Gemeente Hove

Zitting van dinsdag 27 februari 2024

Om 20:05

Da Capo, Lintsesteenweg 1A 2540 Hove

 

Overzicht punten

 

Zitting van 27 februari 2024

 

Juridische achtergrond

Artikel 32, 277 en 278 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

Feiten en context

De notulen worden tijdens de eerstvolgende vergadering ter goedkeuring voorgelegd. 

 

 

BESLUIT: Goedkeuring notulen
eenparig aangenomen.
 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vorige zitting zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit, goed.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 27 februari 2024

 

Juridische achtergrond

Artikel 332 § 1 derde lid van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat alle besluiten van de toezichthoudende overheid ter kennis worden gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad of van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Feiten en context

In haar zitting van 27 juni 2023 keurde de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de jaarrekening 2022 van het lokaal bestuur goed.

 

Het besluit en de jaarrekening werden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.

 

Het agentschap binnenlands bestuur, afdeling financiën, laat weten dat de jaarrekening 2022 van het lokaal bestuur werd goedgekeurd. Een afschrift van het besluit werd toegevoegd.

 

Dit besluit van de gouverneur wordt ter kennis gegeven aan de raadsleden.

 

 

BESLUIT:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur waarin de jaarrekening 2022 van het lokaal bestuur wordt goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 27 februari 2024

 

Juridische achtergrond

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (hierna genoemd: Decreet Lokaal Bestuur).

 

Gelet op de gecoördineerde statuten van water-link ov.

 

Overwegende artikel 5 van de gecoördineerde statuten van water-link ov waarin wordt bepaald dat het kapitaal verdeeld is in twee categorieën van aandelen, met name “A-aandelen en B-aandelen”, en de gemeente over 105 A-aandelen en/of 9 B-aandelen beschikt.

 

Overwegende artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt bepaald dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen, die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.

 

Overwegende artikel 28 van de gecoördineerde statuten van water-link ov wordt bepaald dat de leden die als vertegenwoordigers der gemeenten in de algemene vergadering zetelen, rechtstreeks aangewezen worden door de gemeenteraden uit hun leden en dit voor een periode die maximaal 1 legislatuur kan bedragen. Elke gemeente duidt minstens één (1) lid aan. Voor elke begonnen schijf van honderdduizend (100.000) inwoners kan een bijkomend lid aangeduid worden, met een maximum van twee (2) leden.

 

Feiten en context

Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van de opdrachthoudende vereniging water-link ov (hierna genoemd: water-link ov).

 

Gelet op de oproepingsbrief van 2 februari 2024 voor de algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband WATER-LINK, die plaatsvindt op 7 maart 2024 om 17:00 uur in de kantoren van de vereniging, Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met als agenda:

 

  1. Begroting 2024
  2. Varia en mededelingen.

 

Dhr. Bart Van Couwenberghe is op 25 februari 2019 aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente voor de duur van bestuursperiode.

Dhr. Lenn De Cleene is op 26 september 2023 aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor de duur van bestuursperiode.

 

Argumentatie

Overwegende dat de vertegenwoordiger van de gemeente, die bij afzonderlijke beraadslaging wordt aangeduid, binnen de perken van zijn mandaat in naam van de gemeente Hove de nodige beslissingen dient te nemen betreffende de punten van de agenda van de algemene vergadering van water-link ov.

 

Overwegende dat de gemeente meent op basis van deze criteria een nuttige aanduiding te kunnen doen.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): We hadden in oktober / november een toelichting over de mogelijke fusie. Zelfs de auto’s waren al bestickerd met de nieuwe naam Adelta. Vandaar de vraag aan onze vertegenwoordiger: wat is de stand van zaken?

 

Gerda Lambrecht (N-VA): De fusie is voor onbepaalde tijd, al zeker dit jaar, on hold gezet. Wanneer het effectief kan doorgaan, daar kan ik geen info over geven. Ik denk dat de raad van bestuur van Water-link het zelf ook niet weet. Er vinden nog steeds gesprekken plaats.

 

BESLUIT: Goedkeuring agenda BAV Waterlink 7 maart 2024
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

Kennis te nemen van de agenda van de bijzondere algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging water-link ov van 7 maart 2024 en er goedkeuring aan te verlenen alsook aan zijn inhoud.

 

Artikel 2

De afgevaardigde(n) op de algemene vergadering van water-link ov van 7 maart 2024 of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden, te mandateren om overeenkomstig bovenstaande beslissingen te stemmen.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van onderhavige beslissing en onverwijld een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan water-link ov, Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 27 februari 2024

 

Juridische achtergrond

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56, § 2

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, artikel 2.1.11, § 2.

Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 tot bepaling van nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen en tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering in het kader van de regeling van de ruimtelijke beleidsplanning, artikel 39.

 

Feiten en context

In 2006 werd het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) van Hove goedgekeurd. Structuurplannen vormden tientallen jaren de basis voor het ruimtelijk beleid op Vlaams, provinciaal en gemeentelijk niveau.

 

In 2018 introduceerde de Vlaamse Regering een nieuw soort plan: het ‘ruimtelijk beleidsplan’. Deze plannen vervangen de oude ruimtelijke structuurplannen. Een ruimtelijk beleidsplan biedt de mogelijkheid om het gewenste ruimtelijke beleid op een meer flexibele manier vorm te geven. De gemeenteraad van Hove besliste in 2020 om een ‘gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan’ (GRB) voor Hove op te maken dat het ‘gemeentelijk ruimtelijk structuurplan’ (GRS) zal vervangen.

 

In het GRS werkte het gemeentebestuur een lange termijnvisie uit voor de ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente. Het GRS vormde zo één van drie belangrijke onderdelen van het ruimtelijke beleid, samen met de juridische bestemmingsplannen en het vergunningen-beleid. Aan deze lange termijnvisie wil de gemeente nu opnieuw werken.

 

Op 27 oktober 2020 besliste de gemeenteraad van Hove principieel over te gaan tot de opmaak van een ruimtelijk beleidsplan 'Beleidsplan Ruimte Hove'.

 

De opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan doorloopt volgende procedure (zie stroomschema in bijlage)

1. Aanstelling van een studiebureau tot opmaak van een gemeentelijke beleidsplan ruimte

2. Opmaak Conceptnota

3. Opmaak van een Voorontwerp

4. Opmaak Ontwerp

5. Voorlopige vaststelling door de Gemeenteraad

6. Openbaar onderzoek 90 dagen

7. Definitieve vaststelling door de Gemeenteraad

 

Op 23 november 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen om de opdracht voor de opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan toe te wijzen aan IGEAN dienstverlening, Doornaardstraat 60 in 2610 Wommelgem.

 

Tevens loopt er parallel een Plan-MER procedure. 

 

De selectie en aanstelling van een geschikt studiebureau voor de uitvoering van het Plan-MER werd in opdracht van het college van burgemeester en schepenen door Igean, dienstverlening, Doornaardstraat 60 in 2610 Wommelgem uitgevoerd (cbs 21 juni 2021).

 

Op 23 augustus 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen keurde het bestek voor de opmaak van een strategisch plan-MER goed.

 

Aanstelling participatiebureau

 

In de Vlaamse wetgeving wordt veel belang gehecht aan een goed uitgebouwde overleg- en participatiestructuur bij de totstandkoming van een ruimtelijk beleidsplan. Het is belangrijk dat alle relevante actoren en partijen de kans krijgen om mee na te denken over het gewenst toekomstbeeld van de gemeente en dit van bij de start van het proces. De wijze waarop de gemeente dit overleg en deze participatie wil vorm geven, is neergeschreven in een procesnota.

 

Participatietraject opstart GRB

27 april 2023 : 

1ste Meedenkerssessie

15 mei 2023 : 

2de Meedenkerssessie

19 juni 2023 :

3de Meedenkerssessie

21 juni 2023 : 

Infomarkt met verslag meedenkerssessies

Online bevraging op gemeentelijke website

30 september 2023 : Inspiratiedag voor gemeenteraadsleden

 

Werksessies in samenwerking met Gecoro

8 februari 2023, 13 maart 2023, 24 mei 2023, 13 december 2023, 4 januari 2024, 1 februari 2024.

 

Argumentatie

Ruimtelijke planning gebeurt niet van vandaag op morgen. Nog voor de officiële start van de opmaak van het ruimtelijk beleidsplan, is de gemeente begonnen met een voortraject. In het voortraject heeft de gemeente het bestaande ruimtelijk beleid beoordeeld en informatie verzameld om de opmaak van een ruimtelijk beleidsplan te starten. Met deze informatie gingen ook al inwoners van de gemeente aan de slag. In het voorjaar organiseerde de gemeente werksessies, een bevraging en een infosessie voor betrokken burgers. De ideeën van de burgers worden meegenomen in deze conceptnota, en in de rest van het proces.

 

De conceptnota is de eerste officiële stap in het proces. Samen met geïnteresseerde bewoners en belangrijke spelers denken we na over hoe Hove er in de toekomst zou kunnen uitzien. De conceptnota geeft kort de uitdagingen en ambities weer voor het toekomstig ruimtelijk beleid en bespreekt een aantal ruimtelijke strategieën om dit toekomstbeeld te bereiken. Op de conceptnota mogen burgers en adviesinstanties al een eerste keer officieel reageren.

 

Na de conceptnota worden er twee ontwerpversies gemaakt van het ruimtelijk beleidsplan: het voorontwerp en het ontwerp. Het voorontwerp wordt voorgelegd aan de adviesinstanties. Met hun opmerkingen wordt daarna een ontwerpversie van het ruimtelijk beleidsplan uitgewerkt. Wanneer het ontwerp klaar is wordt er een openbaar onderzoek gevoerd, waarbij zowel de burgers als de adviesinstanties nogmaals officieel kunnen reageren. Wanneer deze laatste opmerkingen zijn verwerkt, kan de gemeente overgaan tot de definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan Hove.

 

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

Evert Rosseel, ruimtelijk planner Igean, licht de concepnota voor het gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan toe.

 

Samenvattend: Er is een enorm draagvlak voor natuur- en klimaatbeleid in Hove. De Hovenaar is klaar voor de verschuiving richting duurzame mobiliteit. De Hovenaar is geen voorstander van het uitbreiden van woningen via klassieke woonvormen, maar staat wel open voor nieuwe ideeën voor wonen, ook bij het bestuur is dit zo. Dat is te onderzoeken en serieus te nemen.

In de eerste plaats moeten we inzetten op de groene kwaliteiten van Hove. De uitdaging voor het woningaanbod blijft wel: er is een stijgende vraag naar kleinere woningen, ondanks dat de bevolking stabiel blijft. De toegankelijkheid van voorzieningen moet gegarandeerd blijven. Dit moet bij voorkeur ook wijkgericht gebeuren en ook samen met de Hovenaars: er is grote opkomst, maar er worden ook veel vragen gesteld over nieuwe projecten die gaan komen.

 

Qua procedure:

   Eens de concepnota goedgekeurd is, is het de bedoeling dat adviesinstanties, andere overheden en burgers hierop kunnen reageren

   Met deze input gaan we naar het voorontwerp.

        Naast de conceptnota is er nog één parallel lijntje, namelijk het milieu-effectenrapport.

Hierin worden op een technische manier de effecten op het milieu onderzocht. Dat is net opgestart. Er is een bureau aangesteld voor de plan-MER en daar is binnenkort een startvergadering voor ingepland. Die twee worden best samen aan adviesinstanties voorgelegd.

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): In eerste instantie: zijn er nog informatieve vragen?

 

Sandra Maes (N-VA): Ik las over het concept van wijkrenovaties – ik zag daar warmtenetten staan – kan je dat toelichten?

 

Evert Rosseel, ruimtelijk planner Igean: Er zijn al een aantal projecten op wijkniveau om op dat niveau renovaties te doen. Er is een nieuwe technologie, waarbij warmte onder de vorm van warm water gedeeld wordt. Dat wordt vaak ook op wijkniveau aangelegd. In het klimaatactieplan werd dit ook al vermeld. Dat is technisch ook te onderzoeken. Het is niet de gouden oplossing, maar het kan bekeken worden of dit energiewinst oplevert.

 

Filip Craen (Hove Beweegt): De timing voor de volgende stappen, kan je hier een indicatie van geven, wanneer we finaal landen?

 

Evert Rosseel, ruimtelijk planner Igean: Dit proces loopt over jaren. De conceptnota bundelt nu alle onderzoeken met wat al goed afgestemd is. Er zijn ook al zaken onderzocht die nog niet in de conceptnota zitten. We zitten nu in het begin van de officiële procedure, maar we zitten wel qua werk ongeveer in de helft. De volgende stap is de moeilijkste en de grootste, maar dit proces blijft wel lopen. Een concrete timing is zeer moeilijk.

 

Filip Craen (Hove Beweegt): En in aantal jaren?

 

Evert Rosseel, ruimtelijk planner Igean: Laat ons zeggen, binnen de 2 jaar hopen we dit toch rond te hebben, het zal ook wel afhangen van de milieu-effecten.

 

Katia Devriendt (pH7-Positief Hove): Ik ga er vanuit dat als er nog een lange timing is, dat we ons ondertussen al wel aan deze visie gaan houden.

 

Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove): Zitten andere gemeenten ook in deze procedure?

 

Evert Rosseel, ruimtelijk planner Igean: Hove is een beetje een pionier; er hebben in Vlaanderen nog maar een 25-tal gemeenten een conceptnota. Edegem zou gestart zijn, Boechout heeft een visienota 2030 – er zijn wel dingen lopende. Er zijn gemeentes die 5 jaar geleden een actualisatie van het ruimtelijk structuurplan hebben uitgevoerd, daar is de nood misschien minder hoog.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): We hebben er 4 jaar over gedaan, de laatste lijn was intensief. Binnen de GECORO zijn er tot gisteren nog opmerkingen geweest?

 

Wim Bollaert (Fan van Hove): We hebben het evenwicht gezocht. De laatste aanbevelingen stonden in de laatste versie. Vele opmerkingen waren gelijklopend, we hebben ons gehouden aan de grootste gemene deler. Het is ook een conceptnota, dus het signaal is gegeven dat het nog niet eindig is om opmerkingen te geven.

Al het voorbereidende werk is niet weg – er ligt al heel veel klaar. Voor veel hoofdstukken ligt de basis er al. We hoeven niet te treuzelen. We hebben ook een stuk afgewacht. We hebben geprobeerd van de beleidsmatig gewenste ontwikkeling stempel te krijgen, wat niet gelukt is. We hebben hier een redelijk rechte lijn in gereden. Ontwikkelaars weten dat we dit bijzonder ernstig nemen en dat we hier niet van afwijken; dit ligt hier ook in unanimiteit. We hebben nu ook nog instrumenten zoals het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan en RUP’s, het is niet dat we geen wapens hebben. Het zou helpen als dit op tempo afgewerkt raakt, dan staan we helemaal sterk.

 

Bart Van Couwenberghe (N-VA): We zijn ook bezig met het LEKP 1.0 en 2.0. Dit is ook gebruikt in deze nota en dit is al in uitvoering. Dus beleidsmatig zijn we deze weg al aan het volgen.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): De kennisgevingsnota wordt nog opgenomen voor we naar de burger gaan?

 

Evert Rosseel, ruimtelijk planner Igean: We hebben hiervoor Antea aangesteld. Zij hebben al een strategische MER gemaakt voor sommige gemeenten. Zij hebben ons aangeraden om dat plan MER-luik en conceptnota gelijktijdig in adviesvraag te zetten.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Het roept herinneringen op naar september 2018 met het vlekkenplan. Toen lagen er ook nog een aantal bouwdossiers op tafel. Dat lijkt me geen ideaal scenario om in september onze conceptnota voor te leggen.

 

Wim Bollaert (Fan van Hove): We kunnen dat een beetje managen. Ik denk dat we ook in de stijl van de meedenkers moeten werken, dan zie ik daar weinig gevaar in. De grote roepers die voor individuele dossiers komen, die stappen daar na een kwartier buiten. Volgende week zitten we samen met Antea. Het is misschien wel politiek wijselijk om dit in september / oktober te leggen, maar de samenhorigheid hieromtrent is groot, dus ik zie hier weinig politieke spanning rond.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Proficiat aan iedereen die hieraan meegewerkt heeft. Vanuit Hove Beweegt willen we toch oproepen om een bouwstop voor grote projecten te handhaven. Dat zou absurd zijn om nu nog grote bouwprojecten te lanceren. We blijven kritisch kijken naar het stukje mobiliteit. We denken dat het een volwaardig mobiliteitsplan zou moeten zijn. Maar we gaan dit zeker goedkeuren.

 

BESLUIT: Goedkeuring conceptnota GRB
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de inhoud van de Conceptnota Ruimtelijk Beleidsplan Hove tijdens een toelichting door ontwerpers van Igean.

 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de Conceptnota Ruimtelijk Beleidsplan Hove goed.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 27 februari 2024

 

Juridische achtergrond

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;

Titel VI van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009;

Handhavingsbesluit Ruimtelijke Ordening van 9 februari 2018;

CBS van 3 november 2020 m.b.t. het prioriteitenkader handhaving;

CBS van 27 september 2021 over de intergemeentelijke ondersteuning van IGEAN;

CBS van 12 juni 2023 over de aanstelling van een intergemeentelijk stedenbouwkundig inspecteur en intergemeentelijke verbalisanten via IGEAN.

 

Feiten en context

Sinds de inwerkingtreding van het decreet betreffende de Handhaving van de Omgevingsvergunning op 1 maart 2018 en het daarbij horende Handhavingsbesluit, hebben

de gemeenten een aantal mogelijkheden, maar ook verantwoordelijkheden gekregen voor de

organisatie en uitoefening van een effectief en doortastend (bestuurlijk) handhavingsbeleid

inzake ruimtelijke ordening.

 

Voor de concrete uitvoering van dit beleid heeft de gemeenteraad bij haar beslissing van 27

september 2021 de intergemeentelijke ondersteuning van IGEAN, alsook de bijhorende

afsprakennota goedgekeurd. Op 12 juni 2023 werden vervolgens een intergemeentelijke stedenbouwkundig inspecteur en intergemeentelijke verbalisanten aangesteld.

 

Door de Vlaamse regering werden op 22 juni 2018 de “criteria voor het bestuurlijk beboetingsbeleid in de ruimtelijke ordening” meegedeeld. In dit beboetingskader voorziet men, onder andere, dat een dossier in principe wordt geseponeerd indien de schending niet prioritair is (hierop zijn een aantal uitzonderingen voorzien). Op gewestelijk of gemeentelijk niveau, zijnde de beide niveaus bevoegd voor handhaving ruimtelijke ordening, kan het prioritair karakter worden vastgesteld. Op gewestelijk niveau heeft men al handhavingsprioriteiten (gewestelijke en gezamenlijke) vastgesteld (zie verder).

 

Op het college van 3 november 2020 werd voor het eerst een gemeentelijk prioriteitenkader rond handhaving vastgelegd. Omdat die lijst echter te uitgebreid (10 prioriteiten) en weinig onderbouwd was, omdat prioriteiten bij voorkeur regelmatig aangepast worden op basis van actuele problematieken en de opgedane handhavingservaring, en omdat die lijst nog niet was voorgelegd aan de gemeenteraad, volgt hier een geactualiseerd voorstel ter goedkeuring door de gemeenteraad.

 

 

Voorstel prioriteiten handhaving RO Hove

 

1. De gemeente Hove wil haar groen karakter behouden en de waterhuishouding bewaken in de strijd tegen de klimaatopwarming. In dit kader wenst zij verhardingen, reliëfwijzigingen, het vellen van hoogstammige bomen of het niet naleven van vergunningsvoorwaarden m.b.t. de aanleg van groen als prioriteit te handhaven.  

 

2. De gemeente Hove wil optreden tegen het zonder vergunning wijzigen van het aantal woongelegenheden. Soms wordt een eengezinswoning zonder vergunning opgesplitst in meerdere studio's of appartementen of wordt een bijgebouw als woning gebruikt of verhuurd. Ook worden twee aanliggende woningen soms zonder vergunning samengevoegd tot één woning. Aangezien de gemeente erover wil waken of bepaalde woonvormen en -densiteiten al dan niet passen in de wijk, de straat, de omgeving (cf. Vlekkenplan en Beeldkwaliteitsplan), vindt ze het belangrijk om hierop te kunnen handhaven.  

 

3. Inbreuken met een manifeste visuele impact vanaf het openbaar domein. Eén van de kernkwaliteiten van Hove is haar groen karakter, waarin een mengeling van bouwstijlen, met o.a. verschillende erfgoedpanden, herkenbare en terugkerende historische gebouwtypes voorkomen. Om dit mooie uitzicht te beschermen, wil de gemeente handhaven op inbreuken met een sterke visuele hinder, zoals:   

        Hoge schuttingen, afsluitingen en constructies in de voortuin 

        Grote reclamepanelen en -zuilen  

        Constructies die de veiligheid/zichtbaarheid van de weggebruiker in gevaar brengen 

 

 

Deze prioriteiten zullen worden doorgegeven aan de hoge raad voor handhaving, het parket en de gewestelijke beboetingsinstantie.

 

Argumentatie

Bij de keuze van prioriteiten werd o.a. rekening gehouden met volgende zaken:

 

        Het betreft hier enkel handhaving op basis van VCRO. Overtredingen op andere regelgeving (o.a. milieu, afval, erfgoed) zoals bronbemalingen of grondwaterwinning komen dus niet in aanmerking voor handhaving RO

        Er mogen maximaal drie prioriteiten gekozen worden

        Prioriteiten van het parket en van Vlaanderen hoeven we als gemeente niet te herhalen. Deze worden immers al prioritair behandeld en worden hieronder ter info meegegeven.

 

 

Prioriteiten Parket 

        Ruimtelijk kwetsbare gebieden (parkgebied, natuurgebied, ...) en open ruimte gebieden 

        In opdracht van personen voor wie de verzwarende omstandigheid van art. 6.2.1, tweede lid VCRO geldt (bv. Ambtenaren, vastgoedmakelaars, ...) 

        Ernstig strijdig met essentiële planologische voorschriften m.b.t. de bestemming of ernstige verstoring waterhuishouding in een gebied 

        Samenhang met prioritaire milieumisdrijven 

 

Prioriteiten Vlaanderen 

        Tijdstip van overtreding (niet verjaard) 

        Ernst van overtreding  

        Regulariseerbaarheid 

        In prioritaire gebieden 

        Impact op goede RO, hinder voor derden, blijvende schade 

        Bijkomende overtredingen op andere regelgeving (bv. Milieu) 

        Geweigerde of geen vergunning 

        Hoedanigheid van de overtreder 

        Recidive 

        Vermogensvoordeel 

        systematisch

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Nog even een bemerking, het is een richtlijn van de VCRO, die al lang had moeten geïmplementeerd zijn. Dus een goede stap.

 

BESLUIT: Goedkeuring handhavingsprioriteiten ruimtelijke ordening
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met het geactualiseerde handhavingsbeleid ruimtelijke ordening en legt in dat kader volgende prioriteiten vast:

 

1. De gemeente Hove wil haar groen karakter behouden en de waterhuishouding bewaken in de strijd tegen de klimaatopwarming. In dit kader wenst zij verhardingen, reliëfwijzigingen, het vellen van hoogstammige bomen of het niet naleven van vergunningsvoorwaarden m.b.t. de aanleg van groen als prioriteit te handhaven.  

 

2. De gemeente Hove wil optreden tegen het zonder vergunning wijzigen van het aantal woongelegenheden. Soms wordt een eengezinswoning zonder vergunning opgesplitst in meerdere studio's of appartementen of wordt een bijgebouw als woning gebruikt of verhuurd. Ook worden twee aanliggende woningen soms zonder vergunning samengevoegd tot één woning. Aangezien de gemeente erover wil waken of bepaalde woonvormen en -densiteiten al dan niet passen in de wijk, de straat, de omgeving (cf. Vlekkenplan en Beeldkwaliteitsplan), vindt ze het belangrijk om hierop te kunnen handhaven.  

3. Inbreuken met een manifeste visuele impact vanaf het openbaar domein. Eén van de kernkwaliteiten van Hove is haar groen karakter, waarin een mengeling van bouwstijlen, met o.a. verschillende erfgoedpanden, herkenbare en terugkerende historische gebouwtypes voorkomen. Om dit mooie uitzicht te beschermen, wil de gemeente handhaven op inbreuken met een sterke visuele hinder, zoals:   

        Hoge schuttingen, afsluitingen en constructies in de voortuin 

        Grote reclamepanelen en -zuilen  

        Constructies die de veiligheid/zichtbaarheid van de weggebruiker in gevaar brengen

 

Artikel 2

De lijst van prioriteiten zal worden overgemaakt aan de hoge raad voor handhaving, het parket en de gewestelijke beboetingsinstantie.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 27 februari 2024

Feiten en context

In Hove zullen we ons BSO nog niet kunnen realiseren. Slechts 29 van de 60 wooneenheden zullen gerealiseerd zijn einde legislatuur. Dit ondanks inspanningen.

 

De Woonmaatschappij Thuisrand heeft op 3 plaatsen in de gemeente grond verworven. Eén van deze projecten is reeds opgestart in 2017. Er werd een erfpachtovereenkomst gepland met de toenmalige woonmaatschappij De Ideale Woning voor het realiseren van 3 sociale appartementen in de Onderwijsstraat, vlak bij de school, de kinderopvang, winkels en openbaar vervoer.

De erfpachtovereenkomst  werd ondertekend in 2019. Sindsdien is er nog steeds niets gerealiseerd. De oude woning staat nog steeds leeg. De Provincie keurde de omgevingsvergunning vorig jaar goed,  na een klacht door omwonenden. Het gaat om een duurzaam project in houtskeletbouw. De Provincie legde hierbij de parkeerplaatsen op eigen terrein niet meer op. Hierdoor werd de kostprijs uiteraard al verlaagd. Zo dachten we dat alles in de stijger stond voor de doorstart van dit project en eindelijk tot een realisatie te komen.

In een overleg tussen de minister en Woonmaatschappij Thuisrand werd gesteld dat het project te duur was voor financiering door de Vlaamse overheid en er enkel nog grootschalige projecten worden gefinancierd, waarvan de kostprijs per eenheid uiteraard lager ligt.

 

Argumentatie

De nieuwe woonmaatschappijen moesten de verplichtingen van de vorige sociale woonmaatschappijen overnemen. Thuisrand ging dit project opnemen. Dat het project, dat al vertraging opliep, nu finaal verhinderd wordt door Vlaanderen die zijn verplichtingen uit het verleden niet nakomt, willen we aankaarten.

 

Vanuit het college van burgemeester en schepen wordt voorgesteld om een brief te schrijven aan minister Diependaele om volgende vragen aan te kaarten:

        Kan de financiering voor reeds opgestarte kleinschalige projecten toch nog voorzien worden?

        Kan er in de toekomst qua financiering onderscheid gemaakt worden tussen kleinere projecten in landelijke omgeving en grote stadsprojecten voor sociale huisvesting?

 

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

 

Jos Peeters (Fan van Hove): Er is in het agendapunt en in de brief nog sprake van de sociale huisvestingsmaatschappij De Thuisrand, terwijl dit nu geïntegreerd is tot de woonmaatschappij De Thuisrand. Ik denk dat dit best gecorrigeerd wordt.

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Dit stelt ons voor een redactioneel probleem, we hadden een brief klaar om te laten circuleren. Kunnen we dat administratief opvangen?

 

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Kan dit niet vertrekken vanuit het college?

 

Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): Misschien kan dit vertrekken vanuit de gemeenteraad en kan de voorzitter tekenen namens de gemeenteraad?

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Dat is voor de voorzitter perfect! We zullen dit herschrijven.

 

BESLUIT: De raad stuurt een brief aan minister Diependaele i.v.m. realisatie BSO
eenparig aangenomen.
 

Enig artikel

De gemeenteraadsleden gaan akkoord dat de voorzitter namens de gemeenteraad van Hove de aangepaste brief,  zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit, ondertekent ter attentie van minister Diependaele.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 27 februari 2024

Feiten en context

De punten 7.1. heraanleg De Ster, T.2. Heraanleg Onderwijsstraat en 7.3. Heraanleg Wouwstraat worden tesamen behandeld.

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): In januari zijn er 3 dossiers op het college van burgemeester en schepenen geagendeerd i.v.m. heraanleg van straten.

We zijn er van overtuigd dat de bedoeling van verkeersveiligheid goed is, maar we hebben toch serieuze opmerkingen:

        We vermoeden dat jullie aan de tekeningen niet aan uit konden, dat is een eerste opmerking – de schaal van de tekeningen is niet correct.

        Het voorstel voor de Ster: dat verbindingsstraatje tussen de Wouwstraat en De Ster zelf – daar wordt het hele plein aangepakt, met een vreemde combinatie in de overgang. Je moet daar ook over punt B fietsen, ze gebruiken daar grasdallen, daar zit je met de fiets vast in. Als je ze dwarslegt is het goed. Er zijn alternatieven.

        De verbindingen die ze maken – de aansluiting fietspad nieuw Wouwstraat – fietspad nieuw De Ster is niet ingetekend. Dit is een stuk waar fietsers rechtdoor gaan rijden, en nooit naar links uitwijken, dus dat rechtse stuk is geen meerwaarde voor de fietsers.

        De wadi – als je het straatprofiel niet aanpakt, dan heb je geen afwatering, want de straat zit er hoger. In het midden van de wadi staat een spelaanleiding. De schaal waar je mee werkt, daar kan niets in. Het staat verkeerd, té dicht bij de weg.

        De Onderwijsstraat: idem dito zelfde probleem. Je moet mij eens uitleggen hoe ruim deze straten zijn. Ze gaan ze nog versmallen. Nu zijn ze 5,7 en 5,6 meter. Je gaat ze versmallen en een bank op het voetpad zetten – dan kan er weer niemand door. De bomen die worden voorgesteld zijn geen inheemse bomen. Alle burgers moeten duren inheemse bomen zetten, en hier niet.

        Als je een wadi maakt, die ruimte is er niet. Ze voorzien dan een gewapende gazon in een speelplek. De oversteek is alleen aan de linkerkant, aan de rechterkant moet je spelen. Het is een ongelooflijk gebrek aan professionalisme. De draaicirkel voor de auto klopt niet, de brandweer kan hier niet door. Zelfs op schaal op een groter papier A2, klopt de schaal langs geen kanten.

        Het is geen oplossing om dit een schoolstraat te maken, want er komen straten op uit. Er zijn wel andere mogelijkheden. Waarom is de optie van een woonerf niet bekeken?

        De opmerkingen van de Van Hemeldonckstraat – ze gaan er niet mogen inrijden. De bareel mag daar niet staan, maar moet staan op de plaats waar ze nu staat. Mensen zijn niet vertrouwd met een lang stukje wandelen naar de school, en nu wordt het nog gevaarlijker. Ze gaan moeten kruisen op een weg van nog geen 4 meter breed naast een gewapende gazon met een speelplek.

        Wouwstraat – Boechoutselei: fietspad langs beide kanten er wordt teruggegaan naar het fietspad met dubbele kanten van de Mortselsteenweg, als we dan verder gaan moet je schakelen aan de Leliestraat waar het enkel richting wordt en verder door terug schakelen aan de brug. De brug is niet opgenomen, terwijl we dat al 20 jaar aankaarten. Het probleem van de Groenstraat, wat gaan we ermee doen?

        Dat geel stukje is een fietssuggestiestrook voor één richting, maar je moet eerst het dubbelrichtingsfietspad van de Wouwstraat gebruiken en dan oversteken. Is dat wel een fietssuggestiestrook, want daarin voorzien ze een versmalling ter hoogte bijna van de brug met witte lijnen. Hoe gaan de auto’s en de fietsers rijden. Dit is amateurswerk. Ik zou niet weten welke verkeersdienst hier advies op zou gegeven hebben.

Voor ons is het armoe troef. We denken dat 1. de visie ontbreekt en 2. de terreinkennis ontbreekt. Het professionalisme waarmee het getekend is, de kennis van technieken, de ervaring mis ik hier honderd procent. Voor ons is het huiswerk herzien.

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): De formulering is iets anders dan in de toegevoegde punten is aangebracht.

 

Lenn De Cleene (N-VA): Ik heb wel gewacht op zinnen met een vraagteken. Op wat moet ik nu antwoorden? Ik heb veel bijzondere zaken gehoord: huiswerk opnieuw maken, amateurisme, verschrikkelijk werk geleverd door de diensten. Ik val bijna van mijn stoel als ik dit hoor: ik vind dit enorm minachtend en niet proper naar de diensten, niet alleen in Hove, maar ook in Mortsel. Ik vind de bewoordingen stuitend. Om concreet te gaan: als u zegt dat de schaal 1 op 150 gebruikt wordt in de Onderwijsstraat, ik zie hier 1 op 100.

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): Op papier staat 1/125, wat moeten wij daarvan maken?

 

Lenn De Cleene (N-VA): Ik zie 1 op 100. Ik vraag mij concreet af: welke vraag hebt u aan mij? U geeft een visie, u breekt het af. Ik heb al uw vragen ontvangen. Er moet mij ook van het hart dat deze details ook schriftelijk kunnen beantwoord worden, u kan dat van de diensten krijgen. Beter dat u het op papier krijgt, dan dat ik het afhaspel.

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): Ik wil nog even zeggen: het is absoluut geen minachting voor het personeel – het is enkel dat in het resultaat fouten en onduidelijkheden inzitten. U mag op de vragen antwoorden, maar dat moet niet van mij. Het is belangrijk dat het besef groeit dat het anders had gekund. 

De straten-generaal van 2021 stelt dat het vanaf januari 2024 verplicht is van kind vriendelijkheid in de straten binnen te brengen. Dan wordt er hier iets goedgekeurd waar een kind van acht jaar niet alleen de straat op kan, je kan aan de wadi spelen, vlak aan de weg. Er is een gebrek aan overzicht van alle zaken die ermee te maken hebben. En geen minachting van het personeel. Ik verwacht de antwoorden wel als u ze uitgewerkt hebt.

 

Lenn De Cleene (N-VA): Ik maak altijd mijn huiswerk. Dat idee dat de verbindingsweg, dat het ook gediend wordt door fietsers, dat is gewoon een trage weg, dat is geen fietspad. Die analyse durf ik tegenspreken. Ik weet dat het gebruikt wordt.

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): Het gaat over hoe gebruikt een fietser de straat? En dat is een verbindingsweg.

 

Lenn De Cleene (N-VA): Als fervente fietser kan ik zeggen dat de fietsers de straat niet altijd gebruiken zoals ze bedoeld is.

Jo Ampe (Hove Beweegt): Er staat geen signalisatie dat het niet mag.

 

Lenn De Cleene (N-VA): Daar moet dan misschien eens naar gekeken worden.

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): neen, de fietsverbinding moet blijven.

 

Lenn De Cleene (N-VA): Ah? Ik zal u gerust de antwoorden bezorgen.

 

Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove): Boeiende uiteenzetting van collega Jo. Dit zijn 3 voorstellen die al uitgetekend zijn. Is dat zoals bij vorige plannen? Hoe zit het met de inwoners, zijn die al op de hoogte?

 

Lenn De Cleene (N-VA): Neen, wij lichten onze burgers uiteraard niet in – natuurlijk! Wouwstraat heb ik samen met Els gehouden. Op de Onderwijsstraat was Els aanwezig. Die van De Ster is in maart gepland. Waarop alle raadsleden aanwezig mogen zijn.

 

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Wij worden nooit uitgenodigd.

 

Lenn De Cleene (N-VA): Ik ben daar alleszins voorstander van. Alle burgers worden mee ondergedompeld in de participatie. Ze hebben hun bedenkingen kunnen meegeven.

 

Jo Ampe (Hove Beweegt):  Nog één kleine opmerking om te duiden hoe volledig of onvolledig je kan zijn: alle inwoners van de Onderwijsstraat zijn geraadpleegd?

 

Lenn De Cleene (N-VA): Ja.

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): Dat is dus niet gebeurd. Wij wonen daar, wij hebben daar twee percelen, wij weten van niets.

 

Lenn De Cleene (N-VA): Dat is niet bewoond.

 

Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): De uitnodiging komt in de bus. Dan moet u een brievenbus zetten, dan zal u post krijgen.

 

 

BESLUIT:

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van de toegevoegde punten heraanleg De Ster, heraanleg Onderwijsstraat en heraanleg Wouwstraat.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 27 februari 2024

 

BESLUIT:

Dit punt werd behandeld tezamen met punt T.1. Heraanleg De Ster.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 27 februari 2024

 

BESLUIT:

Dit punt werd behandeld tezamen met punt T.1. Heraanleg De Ster.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 27 februari 2024

Feiten en context

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

Sandra Maes (N-VA): Dat is een transportbedrijf dat nu in Wilrijk gevestigd is. Zij willen een opslag zetten, er is daar eigenlijk geen toegangsweg voor. Dat ligt in natuurgebied, dat geeft ook problemen met overstromingen. In Lint zijn er bezwaarschriften geweest. De Geelhandwijk grenst daar ook aan en wij kregen de bezwaarschriften niet onder ogen. Hoe kan het dat wij als aangrenzende gemeente niet betrokken worden. De verkeersontlasting, die komt door de Akkerstraat, via het centrum van Lint.

Hoe kunnen we betrokken worden, zodat we zulke zaken niet toevallig te weten komen. Kan er in de toekomst zulke informatie tussen de gemeenten gedeeld worden.

 

Wim Bollaert (Fan van Hove): Ik denk dat we een gedeelde bezorgdheid, dan wel frustratie delen. We hebben niet de mankracht om alle dossiers uit de buurgemeenten te screenen. Je moet ogen en oren op je rug hebben. Rudy Verhoeven was ook not amused over dit dossier. We waren te laat om bezwaar in te dienen. Kontich diende wel bezwaar in. Ik denk dat we een aantal spelers hebben die daar sterk op zitten: het is watergevoelig, dus de provincie, de VLM zijn daar ook in betrokken. Kontich wist het ook maar net op tijd.  Ook al wegen we niet in eerste aanleg op dit dossier. Op AED en Aldi in Boechout hebben we ook gewogen. Er is op dit moment geen formule onder collega’s rond omgevingsdossiers. We moeten ook zelf flink zijn. Wij delen zelf ook niet spontaan dossiers. Ik heb op de dienst te kennen gegeven: laat ons dat zelf ook doen van andere gemeenten te verwittigen. Wij zijn over de Grensstraat ook niet spontaan met Boechout gaan spreken.

 

Sandra Maes (N-VA): Kan je dat meenemen met de diensten? Ik weet dat het niet hoeft, dat is niet wettelijk.

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Goed nabuurschap begint met hoffelijkheid. Dat kan je niet opleggen. We kunnen bekijken hoe we dit gestructureerd kunnen oppakken.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Komt er nog een reactie van het college?

 

Wim Bollaert (Fan van Hove): We aligneren ons met Kontich. Formeel kunnen er nu geen bezwaar over indienen. Dit is ook maar eerste aanleg, dit komt nog zeker terug en nu houden we elkaar op de hoogte.

 

Bart Van Couwenberghe (N-VA): Wij hebben dit ook meegenomen in het project van Landschapsinrichting met de VLM. De milieuambtenaar van Kontich is daar ook tussengekomen. Zo ver gaat dit leven niet leiden: agentschap natuur en bos, de boeren, ... Iedereen is daarover bezorgd op alle echelons.

 

 

BESLUIT:

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van het toegevoegd punt rond de bezwaarschriften bij de omgevingsvergunningaanvraag van DVF Logistics Lint.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 27 februari 2024

Feiten en context

Beknopt debat bij de behandeling van dit punt (het volledige debat is te beluisteren via de audio-opname op de website):

Filip Craen (Hove Beweegt): Waar hoffelijkheid en vooral geduld een essentiële capaciteit is om dit kruispunt succesvol te overleven. We ondervinden dat er sinds begin februari een serieuze verandering is die voor frustraties zorgt. Het gaat onder meer over de tijdsspannes, waarin de lichten op groen staan, die ingekort lijken. Er wordt vooral ook een zeer verwarrende logica gehanteerd voor wie rechtdoor wil gaan. De initiële organisatie is omgekanteld, waardoor je nu schuin moet oversteken. Chauffeurs anticiperen hier vreemd op. Wat ook vreemd is: vanuit Hove naar Edegem, daar is nu een kleine strook met een groene pijl naar rechts. Er staan vaak mensen verkeerd, zodat ze iedereen ophouden of over het fietspad rijden. Dat wordt in de hand gewerkt door de werking van de lichten en het concept van het kruispunt. Welk standpunt neemt ons bestuur in richting agentschap wegen en verkeer? In de initiële berichtgeving kwam de info dat er nog een evaluatie ging komen, welke zijn dat dan?

 

Lenn De Cleene (N-VA): Agentschap Wegen en Verkeer heeft heel het kruispunt onder handen genomen om zwakke weggebruikers apart groen licht te geven. Er waren ook wel wat problemen met de adaptieve lichtenregeling, bovenop de verwarring over de inrichting. De lichtregeling zou aangepast zijn om en rond 12 februari. Dit is niet voldoende. De communicatie met AWV verloopt niet altijd even vlot. We hebben gevraagd om heel het kruispunt te evalueren, de conflictvrije lichtregeling te finetunen, de aanschuiftijden terug te dringen en om de belijning te evalueren. Daarbovenop kunnen we stellen dat we maandag afgesproken hebben om namens het bestuur een schrijven te richten.

 

Filip Craen (Hove Beweegt): Hebben jullie vanuit jullie ervaring zicht op mogelijke aanpassingen? Gaan we dit nog een half jaar meeslepen?

 

Lenn De Cleene (N-VA): We zullen eerst de evaluatie afwachten. Beter vroeg dan laat, dat zeker.

 

Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): Ik gebruik dit kruispunt veel als fietser. Ik heb me nog nooit zo veilig gevoeld als nu. Ik wil absoluut niet dat de veiligheid van de fietser moet inboeten omwille van de auto. We hebben net een toelichting gehad in de conceptnota waarin staat dat de Hovenaar meer fietst. Vergeet niet dat ook heel veel jonge fietsers dit kruispunt gebruiken. Misschien kunnen we ook aan Edegem vragen om de fietspaden evenzeer te beveiligen.

 

Filip Craen (Hove Beweegt): Het waren zeker geen vragen om een verkeersonveilig kruispunt te creëren, we delen een bekommernis.

 

 

BESLUIT:

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken van het kruispunt Mechelsesteenweg - Edegemstraat.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 27 februari 2024

Feiten en context

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Kunnen de leden van de werkgroep Eerste Hulp Bij Verplichte Fusies nog even samenzitten om een datum te prikken voor de toelichting van de gemeentemonitor en de bestuurskrachtanalyse. Te bekijken of 27 of 28 maart een geschikte datum zou zijn?

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): We hebben het gehad over de toegankelijkheid van de gebouwen. Er is een rolstoel gezet in het dienstencentrum en in de sporthal. We zijn erover aangesproken dat er onderdelen kapot zijn ondertussen.

 

Katia Devriendt (pH7-Positief Hove): Aansluitend op collega Els, ik weet dat ik een melding moet maken, en ik ga dat zeker doen. De hoek van Wanninckhove en Magdalena Vermeerschlaan is zeer gevaarlijk. De wagens wijken uit en dat geeft de perceptie dat Wanninckhove afgesloten is en daar wordt er tegen de richting in gereden. Dat is al een aantal jaren, die stenen komen uit de grond. Als u uit de Fazantenlaan komt en u kijkt in de Vermeerschlaan – het geeft de perceptie dat de Wanninckhove afgesloten is, mensen gaan gewoon spookrijden.

 

 

BESLUIT:

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen van de voorzitter.

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024