Zitting van 26 maart 2024
Juridische achtergrond
Artikel 32, 277 en 278 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Feiten en context
De notulen worden tijdens de eerstvolgende vergadering ter goedkeuring voorgelegd.
BESLUIT: Goedkeuring notulen
eenparig aangenomen.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt de notulen van de vorige zitting zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit, goed.
Diederik Vandendriessche Isabelle De Meese Irenè Arnalsteen Jozef Ampe Gerda Lambrecht Els Pauwels Lenn De Cleene Marie Misselyn Goedele Breyne Anke Dehuisser Filip Craen Sandra Maes Luc Vuylsteke de Laps Jos Peeters Katia Devriendt Veerle D'Haene Dave Van den Bergh Bart Van Couwenberghe Stefan Beeldens Wim Bollaert Diederik Vandendriessche Isabelle De Meese Irenè Arnalsteen Jozef Ampe Gerda Lambrecht Els Pauwels Lenn De Cleene Marie Misselyn Goedele Breyne Filip Craen Sandra Maes Luc Vuylsteke de Laps Jos Peeters Katia Devriendt Veerle D'Haene Dave Van den Bergh Bart Van Couwenberghe Stefan Beeldens Wim Bollaert Filip Craen Bart Van Couwenberghe Lenn De Cleene Stefan Beeldens Luc Vuylsteke de Laps Dave Van den Bergh Irenè Arnalsteen Jozef Ampe Marie Misselyn Goedele Breyne Jos Peeters Katia Devriendt Gerda Lambrecht Els Pauwels Wim Bollaert Diederik Vandendriessche Isabelle De Meese Veerle D'Haene Sandra Maes aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 26 maart 2024
Feiten en context
De laatste versie plannen voor de renovatie van het gemeentehuis en de Hovenierswoning werden afgetoetst met Inter en goed bevonden.
Na het akkoord van erfgoed waren dit twee noodzakelijke voorwaarden om het ontwerp te finaliseren.
Argumentatie
Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):
Bart Van Couwenberghe (N-VA): Naar aanleiding van de vraag op de raad over de staat van het plan, is er verder gewerkt. De aanpassingen waren klaar zodoende wordt het hier aan jullie ter kennis gegeven. Uiteindelijk zijn we sneller met de vrijgave van het plan.
Voor de bespreking van dit punt wordt een toelichting gegeven door Wim Mertens (OM/AR architecten) en Ward Moyson (Vorm interieur):
Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Dankuwel voor de toelichting. Er was in het verleden ook Studio Dott die daaraan gewerkt heeft, en is de dienst burgerzaken betrokken geweest op de manier waarop de loketfunctie ingedeeld wordt, dat is toch wat anders dan nu. Er zijn nu ruimtes voor persoonlijke gesprekken. Nu kunnen ze vaak met zijn vieren tegelijkertijd werken.
Wim Mertens (OM/AR architecten): Ik kan daar ruimtelijk op antwoorden. Het hangt samen met het organisatorische. Mensen melden zich aan de balie aan. Ofwel zijn er snelle zaken die aan de balie afgehandeld worden. Is het ruimer dan wordt er een nummer van ruimte aangeduid.
Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Maar technische dienst zit daar ook?
Wim Mertens (OM/AR architecten): Als er een bouwvergunning moet besproken worden, dan gebeurt dat ook hier en komt de collega daar naartoe.
Filip Craen (Hove Beweegt): Jullie hebben ook de opdracht gekregen om het gemeentehuis duurzamer te maken?
Wim Mertens (OM/AR architecten): Daar is voornamelijk ingezet op de isolatie en de compactheid van het gebouw. In de compactheid is bekeken hoe we verschillende ruimtes op verschillende manieren kunnen gebruiken. Vandaar dat de circulatie ook zeer compact is.
Filip Craen (Hove Beweegt): Voor het gemeentehuis, voor de ingang voor rolstoelen, welke soort deur hebben jullie daar voorzien?
Ward Moyson (Vorm): Dat is een automatische schuifdeur. In de kern van het gemeentehuis, zijn er brandvrije glazen deuren voorzien zodat die toegang heel ruimtelijk en vrij is. Als het budgettair lukt, steken we de lift in een glazen koker.
Filip Craen (Hove Beweegt): In die aantal ruimtes die voorzien om gesprekken te voeren, wordt daar ook gebruik gemaakt van een soort hybride techniek om on site en op afstand te vergaderingen?
Wim Mertens (OM/AR architecten): U bedoelt digitaal vergaderen? Dat is een perfect idee, maar dat is voor de verdere uitwerking van technieken om de internetkabels te voorzien.
Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Hoe gaat het duidelijk zijn voor de burger waar hij moet zijn? Nu is dat bijna standaard in het kasteel, maar hoe gaat dat duidelijk worden, want de burger moet niet meer zijn in het kasteel.
Wim Mertens (OM/AR architecten): De dagelijkse werking zit in de Hovenierswoning. We zijn bezig met uitwerken van de omgevingsplannen. Met een duidelijk pad naar de Hovenierswoning zal dit duidelijk zijn, tevens met bewegwijzering.
Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): De benedenzaal, waar nu burgerzaken zit, is nogal redelijk onbenut. Daar zitten dan enkel externen. Daar zie ik niet direct een zinvolle dagdagelijks invulling.
Wim Mertens (OM/AR architecten): Er zijn daar een aantal zaken gecombineerd: We hebben daar toiletten nodig, die toegankelijk moeten zijn voor rolstoelen. We hebben ook een overloopruimte nodig voor mensen die aan het wachten zijn. Dat is beperkt in tijd, daarom combineren we dat met een bibliotheek met afsluitbare kasten voor de administratie zodat zij een aantal zaken rustig kunnen raadplegen.
Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Dat lijkt me een grote kost voor een klein nut. Er zijn geen lokalen voor de burgemeester, is dat met het oog op de fusie?
Wim Mertens (OM/AR architecten): Dat is een politieke vraag, ik heb geen weet van een fusie. We zaten met een beperkt budget en ruimte. We hebben in het kader van het combineren van ruimtes gekeken naar die 4 vergaderplekken om te kunnen ontvangen, maar er zijn geen volwaardige kantoren voorzien.
Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Wat ik mis in het verhaal, is hoe jullie omgegaan zijn met de integratie van het OCMW, de sociale dienst heeft ook vaak contacten met de burger. Ze hadden kunnen geïntegreerd worden. Dat is een gemiste kans.
Wim Mertens (OM/AR architecten): Mag ik dat als een politieke vraag beschouwen?
Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Tenzij u zegt dat er geen ruimte is?
Wim Mertens (OM/AR architecten): Er is geen ruimte. Op deze manier kan de Hovenierswoningen optimaal benut worden. Er worden kantoren en vergaderzalen gecombineerd om dit te gebruiken voor een aanvaardbaar budget. Als er nog diensten moeten bijkomen, dan moeten we bijbouwen.
Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Onze ervaring is, is dat de indeling van het huidige OCMW niet ideaal is.
Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): De ligging van het OCMW - dat ligt op een discrete plek, de meesten vinden dat niet zo erg. Ik vind uw opmerking zeker terecht, maar we kunnen de muren van het kasteel niet verzetten, bijbouwen is duur, maar ik betreur ook dat de fysieke integratie van gemeente en OCMW niet kan verder doorgezet worden. Je moet compromissen zoeken als je bouwt, dat is een beperking die je moet slikken.
Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove): Ik vind het jammer dat het kasteel niet meer toegankelijk is, dat het een ivoren toren is die niet meer toegankelijk is, tenzij je gaat trouwen. De kelderverdieping heeft last van water, zijn daar ingrepen gepland?
Wim Mertens (OM/AR architecten): Het was niet mogelijk om binnen de bestaande muren van het kasteel de frontoffice te combineren met een ceremoniële functie, dus het was of het een of het ander, dus daarom is de frontoffice verhuisd naar de Hovenierswoning. De ceremoniële ruimte daar op die plaats wordt door erfgoed ook als belangrijk aangemerkt. Als je daaraan raakt, ben je de ruimtelijkheid van die zaal kwijt. De kelder zal ook waterdicht worden gemaakt.
Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Als je het gelijkvloers en de zolderruimte bekijkt, dan is er veel beschikbare ruimte die weinig benut zal worden. De ceremoniële zaal wordt weinig benut tenzij voor trouwen. De refter, dat kan perfect naar beneden, dan heb je een zolderruimte die beschikbaar is om diensten te huisvesten.
Wim Mertens (OM/AR architecten): We hebben gekozen om de ruimte te kunnen indelen in twee ruimtes. Dit is de enige ruimte die beschikbaar is voor grotere vergaderingen te houden. En om vergaderruimtes te combineren met refter lijkt me een dagelijks gesleur. Ik heb veel nadruk gelegd op de ceremoniële functie, maar daar zullen veel vergaderingen plaatsvinden.
Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Komen er ook schermen op het gelijkvloers?
Wim Mertens (OM/AR architecten): Dat moet nog uitgewerkt worden.
Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Is dit budgettair haalbaar - is dat ook mooi nagerekend? Dat is een vraag voor het college. Past dat binnen de meerjarenplanning, of gaan we terug op dezelfde fouten stoten dat het niet haalbaar is?
Bart Van Couwenberghe (N-VA): Dat staat ingeschreven in de begroting, op basis van de berekening van de architecten.
Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): En kan u het bedrag geven?
Wim Bollaert (Fan van Hove): Het is een collegiaal project, maar op mijn naamkaartje staat financiën. De raming is van eind oktober, die is ingeschreven in aanpassing meerjarenplanning. Voor kasteel 1.000.000 euro en voor Hovenierswoning 636.000 euro, zonder BTW en erelonen, en de omgeving. In de huidige meerjarenplanning staat net geen 2,4 miljoen ingeschreven. Daar zit een kleine marge op voor onvoorziene omstandigheden, dat is ook zo meegedeeld op de raadscommissie financiën.
Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): En dat is voor wat exact?
Wim Bollaert (Fan van Hove): Dat is wat u ziet: het kasteel en de Hovenierswoning, BTW en erelonen.
Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Er is in het college een goedkeuring van de plannen.
Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Voor vandaag is het een kennisname.
Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Het is niet de bedoeling dat de gemeenteraad dit plan goedkeurt, dat is gebeurd op basis van een collegebesluit en de omgevingsvergunningaanvraag is een traject dat door het college behandeld wordt.
Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Wat is de timing daarvan?
Bart Van Couwenberghe (N-VA): Na de kennisname, gaat onze administratie deze dossiers vervolledigen, dat zal zijn procedurele gang gaan.
Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Welke diensten hadden we ter beschikking en hoe hadden we dat kunnen integreren in een plan van heraanleg van één zone. En meteen ook de vraag: waar bieden we best onze diensten aan? Daar is er nog een grotere gemiste kans. Een loket is toch vaak een centraal gegeven, zowel die van het zuidelijke als het noordelijke deel van de gemeente - het gemeentehuis blijft een iets verdere piste. Het is jammer dat er niet gekozen is voor het evalueren van alle beschikbare ruimte en om bijvoorbeeld de Markgraaf erbij te betrekken. We hebben ook nog het dienstencentrum en de sporthal. Vooral de Markgraaf is toch nogal een issue, zeker na het 'mislukken' van het project van de kunstacademie. Echt out of the box denken had toch nog kunnen gebeuren. Misschien kan het kasteel ook artistiek een plek krijgen.
Bart Van Couwenberghe (N-VA): Het gemeentehuis is al 40 jaar een dossier. We hebben al een generatie ambtenaren versleten, er zijn mensen gestart die een nieuwe werkruimte beloofd zijn en ondertussen zijn deze mensen al op pensioen gegaan. We moeten ook rekening houden met de financiën. Het gemeentehuis is door iedereen gekend, de Hovenaar zal nog altijd naar die plek gaan. De twee belangrijkste functies in de gemeente: technische dienst, ruimtelijke ordening en burgerzaken zijn gecombineerd omdat daar de burger het meeste aanwezig is.
Voor zover ik weet hebben in al die jaren de schepenen gebruik gemaakt van de beschikbaarheid van de zalen. De burgemeester zal daar in de toekomst ook gebruik van maken.De oude raadzaal wordt nu ook altijd gebruikt als vergaderzaal, die heeft nog altijd zijn waarde in dat verhaal. Uiteraard zijn er plannen getekend, met uitbouwen, met glazen koepels, dat is niet haalbaar voor erfgoed. Dit is een volledig goedgekeurd plan door erfgoed en dit is een herstel van de site als je kijkt naar de Hovenierswoning. Ook een nieuwe werkplek voor onze ambtenaren is belangrijk. Iedereen komt binnen, maar ziet niet naar de achterliggende infrastructuur - onze ambtenaren hebben nood aan een fatsoenlijke moderne werkplek, dat is volledig toegepast.
Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): De digitalisering en met name gemeente zonder gemeentehuis. Hoe wordt er daar in dat project mee rekening gehouden?
Bart Van Couwenberghe (N-VA): Dat project wordt gelanceerd op 17 april in Wommelgem. Wij bedienden nog altijd de burgers die minder ICT-bekwaam zijn, er komt ook nog een nieuwe robotfunctie op de website. Daar kan de burger vragen stellen en dan kan de chatbot antwoorden, binnenkort komt die ook op de website zodat die kan doorverwijzen naar bepaalde diensten.
BESLUIT:19 stemmen ja: Bart Van Couwenberghe (N-VA), Wim Bollaert (Fan van Hove), Gerda Lambrecht (N-VA), Lenn De Cleene (N-VA), Els Pauwels (Fan van Hove), Jozef Ampe (Hove Beweegt), Goedele Breyne (pH7-Positief Hove), Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt), David Van den Bergh (pH7-Positief Hove), Katia Devriendt (pH7-Positief Hove), Filip Craen (Hove Beweegt), Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove), Marie Misselyn (Hove Beweegt), Isabelle De Meese (pH7-Positief Hove), Veerle D'Haene (N-VA), Jos Peeters (Fan van Hove), Irenè Arnalsteen (N-VA), Sandra Maes (N-VA) en Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove).
Enig artikel
Neemt kennis van het ontwerp voor de renovatie van het gemeentehuis en de Hovenierswoning.
Zitting van 26 maart 2024
Feiten en context
Peter Vinken, directeur Rodenbachschool, presenteert het zorgtraject in de Rodenbachschool.
Argumentatie
Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):
Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove): Vroeger was er bij de ouders wel vaak wat frustratie dat dit moest aangepakt worden. Toen werd er vaak naar privé-initiatieven gekeken. Heb je daar nu een zicht op? Krijg je signalen van de ouders? Heb je daar een overzicht van? Cijfers?
Peter Vinken, directeur Rodenbachschool: Er gaan externen aan de slag: logopedie, kiné weet de zorg, in de mate dat ouders dit willen delen. Waar ik het wel moeilijk mee heb is de private diagnostiek. Er zijn nu soms wachtlijsten van 2 jaar. Ouders kiezen dan vaak voor private diagnostiek die heel eng gaat, waarbij de poot van de school vergeten wordt, en er soms vanuit de privé-partner gedicteerd wordt hoe de school moet werken. Soms zie je vanuit ouder en school iets anders, dan is het moeilijk. Dan moeten ouders een keuze maken. Ik weet op die drie jaar van twee keer waar ouders aangeven dat we niet bieden wat zij willen dat we bieden.
Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove): Hierbij is communicatie ook heel belangrijk.
Peter Vinken, directeur Rodenbachschool: De bemerking is: waarom staat dit nu niet op de website? Het moet bij ons afgeklopt zijn. Het moet gedragen zijn door het team. Dit is hoe we het doen, maar nog niet hoe we het uitdragen.
Marie Misselyn (Hove Beweegt): Heb je zicht op een toename van de administratieve last? Of heb je dat kunnen verhelpen. Ik kan alleen maar toejuichen dat je werkt met contractwerk. Bij één van mijn kinderen is de druk daardoor weggevallen, in tijden van burn-out, met meer vertrouwen en autonomie is dat een goede zet.
Peter Vinken, directeur Rodenbachschool: We moeten ook kunnen aantonen en documenteren wat we qua zorg gedaan hebben. Dat is dan wel bekijken: hoe kunnen we dat zo efficiënt mogelijk doen. Het is belangrijk dat er met het resultaat aan de slag gegaan wordt. Doordat er verschillende problematieken gebundeld worden, kan dat komen bij één iemand, wat ook een zekere efficiëntie met zich meebrengt. In de lerarenkamer geloven ze dat niet echt. Wat moeilijk is, is dat een ouder komt zeggen dat het kind een diagnose heeft, maar dat het niet in het dossier staat. Dat willen we ook vermijden. Dat is een heel moeilijke balans. Dat verklaart ook waarom dit niet op 1-2-3 gerealiseerd is.
Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): U vermeldt dat de zorgleerkracht vervangen is.
Peter Vinken, directeur Rodenbachschool: Zij had terug gevraagd voor een klasopdracht. Vorig jaar waren er 3 collega’s voor zorg in de lagere school.
Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove): Loskoppelen van het zorgthema, het is fijn om te zien dat er visievorming is op langere termijn. Op korte termijn kan het bestuur wijzigen, als het gaat om logistiek, budgetten, het gebouw, … Overwegen jullie te kijken naar een visieplan voor de komende 6 jaren en dat te communiceren?
Peter Vinken, directeur Rodenbachschool: In 2021 heb ik hier het beleidsplan voorgesteld, dat is nu het beleidsplan tot 2028 geworden, ongeacht de beslissingen. Ik wil jullie ook wel meenemen in het verhaal dat we doen en dat we meer bekend zijn bij het schoolbestuur en de rest kan ik alleen maar in jullie handen leggen.
Gerda Lambrecht (N-VA): Ik wil Peter bedanken voor al het zware werk dat hij gedaan heeft.
BESLUIT:
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van het zorgtraject in de Rodenbachschool.
Diederik Vandendriessche Isabelle De Meese Irenè Arnalsteen Jozef Ampe Gerda Lambrecht Els Pauwels Lenn De Cleene Marie Misselyn Goedele Breyne Anke Dehuisser Filip Craen Sandra Maes Luc Vuylsteke de Laps Jos Peeters Katia Devriendt Veerle D'Haene Dave Van den Bergh Bart Van Couwenberghe Stefan Beeldens Wim Bollaert Diederik Vandendriessche Isabelle De Meese Irenè Arnalsteen Jozef Ampe Gerda Lambrecht Els Pauwels Lenn De Cleene Marie Misselyn Goedele Breyne Filip Craen Sandra Maes Luc Vuylsteke de Laps Jos Peeters Katia Devriendt Veerle D'Haene Dave Van den Bergh Bart Van Couwenberghe Stefan Beeldens Wim Bollaert Jozef Ampe Marie Misselyn Katia Devriendt Jos Peeters Isabelle De Meese Bart Van Couwenberghe Diederik Vandendriessche Lenn De Cleene Luc Vuylsteke de Laps Wim Bollaert Filip Craen Els Pauwels Irenè Arnalsteen Sandra Maes Dave Van den Bergh Veerle D'Haene Stefan Beeldens Gerda Lambrecht Goedele Breyne aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 26 maart 2024
Juridische achtergrond
Het Bestuursdecreet van de Vlaamse Overheid van 7 december 2018.
Het 'Participatiereglement lokaal bestuur Hove', goedgekeurd door de gemeenteraad
op 23 september 2019.
Feiten en context
Het 'Participatiereglement lokaal bestuur Hove' - goedgekeurd door de gemeenteraad op 23
september 2019 - voorziet dat de meldingen- en klachtencoördinator jaarlijks aan de
gemeenteraad een overzicht van de ingediende meldingen, suggesties en klachten bezorgt.
Argumentatie
Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):
Jo Ampe (Hove Beweegt): Als je ziet dat er 25 klachten zijn waarvan er 10 over signalisatie gaan. Er zijn al verschillende interventies geweest op de gemeenteraad. Daar moet echt wel werk van gemaakt worden, dat is 40%. I.v.m. de meldingen: er wordt nogal wat gesproken over de rattenproblematiek. Dat was een paar jaar geleden niet zo sterk.
Bart Van Couwenberghe (N-VA): Onze verantwoordelijke voor de buitendienst houdt zich daar mee bezig. We zijn nog niet op de hoogte van nieuwe meldingen. We kunnen hier ook een item van maken op de gemeenteraad.
Jo Ampe (Hove Beweegt): Van de 361 meldingen, zijn er 13 niet op tijd beantwoord. Daar is precies verder geen gevolg aan gegeven. In de vorige jaren ging dat om 1 of 2. Dat is opmerkzaam. Kan je daar een verklaring voor geven?
Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): Hoe meer meldingen dat je krijgt, dat gaat dan ook omhoog. Ik denk dat vooral de burger de weg kent. We wijzen als college daar de mensen ook altijd op. De burgerzin, dat die leeft onder de Hovenaar, dat is aan te moedigen.
Dat niet kunnen antwoorden, is soms ook het gevolg van éénmansdiensten of langere afwezigheden en dat pijnpunt hebben we nog niet opgelost.
Jo Ampe (Hove Beweegt): Het aantal meldingen is niet in deze verhouding gestegen.
Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): Dat is waar, maar het combineert de twee: de stijging en de afwezigheden.
Jo Ampe (Hove Beweegt): Het is enkel: wordt het bekeken?
BESLUIT:19 stemmen ja: Bart Van Couwenberghe (N-VA), Wim Bollaert (Fan van Hove), Gerda Lambrecht (N-VA), Lenn De Cleene (N-VA), Els Pauwels (Fan van Hove), Jozef Ampe (Hove Beweegt), Goedele Breyne (pH7-Positief Hove), Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt), David Van den Bergh (pH7-Positief Hove), Katia Devriendt (pH7-Positief Hove), Filip Craen (Hove Beweegt), Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove), Marie Misselyn (Hove Beweegt), Isabelle De Meese (pH7-Positief Hove), Veerle D'Haene (N-VA), Jos Peeters (Fan van Hove), Irenè Arnalsteen (N-VA), Sandra Maes (N-VA) en Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove).
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van het overzicht van meldingen en klachten van het jaar 2023.
Zitting van 26 maart 2024
Juridische achtergrond
Artikel 40 §3 van het het decreet over het lokaal bestuur
Feiten en context
2025/2/3/1 Aanbieden van laagdrempelige en kwaliteitsvolle beweegactiviteiten
Lessenreeksen skate = 3 EUR/les
Voor lessenreeksen (latino moves ed) waar we beroep doen op een externe partner vragen we €3 per les. Lessenreeks waar we intern zelf een lesgever hebben via vrijwilligersvergoeding vragen we €1.5 per les (badminton, line dance, dynamic tennis ed).
Argumentatie
Voor lessenreeksen (latino moves ed) waar we beroep doen op een externe partner vragen we €3 per les. Lessenreeks waar we intern zelf een lesgever hebben via vrijwilligersvergoeding vragen we €1.5 per les (badminton, line dance, dynamic tennis ed).
Hovenaars krijgen 24u voorrang om zich in te schrijven tegenover niet Hovenaars omwille van volgende redenen:
- we merken dat bepaalde lessenreeksen zeer populair zijn en in eerste instantie willen we de Hovenaars de mogelijkheid geven om in te schrijven tegenover een deelnemer van buiten Hove.
- dit principe passen we ook al succesvol toe bij sportkampen en speelpleinwerking
Deelnemers met een verhoogde tegemoetkoming kunnen beroep doen op een sociaal tarief (50% korting).
Financiële gevolgen
Dienstjaar | 2020-2025 |
Volgnummer actie | 2025/2/3/1 |
Actie korte omschrijving | aanbieden van laagdrempelige en kwaliteitsvolle beweegactiviteiten
|
Code beleidsveld / Code ARK | 1/70100020
|
Omschrijving | inschrijvingsgelden |
Bedrag | €3 per les - skate |
Kredietcontrole
Er is voldoende budget beschikbaar. |
BESLUIT: Goedkeuring inschrijvingsgelden lessenreeks skate
eenparig aangenomen.
Enig artikel
Stelt met ingang van 17 april 2024 de inschrijvingsgelden skate vast als volgt: €3 per les.
Zitting van 26 maart 2024
Juridische achtergrond
Het besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 tot de verdeling en toekenning van projectsubsidies aan de Vlaamse lokale besturen, vzw de Rand en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor het project Plan Samenleven.
Feiten en context
Met het Plan Samenleven wil de Vlaamse overheid lokale besturen ondersteunen om samenleven in diversiteit te bevorderen. Samenleven in diversiteit wordt hierbij gezien als een horizontaal beleid dat zich in eerste instantie lokaal afspeelt. Het Plan Samenleven bevat zeven doelstellingen met 24 acties die lokale besturen zelf inhoudelijk invullen. Het Plan Samenleven kadert binnen het geactualiseerde horizontaal integratie- en gelijkekansenbeleidsplan.
De Vlaamse overheid lanceerde in mei 2023 een projectoproep ‘Plan Samenleven’ voor het tweede projectjaar 2023-2024. Stad Mortsel ging met de gemeenten Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Wommelgem een partnerschap aan. De partners dienden een gezamenlijk projectvoorstel in voor het tweede projectjaar waarbij stad Mortsel optreedt als penhouder.
De gezamenlijk ingediende acties binnen het project Plan Samenleven zien er als volgt uit:
- ACTIE 5: oefenkansen Nederlands organiseren
- ACTIE 9: begeleiden van kansengroepen naar de arbeidsmarkt
- ACTIE 13: kwetsbare kinderen en jongeren in contact met sport
- ACTIE 15: brugfiguren onderwijs
- ACTIE 17: omstaanderstrainingen
- ACTIE 22: sociaal weefsel versterken (pleinmakers)
- ACTIE 23: kwetsbare kinderen en jongeren in contact met jeugdwerk
- ACTIE 24: kwetsbare kinderen en jongeren in contact met cultuur
De partners hebben op dit gezamenlijk actieplan eigen variaties wat betreft de keuze van de acties en de vooropgestelde Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI), overzicht terug te vinden als bijlage bij dit besluit.
De Vlaamse Regering keurde op 22 september 2023 het projectvoorstel goed en kende een subsidie toe van 418.390 euro, waarvan op 18 december 2023 een voorschot van 80% werd gestort. De samenwerkingsovereenkomst ‘Plan Samenleven ZORA’ verankert de gemaakte afspraken tussen de partners om de uitvoering van de acties mogelijk te maken.
Bij het uitvoeren en realiseren van enkele welbepaalde acties biedt Agentschap Integratie en Inburgering inhoudelijk ondersteuning en dit binnen hun expertise rond de thema’s taal, verbinding en participatie. De modaliteiten voor de samenwerking tussen het Agentschap Integratie en Inburgering en de intergemeentelijke samenwerking ZORA zijn eveneens verankerd in een samenwerkingsovereenkomst tussen beide partijen.
Argumentatie
De samenleving is superdivers geworden. Dit uit zich op meerdere vlakken, zoals gezinsvormen, levensstijlen, levensbeschouwing, gender, leeftijd, capaciteit, seksuele geaardheid en etnisch-culturele identiteit. Door op zoek te gaan naar wat mensen bindt, naar een gedeelde toekomst, kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt in de stad of gemeente, met respect voor elkaars eigenheid. De lokale praktijk kent reeds heel wat bestaande en goede initiatieven, dewelke we willen versterken en uitbreiden om van samenleven in diversiteit een succes te maken.
De geraamde inkomsten van 418.390 euro worden geboekt op entiteit stad Mortsel
Van de totaal geraamde inkomsten is 21.070 euro bestemd voor de individuele acties van lokaal bestuur Hove en 123.500 euro voor een gezamenlijke actie binnen ZORA Werkt!, zijnde actie 9 'begeleiden van kansengroepen naar de arbeidsmarkt'.
BESLUIT: Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst plan samenleven
eenparig aangenomen.
Artikel 1
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst tussen stad Mortsel, als penhouder, en de gemeentebesturen van Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Wommelgem, als partners, betreffende de uitvoering van Plan Samenleven, zoals gevoegd als bijlage bij dit besluit.
Artikel 2
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de overeenkomst tussen de intergemeentelijke samenwerking ZORA en Agentschap Integratie en Inburgering betreffende de uitvoering van Plan Samenleven, zoals gevoegd als bijlage bij dit besluit.
Zitting van 26 maart 2024
Juridische achtergrond
Artikel 219 van het decreet over het lokaal bestuur m.b.t. organisatiebeheersing.
Feiten en context
Van 2020 tot op heden.
Op 29 juni 2020 beslissen respectievelijk de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn om aan de hand van de leidraad organisatiebeheersing het algemeen kader voor organisatiebeheersing vast te leggen.
Het algemeen kader biedt een raamwerk voor alle initiatieven en rapportering inzake organisatiebeheersing.
Het omschrijft :
● Het regelgevend kader
● De projectstructuur
● De prioriteitsbepaling
● Het bepalen van maatregelen
● Monitoring en periodieke opvolging.
In 2020 ligt de focus van het managementteam op de opvolging van de audit instroom en de thema’s HRM en ICT. De omgevingsanalyse wordt geactualiseerd en dit maakte deel uit van de hierziening van het meerjarenplan. In 2022 wordt voor beide thema’s gerapporteerd over de stand van zaken van de uitvoering van de vooropgestelde verbeteracties.
Op 28 juni 2022 beslissen respectievelijk de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn tot de aansluiting bij de welzijnsvereniging Audio. De organisatie auditeert en adviseert lokale besturen-venoten. De raad keurt het interne auditcharter goed dat is voorgelegd door Audio als bijlage bij de beslissing en dat bij alle leden van toepassing is. Het beschrijft de wederzijdse rechten en plichten met het oog op het uitvoeren van interne audits, zoals voorzien in artikel 217 t.e.m. 220 van het decreet over het lokaal bestuur. De gemeenteraad beslist tot het oprichten van een plaatselijk auditcomité. Het auditcomité bestaat uit de decretale graden en één raadslid per fractie.
Audio voert in 2022 een organisatieaudit uit en brengt op 7 december 2022 verslag uit aan het auditcomité. Er worden 13 verbeterpunten geformuleerd met hieraan gekoppeld acties en een verbetertraject.
In 2023 wordt aan de aanbevelingen gewerkt rekening houdend met de noodzakelijke aanstelling van een beleidsmedewerker wat in de loop van 2023 wordt vooropgesteld, maar dit zal uiteindelijk pas in april 2024 gebeuren.
In bijlage ook een overzicht van alle beleidsplannen, audits en lopende trajecten binnen lokaal bestuur Hove.
Nieuw kader vanaf 2024
Met het oog op de nieuwe legislatuur wordt voorgesteld om het besluit rond de goedkeuring van het algemeen kader te actualiseren.
De cyclus van “plan-do-check-act” werd in de organisatie volledig doorlopen voor:
● Externe audit organisatiebeheer 2017
● Intern traject dienstverlening en huisvesting studio Dott
Voor een aantal zijn de acties in uitvoering (do-fase):
● Externe audit personeel 2022
● Interne audit organisatiebreed helikopteraudit Audio
De planning van de acties wordt momenteel uitgewerkt voor:
● Interne audit financiën Audio - rapport
De leidraad van audit Vlaanderen formuleert risico’s en aanbevelingen. Dit alles kan de basis vormen om, zoals in de regelgeving voorgeschreven, de nodige doelstellingen rond organisatiebeheer in het meerjarenplan voor de volgende legislatuur op te nemen.
Wat betreft de opvolging wordt de rapportageverplichting rond organisatiebeheer gecombineerd met die van het meerjarenplan. Dit draagt bij tot een helder, organisatiebreed en geïntegreerd beoordelingskader voor mandatarissen en medewerkers. Dit zorgt bovendien voor een administratieve vereenvoudiging in de rapportageplicht die medewerkers bovenop de thematische rapportages opnemen.
De samenwerking met Audio, de samenstelling van het auditcomité en de werkwijze in het verbetertraject worden formeel verankerd.
Argumentatie
Bij de organisatieaudit in 2022 bleek dat een aantal beleidskaders dienen te worden geactualiseerd. Een aantal vragen om een gecoördineerde, organisatiebrede aanpak waarbij een beleidsmedewerker als projectleider het ondersteunend beleidsvoorbereidend werk en de procesbegeleiding kan opnemen. De wissel van legislatuur is voor een aantal aanbevelingen ook het beste momentum om hierover met alle betrokkenen in dialoog te gaan en een mogelijke nieuwe aanpak te implementeren.
Bij de selectie van een beleidsmedewerker kampte het bestuur met de concurrentie op de arbeidsmarkt. Vandaar dat de noodzakelijke actualisatie van het beleidskader voor organisatiebeheer, rekening houdend met de inzet van Audio, pas nu aan de respectievelijke bestuursorganen ter goedkeuring wordt voorgelegd.
In het meerjarenplan werd de inzet van Audio opgenomen. Dit betekent de aansluitingskost, de jaarlijkse lidmaatschapsvergoeding en het bedrag te voorzien voor het uitvoeren van een audit.
BESLUIT: Actualisatie kader organisatiebeheersing
eenparig aangenomen.
Enig artikel
Beslist om voor de organisatiebeheersing het kader zoals bepaalt op 29 juni 2020 als volgt te actualiseren:
● Het regelgevend en beleidskader
Het decreet lokaal bestuur en de leidraad die de Vlaamse overheid uitwerkte vormen samen met de thematisch gebonden regelgeving bij hogere overheden en het lokaal bestuur Hove het regelgevend en beleidskader voor de organisatiebeheersing.
● De projectstructuur
Het managementteam adviseert het college en het auditcomité rond het bepalen van de auditthema’s en de opvolging van de auditresultaten. Het managementteam bepaalt onder leiding van de algemeen directeur de werkwijze van opvolging binnen het managementteam en organisatiebreed.
Het auditcomité bestaat uit de decretale graden en één raadslid per fractie. Het auditcomité vergadert minimaal tweemaal per jaar. Het auditcomité adviseert het college over het bepalen van de auditthema’s en de opvolging naar aanleiding van de rapportage over de audit. De leden worden uitgenodigd door de algemeen directeur.
Op advies van de algemeen directeur, het managmentteam en het auditcomité beslist het college tot het uitvoeren van een audit door Audio, de welzijnsvereniging waarvan het lokaal bestuur Hove lid is.
● De prioriteitsbepaling
Het managementteam bepaalt in overleg met het college en het auditcomité de prioriteiten in de auditthema’s en de opvolging van de auditresultaten.
Het managementteam kan over de nodige verbeteracties beslissen indien :
○ de acties onder het aan de algemeen directeur gedelegeerd dagelijks personeelsbeheer te plaatsen zijn
○ het om operationele processen gaat
○ de acties opgenomen werden in het meerjarenplan waarbij deze een budgettaire impact hebben die de raming in het financieel meerjarenplan niet overschrijdt
Op advies van het managmentteam en het auditcomité beslist het college van burgemeester en schepenen / het vast bureau tot de prioritair op te nemen thema’s en acties voor zover het om maatregelen gaat die een financiële impact hebben die niet in het meerjarenplan werd voorzien.
● Het bepalen van maatregelen
Het bepalen en uitvoeren van maatregelen wordt opgenomen zoals bepaald in het regelgevend kader en de interne afspraken. Niet exhaustief ter illustratie: de algemeen directeur, een leidinggevende, het managementteam, het college, het basisoverlegcomité (BOC), de gemeenteraad / raad voor maatschappelijk welzijn
● Monitoring en periodieke opvolging
Voor de monitoring van de opvolging worden timing en indicatoren bij elke actie bepaald.
Minimaal wordt over organisatiebeheersing jaarlijks gerapporteerd aan de gemeenteraad / raad voor maatschappelijk welzijn volgens de bepalingen uit het decreet lokaal bestuur.
Het auditcomité volgt het aanduiden van de auditthema’s, de rapportage van de audit, het bepalen van de verbeterpunten en de jaarlijkse stand van zaken van de opvolging van acties op. Dit kan schriftelijk en/of via een vergadering.
Het managementteam organiseert voor organisatiebrede en sectorspecifieke thema’s een regelmatig overleg met alle betrokken medewerkers waar verbeterpunten die voortvloeien uit een audit besproken worden.
Zitting van 26 maart 2024
Juridische achtergrond
Gelet op de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties; en meer in het bijzonder artikel 21 §1, 2°;
Gelet op het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie;
Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 28/09/2021 tot vaststelling van het gemeentelijk reglement betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;
Overwegende de noodzaak om deze gewestelijke personeelsleden aan te stellen als vaststeller gemeentelijke administratieve sancties met het oog op de sanctionering via een gemeentelijke administratieve sanctie van overtredingen op de bepalingen van gemeentelijke reglementering de binnen hun welomschreven bevoegdheid te situeren zijn; dat deze gewestelijke vaststellers enkel binnen de omschreven bevoegdheid mogen optreden;
Feiten en context
Sinds 8 januari 2024 is de nieuwe GAS-wetgeving van kracht. Een van de wijzigingen is dat de GAS-vaststellers niet meer op naam aangesteld moeten worden. De OVAM heeft het model aanstellingsbesluit en de bijkomende documenten hieraan aangepast (zie bijlage).
De OVAM dient via dit vernieuwd besluit aangesteld te worden op de eerstvolgende gemeenteraad. Deze aanstelling is dan blijvend geldig indien er interne personeelsverschuivingen zouden plaatsvinden binnen hun organisatie.
De OVAM houdt een lijst bij met de namen van hun personeelsleden belast met de vaststellingsopdracht. Deze lijst sturen zij, naar aanleiding van de gewijzigde vormvoorschriften inzake de aanstelling, naar ons door ter informatie en zal in de toekomst ter inzage liggen bij de OVAM.
Wanneer het GAS-/politiereglement wordt aangepast, moeten we de OVAM hiervan op de hoogte stellen (voor het opmaken van de bestuurlijke verslagen) en de OVAM opnieuw aanstellen volgens de correcte artikelnummers.
BESLUIT: Aanstelling OVAM als gewestelijke vaststeller
eenparig aangenomen.
Enig artikel
De OVAM wordt aangesteld als gewestelijk vaststeller, waarbij de personeelsleden aangeduid door de leidende ambtenaar van deze entiteit, een vaststellingsbevoegdheid krijgen voor de gemeentelijke administratieve sancties van gemeente Hove voor de vaststelling van overtredingen op Artikel A.2.V.16, Artikel A.2.VI.2§5, Artikel A.2.VI.13§3 , Artikel A.4.IV.5, Artikel B.1.II.4, Artikel B.3.I.11 en Artikel D.10.VI.1§7 uit het politiereglement.
Zitting van 26 maart 2024
Juridische achtergrond
EU verordening nr. 1143/2014 van het Europees parlement en de raad van 22 oktober 2014
betreffende de preventie en beheersing van de introductie en verspreiding van invasieve
uitheemse soorten, waarbij de Aziatische hoornaar sinds augustus 2016 op de Unielijst van
invasieve exoten (EU- verordening 1143/2014) is toegevoegd.
Volgens artikel 57 §3 3° van het decreet is het college bevoegd voor het financieel beheer.
De gemeenteraad is verantwoordelijk voor subsidies en ontzorging.
Feiten en context
Waarom de Aziatische hoornaar beheren?
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een wespensoort uit Zuidoost-China. Ze liftte toevallig mee op een lading Chinees materiaal en vestigde zich in 2004 in Zuid-Frankrijk. Van daaruit breidde ze haar gebied uit aan 60-100 km per jaar en sinds 2016 is de soort ook aanwezig in België.
Specifiek onderzoek dat de impact van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen op imkerij of op biodiversiteit kwantificeert, ontbreekt. Onderzoek elders in Europa toont echter aan dat de Aziatische hoornaar verschillende insectensoorten aan haar larven voedt, waaronder andere wespen, honingbijen, bromvliegen, zweefvliegen, huisvliegen, spinnen enz. De Aziatische hoornaar is een opportunist en haar dieet reflecteert de aanwezige prooien in haar omgeving. Honingbijen kennen deze nieuwe predator niet, hebben geen efficiënte verweerstrategie en zijn daarom een gemakkelijke prooi. Daarnaast schrikt Aziatische hoornaar ook inheemse bestuivers af door te jagen aan bloeiende planten waardoor deze minder bestoven worden. Naast impact op de imkerij, is er dus ook een negatieve impact op de biodiversiteit.
Voorspellen hoe het aantal nesten van de Aziatische hoornaar zal evolueren in Vlaanderen vergt extra onderzoek. De laatste jaren was er echter wel een exponentiële stijging van het aantal nesten en er is nog heel wat leefgebied beschikbaar voor de soort. Specifiek in Hove zijn er vorig jaar een 8-tal secundaire nesten verwijderd en een 10-tal primaire.
Net als andere insecten met een angel kan de Aziatische hoornaar pijnlijk steken. Stoor je ze? Of voelen ze zich in het nauw gedreven? Dan verdedigen ze zich. Een steek van de Aziatische hoornaar is vergelijkbaar met een steek van een andere wesp. Meestal zorgt een steek niet echt voor een groot probleem, behalve als je allergisch bent of heel veel steken krijgt.
Hoe beheren?
De meest efficiënte beheermethode is het vroegtijdig opsporen van embryonale nesten in het voorjaar. Het verwijderen van embryonale en primaire nesten is immers veel gemakkelijker, veiliger en goedkoper dan het verwijderen van secundaire nesten. Inzetten op sensibilisering en vroegtijdige opsporing is dus van groot belang.
Vanaf april vormen zich embryonale nesten (ter grootte van een pingpongballetje) en vervolgens primaire nesten (handbal). Deze bevinden zich vaak binnen in een schuur, een veranda, een tuinhuisje of een houthok, op een zolder of onder het dak van een carport. Vanaf juli worden grote secundaire nesten gevormd, die zich meestal hoog in de bomen (> 20 m hoogte) bevinden en die vaak moeilijk te vinden en bestrijden zijn.
Realistische verwachtingen inzake het beheer zijn essentieel. Een effectief beheer van de populatie, met een drastische reductie van het aantal nesten, is weinig realistisch. Het is vrijwel onmogelijk om alle nesten te vinden en te bestrijden zodat de soort zich kan blijven voortplanten. Het beperken van de impact van Aziatische hoornaar op beschermde natuur, het beperken van de overlast aan bijenkasten en het ingrijpen bij veiligheidsgevaar zijn daarom wellicht meer realistische beheerdoelstellingen.
Wie staat in voor het beheer?
VespaWatch (https://vespawatch.be/) is het centrale meldput voor Aziatische hoornaars in Vlaanderen. Samen met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) onderzoeken ze de verspreiding van de soort in Vlaanderen. Daarnaast zorgt VespaWatch voor de opleiding van bestrijders, die daarna een erkenning krijgen.
Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) staat in voor de bestrijding op haar eigen percelen (bossen e.d.), maar biedt (voorlopig) geen ondersteuning voor particulieren. Wel zijn ze een raamcontract voor de bestrijding aan het uitwerken. Het Departement Landbouw en Visserij voorziet projectmiddelen voor de gecoördineerde bestrijding van de Aziatische hoornaar in het kader van haar strategische plan bijenteelt, maar biedt ook geen rechtstreekse steun op lokaal niveau.
Vanuit de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en het Netwerk Brandweer is inmiddels aan de Vlaamse Overheid de vraag gesteld om met een plan van aanpak en een budget te komen, maar hierover is voorlopig nog geen duidelijkheid. Ook de provincie Antwerpen maakt werk van een plan rond de gecoördineerde aanpak van de hoornaar.
Ondertussen zien we ook hier in Hove het aantal nesten toenemen.
In afwachting van een meer structurele oplossing en/of een overkoepelend bestrijdingsplan, lijkt het noodzakelijk zo snel mogelijk zelf actie te ondernemen om de verspreiding binnen de perken te houden.
Wie bestrijdt er en wat kost het?
Voor het verwijderen van primaire nesten kan zowel de brandweer Zone Rand worden ingezet, als erkende bestrijders.
Voor de bestrijding van secundaire nesten dient beroep gedaan te worden op erkende bestrijders. De meeste bestrijders kunnen nesten tot op 8 m hoogte verwijderen, 1 bestrijder tot op 20 m en slechts 2 bestrijders tot op 32 m. Een lijst van de erkende bestrijders in provincie Antwerpen zit in bijlage.
De vraagprijzen van de erkende bestrijders van de Aziatische hoornaar in de provincie Antwerpen zijn gelijkgesteld. Het bedrag is 20 euro voor een embryonaal nest, 40 euro voor een primair nest en 120 euro/uur voor een secundair nest. Daar komen wel nog 0.4246 euro/km transportkosten bij. Voor een secundair nest wordt standaard een uur voorzien. De bestrijders zitten in een gemeenschappelijke WhatsApp groep en verdelen de verdelging van nesten onderling op basis van locatie en hoogte van het nest.
De brandweer vernietigt enkel primaire nesten en enkel als die binnenkomen via hun online wespenformulier, telefonisch of via 112 en rekent hiervoor 45 euro per nest. Secundaire nesten pakken zij niet zelf aan.
Plan van aanpak voor Hove
Na overleg met de regioverantwoordelijke van VespaWatch, met brandweer zone Rand, met de coördinator van de erkende bestrijders van de Aziatische hoornaar en de provincie zijn we tot volgend voorstel gekomen voor Hove:
1. Hove zet in op sensibilisering en vroegtijdige detectie van de Aziatische hoornaar
Hove ondersteunt informatiecampagnes over de Aziatische hoornaar (via InfoHove, infomomenten, opleiding voor groendienst, ...) zodat er maximaal kan ingezet worden op snelle detectie en de verwijdering van embryonale en primaire nesten.We doen dit in samenwerking met VespaWatch en hun regioverantwoordelijke en de provincie.
De gemeente voorziet ook in vangpotten, lokstoffen, e.d. voor vrijwilligers om vroegtijdig koninginnen te vangen en zo de kosten van verdelging te beperken.
2. Hove ontzorgt de burgers (praktisch en financieel) bij het verwijderen van nesten van de Aziatische hoornaar
Als burgers een nest ontdekken, vragen we hen als volgt te werk te gaan:
Stap 1: Meld het nest via de website van Vespa-Watch. Zend een foto in waarop het nest en/of de wesp goed zichtbaar is.
Een vrijwilliger van Vespa-Watch controleert je melding en kijkt of het wel degelijk om een Aziatische hoornaar gaat. Je ontvangt een bericht van Vespa-Watch over je melding.
Stap 2:In geval van bevestiging van een nest van de Aziatische hoornaar, vul je het online 'Meldingsformulier Hoornaar' in via het e-loket van de gemeente.
Stap 3:De gemeente laat vervolgens het nest verdelgen en betaalt de factuur.
De coördinatie voor het verdelgen van de nesten gebeurt via de regioverantwoordelijke van Vespa-watch. Hij zorgt voor het coördineren en aansturen van de verdelgers en zorgt ervoor dat de facturatie juist (= via de gemeente) verloopt. Enkel erkende bestrijders van de Aziatische hoornaar (zie bjjlage) mogen hiervoor worden ingezet. Enkel nesten op het grondgebied van Hove mogen aan Hove gefactureerd worden.
Via het online meldingsformulier kunnen we de evolutie van het aantal nesten binnen onze gemeente goed opvolgen en monitoren en in de toekomst ons beleid mogelijk bijsturen.
3. We voorzien een jaarlijks budget van 4000 euro
Er wordt jaarlijks een budget voorzien van 4000 euro. Hiermee kan materiaal aangekocht worden voor sensibilisering en vroegtijdige detectie (vangpotten, lokstoffen, ...) en worden de bestrijders betaald voor het verwijderen van nesten op het grondgebied van Hove.
Indien er in de komende jaren een overkoepelend bestrijdingsplan komt op hoger niveau en/of er op termijn Vlaamse middelen ter beschikking gesteld worden, dan zal dit plan van aanpak herzien worden.
Argumentatie
Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):
Marie Misselyn (Hove Beweegt): Ik wil het college een compliment geven voor de samenwerking. Er is heel veel ruimte geweest voor de uitleg te geven, goede communicatie en engagement om tegemoet te komen in de kosten die ten laste komen van het individu. Waar er vorig jaar 150 euro uit eigen zak moest betaald worden en waar er nu een tegemoetkoming is. Hopelijk is er volgend jaar op Vlaams niveau een gezamenlijke aanpak.
Bart Van Couwenberghe (N-VA): Wij hebben Vlaanderen niet afgewacht, maar zelf in actie geschoten. Ook de provincie is in actie geschoten. De ambtenaar die zich bezig hield met de processierups, houdt zich nu hier mee bezig.
Marie Misselyn (Hove Beweegt): Ik heb nu een kaart gezien waar rond Hove en rond Antwerpen het helemaal zwart ziet in vergelijking met Vlaanderen, in vergelijking op basis van de aantallen die qua preventie geplaatst zijn.
Dienstjaar | 2024 |
Volgnummer actie | AC000060 |
Actie korte omschrijving | Dagelijkse werking milieu
|
Code beleidsveld / Code ARK | 0349/61399999
|
Omschrijving | Andere erelonen en vergoedingen voor prestaties van derden |
Volgnummer (MJP) | MJP002577 |
Bedrag | 4000 euro |
Dienstjaar | 2025 |
Volgnummer actie | AC000060 |
Actie korte omschrijving | Dagelijkse werking milieu
|
Code beleidsveld / Code ARK | 0349/61399999
|
Omschrijving | Andere erelonen en vergoedingen voor prestaties van derden |
Volgnummer (MJP) | MJP002577 |
Bedrag | 4000 euro |
Kredietcontrole
Er is voldoende budget beschikbaar. |
BESLUIT: Goedkeuring plan van aanpak Aziatische hoornaar
eenparig aangenomen.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt onderstaand plan van aanpak goed:
Artikel 1
Hove zet in op sensibilisering en vroegtijdige detectie van de Aziatische hoornaar. Hierbij ondersteunt Hove informatiecampagnes over de Aziatische hoornaar en voorziet ze in materiaal (vangpotten, lokstoffen, ...) zodat er maximaal kan ingezet worden op snelle detectie en de verdelging van embryonale en primaire nesten. Dit gebeurt in samenwerking met VespaWatch en de provincie.
Artikel 2
De gemeente ondersteunt en ontzorgt privé-eigenaars bij de bestrijding van de Aziatische
hoornaar (Vespa velutina) op privaat domein. De privépersonen kunnen, na verificatie via https://vespawatch.be/report-nest/ een nest met Aziatische hoornaar melden via het e-lokte van de gemeente. De gemeente geeft vervolgens opdracht om het nest te verdelgen en de kost van de interventie rechtstreeks aan de gemeente te factureren.
Artikel 3
De gemeente doet hierbij enkel beroep op erkende Aziatische hoornaar bestrijders. Enkel nesten op grondgebied van Hove komen hiervoor in aanmerking. Andere wespensoorten, de Europese hoornaar of aanverwante insecten komen hiervoor niet in aanmerking.
Artikel 4
Hiervoor wordt een jaarlijks budget voorzien van 4000 euro.
Artikel 5
Indien er een gecoördineerde actie op provinciaal of Vlaams niveau wordt uitgerold en/of er Vlaamse middelen beschikbaar komen, wordt dit plan van aanpak herzien.
Zitting van 26 maart 2024
BESLUIT:
Er zijn geen mededelingen van de voorzitter.
De voorzitter nam de petitie van de burgers van de Lege Veldkantwijk i.v.m. de staat van de straat in ontvangst.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.