat is vreemd. Er blijft een bankcontactpunt bij Argenta, maar daar voelen velen zich niet veilig. Vandaar de vraag om toch in Hove een blijvend cashpunt te voorzien. Er moet in het centrum toch nog wel een locatie te vinden zijn.

 

Bart Van Couwenberghe (N-VA): Het Batopin-project heeft tot doel 970 cashpunten uit te rollen tegen 2027 om een toegang tot contant geld te waarborgen. In maart 2023 werd er een akkoord tussen de bankensector en de overheid goedgekeurd. Voor onze regio is Edegem gekozen. We bevinden ons tussen Mortsel, Kontich, Lint en Edegem. Er is geen mogelijkheid om cashpunten te plaatsen, ook niet op vraag van het bestuur.

Het plan is opgesteld zonder medeweten van de besturen. Het is nu problematisch dat banken automaten sneller sluiten dan dat er nieuwe cashpunten geïnstalleerd worden. De nationale bank ziet er op toe. Dit werd ons meegedeeld door Batopin toen zij op het college uitgenodigd werden. We zullen ook contact opnemen met de enigste bank omdat we u bezorgdheid delen. Wij hebben ook gevraagd of wij zelf een locatie konden voorzien, maar dat was niet mogelijk.

 

Jos Peeters (Fan van Hove): u zegt dat er geen mogelijkheid is, maar u gaat toch in gesprek met de bankensector?

 

Bart Van Couwenberghe (N-VA): Wij willen in gesprek gaan om een bankautomaat binnen te voorzien.

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Zou u kunnen het idee steunen om vanuit de gemeenteraad unaniem een signaal te geven om het plan te herbekijken? Ik zal als voorzitter een brief ondertekenen namens de raad.

Er is geen bijkomende info bezorgd – er is enkel info op de website van Batopin beschikbaar.

Over het project: https://www.batopin.be/nl/wie-is-batopin

Het plan van de geplaatste en nog te plaatsen cashpunten: https://www.bancontact.cash/nl

 

BESLUIT:

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 24 september 2024

Argumentatie

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove): De eigenaar van het huis waar de flitspaal plots letterlijk voor zijn deur staat, stelt de juiste vragen waar ook wij een antwoord op willen: “Een flitspaal voor de deur, zonder enig overleg en met een standaard antwoord als de bewoner contact zoekt. In welk traject past dit?

 

Bart Van Couwenberghe (N-VA): Ik wil toch nuanceren wat er op sociale media gezegd wordt. Er werd op 26 september 2023 een beslissing genomen door de gemeenteraad om een flitspaal te plaatsen op de Lintsesteenweg.

In samenwerking met Securoad, het parket, politie Hekla en de gemeentediensten werd een plaatsbezoek gebracht waarbij rekening gehouden werd met de technische vereisten en een minimale impact op de parkeerplaatsen. De flitspaal werd gezet in een zone waar parkeren sowieso verboden is. Ik heb besloten om de plaatsing ervan tijdelijk stil te leggen. Er is een overleg met alle betrokkenen nodig om de beste oplossing te bespreken. De locatie is eerder een technisch aspect, het gaat over 5 meter verder zetten, links of rechts. We wachten op een definitieve datum voor de plaatsing.

 

Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove): Overleg moet structureel georganiseerd worden, waarbij er draagvlak gecreëerd moet worden. Op deze manier lukt dat niet.

 

Bart Van Couwenberghe (N-VA): Er is eerst een ambtelijk antwoord geweest. Daarna heeft hij mij gecontacteerd. Ik ben niet eerst aan zijn deur geweest.

 

BESLUIT:

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 24 september 2024

Argumentatie

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove): De Hovese zijde is er een parkeerverbod van +3,5 ton. Sommige borden zijn door de tand des tijds wat minder opvallend. Waarom is dat? Zijn er veel inbreuken? Ik heb niet de indruk dat er veel klachten waren. Nu staan er extra veel verkeersborden. Ik ben deze middag er nog eens gepasseerd. Er staan 45 palen. Wat is hier aan de hand? Dat kost ook wel geld.

 

Bart Van Couwenberghe (N-VA): Ik ben blij dat u zegt dat het nu duidelijk is. De aanleiding voor de bijkomende bebording, waren de regelmatige meldingen van burgers over niet correct parkeren. Vooral bussen, die zorgden voor parkeerdruk en waarbij burgers onvoldoende zich hadden bij het afrijden van hun oprit op de F1. Ondanks herhaaldelijk contact met de bussen, was dit niet in orde. De handhaving door de politie werd bemoeilijkt door de gebrekkige bebording. Dit probleem werd verder duidelijk, toen in het kader van de werkzaamheden, de oude verkeersborden werden weggenomen voor vervangingen. Om handhaving mogelijk te maken, op 26 februari 2024 werd voorgesteld om herhalingsbebording te voorzien op alle oranje palen. Dit is in de verkeerscel besproken en de politie bracht advies uit omtrent het plaatsen van herhalingsborden te voorzien op alle oranje palen. Onze mobiliteitsexpert gaf aan om ZE9 te gebruiken, maar dat is enkel toegestaan voor een geheel van straten / een wijk, en niet op één straat, dus moesten we klassieke borden voorzien. We hopen dat dit kan bijdragen tot een veiligere omgeving. Uw opmerking dat ze voor de opritten staan, dat is niet waar. Dat is goed geregeld. Ik geloof dat het een 7300 euro + BTW gekost heeft.

 

Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove): Het is vreemd dat het niet op een andere manier kan. Het is bijna landschapsvervuiling.

 

Bart Van Couwenberghe (N-VA): Wij hebben ook eerst naar de zonale borden gekeken, maar de wetgeving laat dat niet toe.

 

BESLUIT:

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 24 september 2024

Argumentatie

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove): We hebben deze vraag al eens gesteld en toen kwam het nieuws dat er geen nieuws was. We horen dat het nog steeds zo is. Dat is een vreemde situatie, vooral omdat er toch wel wat geëngageerde verenigingen zijn. Zeker omdat in dit moment van de legislatuur toch wel zicht moet zijn op subsidie.

 

Gerda Lambrecht (N-VA): Er zijn 3 verslagen bezorgd aan de deelnemende verenigingen op 2 mei 2024. We zullen ze bijvoegen bij dit punt voor de gemeenteraad. We hebben nog geen eindrapport gekregen van Baristaz. Ik ben even hard benieuwd als jullie. De vraag is om Kevin uit te nodigen om een toelichting te geven. Is het dan niet beter om dit over de beleidsperiode te tillen en in januari zijn toelichting te komen geven, want dat is iets voor de nieuwe ploeg. We krijgen dan grondige voorstellen zodat het kluwen van subsidieaanvragen duidelijker wordt. We stellen voor om dat in januari op de raad te brengen.

 

Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove): De verenigingen zeiden dat ze er niets meer van gehoord hadden.

 

Gerda Lambrecht (N-VA): De verenigingen hebben ze wel degelijk gekregen. Van de participatieworkshops hebben we zelf ook nog geen verslag ontvangen. Dat is voor de adviesraden, dat zal dan ook voor januari zijn.

 

BESLUIT:

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 24 september 2024

Feiten en context

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Op de laatste sessie van EHBVF werd geopperd om het eindverslag op de raad van oktober te agenderen. Mijn voorstel zou zijn om dit in november te agenderen. Dan is dit nog altijd een eindverslag van deze politieke fracties. 

 

Een tweede punt gaat over de overgang naar de volgende legislatuur. We hebben geopteerd voor dinsdag 3 december. Blijkt nu dat, via webinars en omzendbrieven van agentschap binnenlands bestuur, dat men vraagt om rekening te houden om na afsluiten van protocol van verkiezingen rekening te houden met de periode van bezwaar, van 40 dagen, waarbij ook rekening gehouden moet worden met de periode van geldige uitnodiging voor de installatieraad. Kijkend naar de eerst mogelijke haalbare datum en de beschikbaarheid van deze zaal. Wordt gekozen om te verschuiven naar vrijdag 6 december.

 

 

BESLUIT:

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen van de voorzitter.

 

 

Publicatiedatum: 24/10/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 24 september 2024

Personeelsdossier

 

Publicatiedatum: 24/10/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.