Gemeente Hove

Zitting van dinsdag 20 december 2022

Om 20:21

Da Capo, Lintsesteenweg 1A 2540 Hove

 

Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

 

Juridische achtergrond

Artikel 32, 277 en 278 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

Feiten en context

De notulen worden tijdens de eerstvolgende vergadering ter goedkeuring voorgelegd. 

 

 

BESLUIT: Goedkeuring notulen
eenparig aangenomen.
 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vorige zitting zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit, goed.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

 

Juridische achtergrond

Artikel 332 § 1 derde lid van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat alle besluiten van de

toezichthoudende overheid ter kennis worden gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad of van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Feiten en context

In haar zitting van 28 juni 2022 keurde de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de jaarrekening 2021 van het lokaal bestuur goed.

 

Het besluit en de jaarrekening werden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.

 

Het agentschap binnenlands bestuur, afdeling financiën, laat weten

dat de jaarrekening 2021 van het lokaal bestuur werd goedgekeurd. Een afschrift van het besluit werd toegevoegd.

 

Dit besluit van de gouverneur wordt ter kennis gegeven aan de raadsleden.

 

 

BESLUIT:

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het besluit van de gouverneur waarin de jaarrekening 2021 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

 

Juridische achtergrond

        De artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur bepalen de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals laatst gewijzigd op 29 maart 2022.

        Het besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2011 waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Hove, afgekort AGB Hove werden goedgekeurd. Dit besluit werd goedgekeurd door de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand op 15 september 2011 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 28 september 2011.

        De beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB Hove.

        De beslissing BTW nr. E.T.129.288 van 19 januari 2016 waarin de fiscus het standpunt inneemt dat vanaf 2016 enkel met prijssubsidies kan worden gewerkt in het kader van het winstoogmerk van het AGB.

        In zijn zitting van 27 juni 2016 keurde de gemeenteraad het prijssubsidiereglement goed.

        In latere zittingen werd de prijssubsidiefactor opnieuw geëvalueerd en aangepast.

 

Feiten en context

Aan het AGB wordt een renteloze lening toegestaan waarbij de terugbetaling (aan de

gemeente) gefinancierd wordt met een prijssubsidie (van de gemeente aan het AGB),

daardoor kan de investeringsuitgave onmiddellijk gefinancierd worden en zal de

afschrijvingslast in het AGB geneutraliseerd worden. De afschrijving en de terugbetaling van de lening moeten dan wel ‘synchroon’ verlopen.

 

Om deze reden zal het bedrag van de renteloze lening bijgesteld worden op basis van de

effectief gerealiseerde investeringen in 2022.

 

Argumentatie

Het meerjarenplan 2020-2025 van het AGB Hove werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 16 december 2019. Nadien werden nog verschillende aanpassingen aan meerjarenplan doorgevoerd.

 

Het maximaal te realiseren investeringsbedrag 2022 werd bijgesteld tot 33.903,85 euro.

 

De liquiditeitspositie van het AGB Hove laat geen integrale en onmiddellijke financiering van de transactiekredieten toe. Het is aangewezen dat de gemeente ter financiering een lening toestaat aan het AGB Hove.

 

Voorafgaande beslissing nr. 2010.047 dd. 30 maart 2010 bevestigt dat het renteloze karakter van een lening die wordt verstrekt door een gemeente aan een AGB niet wordt aangemerkt als een verkregen abnormaal of goedgunstig voordeel in hoofde van het AGB.

 

 

Dienstjaar

2022

Volgnummer actie

AC000014

Actie korte omschrijving

Uitgaven beheren als een goede huisvader

 

Code beleidsveld /

Code ARK

0740 / 29030004

Omschrijving

Vorderingen wegens toegestane leningen aan het AGB

Volgnummer (MJP)

2006

Bedrag

33.903,85

 

 

Dienstjaar

2022 tem 2037

Volgnummer actie

AC000014

Actie korte omschrijving

Uitgaven beheren als een goede huisvader

 

Code beleidsveld /

Code ARK

0740 / 49430004

Omschrijving

Vorderingen wegens toegestane leningen die binnen het jaar vervallen -lening aan het AGB

Volgnummer (MJP)

2005

Bedrag

zie aflossingstabel in leningsovereenkomst (bijlage)

 

 

BESLUIT: Goedkeuring leningsovereenkomst
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de leningsovereenkomst met het AGB goed, die toegevoegd werd als bijlage, voor een maximaal bedrag van 33.903,85 euro.

 

Artikel 2

Afhankelijk van het bedrag dat effectief door de Lener wordt opgenomen (= effectief gerealiseerde investeringen 2022), wordt de definitieve aflossingstabel opgesteld.

 

De gemeenteraad delegeert de goedkeuring van de leningsovereenkomst op basis van de effectief gerealiseerde investeringen 2022 aan het college van burgemeester en schepenen en dit voor maximaal het bovengenoemde bedrag.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

 

Juridische achtergrond

        Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur bepaalt dat de lokale besturen hun meerjarenplannen minstens één keer per jaar moeten aanpassen om de kredieten voor het volgende boekjaar vast te stellen. De raad van bestuur stelt het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

        Artikel 5 §2 van de statuten van het AGB vermeldt als maatschappelijk doel het beheer, de exploitatie, de rendabilisering en de valorisering van infrastructuren bestemd voor sportieve activiteiten of ontspanningsdoeleinden.

 

Feiten en context

De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 dat ter goedkeuring wordt voorgelegd, werd voorbereid door het directiecomité.

 

De boekhouder en consultant, Q&A, heeft op basis van de aangeleverde gegevens de

berekeningen gemaakt die de basis vormen voor de aanpassing van het meerjarenplan waarbinnen het AGB haar opdracht verder kan vervullen, namelijk het aanleggen van nieuwe accommodatie, het optimaliseren van de bestaande accommodatie en het voeren van een dagelijkse werking.

 

Argumentatie

In het meerjarenplan 2020-2025 is één strategische doelstelling opgenomen:

‘Het AGB zorgt voor het beheer, de exploitatie, de rendabilisering en de valorisering van

infrastructuren bestemd voor sportieve activiteiten of ontspanningsdoeleinden.’

 

Er zijn 3 actieplannen:

• Aanleggen van nieuwe accommodatie

• Optimaliseren van bestaande accommodatie

• Dagelijkse werking

 

Investeringen

In 2022 wordt de renovatie van het appartement van de cafetaria gefinaliseerd. Daarnaast investeert het AGB in een uitbreiding van de branddetectie van het sportpark naar de cafetaria. Er is een nieuw maaidek aangekocht voor de Schell grasmaaier, alsook een schrobzuigmachine voor het dagelijks onderhoud van het jeugdontmoetingscentrum.

 

Voor de investering rond de klimatisatie van de sporthal bekijkt de vaste leverancier welke ingrepen dienen te gebeuren om dit te optimaliseren. Hier komen steeds nieuwe problemen (technische mankementen) naar boven waardoor er nog geen correcte analyse is ontvangen. Op aanraden van de technische dienst is er een proces opgestart via het VEB om dit dossier te adviseren. Dit is opgestart in 2022 en lopende. De investering wordt uitgesteld naar 2023.

 

Voor het vernieuwen van de verlichting aan het natuurgrasveld is een dossier opgemaakt om een prijsinschatting te hebben. Hier dienen nog enkele zaken uitgeklaard te worden vooraleer dit dossier finaal uitgeschreven wordt voor aanbesteding. Deze investering zal uitgevoerd worden in 2023.

 

Tot slot start in 2023 het project rond de renovatie van de jeugdlokalen aan het Sportpark.
 

Exploitatie

Ook de exploitatie-ontvangsten worden bijgesteld. De impact is hier vooral merkbaar in de stijgende energieprijzen en door de investeringen en afspraken wat betreft de nieuwe concessieovereenkomst.

 

 

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove):  We hebben tijdens de commissie financiën een zeer goede toelichting gehad, met dank aan de dienst financiën. Ze hebben daar goede werk geleverd. Ook goed dat we elkaar ontmoeten in de commissie. Hier ligt een aangepast plan voor, maar het is een volledige ommezwaai. We zijn naar een volledig nieuw plan gegaan. Gelukkig waren er nog voldoende reserves en een verhoging van de personenbelasting, anders had dit nooit sluitend kunnen gemaakt worden.

Jullie gingen het gemeentehuis, een project van 2,6 miljoen, bevriezen. Nu zien wij dat het wel degelijk geschrapt is, volledig. Daar willen we al een woordje uitleg over. Wat is het verschil tussen schrappen en bevriezen?

We zien een meer dan verdubbeling van het budget van de kunstacademie, zonder enige verantwoording van 581.000 naar ruim 2 miljoen euro. U zal zien dat wij daar een toegevoegd punt over gemaakt hebben. Wij nemen aan dat er een omstandige verantwoording volgt. Er is nog steeds een enorm volume aan investeringen, als zijnde te realiseren tussen 2023 en 2025. Een aantal zijn verkast naar het meerjarenplan van AGB – een aantal zijn nog niet ingeschreven zoals de subsidiëring rond Hove Zuid voor 133.000 euro. 

Stevige bedragen naar Hovese normen zoals de financieel directeur zegt – u zal moeten waken over de draagkracht van de ambtenaren om dit waar te maken en ook zorgen dat de prijzen niet de pan uitswingen als het allemaal nog net voor de verkiezingen moet gebeuren. Waar we wel blij mee zijn, is dat het klimaatactieplan vertaald is geweest in diverse budgetten.

Wat wel is, is dat we eindigen met een lege kas. Verkoop van de groene zone aan Geelhandlaan en de pastorij staan er nog steeds in. Nieuw is dat dit bestuur wenst te lenen voor 1,6 miljoen euro. Het is nochtans de ambitie om een schuldenvrije gemeente te zijn. Als dit niet was ingeschreven, dan eindigde deze gemeente in 2025 onder nul. Dat is bijzonder zorgwekkend. U zal wel zeggen dat het zo een vaart niet zal lopen. We hebben de lonen ruim begroot. Wij doen niet mee aan paniekvoetbal, dat hebben we vorige keer ook al gehoord. In maart en juni hebben we erop gewezen dat er wel degelijk iets aan de hand is omwille van de loonindexen en de energiecrisis. Er zijn wel degelijk omzwaaien gebeurd en er is wel degelijk paniek geweest.

Toch gaat u er mee door en laat u niets meer over voor de volgende legislatuur. Nochtans zegt BBGC dat u realistisch moet ramen. Dus zien wij hier een budget dat de tering naar de nering zet, neen. De academie is een megalomaan project geworden voor een 70-tal Hovenaars. Als je daarna een kerntakendebat wilt voeren, dan ga je diensten die wezenlijk zijn schrappen, dat kerntakendebat moet je vooraf voeren.

Het investeringsprogramma is niet realistisch en té groot. Er is ook nog geen oplossing voor het bevroren gemeentehuis. We zien nog steeds niet het masterplan waar we om gevraagd hebben. Misschien zien we wel een verdoken agenda en staan we wel in de uitverkoop omdat er misschien geen oplossing is voor de werkelijke dienstverlening die in het gemeentehuis gebeurt. Daarmee brengen we onszelf in lastige vaarwater.

Daarom zal onze fractie deze aanpassing niet goedkeuren.

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Dank voor uw tussenkomst, maar ik heb weinig verband vastgesteld met dit punt, namelijk meerjarenplan AGB en uw tussenkomst. Mag ik aannemen dat dit een voorafname was op punt 13?

 

Voor 2022

• Beschikbaar budgettair resultaat: 478.553 EUR

• Autofinancieringsmarge: -16.686 EUR

• Gecorrigeerde autofinancieringsmarge: 235.046 EUR

 

Voor 2023

• Beschikbaar budgettair resultaat: 432.474 EUR

• Autofinancieringsmarge: -25.824 EUR

• Gecorrigeerde autofinancieringsmarge: 245.217 EUR

 

Voor 2024

• Beschikbaar budgettair resultaat: 398.798 EUR

• Autofinancieringsmarge: -30.077 EUR

• Gecorrigeerde autofinancieringsmarge: 243.607 EUR

 

Voor 2025

• Beschikbaar budgettair resultaat: 367.832 EUR

• Autofinancieringsmarge: -27.365 EUR

• Gecorrigeerde autofinancieringsmarge: 263.729 EUR

 

 

BESLUIT: Goedkeuring aanpassing meerjarenplan AGB 2020-2025
eenparig aangenomen.
 

Enig artikel

Keurt de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het AGB goed.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

 

Juridische achtergrond

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 42, 51.

        De wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, artikelen 67 en 68.

        Het Koninklijk Besluit van 19 april 2014 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de hulpverleningszones.

 

Feiten en context

In de zoneraad van 30 september 2022 werd de begrotingswijziging 2022 goedgekeurd.

De gemeentelijke toelagen wijzigen als volgt:

 

Voor Hove werd de werkingstoelage verlaagd met 43.930 euro tot 255.870 euro.

Voor Hove werd de investeringstoelage verhoogd met 2.319 euro tot 91.029 euro.

 

 

 

Dienstjaar

2022

Volgnummer actie

AC000015

Actie korte omschrijving

Hove werkt samen met diverse partners

 

Code beleidsveld /

Code ARK

0410 / 64940010

Omschrijving

Toegestane werkingssubsidies aan Hulpverlenigszone Rand

 

Volgnummer (MJP)

 364

Bedrag

 - 43.930 euro (van 299.800 euro naar 255.870 euro)

 

 

Dienstjaar

2022

Volgnummer actie

AC000015

Actie korte omschrijving

Hove werkt samen met diverse partners

 

Code beleidsveld /

Code ARK

0410 / 66400000

Omschrijving

Investeringstoelage brandweer

 

Volgnummer (MJP)

1449

Bedrag

 2.319 euro (van 88.710 euro naar 91.029 euro)

 

Kredietcontrole

De budgetten werden bijgesteld in de AMJP 2023.

 

 

BESLUIT: Goedkeuring aanpassing van de bijdrage 2022 aan de Hulpverleningszone Rand
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

Voor het dienstjaar 2022 zal een gemeentelijke werkingsbijdrage van 255.870 euro overgemaakt worden aan de hulpverleningszone Rand.

 

 

Artikel 2

Voor het dienstjaar 2022 zal een gemeentelijke investeringstoelage van 91.029 euro overgemaakt worden aan de hulpverleningszone Rand.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

 

Juridische achtergrond

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 waarin de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaald worden.

        De wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, artikelen 67 en 68.

        Het koninklijk Besluit van 19 april 2014 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de hulpverleningszones.

 

Feiten en context

In de zoneraad van 25 november 2022 werd de begroting 2023 goedgekeurd.

De gemeentelijke toelagen werden bepaald.

 

Voor Hove werd de oorspronkelijk in het meerjarenplan ingeschreven werkingstoelage verhoogd van 323.921,99 euro naar 331.079 euro voor 2023

 

De investeringstoelage werd daarentegen verlaagd van 98.254,80 euro naar 92.388 euro voor 2023

 

 

 

Dienstjaar

2023

Volgnummer actie

AC000015

Actie korte omschrijving

Hove werkt samen met diverse partners

Code beleidsveld /

Code ARK

0410 / 64940010

Omschrijving

Toegestane werkingssubsidies aan hulpverleningszone Rand

Volgnummer (MJP)

364

Bedrag

331.079 euro

 

 

Dienstjaar

2023

Volgnummer actie

AC000015

Actie korte omschrijving

Hove werkt samen met diverse partners

Code beleidsveld /

Code ARK

0410 / 66400000

Omschrijving

Investeringstoelage brandweer

Volgnummer (MJP)

1449

Bedrag

92.388 euro

 

Kredietcontrole

De bedragen werden bijgesteld in de AMJP 2023

 

 

BESLUIT: Goedkeuring bijdrage 2023 Hulpverleningszone Rand
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

Voor het dienstjaar 2023 zal een gemeentelijke werkingsbijdrage van 331.079 euro overgemaakt worden aan de Hulpverleningszone Rand.

 

Artikel 2

Voor het dienstjaar 2023 zal een gemeentelijke investeringsbijdrage van 92.388 euro overgemaakt worden aan de Hulpverleningszone Rand.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

 

Juridische achtergrond

        De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus bepaalt o.a. het volgende :

        art. 40 : de begroting van de politiezone komt ten laste van de verschillende gemeenten van de zone en van de federale Staat. Elke gemeenteraad van de zone stemt de dotatie die aan het lokaal politiekorps moet worden toegekend en die aan de politiezone wordt gestort.

        art. 71 : de besluiten van de gemeenteraad en van de politieraad betreffende de begroting van de lokale politie en de erin aangebrachte wijzigingen, alsook de besluiten betreffende de bijdrage van de gemeente die deel uitmaakt van een meergemeentezone, worden voor goedkeuring naar de gouverneur verstuurd.

         Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 waarin de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaald worden.

        Het koninklijk besluit van 7 april 2005 bepaalt de nadere regels inzake de berekening en de verdeling van de gemeentelijke dotaties in de schoot van een meergemeentezone.

 

Feiten en context

De bijdrage 2023 is nog onder voorbehoud. De politieraad zal zich uitspreken over het budget 2023 in haar zitting van december 2022.

 

De gemeentelijke bijdrage voorzien in de aanpassing 2023 van het meerjarenplan is gebaseerd op het ontwerpbudget dat we op 7 november 2022 ontvingen. Hove zal op basis hiervan 1.077.812 euro bijdragen als exploitatietoelage aan politiezone HEKLA.

 

In het kader van de beperkte snelheidsovertredingen GAS 5 zal Hove ook dienen bij te dragen.

 

De ANPR/GAS5-exploitatietoelage voor 2023 wordt geraamd op 55.301 euro voor Hove.

De ANPR/GAS5-investeringstoelage voor 2023 wordt geraamd op 5.176 euro voor Hove.

 

Alle definitieve afrekeningen én alle volgende budgetverdelingen zullen gebeuren in functie van het effectief aantal uitgeschreven boetes per gemeente.

 

Timing voor die volgende verdeel-momenten (reeds in grote lijnen afgestemd tijdens het laatste politiecollege):

In oktober 2023 zullen de effectieve uitgaven 2022+2023 én de geraamde resterende uitgaven in Q4 van 2023 verdeeld worden ifv het reëel aantal uitgeschreven boetes in Q1+Q3/23 (= 9 maanden)

 

Ook in oktober 2023 zullen de geraamde uitgaven 2024 verdeeld worden ifv # uitgeschreven boetes in Q1-Q3/23

 

In Q1/24 zal de afrekening van de effectieve uitgaven 2022-2023 gebeuren ifv # uitgeschreven boetes in Q1-Q3/23

 

 

 

Dienstjaar

2023

Volgnummer actie

AC000015

Actie korte omschrijving

Hove werkt samen met diverse partners

Code beleidsveld /

Code ARK

0400 / 64940000

Omschrijving

Toegestane werkingssubsidies

Volgnummer (MJP)

362

Bedrag

1.077.812 euro

 

 

Dienstjaar

2023

Volgnummer actie

AC000015

Actie korte omschrijving

Hove werkt samen met diverse partners

Code beleidsveld /

Code ARK

0400 / 64940020

Omschrijving

Toegestane werkingssubsidies aan HEKLA in het kader van ANPR/GAS5

Volgnummer (MJP)

2422

Bedrag

55.301 euro

 

Dienstjaar

2023

Volgnummer actie

AC000015

Actie korte omschrijving

Hove werkt samen met diverse partners

Code beleidsveld /

Code ARK

0400 / 66400020

Omschrijving

Toegestane investeringssubsidies aan HEKLA in het kader van ANPR/GAS5

Volgnummer (MJP)

2423

Bedrag

5.176 euro

 

Kredietcontrole

De bedragen werden voorzien in de AMJP 2023.

 

 

BESLUIT: Goedkeuring bijdrage 2023 Hekla
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

Voor het dienstjaar 2023 zal een gemeentelijke werkingsbijdrage van 1.077.812 euro overgemaakt worden aan de politiezone HEKLA.

 

Artikel 2

Voor het dienstjaar 2023 zal een gemeentelijke werkingsbijdrage van 55.301 euro overgemaakt worden aan de politiezone HEKLA in het kader van ANPR/GAS5.

 

Artikel 3

Voor het dienstjaar 2023 zal een gemeentelijke investeringsbijdrage van 5.176 euro overgemaakt worden aan de politiezone HEKLA in het kader van ANPR/GAS5.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

B. Kerkfabriek O.L.V. Geboorte Lint - budgetwijzing 2021

 

Juridische achtergrond

Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten bepaalt o.a. het volgende omtrent de budgetwijzingen en de budgetten:

 

art. 47 - De budgetten worden na het advies van het erkend representatief orgaan jaarlijks

voor 1 oktober gecoördineerd bij de gemeenteoverheid ingediend door het centraal

kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren. Als er geen centraal kerkbestuur werd

opgericht, dient de kerkfabriek het budget in.

 

art. 48 - Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad

hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van

het budget bij de gemeenteoverheid. Zij geeft daarvan kennis aan het centraal kerkbestuur,

de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan.

 

art.50 - bepaalt dat art. 48 eveneens van toepassing is op de budgetwijzigingen.

 

Feiten en context

De kerkfabriek O.L. Vrouw te Lint is een gemeentegrensoverschrijdende parochie. Dit wil zeggen dat de gemeente op wiens grondgebied de kerk staat (de zogenaamde "hoofdgemeente"), alle in het decreet opgenomen gemeentelijke bevoegdheden uitoefent in het overleg en de toezichtsprocedures (notulen, meerjarenplan, budget en rekening). Voor de verdeling van de financiële lasten van een dergelijk gemeentegrensoverschrijdend bestuur, blijven de percentages gelden die bij de erkenning van de parochie werden vastgelegd (Lint = 96% en Hove = 4%).

 

Omwille van de administratieve vereenvoudiging, is er voor gekozen om ook in dergelijke situaties met één aanspreekpunt te werken, namelijk de hoofdgemeente. De overige gemeenten (de zogenaamde "bijgemeenten") moeten wel nauw en tijdig betrokken worden bij het voorafgaandelijk overleg. Vooral in de gevallen waarin van hen een financiële tussenkomst wordt verwacht, is dat van belang. De hoofdgemeente neemt het initiatief om de bijgemeenten uit te nodigen op het overleg. Zij brengt tevens de beslissingen die de gemeenteraad ten aanzien van het gemeentegrensoverschrijdende kerkbestuur heeft getroffen onmiddellijk ter kennis van alle andere betrokken gemeenten.

 

De kennisgeving van de aanpassing meerjarenplan 2022 van de kerkfabriek O.L.V. Geboorte is hiervan het gevolg.

 

De aanpassing meerjarenplan 2022 werd goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 18 oktober 2022, opdat het budget 2023 opnieuw zou passen binnen dit meerjarenplan.

 

De exploitatietoelage voor Hove bedraagt nu 1.929,72 euro in 2022 en 2.076,40 euro in 2023. De bijdrage voor 2024 (1.934,40) en 2025 (2.176,80) blijven ongewijzigd.

 

In 2022 is een toelage voor investeringen voorzien van 10.000 euro.  Het aandeel van Hove daarin is 4% en bedraagt dus 400 euro. Dit bedrag werd reeds eerder ingeschreven in het budget 2022 van ons bestuur.

 

De aanpassing meerjarenplan en het budget 2023 van kerkfabriek O.L.V. Geboorte konden niet meer verwerkt worden in de aanpassing meerjarenplan van het lokaal bestuur.

 

Argumentatie

De voorwaarden zoals vervat in het decreet zijn vervuld.

 

Dienstjaar

2022

Actienummer

AC000017

Omschrijving

actie

Hove komt zijn financiële verplichtingen na ten overstaan van de kerkbesturen.

Budgetsleutel

0790 / 64940000

Omschrijving

Budgetsleutel

Exploitatietoelage O.L.V. Geboorte

Bedrag

 1.929,72 euro  (+ 755,64 euro)

 

Kredietcontrole

Er niet voldoende budget beschikbaar. De nodige budgetten moet bij voorzien worden in de aanpassing meerjarenplan.

 

Dienstjaar

2023

Actienummer

AC000017

Omschrijving

actie

Hove komt zijn financiële verplichtingen na ten overstaan van de kerkbesturen.

Budgetsleutel

0790 / 64940000

Omschrijving

Budgetsleutel

Exploitatietoelage O.L.V. Geboorte

Bedrag

 2.076,40 euro  (+ 276,00)

 

Kredietcontrole

Er niet voldoende budget beschikbaar. De nodige budgetten moet bij voorzien worden in de aanpassing meerjarenplan.

 

 

BESLUIT: Goedkeuring aanpassing meerjarenplan 2022 van de Kerkfabriek O.L.V. Geboorte
eenparig aangenomen.
 

Enig artikel

Keurt de aanpassing meerjarenplan 2022 van kerkfabriek O.L.V. Geboorte goed, dewelke door de kerkraad op 18 oktober 2022 werd goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

 

Juridische achtergrond

Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten bepaalt o.a. het volgende omtrent de budgetwijzigingen en de budgetten:

        art. 47 - De budgetten worden na het advies van het erkend representatief orgaan jaarlijks voor 1 oktober gecoördineerd bij de gemeenteoverheid ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren. Als er geen centraal kerkbestuur werd opgericht, dient de kerkfabriek het budget in.

        art. 48 - Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid. Zij geeft daarvan kennis aan het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken in kwestie en het erkend representatief orgaan. 

        art.50 - bepaalt dat art. 48 eveneens van toepassing is op de budgetwijzigingen.

 

Feiten en context

De kerkfabriek O.L.V. Geboorte te Lint is een gemeentegrensoverschrijdende parochie. Dit wil zeggen dat de gemeente op wiens grondgebied de kerk staat (de zogenaamde

"hoofdgemeente"), alle in het decreet opgenomen gemeentelijke bevoegdheden uitoefent in

het overleg en de toezichtsprocedures (notulen, meerjarenplan, budget en rekening). Voor

de verdeling van de financiële lasten van een dergelijk gemeentegrensoverschrijdend

bestuur, blijven de percentages gelden die bij de erkenning van de parochie werden

vastgelegd (Lint = 96% en Hove = 4%).

 

Omwille van de administratieve vereenvoudiging, is er voor gekozen om ook in dergelijke

situaties met één aanspreekpunt te werken, namelijk de hoofdgemeente. De overige

gemeenten (de zogenaamde "bijgemeenten") moeten wel nauw en tijdig betrokken worden

bij het voorafgaandelijk overleg. Vooral in de gevallen waarin van hen een financiële

tussenkomst wordt verwacht, is dat van belang. De hoofdgemeente neemt het initiatief om

de bijgemeenten uit te nodigen op het overleg. Zij brengt tevens de beslissingen die de

gemeenteraad ten aanzien van het gemeentegrensoverschrijdende kerkbestuur heeft

getroffen onmiddellijk ter kennis van alle andere betrokken gemeenten.

 

De kennisgeving van het budget 2023 van de kerkfabriek O.L.V. Geboorte is hiervan het gevolg.

 

Het budget 2023 werd goedgekeurd door de kerkraad in zitting 18 oktober 2022.

 

De exploitatiebijdrage 2023 voor Hove, die 2.044,61 euro bedraagt, past binnen het goedgekeurde meerjarenplan (van de kerkfabriek).

 

De aanpassing meerjarenplan en het budget 2023 van kerkfabriek O.L.V. Geboorte konden niet meer verwerkt worden in de aanpassing meerjarenplan van het lokaal bestuur. 

 

 

 

Dienstjaar

2023

Volgnummer actie

AC000017

Actie korte omschrijving

Hove komt zijn financiële verplichtingen na ten overstaan van de

kerkbesturen.

 

Code beleidsveld /

Code ARK

0790 / 64940000

Omschrijving

Toegestane werkingssubsidies

Volgnummer (MJP)

381

Bedrag

2.044,61 euro (+244,21 euro)

 

 

Kredietcontrole

Er is onvoldoende budget beschikbaar. De nodige budgetten moet bij voorzien worden in de aanpassing meerjarenplan.

 

 

BESLUIT:

Enig artikel

Neemt kennis van het budget 2023 van kerkfabriek O.L.V. Geboorte Lint, goedgekeurd door de kerkraad op 18 oktober 2022.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

A. Retributie - werken aan nutsvoorzieningen  op gemeentelijk openbaar domein 2020-2025

 

Juridische achtergrond

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing:

        De Grondwet, artikel 170 §4;

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, artikel 40 §3 en 41, 14°;

        De goedkeuring door de gemeente van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen die tot doel heeft een snelle en vlotte uitvoering van de werken te bevorderen, teneinde de hinder en de duur van de werken tot een minimum te herleiden;

        Het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 betreffende de retributie op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein 2020-2025

 

Feiten en context

De Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen werd opgemaakt door een overlegplatform bestaande uit een delegatie van nutsbedrijven en een delegatie van de gemeenten;

 

Op het vlak van het onderhoud en de herstellingen moeten ook geregeld dringende werken worden uitgevoerd die verband houden met de continuïteit van de dienstverlening en dat er daarnaast een aantal werken zijn zoals aansluitingswerken, herstellingen en andere kleine onderhoudswerken die omzeggens constant een impact hebben op het openbaar domein;

 

Deze code werd ook geactualiseerd naar aanleiding van meer aandacht voor minder hinder, meer oog voor het totaal concept en het gebruik van nieuwe e-instrumenten GIPOD, KLIP...;

 

Argumentatie

Deze retributie helpt het financieel evenwicht van de gemeente te bewaren en is billijk.

 

De gemeente en de burgers worden voortdurend geconfronteerd worden met de plaatsing van en/of onderhoud aan verschillende nutsvoorzieningen op gemeentelijk grondgebied;

 

Deze nutsvoorzieningen vergen werkzaamheden langs de gemeentelijke wegen en hebben dus een impact op het openbaar domein;

 

De retributies zijn opgenomen in het meerjarenplan om aan de voorwaarden tot het bereiken van het financieel evenwicht te voldoen.

 

 

BESLUIT: Goedkeuring retributie voor de werken aan nutsvoorzieningen 2023-2025
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende vaststelling van de

retributie op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein 2020-2025 wordt met ingang van 1 januari 2023 opgeheven.

 

Artikel 2

Voor de aanslagjaren 2023 tem 2025 wordt een retributie geheven op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein.

 

Artikel 3

Er wordt aan de eigenaar van elke nutsvoorziening een retributie aangerekend op de gemeentelijke dienstverlening en het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan permanente nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein, in uitvoering en met toepassing van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen.

 

Permanente nutsvoorzieningen zijn :

        alle installaties (zoals kabels, leidingen, buizen,…), inclusief hun aanhorigheden (zoals kabel-, verdeel-, aansluit-, e.a. kasten , palen, masten, toezichts-, verbindings-, e.a. putten…) dienstig voor het transport van elektriciteit, gas, gasachtige producten, stoom, drink-, hemel- en afvalwater, warm water, brandstof,

        telecommunicatie,

        radiodistributie en kabeltelevisie,

        de transmissie van enigerlei data, ongeacht of een privé-gebruiker al dan niet op die installaties kan aangesloten worden,

        alle trein- en tramsporen die zich bevinden op de openbare weg worden eveneens aanzien als nutsvoorzieningen.

 

De retributie is niet verschuldigd indien de werken worden uitgevoerd samen met of onmiddellijk voorafgaand aan wegen- of rioleringswerken uitgevoerd door de gemeente of indien het werken zijn die uitgevoerd worden op verzoek van de gemeente.

 

Artikel 4

De retributie naar aanleiding van sleufwerken is verschuldigd per dag en per meter open­lig­gende sleuflengte voor alle sleufwerken. Zij bedraagt per meter sleuflengte voor werken in rijwegen 10,24 euro, voor werken in voet­paden 7,88 euro en voor werken in aardewegen 4,73 euro. 

Op deze basisbedragen wordt een indexatie toegepast, naar analogie met de door de VREG goedgekeurde niet-periodieke tarieven, zoals  jaarlijks gepubliceerd in augustus.

Indexatie gebeurt aan het begin van een nieuwe cyclus van 3 jaar.

 

Een begonnen dag geldt voor een volledige dag.

 

Artikel 5

Voor de hinder veroorzaakt door de dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen en kleine onderhoudswerken met een sleufoppervlakte van maximum 3 m², wordt per kalenderjaar een retributie geheven van 1,00 euro per op het grondgebied van de gemeente aanwezig aansluitingspunt.

 

Ter compensatie van diverse heffingen en belastingen in hoofde van zowel de distributienetbeheerder als haar werkmaatschappij wordt een retributie voorzien van 0,50 euro per aanwezig aansluitingspunt op het grondgebied van de gemeente.

Op deze basisbedragen wordt, in analogie met de niet-periodieke tarieven, een indexatie toegepast.

 

Deze retributies zijn verschuldigd vóór het einde van ieder jaar. In dit kader doet iedere nutsmaatschappij vóór 15 december van ieder jaar opgave van het aantal aansluitingspunten op het grondgebied van de gemeente.

 

Artikel 6

De retributie dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na toezending van de facturen. 

 

Artikel 7

Dit retributiereglement wordt toegezonden aan de toezichthoudende overheid.

 

Het retributiereglement wordt overeenkomstig artikel 286 van het decreet lokaal bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

 

Juridische achtergrond

        De Grondwet, artikel 170 §4;

        het Wetboek Inkomstenbelastingen van 10 april 1992, artikelen 464,1° en 464/1;

        Het decreet van 13 december 2013 houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit, artikel 2.1.4.0.2 en artikel 3.1.0.0.4

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 §3 en 41, 14°, derde en vierde lid;

        De omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit;

        Het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 tot de goedkeuring van de opcentiemen op onroerende voorheffing 2020-2025;

 

Feiten en context

Het bestuur wenst een verlaging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing door te voeren om de financiële last voor haar burgers te verlichten en zo verder onder de gemiddelde Vlaamse aanslagvoet te zakken.  Dit voornemen werd uitgesproken in actie 12 van het beleidsplan en wordt nu gerealiseerd.

 

Het bestuur van Hove wenst de opcentiemen voor zijn burgers te verlagen van 878 opcentiemen naar 861 opcentiemen (-1,93%) voor de jaren 2023-2025.

 

Argumentatie

De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van rendabele belastingen.

 

De gemeente wil een aangename omgeving en een goede dienstverlening blijven garanderen voor zijn burgers.  Hiervoor zijn middelen nodig, die volgens de draagkracht van de inwoners kunnen gevestigd worden.  Toch wil het bestuur de financiële lasten voor haar burgers ook verlichten. 

Door het verlagen van de opcentiemen op de onroerende voorheffing van 878 naar 861 voor de jaren 2023 tem 2025 wordt uitvoering gegeven aan actie 12 van het beleidsplan: 'We willen een verlaging van de onroerende voorheffing die verder onder het Vlaamse gemiddelde zakt.'

 

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Hove beweegt gaat zich onthouden. We lichten dit zo dadelijk toe bij de meerjarenplanning

 

De belastingen zijn opgenomen in het meerjarenplan om aan de voorwaarden tot het bereiken van het financieel evenwicht te voldoen.

 

De verlaging van de opcentiemen heeft de volgende negatieve impact op de geraamde ontvangsten van de gemeente:

 

2023: - 72.903,38 euro

2024: - 77.787,91 euro

2025: - 79.149,20 euro

 

 

BESLUIT: Heffing opcentiemen op onroerende voorheffing
15 stemmen ja: Bart Van Couwenberghe (N-VA), Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove), Wim Bollaert (Fan van Hove), Gerda Lambrecht (N-VA), Koenraad Volckaerts (N-VA), Goedele Breyne (pH7-Positief Hove), David Van den Bergh (pH7-Positief Hove), Katia Devriendt (pH7-Positief Hove), Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove), Els Pauwels (Fan van Hove), Lenn De Cleene (N-VA), Isabelle De Meese (pH7-Positief Hove), Veerle D'Haene (N-VA), Jos Peeters (Fan van Hove) en Irenè Arnalsteen (N-VA).
4 onthoudingen: Jozef Ampe (Hove Beweegt), Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt), Filip Craen (Hove Beweegt) en Marie Misselyn (Hove Beweegt).
 

Artikel 1

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende vaststelling van de

opcentiemen op de onroerende voorheffing 2020-2025 wordt met ingang van 1 januari 2023 opgeheven.

 

Artikel 2

Voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2025 worden ten bate van de gemeente 861 opcentiemen geheven op de onroerende voorheffing.

 

Artikel 3

De vestiging en de inning van de gemeentebelasting gebeuren door toedoen van de Vlaamse Belastingdienst.

 

Artikel 4

Onderhavig reglement treedt in voege op 1 januari 2023 en wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 287 van het Decreet over het Lokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

 

Juridische achtergrond

        Artikel 41 20° van het Decreet lokaal bestuur van 1 januari 2019 waarin wordt gesteld dat de gemeenteraad bevoegd is voor het aanstellen van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de algemene vergadering van een extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm.

        Artikel 246 § 2 van het Decreet lokaal bestuur van 1 januari 2019 waarin wordt gesteld dat de vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering van de gemeentelijke vereniging handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.

        De gemeenteraadsbeslissing van 15 december 2014 waarin de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Hove en het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm, Jeugdontmoetingscentrum Hove vzw werd goedgekeurd.

        Artikel 17 § 2 van de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Hove en het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm, Jeugdontmoetingscentrum Hove vzw, waarin wordt gesteld dat voor elk werkjaar het budget van de vereniging moet worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Feiten en context

De algemene vergadering van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in

privaatrechtelijk vorm, Jeugdontmoetingscentrum Hove vzw, hierna genoemd JOC Hove

vzw, zal plaatsvinden op woensdag 21 december 2022 om 20 uur zoals vastgelegd door de raad van bestuur in zitting van 30 november 2022;

 

De agenda van de algemene vergadering van woensdag 21 december 2022 werd vastgelegd door de raad van bestuur van JOC Hove vzw in de zitting van 30 november 2022 welke volgende agendapunten bevat:

        Budget 2023 - goedkeuring;

        Statutaire aangelegenheden: ontslag en aanstelling vertegenwoordigers jongerenwerking en gemeente (in voorkomend geval).

 

Het ontwerp van het budget 2023 van JOC Hove vzw zoals vastgesteld door de raad van

bestuur in de zitting van 30 november 2022.

 

Argumentatie

Het budget 2023 van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap JOC Hove vzw

werd door de raad van bestuur op 30 november 2022 als volgt vastgesteld:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gedetailleerde opgave van de geraamde uitgaven, ontvangsten en investeringen worden

toegevoegd als bijlage.

 

Dienstjaar

2023

Volgnummer actie

AC00073

Actie korte omschrijving

Hove zorgt voor financiële, technische en materiële ondersteuning van de erkende verenigingen.

Code beleidsveld /

Code ARK

0750/64930000

Omschrijving

Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen

Volgnummer (MJP)

MJP001364

Bedrag

€ 25.000

 

 

Kredietcontrole

Er is voldoende budget beschikbaar.

 

 

BESLUIT: Goedkeuring agenda en steminstructies voor AV JOC Hove 21 december 2022
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van JOC Hove vzw van woensdag 21 december 2022 met volgende agendapunten:

        Budget 2023 - goedkeuring;

        Statutaire aangelegenheden:
ontslag en aanstelling vertegenwoordigers jongerenwerking en gemeenteraad

 

Artikel 2
De gemeenteraad geeft goedkeuring aan het budget 2023 van JOC Hove vzw.
 

Artikel 3

De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger met name Els Nelen-Pauwels, op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene vergadering van JOC Hove VZW vastgesteld op 21 december 2022, of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden, te onderschrijven en haar stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

A. Lokaal bestuur - Aanpassing meerjarenplan 2020-2025

 

Juridische achtergrond

Artikel 249§1 en §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat de

meerjarenplanning van gemeente en OCMW een geïntegreerd geheel vormen en dat elke

raad stemt over haar deel van het meerjarenplan.

 

Artikels 8 tot en met 13 van het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over

BBC 2020 die handelen over de inhoud van het meerjarenplan.

 

Artikel 16 van het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 met betrekking tot het financieel evenwicht van het meerjarenplan.

 

Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere

voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.

 

De omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 betreffende de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale volgens de beleids- en beheerscyclus.

 

Het besluit van de OCMW-raad van 16 december 2019 waarin het deel van het meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW wordt vastgesteld.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 waarin het meerjarenplan 2020-2025 van  het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Het besluit van de OCMW-raad van 15 december 2020 waarin het deel van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW wordt vastgesteld.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 15 december 2020 waarin de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Het besluit van de OCMW-raad van 14 december 2021 waarin het deel van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW wordt vastgesteld.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 14 december 2021 waarin de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

Feiten en context

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur voorziet in een geïntegreerde

planning van het beleid van de gemeente en het OCMW. De gemeente en het OCMW

maken dus geen afzonderlijke planningsdocumenten meer op. Het meerjarenplan voor

2020–2025 is een gezamenlijk beleidsrapport waarin de beleidsdoelstellingen en ramingen

van zowel de gemeente als van het OCMW opgenomen worden. Op die manier kan een

geïntegreerd lokaal sociaal beleid maximaal worden gerealiseerd: beide rechtspersonen

hebben samen één doelstellingenboom, waarbij de doelstellingen van het OCMW en die van de gemeente vervlochten zijn.

 

Elke rechtspersoon blijft wel afzonderlijk instaan voor de eigen verplichtingen en

verbintenissen. Daarom blijft er een duidelijk onderscheid bestaan tussen de kredieten van

de gemeente en die van het OCMW. Dat komt tot uiting in het schema met het overzicht van de kredieten (schema M3), waarin de kredieten voor de gemeente en het OCMW apart

worden opgenomen.

In de strategische nota worden de beleidsdoelstellingen geïntegreerd weergegeven.

Een beleidsdoelstelling kan zowel acties/actieplannen omvatten voor de gemeente als voor het OCMW. De ramingen die gekoppeld zijn aan deze acties/actieplannen en doelstellingen kunnen opgenomen zijn in de kredieten van de gemeente en/of het OCMW.

 

De financiële evenwichten gelden op het niveau van het lokaal bestuur, dus voor gemeente

en OCMW samen.

 

De transacties tussen de gemeente en haar OCMW zijn geen budgettaire ontvangsten en

uitgaven. Ze mogen dan ook niet worden opgenomen en weergegeven in het meerjarenplan.

De gemeente moet er wel voor zorgen dat het OCMW zijn financiële verplichtingen kan

nakomen. Dat verloopt echter niet meer zoals vroeger via de opname van een geraamde

gemeentelijke bijdrage in het meerjarenplan, maar door een tussenkomst in de financiële

verplichtingen van het OCMW bij de vaststelling van de jaarrekening.

 

Het vroegere budget is geïntegreerd in het meerjarenplan.  Om die reden moet het meerjarenplan jaarlijks aangepast worden om de kredieten voor het volgende boekjaar vast te stellen. Dat betekent dat het meerjarenplan wordt aangepast om de ramingen uit het initiële meerjarenplan te herzien en de kredieten voor 2023 vast te stellen. In deze aanpassing van het meerjarenplan wijzigen ook nog de kredieten voor 2022.

 

Adviezen

Het meerjarenplan werd positief geadviseerd door het managementteam van het lokaal

bestuur.

 

Argumentatie

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): We hebben de opmerkingen van collega Breyne al gehoord (bij punt 4). Ik geef nu het woord aan collega Vandendriessche.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt):  We zien een verschuiving van 2,6 miljoen van het gemeentehuis naar de academie voor 1,9 miljoen. We hebben niets tegen de academie, maar dit is buiten alle proporties en buiten alle redelijkheid van ramingen. Elke burger zal hier alleen toch maar kunnen zeggen: hoe ver kunnen we roeien met dit budget? Ons plan moet blijkbaar kost wat kost gerealiseerd worden tegen elke prijs. We kregen toch maar voor een goede 100.000 euro extra voorzieningen. Wat is dan de rest? De bouwmaterialen die duurder zijn? Dat is té weinig als verklaring. Waar kunnen we nog besparen bij de uitvoering van dit gebouw? We roepen op om dit in de gaten te houden. Die gepaart met het aantal leerlingen, die niet allemaal in de nieuwe academie terechtkunnen. De andere helft blijft in de Rodenbach. Zo een kostprijs voor nog niet eens de volledige leerlingenpopulatie. We vinden dat dit een stap té ver is.

Wat gebeurt er met de Markgraaf? Er wordt nergens een visie voor uitgewerkt? Er was ooit sprake van om dit een bruisende plek te maken voor Hove. Er wordt ook niets gekoppeld aan die nieuwe academie en het verdwijnen van de keramiek dat mogelijkheden schept qua ruimte. 

Bijzonder jammer. De vraag kan ook gesteld worden was dit de vraag van de burger anno 2018? Hebben de mensen daarvoor hun stem uitgebracht. We hoorden geen nice to haves meer. Dit wordt in de vorm van een nice to have gepresenteerd. Dit kan dan nog wel. Dit is compleet uit balans.

 

Zo komen we bij de opcentiemen. Niemand kan tegen de verlaging zijn, maar moet dat op dit moment? Het gaat maar over 70 à 75.000 euro. Het budget voor fietspaden is even groot. Er had 150.000 kunnen staan voor fietspaden, waarvoor burgers misschien wel hun stem voor uitgebracht hebben. Is dit het signaal dat we moeten geven? Gaan de burgers hiermee hun facturen kunnen betalen. De druppel op deze hete plaat zal snel verdampen.

 

Ook de jeugdlokalen worden geconfronteerd met duurdere bouwmaterialen, daar had ook een geste kunnen gebeuren. Vlaanderen heeft iets meer voor Hove gegeven. Wij blijven aan datzelfde bedrag vasthouden. Maar zij hebben ooit een grote budget gepresenteerd, daar komen we nog niet aan met de optelsom van Vlaanderen en Hove.

 

De fietspaden, dat had meer mogen zijn, ook nog altijd niet in een breder mobiliteitsplan. De Vlaamse overheid heeft een Kopenhagen-plan. Daar lees ik in dat de ambitie het beschikbare budget ruimschoots overschrijdt.  Omliggende gemeenten kiezen voor een visie met de uitbouw van fietspaden. Dat heeft ook te maken met het mobiliteitsplan waar we ook al lang om gevraagd hebben. Die zaken blijven achterwege. De ouderenadviesraad vraagt ook om extra te investeren. De onthardingsprojecten; elk jaar 100.000 euro dat is belangrijk in kader van het klimaatplan. Dat is positief dat dit opgenomen wordt. Misschien zullen we onder min te eindigen en wordt er een lening ingeschreven, misschien een boekhoudkundige truc? Dat zullen we zien. Om dit alles gaan we tegenstemmen.

 

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Het is al verschillende keren ter sprake gekomen. Mag ik collega Devriendt vragen om haar toegevoegd punt rond de kunstacademie toe te lichten?

 

Katia Devriendt (pH7-Positief Hove): Bij de aankondiging werd er 851.00 euro gebudgetteerd. Er is sprake van meer dan een verdubbeling. Onze fractie heeft al verschillende keren gewaarschuwd dat de budgetten hoger liggen dan ingeschat. Maar nu tart het elke verbeelding. We vragen ons af of er een wijziging aangebracht werd in de plannen. Wij weten niet goed wat er aangepast werd. Kleine aanpassingen, maar hoe kan het dat een budget dan met meer dan 124% overschreden wordt? Wij lezen geen verantwoording hiervoor in het document.

De plannen zullen volgend jaar aan de bewoners getoond worden. En dat er nu een gespecialiseerd bureau zich bezig houdt met de aanbesteding.

Is het concept dan behouden zoals het enkele maanden geleden werd voorgesteld? Dan was er in onze ogen geen plaats voor tentoonstellingen en recepties. Er zou een  cultuurcentrum van gemaakt worden? Het hoge budget valt niet te rijmen met het aantal mensen dat vandaag een opleiding volgt. Dat zijn 223 volwassen en 181 kinderen, die in de Rodenbachschool blijven.  Ik kan mij niet voorstellen dat dit het eindbedrag is voor een beperkt aantal burgers, waarvan ik mij niet kan voorstellen dat het allemaal inwoners zijn. Voor het dienstencentrum is met een kleiner budget gewerkt voor een veel groter aantal Hovenaars. Ik denk ook niet dat we er zijn met 2 miljoen.

Het heeft geen zin om daarna nog het kerntakendebat te voeren, dan zijn er al beslissingen genomen en moet je dingen gaan terugkeren.

We hebben navraag gedaan bij de financiële dienst. De kostprijs werd berekend door architecten, zij hebben daarvoor de nodige bestekken opgevraagd en daardoor zijn de ramingen opgesplitst in een aantal onderdelen. De kostprijs voor de ondersteuning werd berekend op basis van een realistisch uurloon in de sector. Groenaanleg, verharding, twee poorten, fietsenrekken – daarvoor zou beroep gedaan worden op interne kennis en dit zou geraamd zijn door de collega’s van de technische dienst.

Dan zou deze calculatie de uiteindelijk kostprijs moeten benaderen, maar dat werd vorige keer al gezegd.  We zijn 124% boven budget gegaan. Ik wil ook nog collega Vuylsteke woordelijk aanhalen. Op 14 december 2021 bij hetzelfde punt, werd er gezegd dat de kunstacademie zich opmaakt om naar realisatie te gaan, na omgevingsvergunning. Er is nu geen objectieve reden om daar een wijziging in aan te brengen.

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Ik heb daar in een andere hoedanigheid een antwoord gegeven over de budgettaire status op dat moment. De evolutie van de geraamde kostprijs was nog niet aangepast, dus ik heb op dat moment geantwoord met de kennis van dat moment.

 

Katia Devriendt (pH7-Positief Hove): Als de prijzen nu nog zouden stijgen, dan moet dat project willens nillens doorgaan. Ook als het drie miljoen kost?

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Ik antwoord op uw vraag naar vorig jaar.

 

Katia Devriendt (pH7-Positief Hove): De deskundige zei vorige jaar dat de budgetten zouden ontsporen. De woorden van de deskundige waren niet de lezing van het college.

 

De bouwunie rekende uit dat een eengezinswoning gemiddeld 37.000 euro duurder isngeworden. Begin 2023 kondigt zich aan met prijsstijgingen in de bouwsector. Dat plafond is met 1,9 miljoen nog niet bereikt. Eens het er half staat, is er ook geen weg terug, tenzij u er een administratief centrum van maakt. Onze fractie heeft enkele vragen opgesomd, waar wij graag een antwoord op zou krijgen:

        Welke wijzigingen werden er doorgevoerd n.a.v. de ingediende bezwaarschriften van de burgers?

        Hoe verklaart het bestuur de meer dan verdubbeling van het budget voor de bouw van de nieuwe Kunstacademie? De schepen van financiën sprak in juni over 23% inflatie, nu gaat het over 124%. Hoe kan dit budget zo ontsporen zodat de reserves inderdaad in 2025 op zijn?

        Het project – zoals voorgesteld tijdens de gemeenteraad – leent zich qua vrije ruimte niet voor een cultuurcentrum. Waar is er ruimte bijgekomen?

        Onze fractie heeft herhaaldelijk gevraagd naar een masterplan. Wat gebeurt er met de vrijgekomen ruimte in de Markgraaf?

 

Wim Bollaert (Fan van Hove):  Collega’s, normaal zeil je inderdaad door met een meerjarenplanning en zijn het eerder kleinere aanpassingen en route. Wij hebben ons kompas nu inderdaad stevig bijgestuurd. Never waste a good crisis, al mogen ze nu ook wel stoppen.

Maar het was nodig. Die torenhoge inflatie, die indexaanpassingen namen ook ons in hun greep. We keken tegen een stevig tekort aan op exploitatie onder impuls van loonstijgingen en energiekosten. We volgen daar veel slimmere koppen in hun prognoses en ook die hadden niet voorspeld dat we van twee indexaanpassingen naar vijf zouden gaan. Wij kozen er dan ook niet voor om Oekraïne binnen te vallen, we ondergaan dat ook maar… .

Er is dus niet over een nacht ijs gegaan met deze aanpassing, de besprekingen hebben ons lang met velen bezig gehouden. Het was een omvangrijke oefening met heel wat medewerkers. Die we dankbaar zijn. Het resultaat kon u op de gemeenteraadscommissie al aanschouwen, met niet alleen financiële tabellen, maar ook een personeelsoefening. Jammer dat er weinig raadsleden aanwezig waren.

De lucht of liever zuurstof die in de budgetten zat, hebben we er verder uit geduwd, zonder de kaasschaaf boven te halen. En het belangrijkste we raken de Hovenaars niet, de belastingen gaan inderdaad zelfs naar beneden in tijden van crisis en krapte een belangrijk signaal vinden wij alleszins.

        De keuze is in de eerste besprekingsronde al gemaakt om niet op personeel te besparen, wel om de exploitatie op langere termijn onder controle te houden en dus ook een kerntakendebat op te starten. Daar heeft u de voorzet van gekregen op de commissie door onze algemeen directeur. Ook daar is dus hard op doorgewerkt.

        We hebben onder meer bespaard op exploitatie door:

        Te kijken naar bestedingsgraden en daar alvast in budgetten te knippen (exploitatie en aanwendingspercentage minder dan 80%). We hebben aan de diensthoofden ook de nodige budgetdiscipline gevraagd en voorstellen laten komen voor (kleinere) besparingen. Dat leverde toch ook een 50.000 euro op.

        We blijven voorzichtig, conservatief, met prognoses. Zo is de hoge energiekost ook meegenomen naar de volgende jaren. We hopen dat de energiebesparende maatrelen snel impact hebben.

        Raamcontracten brengen ons op. Onze aankoper screent continu de bestelbons en de markt. En deze heeft zichzelf al terugverdiend.

 

        Besparen is goed, maar onze inkomsten moeten soms ook bijgesteld worden. We kijken ook uit naar de oefening actualisatie inkomsten, door aanpassing van onze retributies en tarieven. Daar hebben we vorige keer ook al op deze gemeenteraad over gesproken.

 

Op investeringen zijn de budgetten volledig doorkamd. Daar valt uiteraard de heroriëntatie van het gemeentehuis op, de opschaling kunstacademie en de flinke doorstart van de jeugdlokalen door bovenlokale middelen, wij hadden ons budget al verhoogd. Maar we hebben veel meer gedaan. We hebben 113 investeringslijnen doorkamt. Wat valt daarin op:

        We investeren in energiebesparing, dat geldt zowel voor de grotere projecten als voor ingrepen in patrimonium via het strategisch vastgoedplan. Dat betaalt zich terug op exploitatie. Patrimonium hoort samen met personeelsoefening. We kijken naar een herrijking van ons patrimonium. Het idee van een gemeentecampus – daar kijken we naar. De oefening wat doen we met de gebouwen in de periferie zit ook in dit vastgoedplan

        Ook klimaat heeft een resem budgetten toegewezen gekregen: bomen, ontharding. Allemaal 100.000-en euro’s die nieuw zijn.

        We investeren ook fors in fietsinfrastructuur met o.a. de F1 samen met de provincie.

        Het wagenpark : er werd aan de lopende band vernieuwd. We gaan veel gerichter kijken wat nodig is.

        Planmatig werken bij aanleg, onderhoud en herstel van de wegen: met de staat van de straat, hebben we een prioriteitenlijst. 

 

Een aantal zaken zullen we in juni terug tegen het licht moeten houden: Hove Zuid komt er ook nog bij. Ook voor de staat van de straat zullen we een bijsturing vragen.

En dan en daar blijf ik bij, we hebben een gemeente die in de kern financieel gezond is. We zien die rode cijfers ook snel uitvlakken na dit jaar, mede doordat de APB ook wordt bijgesteld aan die indexaanpassing. Al moeten we ook daar niet op onze lauweren rusten. Ja, een kerntakendebat komt er nu aan en is nog meer dan nuttig.

 

Als ik bouw, ga ik ook lenen. Wat is onze schuldgraad? Minder dan 200 euro per inwoner; kijk eens in de rand, Mortsel zit boven de 2000 euro. Het gemeentehuis is bevroren, alle voorstudies zijn gebeurd; dat is niet verloren. We kunnen nog aanspraak maken op subsidies.

 

 

Ik ga door naar de kunstacademie. Daar hebben we het ongemak gehad dat er een aanplakaffiche was verdwenen. We zij niet doorgegaan, maar hebben een administratieve loop toegepast: eerst waren er 8, dan 4 bezwaarschriften. De meesten gingen over de onduidelijkheden rond toegang en parkeren. Van in het begin is er gezegd dat parkeren altijd aan het sportpark ging gebeuren. Blijkbaar hebben veel mensen begrepen: de Esdoorn, wat van in het begin nonsens was. De POA heeft nog bijkomende vragen gesteld, dat ging voornamelijk over de oven, de boommaten en de hoogte van de groenschermen. Tussen de hoorzitting en de deputatie hebben we dat ondervangen met een in- en aanplantingsplan met verantwoordingsnota. De deputatie is daar ons gevolgd. Er was ook geen enkele bezwaarindiener, dus dat was misschien al ondervangen. We dachten te landen in de zomer, dat is niet bevorderlijk in tijden waarin de kostprijs stijgt.

 

Gerda Lambrecht (N-VA): Ik kan allen maar aanvullen: de kosten zijn serieus gestegen, maar aanleg de tuin, de technieken, de erelonen, die zijn er nu ook mee in opgenomen. Die zitten nu mee in het totaalplaatje. Gaan wij hier klakkeloos mee omgaan.  Zeker niet! Wij gaan zien dat opportuniteiten zich aandienen om te starten. Wij gaan zeker niet over één nacht ijs gaan.  We gaan de kostprijs bewaken dat het eerder minder dan meer is, het is inderdaad meer dan voldoende voor de kunstacademie. Om te zeggen dat die alleen gaat gebruikt worden voor lesgeven, dat is kort door de bocht. Door de verplaatsbare wanden kunnen ruimtes optimaal benut voor andere activiteiten. Die dan wel verbonden zijn met de activiteiten van een kunstacademie. Ook andere artiesten, kunstenaars kunnen hun werken tentoonstellen. Dat die prijzen gestegen zijn, de bezwaarschriften hebben ons een jaar uitstel gekost. Wij zitten nu met die crisis. We gaan dat zeker bewaken. We gaan opvolgen dat het niet ontspoort.

 

Er is afgetoetst bij de buurgemeenten voor samenwerking, maar de geesten waren daar nog niet rijp voor.  Wat ik niet uitsluit in de toekomst. Dat moet een beetje rijpen, dat is voor de moment niet aan de orde. Dat masterplan; ik zou eerst willen zien hoe snel dit project van start kan gaan en dan bekijken wat we kunnen doen met de vrijgekomen ruimte. Het is moeilijk om op voorhand te zeggen wat we daar gaan doen. We weten niet in welke staat dat die lokalen gaan zijn als de kunstacademie daar weg is, die gaan zeker een opfrissing nodig hebben. Voor de moment staat dat nog eventjes on hold.

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): We zijn geconfronteerd met een ramingsbedrag van 800.000 euro. De technieken, het ereloon van de architecten en de tuin ontbraken. De tuin, dat was maar 72.000 euro. De budgetinschatting en een prijswijziging op die raming konden we akkoord mee gaan, met een stijging van 20%, maar niet 124%. Ik begrijp het niet. Zijn we dan op een verkeerd spoor gezet toen we met het project starten? Of zijn de wensen zo extravagant en waren die niet in calculatie gebracht? Ik hoor u heel fijn aangeven, dat we aanpassingen gaan doen aan de vrijgekomen ruimte in de Markgraaf – daar heb je nog geen zicht op, op wat dat budget gaat zijn. Dit gebouw is ten dode opgeschreven – het is een versleten gebouw. Wij willen het volledig plaatje zien.  Dit tuin zal doorwegen, dat kunstwerk moet verplaatst worden. Dit is voor ons onaanvaardbaar. Dat is meer dan een verdubbeling, het gaat misschien het drievoudige worden.

 

Katia Devriendt (pH7-Positief Hove): Ik zou zeggen, dankuwel voor de uitleg, maar ik vind de uitleg ondermaats. We zijn niet gerustgesteld. 124% voor een project dat geen prioriteit is. Er zijn andere katten te geselen. Die 124% meer, valt niet te verantwoorden. U zegt we gaan zien dat het niet ontspoort. Het is reeds ontspoord!

 

Gerda Lambrecht (N-VA): Ik kan alleen maar beamen dat we gaan dat bewaken, dat het megalomaan is, dat het veel geld is, dat het niet ontspoord, maar ik kan er voor de moment niets meer over zeggen. We hopen dat er terug wat stabiliteit komt in de bouwsector. Wat ik nog wilde toelichten: die verplaatsbare wand, dat was van in het begin voorzien.

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): Maar 1,9 miljoen? Als het er al in zat voor die 800.000 euro?

 

Katia Devriendt (pH7-Positief Hove): U zegt dat u hoopt dat de prijzen in de bouwsector verlagen. Wij hopen dat jullie je visie aanpassen en realistisch gaan denken. De prijzen in de bouwsector, die gaan niet dalen. Dat gaat eerder stijgen.

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Nog andere tussenkomsten?

 

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Ik denk dat we hier als oppositie hetzelfde zeggen. We staan op een belangrijk kruispunt: het is jullie verantwoordelijkheid om dit al dan niet terug te draaien. Het is niet te laat. Samenwerkingen zijn mogelijk en dat is maar even aangeraakt. We zijn 4 jaar verder, je kan dat opnieuw vragen. Ik hoor het strategisch vastgoedplan vernoemen, dat is aangezwengeld door de energiecrisis, maar waar is die strategie? We willen mee naar het kerntakedebat gaan, omdat het schoentje nu nijpt omdat er 2 miljoen gaat naar wat de schepen aanduidt als een megalomaan project. Dat is de wereld op zijn kop. Denk erover na als bestuur.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Ik zou mij hier volledig bij aansluiten – er wordt 2,6 miljoen bevroren. En nu gaan we een grote verschuiving zien naar interessante projecten? Maar neen, energiecrisis. En dan hoor ik graag het woord vallen: herrijking van het patrimonium. Er kan geschermd worden met campusideeën, de kunstacademie is met de sporthal verbonden, er is nog een Paul Van Ostayenlaan tussen. De pastorij wordt terug in de etalage gezet. Laat ons daar eens nadenken wat we met patrimonium kunnen doen, dat zou toch een interessanter idee zijn.

 

Koenraad Volckaerts (N-VA): Met heel veel spijt in mijn hart en heel veel moeite,  heb ik een zwaar probleem met het meerjarenplan en dan moet ik een dissident zijn. Daarom vraag ik aan mijn collega’s – zouden we het niet met een maand uitstellen? Er worden een aantal investeringen gedaan. Dat moet je over langere termijn zien. Ik heb een gelijkaardige inflatieproblematiek meegemaakt in 1972 en ik weet welke stappen we met het familiebedrijf hebben moeten zetten. Als je naar de uitgaven ziet, dat zijn onze personeelsuitgaven quasi 50%. Ik zeg niet dat we moeten gaan snoeien, maar ik weet wel dat er nog een aantal posities worden ingevuld – elke positie ongeveer 80.000 euro per jaar. Op drie jaar is dat een half miljoen. Ik heb dat aangegeven in februari en maart.

We hebben de cijfers tot 2021 gezien in de commissie. Ik schat dat we in het jaar 2023 een inflatie van 8% hebben. Die personeelskost gaat nog exponentieel stijgen. Dat is een denkoefening. Ik ben een grote voorstander van een geoliede machine. Maar we moeten ook denken aan de burger – die moeten we ook extra tot de kassa vragen.  Ik ga geen discussie maken over investeringen, want dat is voor mij een langetermijnvisie. De academie dat is op een termijn van 30 jaar. Dat we uitgaven moeten minimaliseren. De schepen is ook mee akkoord. Als je ziet dat we daar extra funderingswerken moeten doen van 450.00 euro normaliter is dat niet nodig. Ik spreek uit eigen ervaring. Er is een statische studie gemaakt, het kan zijn dat het moet. Misschien is het maar 200.000 euro?

Ik voel mij geroepen om mij te onthouden, maar ik roep op: kunnen we dat niet een maand uitstellen en even na te kijken hoe en wat en dan ga ik volledig mee. Onze personeelskost gaat een tijdbom zijn. 

 

Bart Van Couwenberghe (N-VA): Voorzitter kunnen we de raad even schorsen?

 

De voorzitter schorst de zitting van de raad om 21u23.

 

De voorzitter heropent de zitting om 21u44 voor de stemming met handopsteking.

 

Financiële samenvatting

 

De aanpassing meerjarenplan van het lokaal bestuur Hove 2020-2025 wordt vastgesteld met volgende cijfers:

 

Voor 2020

• Beschikbaar budgettair resultaat:                    6.119.790 EUR

• Autofinancieringsmarge:                                  1.998.162 EUR

• Gecorrigeerde autofinancieringsmarge:          2.310.523 EUR

 

Voor 2021

• Beschikbaar budgettair resultaat:                    6.895.650 EUR

• Autofinancieringsmarge:                                  1.365.984 EUR

• Gecorrigeerde autofinancieringsmarge:          1.572.089 EUR

 

Voor 2022

• Beschikbaar budgettair resultaat:                    4.096.905 EUR

• Autofinancieringsmarge:                                    -601.617 EUR

• Gecorrigeerde autofinancieringsmarge:            -373.642 EUR

 

Voor 2023

• Beschikbaar budgettair resultaat:                    3.201.141 EUR

• Autofinancieringsmarge:                                     287.724 EUR

• Gecorrigeerde autofinancieringsmarge:             394.693 EUR

Voor 2024

• Beschikbaar budgettair resultaat:                     1.325.021 EUR

• Autofinancieringsmarge:                                      252.928 EUR

• Gecorrigeerde autofinancieringsmarge:              265.409 EUR

 

Voor 2025

• Beschikbaar budgettair resultaat:                     1.593.122 EUR

• Autofinancieringsmarge:                                   1.028.251 EUR

• Gecorrigeerde autofinancieringsmarge:           1.063.924 EUR

 

 

BESLUIT: Vaststelling AMJP 2020-2025
10 stemmen ja: Bart Van Couwenberghe (N-VA), Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove), Wim Bollaert (Fan van Hove), Gerda Lambrecht (N-VA), Koenraad Volckaerts (N-VA), Els Pauwels (Fan van Hove), Lenn De Cleene (N-VA), Veerle D'Haene (N-VA), Jos Peeters (Fan van Hove) en Irenè Arnalsteen (N-VA).
9 stemmen neen: Jozef Ampe (Hove Beweegt), Goedele Breyne (pH7-Positief Hove), Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt), David Van den Bergh (pH7-Positief Hove), Katia Devriendt (pH7-Positief Hove), Filip Craen (Hove Beweegt), Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove), Marie Misselyn (Hove Beweegt) en Isabelle De Meese (pH7-Positief Hove).
 

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het gemeentelijke deel van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 vast.

 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het OCMW deel van de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 goed.

Hiermee is de geconsolideerde aanpassing meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal vastgesteld.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

 

Juridische achtergrond

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 85, betreffende het stopzetten of herbeginnen van de plaatsingsprocedure.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Feiten en context

In het kader van de opdracht “studieopdracht technieken gemeentehuis” werd een bestek met nr. 2021-CBO001 opgesteld door de Cel Beleidsondersteuning.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 60.000,00 excl. btw of € 70.413,22 incl. btw.

 

De gemeenteraad verleende in zitting van 22 februari 2022 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

De gemeenteraad besliste in zitting van 22 februari 2022 om de plaatsingsprocedure te starten en volgende ondernemers uit te nodigen om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure:
- STUDIEBUREEL HEEDFELD NV, Reggerstraat 71 te 3770 Riemst;
- PERITAS BVBA, Laarstraat 3 te 2610 Wilrijk;
- INGENIEURSBUREAU BOTEC NV, Terstraetenweg 33 te 2160 Wommelgem.

 

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 28 maart 2022 om 10.00 uur te bereiken.

De verbintenistermijn van 120 kalenderdagen eindigt op 26 juli 2022.

 

Er werden 3 offertes ontvangen :
- STUDIEBUREEL HEEDFELD NV, Reggerstraat 71 te 3770 Riemst
- PERITAS BVBA, Laarstraat 3 te 2610;
- INGENIEURSBUREAU BOTEC NV, Terstraetenweg 33 te 2160 Wommelgem;

 

De Cel Beleidsondersteuning stelde op 12 april 2022 het verslag van nazicht van de offertes op.

 

Door de aanmerkingen die erfgoed maakt en de budgettaire impact hiervan is het momenteel niet haalbaar de werken ter vernieuwing van het gemeentehuis uit te voeren zoals initieel gepland.

 

Rekening houdende met het voorgaande, is het aangewezen af te zien van de gunning van deze opdracht en de procedure later eventueel opnieuw op te starten.

 

 

BESLUIT: Stopzetting plaatsingsprocedure studieopdracht
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan het verslag van nazicht van de offertes van 12 april 2022, opgesteld door de Cel Beleidsondersteuning.

 

Artikel 2

Het verslag van nazicht van de offertes in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

Artikel 3

De plaatsingsprocedure voor studieopdracht technieken gemeentehuis wordt stopgezet.

 

Artikel 4

Bovengenoemde inschrijvers zullen hierover per brief ingelicht worden.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

 

Juridische achtergrond

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

        De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten in de klassieke sectoren.

        Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

        Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

Feiten en context

Op 27 maart 2017 kreeg de Gemeentelijke kunstacademie een ongunstig doorlichtingsverslag betreffende de bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne. Daarnaast werd een beperkt gunstig verslag afgeleverd voor de erkenningsvoorwaarde 'voldoen aan de onderwijsdoelstellingen'.

 

Op 10 maart 2020 kreeg de Gemeentelijke kunstacademie een gunstig doorlichtingsverslag omwille van het feit dat de werkpunten worden meegenomen bij de bouw van de nieuwe kunstacademie. Hiermee werd de procedure tot intrekking van de erkenning van de instelling stopgezet.

 

De gemeenteraad besliste in het goedgekeurd meerjarenplan 2020-2025 om budget te voorzien voor de nieuwbouw van de kunstacademie op de site aan de Paul Van Ostaijenlaan.

 

Op 23 december 2019 werd de architectuuropdracht gegund aan OMAR architecten.

 

Op 16 februari 2021 werd de aanvullende ereloonovereenkomst met het architectenbureau door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd.

 

Door het architectenbureau werd bestek opgemaakt.

 

Voor het begeleiden van dergelijke grote aankoopprocedures en de rol van leidend ambtenaar hebben we als lokaal bestuur geen expertise in huis.

 

Fouten in de procedure moeten ten allen tijde vermeden worden, aangezien we bij een schadeclaim door inschrijvers het risico lopen om per benadeelde partij 10% van de gegunde opdracht te moeten betalen.

 

Het lokaal bestuur is aangesloten bij aankoopcentrale Creat. Zij bieden een ruim aanbod aan diensten aan voor de realisatie van specifieke projecten. Zo begeleiden ze indien gewenst de plaatsingsprocedure. In aanvulling kan de dienstverlening worden uitgebreid tot een integrale begeleiding van het project. De eerdere samenwerking met Creat werd als positief ervaren.

 

Creat bezorgde een samenwerkingsvoorstel waarbij ze de gemeente ondersteunen in de verschillende stappen van het project, gaande van adviesverlening bij de beoordeling vna het definitief ontwerp, het technisch lastenboek en de toewijzing van de aannemer tot en met de begeleiding tijdens de uitvoeringsfase. Met dit doel stelt Creat een projectleider aan, die ook de taak van leidend ambtenaar opneemt tijdens de bouwfase.

 

De projectleider neemt als leidend ambtenaar volgende taken op:

        opvolgen van de uitvoering door de aannemer t.e.m. de definitieve oplevering inclusief processen verbaal cf. AUR,

        voorbereiden, opvolgen werfvergaderingen en nazorg werfvergaderingen,

        waken over de veiligheid van de werf i.s.m. de veiligheidscoördinator,

        waken over de kwaliteit van de werken,

        waken over de timing en het vooropgestelde budget,

        periodiek rapporteren aan de klant en belanghebbenden,

        oog hebben voor “minder hinder” van de site en aangelanden tijdens de werkzaamheden,

        nazien en vrijgeven van de vorderingsstaten m.b.t. de uitvoering,

        het bijhouden van een degelijk, overzichtelijk klassement, zowel op papier als digitaal.

De coördinatie van de aannemer is ten laste van de aangestelde ontwerper.

 

De rol van leidend ambtenaar, in lijn met het hem door de klant verleende mandaat, wordt geformaliseerd met een aparte overeenkomst.

 

Adviezen

De algemeen directeur, het afdelingshoofd ruimte en de deskundige aankoop adviseren omvoor deze opdracht samen te werken met Creat.

 

Argumentatie

Gelet op het verslag van de onderwijsinspectie is een snelle actie vereist. Door gebruik te maken van de samenwerkingsovereenkomst met Creat, kunnen we snelheid maken.

 

De expertise voor dergelijke grote aanbestedingsdossiers is niet in huis. Noch op het vlak van overheidsopdrachten, noch op het vlak van de rol van de leidend ambtenaar. Creat biedt deze dienstverlening aan en heeft de juiste expertise om alle facetten van de opdracht te behartigen.

 

Door de samenwerking met Creat minimaliseren we het risico op schadeclaims, die gebruikelijk zijn bij deze grootteorde van gunningsopdrachten, en die per benadeelde kunnen oplopen tot 10% van de offerte goedkoopste inschrijver.

 

Daarnaast heeft Creat expertise als leidend ambtenaar en ontzorgen ze met hun

dienstverlening de gemeentelijke administratie.

 

 

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Wij gaan tegen stemmen met de motivatie: denk na voor je hier aan begint.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Wij gaan ook tegen stemmen.

 

De budgetten voor de nieuwbouw van de kunstacademie worden aangepast aan de raming voorgelegd door de architecten en voorzien in de aanpassing meerjarenplan op volgend artikel:

 

Dienstjaar

2023

 

Volgnummer actie

AC000165

 

Actie korte omschrijving

 

Schoolgebouwen in aanbouw - gemeenschapsgoederen

 

Code beleidsveld/Code ARK

 

0820/22102007

 

 

Omschrijving

 

Nieuwbouw kunstacademie

 

Volgnummer (MJP)

 

MJP001481

 

Bedrag

 

Budget voorzien in AMJP in 2023 :  € 955.069,00

Totale bouwkost  € 1.090.000

 

Voortraject 0,34 % = € 3. 706

Plaatsingsprocedure aanstellen aannemer 1,69 % =

€ 18.421

Uitvoering: 4,63 % = € 50.467

= € 72.594 exclusief BTW -  € 87.838,74 inclusief BTW

 

 

BESLUIT: Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst
10 stemmen ja: Bart Van Couwenberghe (N-VA), Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove), Wim Bollaert (Fan van Hove), Gerda Lambrecht (N-VA), Koenraad Volckaerts (N-VA), Els Pauwels (Fan van Hove), Lenn De Cleene (N-VA), Veerle D'Haene (N-VA), Jos Peeters (Fan van Hove) en Irenè Arnalsteen (N-VA).
9 stemmen neen: Jozef Ampe (Hove Beweegt), Goedele Breyne (pH7-Positief Hove), Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt), David Van den Bergh (pH7-Positief Hove), Katia Devriendt (pH7-Positief Hove), Filip Craen (Hove Beweegt), Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove), Marie Misselyn (Hove Beweegt) en Isabelle De Meese (pH7-Positief Hove).
 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Creat goed voor de begeleiding van de bouw van de academie plaatsingsprocedure en leidend ambtenaar bij de uitvoering ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad met een kostprijs van € 72.594 exclusief BTW - € 87.838,74 inclusief BTW.

 

 

Artikel 2

De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepen als uitvoerend orgaan om de overeenkomst betreffende de rol van leidend ambtenaar af te sluiten.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

 

Juridische achtergrond

        Wet van 2 september 2018 wijz. KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, wat de invoering van de schoolstraat betreft.

        Wegcode met betrekking tot invoering schoolstraat - KB in werking getreden op 01 oktober 2020.

 

Feiten en context

Bij de beslissing genomen door de gemeenteraad van 25 oktober 2022 werd  nog geen rekening gehouden met het KB dat in werking trad op 1 oktober 2020.

Bij deze laatste wijziging aan de bepalingen rond de schoolstraat werd de tekst "het uitrijden van de schoolstraat is toegelaten tenzij anders bepaald door de wegbeheerder" geschrapt.

De bewoners die dus uit hun straat willen rijden zitten dus op dat moment gevangen in hun straat, tenzij hun voertuigen allemaal vergund zijn.

PZ Hekla dient nog na te gaan of dit op voertuig dan wel op persoon moest worden uitgereikt.

In afwachting van een nieuw voorstel voor de schoolomgeving wordt aan de gemeenteraad gevraagd het besluit van 25 oktober 2022 in te trekken.

 

Adviezen

De verkeersdienst van de politiezone gaf bij een plaatsbezoek aan het terrein aan dat de beraadslaging niet in overeenstemming was met de nieuwe regelgeving.

Bij het plaatsbezoek werden enkele suggesties genoteerd die nu verder uitgewerkt zullen worden.

 

Argumentatie

Gezien de aangepaste regelgeving is er een conflict met de goedgekeurde beraadslaging. Daarom dient deze alvast ingetrokken te worden in afwachting van een aangepast voorstel van beveiliging van de schoolomgeving.

 

BESLUIT: Intrekking besluit uitbreiding schoolstraat
eenparig aangenomen.
 

Enig artikel

De gemeenteraad trekt het besluit van 25 oktober 2022 betreffende uitbreiding van de schoolstraat aan de A. Rodenbachstraat in.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

 

BESLUIT:

Enig artikel

Dit punt werd behandeld bij het debat bij punt 13.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

Feiten en context

Isabelle De Meese (pH7-Positief Hove):

Op de gemeenteraad van oktober stelden wij een vraag betreffende de schoolkosten in het algemeen en of de gemeente al dan niet voor bepaalde schoolkosten voor de andere (niet-gemeentelijke) schoolbesturen, kon tussenkomen.

Het decreet « flankerend onderwijs » van 30 november 2007, stelt de lokale besturen voor bepaalde verplichtingen ten aanstaan van scholen van andere schoolbesturen en verschillende onderwijsniveaus  die op grondgebied gevestigd zijn.

De belangrijkste peilers van dit decreet zijn dat

        De gemeenten die sociale voordelen verlenen aan scholen van het eigen schoolbestuur, zijn verplicht dezelfde voordelen toe te kennen aan de scholen van de andere schoolbesturen, gelegen op hun grondgebied als die erom verzoeken. Zij mogen geen enkel onderscheid maken

        Met sociale voordelen wordt bedoeld :

        het ochtend- en avondtoezicht

        het middagtoezicht

        het ter beschikking stellen van gemeentelijke infrastructuur

        de kosten van de toegang tot het zwembad voor de leerlingen lager onderwijs

        het leerlingenvervoer in het basisonderwijs.

De lokale besturen die aan de scholen van het eigen schoolbestuur andere voordelen toekennen dan de sociale voordelen, vermeld in artikel 6 van dit decreet, kunnen die voordelen, in de context van het lokaal flankerend onderwijsbeleid ook toekennen aan de scholen van de andere schoolbesturen op hun grondgebied die erom verzoeken, als ze criteria vastgelegd hebben.

 

Voor het schoolzwemmen is dit reeds van toepassing voor de inkom van het zwembad.

Onlangs werden de scholen bevraagd omtrent de organisatie van de voor- en naschoolse opvang alsook het middagtoezicht. We juichen toe dat er eindelijk een aanzet gegeven wordt in gelijke behandeling van elke leerling in Hove.

 

Onze vraag aan het college luidt dus als volgt :

        Hoe gaat de gemeente aan haar plichten van flankerend onderwijs op lokaal niveau beantwoorden ? Wat is de planning en de timing van de gemeente hieromtrent?

        Wat zijn de plannen i.v.m. de opvang?

        Wat met het busvervoer? Leerlingenvervoer zit daar voor een stuk tussen ?

        Welke voorwaarden zullen er aan de scholen opgelegd worden om van deze sociale voordelen te kunnen genieten?

        Wanneer zal er met de scholen gecommuniceerd worden?

 

Gerda Lambrecht (N-VA):

Ik heb in november de vraag gesteld aan ons afdelingshoofd Mens, om het flankerend onderwijsbeleid onder de loep te nemen.

We denken bij ‘flankerend’ onderwijsbeleid veelal alleen aan de zogenaamde sociale voordelen die de gemeenten aan de scholen verschaft. Die sociale voordelen hebben een verplichtend karakter. Zodra het lokaal bestuur zo een sociaal voordeel aan één school toekent, is het verplicht om dit voordeel ook aan de andere scholen aan te bieden.

De sociale voordelen zijn dus verplicht toe te kennen aan alle scholen als het lokaal bestuur het voordeel aan één school toekent. Andere voordelen zijn meer vrijblijvend. Die moeten pas aan alle scholen worden toegekend als het lokaal bestuur het voordeel aanbiedt aan één school waarvan het lokaal bestuur niet zelf de inrichter is. Het lokaal bestuur mag zo een ander voordeel dus wel alleen aanbieden aan de eigen school.

 

De gemeenteraad besliste in het verleden (laatste GR-besluit 25 juni 2012) om volgende sociale voordelen aan te bieden:

        De kosten voor het middagtoezicht

        Toegang tot de gemeentelijke infrastructuur

        Kosten van de toegang tot het zwembad voor de leerlingen van de kleuter- en lagere scholen (uitgezonderd 1 jaar dat de Vlaamse Gemeenschap financiert)

 

Ik heb de vraag gesteld  om hier werk van te maken omdat we als lokaal bestuur veel meer doen dan enkel die sociale voordelen aanbieden.

Wat bieden we de scholen dan nog aan:

        Scholenveldloop

        Huiswerkbegeleiding

        Zomerschool

        Fietsexamen

        Scholenveldloop

        Dodehoekoefening

        Sinds vorig jaar ook verkeersducatieve fietstocht Hekla

        Natuurprojecten (b.v. onlangs de boomplantactie)

        En vanaf dit schooljaar hernemen we de theatervoorstellingen

Al deze initiatieven worden per definitie aangeboden aan alle Hovese scholen. Er is een gestructureerd overleg met de directies van de scholen waarop deze initiatieven worden afgetoetst en verder besproken. We merken een grote betrokkenheid van de directies bij dit scholenoverleg.

Het is voor ons belangrijk dat de initiatieven die we nemen worden aangeboden aan alle scholen, ook al is dat niet verplicht.  Op die manier realiseren we nu al een gelijke behandeling van elke leerling in Hove.

 

Zoals gezegd stond al op onze agenda om het flankerend onderwijs verder vorm te geven. Bedoeling is om een visie te formuleren die een kader biedt voor bestaande en nieuwe initiatieven, ruimer dan enkel de sociale voordelen met verplichtend karakter.

Rob deed bij de buurgemeenten al navraag over hoe daar het flankerend onderwijsbeleid vorm wordt gegeven. Het blijkt dat dit ook bij de buurgemeenten groeimarge heeft. H

We hadden in november hierover ook contact met het OVSG. De medewerkers van OVSG boden aan om ons hierbij te ondersteunen aangezien het hoe, wat en waarom van een uitgewerkt flankerend onderwijsbeleid niet altijd even eenvoudig is. We wachten nog op een concrete datum voor overleg.

In die uitgewerkte visie zal vanzelfsprekend ook aandacht zijn voor de opvang en het busvervoer. In afwachting blijven de afspraken die de gemeenteraad hierover maakte in 2012 gewoon gelden voor de scholen totdat we een visie kunnen hebben hier in de gemeenteraad.

 

 

BESLUIT:

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van het toegevoegd punt rond flankerend onderwijsbeleid.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

Feiten en context

Lenn De Cleene (N-VA): Canis timidus vehementius latrat quam mordet – voor zij die een vertaling wensen, kan u bij mij terecht na de raad (een bange hond blaft heftiger dan hij bijt).

Zoals u wel weet staat de blokperiode voor de deur. Een uitermate stresserende en drukke periode. Er zijn nog geen inspanningen gedaan om studieplekken te voorzien in de gemeente. Waarom breng ik dit op de gemeenteraad. Als recente student weet ik goed hoe die periode verloopt in normale omstandigheden. We leven momenteel niet in normale omstandigheden. Het is voor veel huishoudens, ik neem ook aan voor huishoudens hier in Hove, moelijker om hun huis te verwarmen en een aangename hitte te hebben daar. Om dan in een koude omgeving te studeren is niet evident. Dat nog ter zijde. De situatie is soms ook niet optimaal: een broer of zus die lawaai maakt, een vader die naar een voetbalmatch kijkt, dat kan je niet oplossen met een deur toe te doen, stel dat je al een eigen kamer hebt. Het is om die reden, dat we moeten ingrijpen. Misschien nog een extra element: samen studeren, dat werkt bevorderend. Een reden te meer om dat te voorzien vanuit de gemeente. Ik ving van leeftijdsgenoten op dat ze wel gewonnen waren voor zulke studieplekken. Ik hoop dat de gemeenteraad deze motie kan ondersteunen zodat een aantal studenten toch een warme en rustige studieomgeving kunnen hebben.

 

Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): Lenn, bedankt voor het naar hier brengen van dit punt. Wij hebben dat in het verleden een aantal keren gedaan: in het dienstencentrum tijdens corona kwamen daar maar een paar studenten op af. Ondertussen is dat dienstencentrum terug in gebruik en is dat geen optie. In de Markgraaf is er ook heel wat gebruik: het is geen optie om te zeggen: vandaag mag je er binnen en om dat uur moet je er uit. Wat wel een optie is, is het JOC. Dat is in het verleden ook al eens aangebonden met wisselend succes. Daar zitten we op de juiste plaats om dat aan het jeugdhuis te vragen. Ze hebben de verwarming, de koffie, er is wifi, heel weinig afleiding in die zin dat je niet naar buiten kan kijken en het samenzijn dat moet ook wel lukken. Ik stel voor dat ik morgen de vraag op de algemene vergadering stel. Zij hebben ook de juiste communicatiemiddelen om dat bekend te maken, ook al is het kort dag.

 

Lenn De Cleene (N-VA): Dankuwel voor het antwoord. Ik wil opmerken wat ik soms een structureel punt vindt: dat we soms té veel reageren en niet pro-actief werken. De gemeenteraad komt maar één keer per maand samen. Ik had dit zelfs al geschreven toen de middelbare scholen nog aan het studeren waren, maar dat is nu dus al voorbij.

 

Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): Middelbare scholen stellen zelf ook lokalen ter beschikking, dus dat is minder van toepassing.

 

Lenn De Cleene (N-VA): Ik ben blij dat er al gekeken is naar plaatsen om dat te doen. Ik denk dat het JOC daar een goede plaats voor is en dat kan misschien ook wat extra mensen naar  hun evenementen te lokken. Maar natuurlijk – ik kijk naar de voorzitter – het is een motie en ik vraag om te stemmen.

 

Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): Mag ik nog even antwoorden: ik hoor dat we niet proactief genoeg zijn. Die jongeren zouden die vraag ook wel kunnen stellen aan het lokaal bestuur of we dat kunnen organiseren. We krijgen die vragen niet binnen. Ik zit nochtans in de jeugdraad – dat zou een goed forum zijn. Wij kunnen wel denken dat we weten wat jongeren willen, maar dat is moeilijker om in te schatten. Dat is een boodschap dat we ook willen geven: bel ons, stuur een berichtje.

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Kan de raad zich aansluiten bij het voorstel van motie? En kan de raad zich aansluiten bij het voorstel. Als dat morgen naar het JOC gaat, dan is dat namens heel de gemeenteraad die dat vraagt, dat is meer dan één lid en één lid van het college.

 

Lenn De Cleene (N-VA): Kunnen we individueel stemmen?

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): We steunen de oproep van proactiviteit. Als het college iets aanbiedt, kunnen we zien dat het succes kan hebben en dat jongeren wel reageren. Je kan nu niet zeggen: we horen niks, want de vraag wordt gesteld.

 

Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): Ik wil dit zeker proberen. Maar qua bereikbaarheid: er zijn organen, maar wij zijn ook buiten de jeugdraad bereikbaar. Als we die boodschap kunnen geven: stel vragen. We hebben uit het verleden ervaring gehad dat we er niet veel jongeren mee bereikten, maar als dat er maar twee zijn.

 

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Kan de bib geen oplossing zijn?

 

Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): Op bepaalde uren is dat niet aangenaam, veel schoolbezoeken, kinderen die in de vakantie komen. De bib is ook niet elke dag open. Je kan ze niet van hot naar her sturen. Je zou van maandag tot vrijdag een vast aanbod moeten hebben.

 

Lenn De Cleene (N-VA): De oproep naar proactiviteit is ook eerder de vraag naar een langetermijnvisie. Deze nieuwe vorm van studieplekken kan misschien geen succes zijn, maar als je dat jaar na jaar kan doen, dan kan de communicatie groeien. Dat kan de proactiviteit zijn.

 

 

Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): Ik zal de boodschap op deze manier overbrengen aan het JOC. Het is toch een periode dat studenten niet uitgaan.

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Stemmen we met handopsteking?

 

 

BESLUIT: Voorstel van motie
eenparig aangenomen.
Aannemen van de motie
eenparig aangenomen.
 

Enig artikel

De raad neemt de motie van raadslid De Cleene (N-VA) omtrent het voorzien van studieplekken in Hove éénparig aan.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

Feiten en context

Jo Ampe (Hove Beweegt): De afgelopen maanden zijn er nogal wat structurele werken in het dorp gebeurd. Het waren nodige werken, maar toch zijn we wel geïrriteerd geraakt door de vreemde combinatie van verschillende werken door elkaar en naast elkaar. We zijn overtuigd dat ze noodzakelijk zijn. Maar hoe dit hier in Hove verlopen is.  De afschuwelijke verkeersafwikkeling als je van Antwerpen of Brussel naar Hove moest rijden – eerst kon je het dorp niet in, dan niet uit, dan was de Jan Frans Gellyncklaan afgesloten, dan de werken in de Magdalena Vermeerschlaan voor Fiber. Ik herinner me nog dat er een overleg is opgestart met de Vlaams raad voor nutsmaatschappijen. We hebben daar unaniem onze schouders onder gezet: we moeten gaan overleggen met de andere gemeenten om te kijken dat wegenwerken niet tegenwerkend zijn. Dat zorgt ervoor dat een verkeersinfarct in het dorp vermeden wordt. We willen ook nog de onwaarschijnlijke gebrekkige signalisatie aankaarten; bij goedkeuring van werken door het college wordt er een signalisatieplan opgemaakt. Dat verschilt soms in timing van wat er doorgegeven wordt aan het bestuur. Dan krijg je de conflictsituaties  en blijf je rondrijden om je terug te leiden naar het punt waar je vertrokken was.

 

We willen aandringen op de coördinatie met de nutsmaatschappijen terug op te starten en ook eens intern te kijken: er is iemand in dienst die al die werken ziet. Er was ook een discussie over het feit dat  de mensen de borden verplaatsen. Klopt, er is klein vandalisme. Het hoofd van de technische dienst moet daar een grotere verantwoordelijkheid in nemen en dat overleg is zeer belangrijk. Dan hebben we het nog niet over de voetgangers. Toegankelijkheid is een noodkreet van de ouderenadviesraad. Er zijn een aantal knelpunten, maar het blijft een oud zeer. Signalisatie wordt in de weg gezet van de minst mobielen op het voetpad. Zet de signalisatie voor de auto’s op de weg en let op de hoogte van de borden. We hebben 75.000 euro goedgekeurd voor verbetering fietspaden; zet daar ook een budget signalisatie tussen.

 

Koenraad Volckaerts (N-VA): We gaan volledig in op je warme oproep. Tussen een warme oproep en de dagelijkse realiteit; de burger is de klos.  We zijn toch aan correcties bezig: de VRN daar hebben we nog nooit een uitnodiging voor gekregen. Je moet lid zijn van de VRN om op openbaar domein te kunnen werken.  Fiberklaar was al overal aan de deur aan het gaan, terwijl ze nog geen lid waren van de VRN. Verder is de werking zo dat de omleiding niet meer bij de politie ligt. Wij geven het voorstel bij de politie en zij geven hun advies, maar zij stellen niet meer op.

Wij hebben het GIPOD – dat is een nieuw digitaal platform, waarin alle nutsmaatschappijen, ook gemeentes hun activiteiten inzetten i.v.m. openbare werken. Bij werken van één maatschappij kunnen anderen mee inspringen. Dat is het nut van die GIPOD. Werken moeten er een lange termijn staan, ik denk 150 dagen. Wij hebben om de 3 maanden een coördinatievergadering in Hove met alle nutsmaatschappijen. Daar wordt de planning bekeken. Zelfs  2025 en 2027 wordt al in overweging genomen in een aantal gevallen. Bijvoorbeeld: wij zijn bezig met de planning van de Groenenborglei. Waterlink wil daar nu mee op inspringen. Dat wordt in het GIPOD gezet en dan kan Waterlink dan voor een stuk de trekker worden. Eén van de spelers houdt zich niet altijd aan de regels. Wij hebben vanuit het college beperkingen opgelegd om niet naar de situatie van andere gemeentes te gaan waar de halve gemeente open ligt. Eagle is een platform waar wegenwerken en omleidingen ingezet. Ik was zelf verwonderd dat er voor mijn neus aan de Kapelstraat borden gezet werden. Onze diensten wisten het ook niet. We zullen jullie adviezen aan de diensten en aan de nutsmaatschappijen doorgeven.

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): Uw bericht verontrust mij nog meer, want het VRN is nu vervangen door het GIPOD en eagleby – en ondanks het overleg dat elke 3 maanden doorgaat. Bij de N1 was het niet Fiberklaar, maar Waterlink. Dan krijgen we dit conflict en dat verontrust mij het nog meer, dat ondanks de slechte speler, de Jan Frans Gellyncklaan wordt heraangelegd en dat daar nu van wordt gezegd: Fiber kan daar niet gelegd worden. En dat zal er ook niet komen, want er mag 5 jaar lang geen werken meer gebeuren door nutsmaatschappijen. 

 

Koenraad Volckaerts (N-VA): Op het moment dat wij de Jan Frans Gellyncklaan begonnen zijn, wordt er met de nutsmaatschappijen gesproken, dan was Fiberklaar nog niet gemachtigd op dat moment. Wel met het uitdelen van de folders, maar niet als nutsmaatschappij. In de praktijk denk ik, dat door de aangesloten bebouwing, dit wel via de weg kan. Er zij nog een aantal straten die bij ons afgekeurd zijn. Fiberklaar heeft een plan om dat over 4 à 5 jaar uit te werken, er moet nog wat gebeuren eer ze volledig actief kunnen zijn. Het zou beter zijn als alle communicatiemaatschappijen van dezelfde kabel gebruik zouden maken. Telenet gaat nu samen met Fluvius lege leidingen leggen. Ik denk dat we ook op regelmatige tijdstippen contacten hebben en dan spreken we problemen door. Waterlink had als planning 2 dagen in de Gellyncklaan en het zijn er 10 geworden. Planning en praktijk kunnen soms verschillen.

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): Toch nog één ding: vroeger werden er bij omleidingen een plan gemaakt door de aannemer en door de politie geadviseerd. De gemeente moeten de coördinatie echt ter harte nemen. Niet alleen in de borden, maar ook hoe gaan we dat regelen. Hekla had zicht op de verschillende gemeenten, Hove heeft allen zicht op de eigen gemeente. Ik vind dat een punt om extra over te waken.

 

Koenraad Volckaerts (N-VA): Er zijn er die over hun gemeentelijk autonomie pochen. Er zijn in het verleden gemeenten die niet altijd meegewerkt hebben.

 

 

BESLUIT:

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van het toegevoegd punt rond de nutsmaatschappijen.

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 20 december 2022

Feiten en context

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Ik dacht dat er serieuze afspraken waren over wie wat en wanneer mocht zeggen, we zijn daar hard van afgeweken.

Er was een viering van de verdienstelijke Hovenaar. Waarom waren de gemeenteraadsleden niet uitgenodigd?

 

Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): De oproep is gebeurd in de infoHove van oktober en er is nog een oproep gebeurd naar de raadsleden.

 

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Er is geen mail geweest naar de raadsleden, enkel de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): Er zal nog een evaluatie gebeuren. Het was zeker niet de bedoeling; ik begrijp dat jullie persoonlijk willen uitgenodigd worden. Het communicatieluik is nog zorgwekkend. Ik heb een mail zien passeren.

 

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Er is een mail: herinnering, maar er is nooit een eerste mail geweest.

 

Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): We moeten het draaiboek aanvullen, er was geen overdracht van een draaiboek door de vorige ambtenaar. We waren met zijn allen zeer tevreden van de organisatie, maar we zullen dit rechtzetten.

 

Bart Van Couwenberghe (N-VA): Ik mag jullie na de gemeenteraad uitnodigen voor een drankje. Dat de feestdagen rust en bezinning mogen brengen. Ik mag jullie namens het bestuur en de medewerkers een goed eindejaar en een gezond 2023 wensen.

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Het is een jaar geweest van constant aanpassen. Ik wens jullie uiteraard een bijzonder sterk en krachtig 2023 toe!

 

 

BESLUIT:

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2023