Gemeente Hove

Zitting van dinsdag 27 juni 2023

Om 21:21

Da Capo, Lintsesteenweg 1A 2540 Hove

 

Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

Artikel 32, 277 en 278 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

Feiten en context

De notulen worden tijdens de eerstvolgende vergadering ter goedkeuring voorgelegd. 

 

Argumentatie

Jo Ampe en Goedele Breyne onthouden zich wegens afwezig op de vorige zitting.

 

Marie Misselyn (Hove Beweegt): Bij het punt over Pontes is mijn opmerking niet goed genoteerd: Er is een verlies van meer 515.000 euro – niet 51500 euro, ze hopen op betere tijden volgend jaar en niet vorig jaar.

 

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Bij de behandeling van punt 19, dat wel degelijk genotuleerd is. Als fractie zijn we bekaaid uit de vorige gemeenteraad gekomen. We zijn in snelheid genomen door intimiderende uitspraken van de voorzitter. We hebben ons bevraagd o.a. Bij de VVSG. Wij hebben besloten als fractie om klacht in te dienen tegen deze beslissing bij het agentschap binnenlands bestuur. Wij menen dat artikel 27 niet speelt, omdat het om een petitie van meer dan 50 personen gaat en het dus wel degelijk om een algemeen belang gaat in functie van het wegennet. Bovendien merken we dat de goedgekeurde verslaggeving van de GECORO niet bestaat en dat er een ontwerpadvies in deze beslissing is opgenomen. De motivatie rond de afwijking van de GECORO is niet opgenomen. Wij hopen dat ABB snel uitsluitsel zal geven zodat dit punt kan hernomen worden en onze leden niet monddood gemaakt worden. We horen dat er een verzuurde sfeer is in het college. Wij merken meer en meer een vriendjespolitiek in vele beslissingen en dat komt ons geloof in de politiek niet ten goede en wij zijn daarover zeer ontgoocheld.

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): Ik verneem dat u geen bezwaar hebt tegen de notulering, dat zegt dan iets over de goedkeuring van de notulen. Ik neem geen enkel element terug gezien ik dat vanuit mijn functie als voorzitter deed. U hebt uiteraard het recht om een klacht in te dienen. Het was een advies, waar beiden raadsleden op ingegaan zijn, waarbij één van hen nog een repliek of commentaar toevoegde. Ik heb hen misschien eerder nog in bescherming genomen; dat zal blijken bij de behandeling van de klacht. Ik voel mij niet aangesproken door de vriendjespolitiek die hier aangekaart wordt. Ik noteer dat de notulen goedgekeurd worden, behoudens de onthoudingen die genoteerd zijn wegens afwezigheid van beide raadsleden.

 

BESLUIT: Goedkeuring notulen
14 stemmen ja: Bart Van Couwenberghe (N-VA), Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove), Wim Bollaert (Fan van Hove), Gerda Lambrecht (N-VA), Koenraad Volckaerts (N-VA), Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt), David Van den Bergh (pH7-Positief Hove), Filip Craen (Hove Beweegt), Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove), Els Pauwels (Fan van Hove), Marie Misselyn (Hove Beweegt), Lenn De Cleene (N-VA), Isabelle De Meese (pH7-Positief Hove) en Veerle D'Haene (N-VA).
2 onthoudingen: Jozef Ampe (Hove Beweegt) en Goedele Breyne (pH7-Positief Hove).
 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vorige zitting zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit, goed.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

Artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de toetreding van een gemeente afhankelijk is van een beslissing van de gemeenteraad die daarvoor wordt genomen op basis van een onderzoek.

Artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur voorziet dat toetredingsbeslissing van een opdrachthoudende vereniging wordt genomen door de algemene vergadering.

Artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat alle toetredingen worden aanvaard door de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging.

Artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat een beslissing tot uittreding van een deelnemer tijdens de duur die bij de oprichting van een opdrachthoudende vereniging is vastgesteld, alleen mogelijk is als drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten vóór de algemene vergadering waarop over de uittreding wordt beslist, daarmee instemt. Voor die beslissing is een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen vereist van het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen en van de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten.

Artikel 422, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat uittreding uit een opdrachthoudende vereniging, die een opdracht hebben verkregen die een onderdeel vormt van het beheer van de waterketen ten gevolge van een gebiedsuitwisseling, mogelijk is als de gemeente en de betrokken opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

Artikel 423, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat een opdrachthoudende vereniging in geval van enige vorm van herstructurering, zoals bedoeld in boek 12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, in een periode van drie jaren voorafgaand aan de statutair bepaalde einddatum tot haar verlenging besluiten.

Artikel 425, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de verlenging van een opdrachthoudende vereniging een verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers vereist dat gedragen wordt door een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten. Het besluit tot verlenging dient bovendien te worden goedgekeurd met een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen.

Artikel 427 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de wijzigingen in de statuten en in de bijlagen artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt. Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd.

Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Deze worden voor de gemeenten rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.

 

Feiten en context

(a) Deelnemerschap van de gemeente

 De gemeente Hove is zowel voor de activiteit watervoorziening als voor de activiteit riolering aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Water-link.

(b) Voorgenomen transactie

De bestuursorganen van Pidpa en Water-link hebben te kennen gegeven te willen overgaan tot een herstructureringsoperatie teneinde hun krachten geografisch te bundelen en samen aan integraal waterbeheer te doen. De voorgenomen herstructurering zal leiden tot een schaalvergroting, risicospreiding, de mogelijkheid tot slim investeren en synergievoordelen.

In het kader van deze verregaande samenwerking wordt gekozen voor een opsplitsing tussen water en riolering in twee juridische entiteiten. De achterliggende redenen hiervoor zijn de verschillende achtergronden en historieken van beide bedrijven alsook de verschillende organisatie van de twee hoofdactiviteiten (drinkwater‐ en riolering) waardoor er juridische, financiële en fiscale belemmeringen zouden ontstaan in geval van de keuze voor één entiteit. Daarnaast zullen de entiteiten onderworpen worden aan een verschillend belastingstatuut (Pidpa: rechtspersonenbelasting, Water-link: vennootschapsbelasting). De fusie tussen Pidpa en water‐link zal aldus bestaan uit twee fusie‐entiteiten: de Water‐Entiteit (het huidige Water-link) en de Rio‐Entiteit (het huidige Pidpa).

De Water-Entiteit zal alle watervoorzieningsactiviteiten (distributie, productie, transport en industrie) van beide verenigingen combineren. De Rio-Entiteit zal de rioleringsactiviteiten van beide verenigingen samenbrengen, vertrekkende vanuit de huidige rioleringsformules bij Pidpa en Water-link. De Water-Entiteit zal alle personeel van de huidige waterbedrijven Pidpa en Water-link omvatten en fungeren als werkmaatschappij voor de Rio-Entiteit (shared services). Dit laat toe om maximaal de beoogde synergie-effecten te realiseren.

De duurtijden van Pidpa resp. Water-link verstrijken in principe eind 2023 resp. eind 2025. Om te vermijden dat op korte termijn na goedkeuring van de transactie door de algemene vergaderingen moet worden besloten tot verlenging, hebben de raden van bestuur van beide verenigingen ervoor gekozen om het verlengingsbesluit samen met de transactie ter goedkeuring voor te leggen aan hun respectievelijke algemene vergaderingen. Tevens zullen de duurtijden van de verenigingen in het kader van de transactie worden gelijkgeschakeld, zodat zij beide een resterende duurtijd van 18 jaar zullen hebben (t.e.m. 31 december 2041).

De voorgenomen transactie is deels goed te keuren door de algemene vergaderingen van de betrokken verenigingen en deels goed te keuren door hun respectievelijke raden van bestuur. Aan de algemene vergaderingen van de verenigingen die worden gehouden in juni en september 2023 wordt gevraagd onder meer de aan de transactie verbonden statutenwijzigingen en verlengingsdossiers goed te keuren. De raden van bestuur van de verenigingen zullen worden gemachtigd de inwerkingtreding van de besluiten van de respectievelijke algemene vergaderingen vast te stellen in functie van de goedkeuring van de overige transactiestappen. De raden van bestuur zullen vervolgens in het najaar van 2023 de meer technische aspecten verbonden aan de transactie goedkeuren en de inwerkingtreding vaststellen.

Momenteel is voorzien dat de inwerkingtreding op of omstreeks het jaareinde zal plaatsvinden. De inwerkingtreding van de transactie zal in ieder geval na het behalen van alle goedkeuringen binnen een korte tijdsperiode gefaseerd plaatsvinden. Er wordt echter over gewaakt dat er volledige continuïteit van de dienstverlening is.

c. Procedurele aspecten

Op hoofdlijnen zal de realisatie van de transactie tot stand komen door (1) het onderbrengen van de bestaande rioleringsactiviteiten van Water-link en Pidpa in de bestaande entiteit Pidpa, (2) het onderbrengen van de bestaande watervoorzieningsactiviteiten van Water-link en Pidpa in de bestaande entiteit Water-link, en (3) het omvormen van de bestaande entiteit Pidpa tot de Rio-Entiteit en de bestaande entiteit Water-link in de Water-Entiteit (met continuïteit van rechtspersoonlijkheid voor beide verenigingen). De deelnemers die op vandaag aangesloten zijn bij de ene vereniging voor de activiteit die wordt ingekanteld in de andere vereniging, zullen in het kader van de transactie deelnemer worden van de andere entiteit.

Concreet zullen daartoe volgende stappen moeten worden doorlopen.

 (i) Water-link treedt uit Pidpa aan nominale waarde

In het kader van de voorgenomen transactie zal Water-link als deelnemer uittreden uit Pidpa aan nominale waarde overeenkomstig hetgeen voorzien in artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur. Ingevolge de uittreding worden 4.550 aandelen Pidpa vernietigd en ontvangt Water-link een scheidingsaandeel van 11.375 euro van Pidpa (zijnde 2.50 euro per aandeel). Ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten in Pidpa moet voorafgaand aan de algemene vergadering met deze uittreding instemmen. Bovendien moet deze uittreding worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa (zie BIJLAGE 4).

(ii) Verlenging watervoorzieningsactiviteit Water-link

In de marge van de voorgenomen transactie werd overwogen dat de duurtijd van Water-link op 31 december  2025 zou verstrijken.

Teneinde te vermijden dat deelnemers van de Water-Entiteit zich na de inwerkingtreding van de transactie op korte termijn opnieuw zouden moeten buigen over de verlenging van de vereniging, is ervoor gekozen om als onderdeel van de transactie de buitengewone algemene vergadering te laten besluiten tot verlenging van de duur voor de activiteit watervoorziening van Water-link. Op grond van artikel 83 van het decreet van 15 februari 2023 tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en de daarin vervatte wijziging van artikel 423, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur, dient dit besluit in bepaalde gevallen niet langer genomen te worden door de laatste algemene vergadering voorafgaand aan het verstrijken van de duurtijd. De transactie bevindt zich desgevallend in het toepassingsgebied van het nieuwe decreet.

De verlenging van de watervoorzieningsactiviteit tot en met 31 december 2041 zal aan de algemene vergadering van Water-link worden voorgelegd, zodat deze een resterende duurtijd van 18 jaar heeft (zie BIJLAGE 8).

De algemene vergadering van Water-link heeft op 18 december 2013 besloten om de duur van de vereniging te verlengen tot 31 december 2025. Gezien deze verlengingsbeslissing, zal de algemene vergadering van Water-link tevens moeten besluiten tot niet-verlenging en vervroegde ontbinding van diens rioleringsactiviteit overeenkomstig artikel 425 van het Decreet Lokaal Bestuur.

(iii)Verlenging rioleringsactiviteit Pidpa

Eind 2023 verstrijkt de duurtijd van Pidpa in ieder geval.

In het kader van de voorgenomen transactie zal aan de algemene vergadering van Pidpa de verlenging van de rioleringsactiviteit ter goedkeuring worden voorgelegd.

In navolging van het bovenstaande wordt aan de deelnemers van Pidpa verzocht te besluiten totverlenging van Pidpa en, in de mate zij op vandaag zij aangesloten bij de rioleringsactiviteit, deel te nemen aan de verlenging. De verlenging van de rioleringsactiviteit zal aan de algemene vergadering van Pidpa worden voorgelegd voor een periode van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041. Wat de watervoorzieningsactiviteit betreft, daarover meer onder punt (v) hierna.             
 

(iv) Omvorming tot Rio- en Water-Entiteit

In het kader van de voorgenomen transactie zal Water-link nadien worden omgevormd tot de nieuwe Water-Entiteit, waarin de watervoorzieningsactiviteit van Water-link behouden blijft. Tevens zal Pidpa worden omgevormd tot nieuwe Rio-Entiteit, waarin de rioleringsactiviteit van Pidpa behouden blijft. Er is dus continuïteit van rechtspersoonlijkheid bij beide verenigingen (met behoud van ondernemingsnummer).

Naar aanleiding van de omvorming tot de Rio-Entiteit resp. de Water-Entiteit dienen de statuten van Pidpa en Water-link gewijzigd te worden teneinde ze in overeenstemming te brengen met de principes die waren overeengekomen tussen de raden van bestuur van de betrokken verenigingen op vlak van compartimentering, bestuur, e.d. De gemeente heeft samen met de oproepingsbrief de ontwerpen van nieuwe statuten en artikelsgewijze commentaren ontvangen.

Als onderdeel van het globaal akkoord met betrekking tot de transactie werd onder meer overeengekomen op welke manier de aandelen in de betrokken verenigingen moeten worden aangehouden na inwerkingtreding van de transactie. De aandelenverdeling binnen de Rio-Entiteit zal volledig worden bepaald op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023. De aandelenverdeling binnen de Water-Entiteit zal worden bepaald op basis van een economische waardering van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa en Water-link. Vervolgens zal afhankelijk van de deelactiviteit het aantal aandelen verder worden verdeeld op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023 of worden toegewezen aan een specifieke deelnemer. Dat betekent dat de aandelenverdeling binnen de bestaande verenigingen dient te worden herschikt ingevolge de transactie. Iedere individuele deelnemer heeft in dat verband ook een technische fiche ontvangen waarin zijn huidige en toekomstige situatie wordt beschreven.

(v) Overdracht watervoorzieningsactiviteit Pidpa

Uit het voorgaande blijkt dat enkel de rioleringsactiviteit van Pidpa zal worden verlengd in het kader van de omvorming van de Rio-Entiteit, terwijl diens watervoorzieningsactiviteit niet zal worden verlengd. Bijgevolg dient naar een alternatieve beheersvorm te worden gezocht voor de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa. In het kader van de beoogde samenwerking werd geoordeeld dat Water-link daarvoor de meest geschikte partner is.

Om die reden zal Pidpa op haar beurt door middel van een koop-verkoop (van bedrijfstak) haar watervoorzieningsactiviteit overdragen aan Water-link. De koopprijs voor deze koop-verkoop zal blijven uitstaan als een vordering, waarna deze door Pidpa in Water-link in 2023 zal worden ingebracht tegen uitgifte van aandelen door deze laatste. Overeenkomstig artikel 420, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur dient de toetreding van een opdrachthoudende vereniging tot een andere opdrachthoudende vereniging te worden goedgekeurd door de algemene vergadering van de toetredende opdrachthoudende vereniging. Bijgevolg zal de toetreding door Pidpa ter goedkeuring worden voorgelegd aan de algemene vergadering van Pidpa. Aangezien Pidpa op vandaag nog niet is aangesloten bij Water-link/de Water-Entiteit, dient ook de algemene vergadering van Water-link haar goedkeuring te verlenen aan deze toetreding.

(vi) Rioleringsgemeenten Water-link treden uit Water-link en treden toe tot Pidpa

De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij Water-link voor de activiteit riolering, zullen individueel uittreden uit Water-link overeenkomstig de procedure inzake gebiedsuitwisseling zoals voorzien in artikel 422, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur. Deze uittreding behoeft in principe geen voorafgaand besluit van de algemene vergadering.

De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij Water-link voor de activiteit riolering, zullen in het kader van dezelfde procedure kort nadien toetreden tot Pidpa.

De Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove zijn op vandaag nog geen deelnemer van Pidpa. Bijgevolg moet de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.

Bij de inwerkingtreding wordt erover gewaakt dat er volledige continuïteit van dienstverlening is, mede door overname van de lopende beheersovereenkomsten met de overstappende gemeenten door Pidpa. Deze overdracht geschiedt middels addendum aan de beheersovereenkomst die ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Rekening houdende met de elementen aangehaald in de begeleidende nota, de unieke samenwerking die wordt beoogd tussen de Rio-Entiteit (het huidige Pidpa) en de Water-Entiteit (het huidige Water-link) ingevolge de inwerkingtreding van de transactie en het feit dat Pidpa / de Rio-entiteit de rioleringsactiviteit vanuit een continuïteitsgedachte zal verderzetten, besluit onze [stad/gemeente - enkel voor de gemeenten Edegem en Hove en de steden Antwerpen en Mortsel]:

        dat een toetreding van de gemeente Hove tot Pidpa / de Rio-Entiteit de meest passende beheersvorm is onder de vormen die zich reëel aanbieden;

        om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging Pidpa / de Rio-Entiteit;

        om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie een beheersoverdracht te doen voor wat de rioleringsactiviteit van de gemeente Hove  betreft; en

        de niet-verlenging van de rioleringsactiviteiten en de uittreding van de gemeente Hove  uit het betrokken compartiment van Water-link goed te keuren, onder de opschortende voorwaarde van de inwerkingtreding van de transactie.

(vii) Watergemeenten Pidpa treden toe tot Water-link

De aandelen in de watervoorzieningsactiviteit Water-link, die Pidpa heeft verkregen ingevolge de overdracht van Pidpa’s watervoorzieningsactiviteit aan Water-link (zoals beschreven onder (v)), zullen slechts voor een zeer beperkte periode worden aanhouden door Pidpa. Kort na de aandelenuitgifte zal Pidpa de betrokken aandelen overdragen aan haar deelnemers die waren aangesloten bij diens watervoorzieningsactiviteit. Deze uitkering zal gebeuren overeenkomstig hun bevolkingscijfer per 1 januari 2023. Pidpa zal een aandeel in Water-link blijven aanhouden in het kader van de dienstverlening door Water-link. In het kader van die overdrachten dienen de deelnemers van Pidpa toe te treden tot Water-link, welke toetreding overeenkomstig artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur de goedkeuring vereist van de algemene vergadering van Water-link.

In navolging van het voorgaande wordt aan de deelnemers van Pidpa voorgelegd om in het kader van de transactie toe te treden tot Water-link en om aan deze laatste een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening op hun grondgebied betreft. Voor de gemeente Baarle-Hertog zal deze beheersoverdracht beperkt zijn tot het gedeelte van het grondgebied dat niet in de exclave ligt.

De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij Water-link voor de activiteit watervoorziening wordt gevraagd om in te stemmen met deze toetreding. Om deze reden besluit de gemeente Hove om deze toetreding goed te keuren, onder opschortende voorwaarde van de inwerkintreding van de transactie.

 

(viii) Afsluiten concessieovereenkomst met Water-Entiteit

Onze gemeente Hove zal naar aanleiding van de toetreding tot de Water-Entiteit een concessieovereenkomst afsluiten met de Water-Entiteit. Die concessieovereenkomst zal de samenwerking tussen onze gemeente  en Water-Entiteit mee vorm geven. Via deze overeenkomst zal onze gemeente Hove immers bepaalde algemene exploitatierechten en concessies op infrastructuur toestaan aan Water-Entiteit teneinde deze laatste toe te laten om haar voorwerp en maatschappelijke doelstelling na te streven. Aldus is het noodzakelijk voor de goede werking van Water-Entiteit en dus de productie, transport en distributie van water om deze concessieovereenkomst af te sluiten. In ruil voor de onder de concessieovereenkomst toegestane rechten kan onze gemeente Hove aanspraak maken op de vergoedingen die in deze overeenkomst zijn voorzien. Daarnaast regelt de concessieovereenkomst andere rechten en plichten van zowel onze gemeente Hove als de Water-Entiteit. Het afsluiten van deze overeenkomst zal dus eveneens de rechtszekerheid van onze gemeente met betrekking tot de watervoorziening ten goede komen.

(ix) Afsluiten overeenkomst met betrekking tot deelnemerschap Water-Entiteit

In het kader van de transactie wenst de gemeente Hove, samen met de andere deelnemers van de Water-Entiteit die daartoe bereid zijn, een overeenkomst af te sluiten teneinde bepaalde van de rechten en verplichtingen als deelnemers van de Water-Entiteit vast te leggen. In het bijzonder zullen deze afspraken onder meer betrekking hebben op de modaliteiten van mogelijke dividenduitkeringen

door de Water-Entiteit aan de gemeentelijke deelnemers. De partijen bij deze overeenkomst zijn mening dat de betrokken afspraken in het belang van de Water-Entiteit zijn.             
 

Buitengewone algemene vergaderingen

Om tot voornoemde transactie te kunnen komen, dienen de buitengewone algemene vergaderingen van Pidpa en Water-link zich over de transactie in het algemeen en de daarmee samenhangende besluiten te buigen.

In dit verband heeft Water-link een buitengewone algemene vergadering samengeroepen op 5 september 2023 te Antwerpen met volgende agendapunten:

a.   de uittreding van Water-link uit Pidpa aan nominale waarde;

b.   de partiële vereffening en verlenging van de Water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;

c.   de partiële vereffening en verlenging van Pidpa voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en, voor de goede orde en zover nodig, vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft;

d.   de wijziging van de statuten van Pidpa en Water-link;

e.   de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van Water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van Pidpa aangesloten bij de rioleringsactiviteit;

f.   de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa naar Water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;

g.   de inbreng door Pidpa in Water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in Water-link;

h.   de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit Water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij Water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

i.   de toetreding tot Pidpa van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij Water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

j.   de toetreding tot Water-link van de huidige deelnemers van Pidpa voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen in Water-link aan die deelnemers door Pidpa in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in Pidpa; en

k.   het afsluiten van een concessieovereenkomst met Water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij Water-link;

Samen met deze oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering, ontving de gemeente Hove eveneens een kopie van de beschrijvende nota, het verlengingsdossier van Water-link (incl. ondernemingsplan voor de Water-Entiteit), het ontwerp van de uittredingsovereenkomst, de statutenwijzigingen (incl. artikelsgewijze commentaar en een ontwerp van de concessieovereenkomst. Het besluit moet daarom steeds in samenhang met deze documenten gelezen worden. Een kopie van deze documenten wordt bij dit gemeenteraadsbesluit gevoegd.

 

Argumentatie

Voorafgaand aan de gemeenteraad geeft André Gantman, voorzitter Water-link een algemene kadering bij dit punt: in de toekomst zullen we met zijn allen, zijnde de residentiële sector, het water op een andere manier moeten leren gebruiken en er moet een vermindering van het waterverbruik zijn. De kosten daarentegen verminderen niet. Synergiën zijn noodzakelijk. Het verbruik in de industrie wordt al verminderd via het project waterkracht. Er zal 9 miljard liter op jaarbasis bespaard worden voor drinkwater. Afvalwater werd gezuiverd en geloosd, nu moeten we overgaan naar recyclage ervan. Retentie van water in zo veel mogelijk waterbekkens is nodig.

Alle gemeenten, waaronder stad Antwerpen, die behoren tot Water-link hebben dit tot nu toe goedgekeurd.

 

Ann Vylders, CSO, licht de presentatie in bijlage toe, waarin de redenen tot fusie opgenomen worden. In de zomer van 2020 zijn de plannen gestart voor de fusie, waarbij er synergieën zijn o.a. om aan veiligheidsrichtlijnen te voldoen en waarvoor samen kan geïnvesteerd worden. In de waterentiteit zitten het distributieluik (A-aandelen), productie, transport en industrie (B-aandelen) en het C-compartiment is een juridische constructie om diensten te kunnen verlenen aan het rioolbedrijf.

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): 14 jaar geleden hadden we al zo een traject dat afgesprongen is. Wat ik mis in het verhaal – we hebben drinkwater en we hebben industrieel water. We zijn bezorgd om het uitwerken van grijs water op de kap van de particulier. Er is nu een enorme groei van het gebruik van drinkwater bijvoorbeeld voor zwembaden, wat een druk legt op het drinkwatergebruik.

 

André Gantman, voorzitter Water-link: in het zuiden van Frankrijk mogen er geen zwembaden meer aangelegd worden – deze worden opgespoord met drones. Er zijn onderzoeken die stellen dat de consument zijn gedrag niet zal aanpassen als de waterprijs laag is: 4,3 euro voor 1000 liter – deze prijs haal je nooit in de supermarkt.  Anderzijds is het een voedselproduct.

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): Fluvius is een voorbeeld met de uitrol van de digitale meter en een monitoring van het verbruik met piek- en daltarieven. Ga aan de onderhandelingstafel en zet druk.

 

André Gantman, voorzitter Water-link: Het is de decreetgever die de wetgeving moet aanpassen, wij bepalen de waterprijs niet.

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): Er moet een maatstaf zijn over wat maatschappelijk noodzakelijk is en wat extra is.

 

André Gantman, voorzitter Water-link: De geesten zijn aan het rijpen, de beslissing moet genomen worden. Er is nog wat koudwatervrees.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): De waterentiteit blijft binnen de vennootschapsbelasting en de rio-entiteit wordt rechtspersonenbelasting, wordt dat een VZW?

 

Koen De Schutter, CFO: Het zijn beide opdrachthoudende verenigingen, riolering valt onder rechtspersonen en alles wat met water te maken heeft, valt onder de vennootschapsbelasting.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): En dan zouden we ons blauw betalen werd gezegd?

 

Koen De Schutter, CFO: In 2016 is de wetgeving veranderd – en wordt dit als een commerciële activiteit beschouwd, onze industriële activiteit valt daar onder. Ook in de nieuwe structuur blijven wij onder de venootschapsbelasting vallen.

 

André Gantman, voorzitter Water-link: Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drinkwater (de captieve markt – is decretaal omkaderd) en de industrie zit in concurrentie met de private markt.

 

Koen De Schutter, CFO: Dat zet ons scherp en verplicht ons met een efficiëntie gedreven mentaliteit aan het werk te gaan. BASF, onze grootste klant, is overgestapt – daar moeten wij over waken dat we geen grote industriële spelers verliezen. De nieuwe contracten draaien om enerzijds duurzaamheid en circulaire oplossingen, maar tegelijkertijd moeten wij competitief en marktconforme prijzen hanteren – dan moeten we ook die regels volgen.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Waar zit het verschil tussen 52 en 69 gemeenten voor beide entiteiten?

 

Koen De Schutter, CFO: Er zijn nog gemeente die dit in eigen beheer doen.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Fluvius is toch ook een partner?

 

Koen De Schutter, CFO: Wij hebben sinds 2005 een partnerschap met Aquafin die projecten uitvoert en wij doen het onderhoud, klantenbeheer en financieel beheer. Onze collega’s van Pidpa hebben voor een ander model te kiezen. We gaan stap voor stap naar een identiek model.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Sommige gemeenten krijgen wel dividend en anderen niet?

 

Koen De Schutter, CFO: Dat zijn afspraken die we gemaakt hebben met de rulingcommissie. We willen niet dat er nadelen zijn voor de gemeenten. De eerste 3 jaren kunnen er geen dividenden uitgekeerd worden, wat niet kan in het stelsel van de rechtspersonenbelasting, zodat Pidpa niet onder de vennootschapsbelasting valt. Na 3 jaar is er een verjaringstermijn en zodat we daarna wel dividenden kunnen uitkeren.

 

Ingevolge toetreding tot de concessieovereenkomst, zal de gemeente aanspraak kunnen maken op een vergoeding die op het moment van de inwerkingtreding is samengesteld als volgt:

 

- Ingevolge deelname aan het A-compartiment:

o   Een forfaitaire onkostenvergoeding per boekjaar ten belope van [EUR 8,25] per inwoner;
 

o    Een forfaitaire onkostenvergoeding per boekjaar ten belope van [EUR 25] per brandkraan op het grondgebied van de gemeente];
 

 - Ingevolge deelname aan het B-compartiment: een variabele vergoeding gelijk aan twaalf  procent [(12] %) van de omzet gerealiseerd op de omzet van het water bestemd voor menselijke aanwending aangewend in het Compartiment Productie, Transport en Industrie (d.w.z. geleverd aan industriële klanten en aan andere watermaatschappijen)  over het betrokken boekjaar en dit pro rata het aantal gehouden B-aandelen.

 

 

BESLUIT: Goedkeuring agenda BAV Water-link 5 september 2023
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van Water-link op 5 september 2023 met bijhorende agenda en stukken.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Water-link op 5 september 2023 en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.

 

Artikel 3

De gemeenteraad keurt de deelname aan de transactie bestaande uit:

 

  1. de uittreding van Water-link uit Pidpa aan nominale waarde;
  2. de partiële vereffening en verlenging van Water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;
  3. de wijziging van de statuten van Pidpa en Water-link;
  4. de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van Water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van Pidpa aangesloten bij de rioleringsactiviteit;
  5. de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa naar Water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;
  6. de inbreng door Pidpa in Water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in de Vereniging;
  7. de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit Water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij Water-link voor diens rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
  8. de toetreding tot Pidpa van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij Water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
  9. de toetreding tot Water-link van de huidige deelnemers van Pidpa voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen in Water-link aan die deelnemers door Pidpa in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in Pidpa; en
  10. het afsluiten van een concessieovereenkomst met Water-link door de deelnemers die aangesloten zijn, waaronder de gemeente Hove of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij Water-link;
  1. het afsluiten van een aandeelhoudersovereenkomst tussen de deelnemers in Water-link;

 

(hierna de “Transactie”), goed, met dien verstande dat de verschillende deelbesluiten pas uitwerking zullen hebben in de mate de volledige Transactie wordt goedgekeurd en in deze bijkomende opschortende voorwaarden:

 

Artikel 4

De gemeenteraad stemt in met de voorgestelde uittreding van Water-link uit Pidpa, evenals met het feit dat het scheidingsaandeel van Water-link gelijk zal zijn aan de nominale waarde van EUR 2,50 per aandeel waarop Water-link had ingeschreven.

 

Artikel 5

De gemeenteraad keurt de statutenwijziging van Water-link zoals zij haar werd voorgelegd integraal goed.

 

Artikel 6

De gemeenteraad keurt het voorstel tot toetreding van de Water-gemeenten van Pidpa goed.

 

Artikel 7

De gemeenteraad verzoekt, overeenkomstig artikel 423, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur, tot verlenging van de wateractiviteit van Water-link voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041, en tot niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit.

 

Artikel 8

De gemeenteraad beslist tot toetreding tot de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor diens activiteit riolering, verzoekt de toetreding van de gemeente tot de opdrachthoudende vereniging door de algemene vergadering te laten aanvaarden en besluit tot beheersoverdracht aan Pidpa voor wat de riolering betreft.

 

Artikel 9

De gemeenteraad keurt de concessieovereenkomst en de aandeelhoudersovereenkomst goed.

 

Artikel 10

De gemeenteraad keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed onder opschortende voorwaarden.

 

Artikel 11

De gemeenteraad keurt goed om dhr. Bart Van Couwenberghe, burgemeester, aan te duiden als afgevaardigde op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Water-link, met als plaatsvervanger een ander lid van het college of van de gemeenteraad, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad. De afgevaardigde kan zijn volmacht tevens laten uitvoeren door enig ander persoon, mits deze handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

 

Artikel 12

De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa alle punten van de agenda goed te keuren.

 

Artikel 13

Dit besluit heeft de hogervermelde financiële gevolgen.

 

Artikel 14

Het college wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze ter kennis aan Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen en Water-link, Antwerpsesteenweg 66, 2018 Antwerpen

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

        Artikel 243,§1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        Artikel 42 van de statuten van het AGB zoals vastgesteld in zitting van de gemeenteraad in zitting van 02/03/2020

 

Feiten en context

De jaarrekening, resultatenrekening en balans voor het boekjaar 2022 zijn voorbereid door Q&A.

 

 

Op de raad van bestuur van maandag 24 april 2023 werd de jaarrekening vastgesteld.

 

Aan de gemeenteraadsleden wordt de BBC en NBB jaarrekening bezorgd. Er wordt gevraag de goedkeuring te geven aan de NBB jaarrekening en de BBC jaarrekening te adviseren.

 

        twee jaarrekeningen: nationale bank en BBC (naar gemeenteraad)

        388.192 € - hogere prijssubsidie dan gebudgetteerd.

        budgettair resultaat in negatief - geen nieuwe lening in 2022 om investeringen te betalen, maar er was wel een overschot. In 2023 staat er wel een lening ingeschreven.

        J4 (balans): toegevoegd om aan te tonen dat BBC en nationale bank andere boekhoudingen zijn, maar wel zelfde cijfers

        Overschot: 346.097€  we hebben nog een overschot waardoor we dit nog niet opvragen bij de gemeente (die daar mogelijk een lening voor moet aangaan)

        Investeringen - waren niet voorzien op voorhand

        maaidek

        kleinere zaken

        Waar in het schema ook duurtijd aangegeven is, daarvoor is een lening aangegaan

        Geen lening voor investeringen Hove Zuid

        Dubieuze debiteuren -  er is een inhaalbeweging geweest en wordt goed opgevolgd. Complimenten aan Tom hiervoor!

        Reserves - moeten aangelegd worden met 5% van het maatschappelijk kapitaal.

        Winst AGB na boekjaar 61.799,76 €

        uitgekeerde winst = minimum 10 % uitgekeerd aan de gemeente volgens de bepalingen in de statuten; het gaat dus om 6180 € (in BBC-rapporten wordt dit altijd afgerond, dus 61.800 €)

        raad van bestuur bestemt winst, gemeenteraad neemt definitieve beslissing bij voorleggen jaarrekening.

        twee leningen: 1,6 miljoen € bij bank, gemeente 570.000 €

        belastingen en bezoldigingen -> kleinere bedragen voor zitpenningen

        Gasprijzen: inschatting was té hoog, dus ca. 20.000 € meer aan prijssubsidie ontvangen dan nodig. Coronatoelagen waren fiscaal vrijgesteld, dus AGB mag meer dan 320.000 € aan winst maken voor het belasting moeten betalen. Deze coronatoelagen zijn oneindig meeneembaar. Er zijn dus nog veel aftrekposten vooraleer we belasting moeten betalen.

        Als winst in AGB blijft, hoeft dit niet van en naar gemeente en spaar je 6% BTW uit.

        Resultaatsverwerking: RvB doet voorstel naar AV ( = gemeenteraad) over winstbestemming. Voorstel 43.660,33 € overdragen naar volgend boekjaar.

 

Argumentatie

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt):  Hoe kijkt het college naar de stijging van de huurprijzen? Hoe weegt dit door op de eindgebruiker?

 

Gerda Lambrecht (N-VA): Onze diensten hebben dit uitgerekend; de impact zal miniem zijn. Het is een indexatie die wordt toegepast. Voor ons zijn ook de kosten voor elektriciteit, gas en verwarming gestegen. De grootste gebruikers zijn RP middelbaar en de voetbal. Dit zal niet leiden tot een exodus. Onze sporthal zal nog meer dan voorheen in gebruik blijven.

 

BESLUIT: Goedkeuring jaarrekening 2022 AGB
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De jaarrekening 2022 van AGB Sport en Ontspanning wordt goedgekeurd zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit.

 

Artikel 2

De balans en de staat van opbrengsten en kosten van AGB Sport en Ontspanning voor 2022 wordt goedgekeurd zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit.

 

Artikel 3

Gemeenteraad bestemt, conform de statuten, het resultaat als volgt:

        reservatie van 10%, zijnde 6180 €

        doorstorting van 10% naar de gemeentekas, zijnde 6180 €

        bestemming van de winst: 43.660,33 € over te dragen naar volgend boekjaar

 

Artikel 4

De gemeenteraad geeft kwijting aan de leden van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Hove.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

        De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn.

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 regelt de beleids- en beheerscyclus van de gemeente, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

        Het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

        Het ministerieel besluit van 8 juli 2013 regelt de digitale rapportering van de gegevens van de beleids- en beheerscyclus van de gemeente, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald Deel 2, Titel 4, Hoofdstuk 1, Afdeling 1 houdende de algemene betalingen en Afdeling 5 betreffende de jaarrekening.

        De gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2019 houdende goedkeuring van het meerjarenplan 2020-2025.

        De beslissing van de OCMW-raad van 16 december 2019 houdende goedkeuring van het meerjarenplan 2020-2025.

        De gemeenteraadsbeslissing van 15 december 2020 houdende goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan.

        De beslissing van de OCMW-raad van 15 december 2020 houdende goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan.

        De gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2021 houdende goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan.

        De beslissing van de OCMW-raad van 14 december 2021 houdende goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan.

        De gemeenteraadsbeslissing van 20 december 2022 houdende goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan.

        De beslissing van de OCMW-raad van 20 december 2022 houdende goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan.

 

Feiten en context

Nadat de rekeningen van de boekhouding in overeenstemming zijn gebracht met de

gegevens van de inventaris van al de bezittingen, rechten, vorderingen, schulden en

verplichtingen, van welke aard ook, van de gemeente en het OCMW, worden ze samengevat opgenomen in het ontwerp van de jaarrekening.

 

De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar

waarop de rekening betrekking heeft.

 

De gemeente en het OCMW hebben een geïntegreerde jaarrekening, maar hebben hun

eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan. Zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad

moet eerst zijn deel van de jaarrekening vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel

van de jaarrekening dat de OCMW-raad heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor de

jaarrekening definitief is vastgesteld.

 

Aan de gemeenteraadsleden wordt naast het officiële document met daarin alle wettelijk

verplichte informatie ook een extra bundel bezorgd in de vorm van een verklarende nota.

Dit document verschaft een woordje uitleg bij elk van de schema's. Bovendien werd wat

extra cijferwerk verricht dat werd verwerkt in een aantal tabellen en grafieken.

Daarnaast werd op de website extra achtergrondinformatie gepubliceerd in de vorm van

documentatie die bij deze jaarrekening hoort.

 

Adviezen

De jaarrekening 2022 werd positief geadviseerd door het managementteam.

 

De jaarrekening werd toegelicht tijdens de commissievergadering financiën op donderdag 22

juni 2023.

 

Argumentatie

De jaarrekening 2022 wordt als volgt vastgesteld:

 

Budgettaire resultaat boekjaar                                                                             € 113.599              Gecumuleerde budgettaire resultaat vorig boekjaar                                         € 6.895.650

Beschikbaar budgettair resultaat                                                                      € 7.009.249

 

Autofinancieringsmarge                                                                                       € 895.653

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge                                                            € 1.128.618

 

 

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Vooreerst dank aan de financiële dienst om de documenten zo mooi aan te leveren in moeilijke omstandigheden. De opmerkingen blijven: we zien een blijvende spreidstand in de exploitatie: 91% wordt uitgegeven. We zouden graag hebben dat dit na de laatste aanpassing nauwer aansluit. Dat wordt nu wel rechtgezet, maar dat is wel laat. In de investeringen wordt er veel uitgesteld of niet uitgevoerd. We hebben vastgesteld dat het deel overgedragen is i.v.m. de wegenwerken, dus dat komt nog dit jaar nemen we aan.

We zien heel veel geld staan op een spaarrekening. Er staat daar 5 miljoen, dat lijkt me geen goed beleid. Je kan op termijn van 3 maand tot 1 jaar mooie rentes krijgen.

We hadden nog een vraag over de kunstacademie: op p.63. van de documentatie staat dat er raamcontract werd aangegaan bij Farys – die 200.000 euro zijn dat de kosten die gemaakt zijn? Worden er nog kosten verwacht in 2023?

 

Gerda Lambrecht (N-VA): Dat zijn in inderdaad de kosten die gemaakt zijn.  In 2023 verwachten we nog een uitkoopsom voor de stopzetting.

 

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Kunnen wij in september een toelichting krijgen over de uitkoopsom?

 

Wim Bollaert (Fan van Hove): Dat nemen we mee in de aanpassing meerjarenplan, dat stond in het lijstje. Er loopt nog een traject  om een aantal zaken te recupereren richting strategisch vastgoedplan. We proberen daar de match te maken. Ik hoorde vorige week onze financieel directeur die zei: er zijn weinigen die ons dit nadoen. We zaten vorig jaar in een precaire situatie. Dat valt allemaal veel beter mee. Dat is positief, dat maakt dat we misschien net iets té voorzichtig zijn geweest. De spreidstand die we aan het wegwerken waren, die 93% / 94%, staat nu terug op 91%. Wat betreft het verschil: dat is een grote factuur van Vermetten wat maakt dat de investeringscijfers groter zullen zijn.

Wat betreft het cashflow beleid: u hebt mij een aantal tips doorgegeven die ik heb doorgegeven. Er stond al redelijk wat op termijnrekeningen, maar dat deze misschien ondergewaardeerd waren. Deze oefening kan zeker hermaakt worden. Ik laat het nog eens uitzoeken.

 

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Er staat  2,2 miljoen op een depositokas. Wat betreft ‘we hebben het heel goed gedaan’: de energie heeft niet zo extreem gespeeld, ook de belastingsverhoging speelde mee. We zien bij de overgedragen investeringen de optimalisatie voor de F1 waar nog in uitgaven en subsidie een flink bedrag staat. Wat is de stand van zaken daarvan?

 

Koenraad Volckaerts (N-VA): Er is een eerste studiebureau aangesteld, daar waren problemen, er is een nieuwe studie gebeurt. Dat zijn uitgaven die de gemeente zelf nog moet doen – dat is al uitgetekend door de provincie, alleen hun aandeel is nog niet uitgetekend. De planning kan ik nog niet geven, dat hangt af van de provincie. Bij de Kasteelstraat ligt een traject voor om het fietspad te vernieuwen – met verbreding. De intentie is van naar 3 à 4 meter te gaan. Onder de viaduct is er ook een bottleneck en kunnen we moeilijk verbreden, daar wordt de belijning aangepast. De bocht naar de Verbindingsstraat wordt veiliger gemaakt. Er komen ook vertragende maatregelen.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Ook nu is er weer geen aanpassing meerjarenplanning, wat traditioneel op de agenda staat. Er is onenigheid of koudwatervrees om in juni dingen op de agenda te zetten die voor wrevel kunnen zorgen. We zouden in december de besteding aan het patrimonium graag goed vertaald zien. Dat is de allerlaatste kans. Die 5 miljoen, maar het is misschien al – 240.000 euro – dat dit goed besteed wordt aan de renovatie van ons gemeentelijk patrimonium. Wat gaat er daarmee gebeuren? Er is nu geen vergelijking met het meerjarenplan. Er is een transparante aanpak van de werking met de externen. We zien een verschuiving op gevoelige domeinen qua expertise tegen een redelijke kostprijs. Anderzijds zijn er ook besparingen door functies die niet ingevuld raken. Dat is een jammerlijke situatie. Daar worden we met zijn allen mee geconfronteerd. De war for talent blijft een groot aandachtspunt. Het is een belangrijk maatschappelijk debat dat we ons administraties niet alleen verlaten op consultants. Vaak onvermijdelijk, maar toch belangrijk om na te denken wat kunnen we zelf doen? Benutten we de knowhow zelf? Hopelijk in december meer nieuws.

 

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove): In de raadscommissie financiën is nooit gezegd dat dit in december ging zijn, maar vermoedelijk september.

 

Wim Bollaert (Fan van Hove): Er is ondertussen wel gepraat over zeer zware dossiers. Zonder het debat over AMJP te voeren. We gaan nadenken over twee symbolische dossiers: pastorij en bomenbank. Er staan een aantal dossiers die we wel gaan aanpassen en deels verhuizen naar plannen die we wel hebben. We gaan geen nieuwe grote projecten starten. Ik ben blij dat u merkt dat de structurele gaten in de personeelsbezetting weg zijn. We zitten nu vooral bij public staffing voor administratieve, waar we vroegere hogere expertise nodig hadden. Daar mogen we zeker een pluim op de hoed steken van de algemeen directeur en het afdelingshoofd.

 

Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove): Vorige keer hebben we ook opgemerkt bij actie 147: invoeren enkelrichting staat er nog in. Dat moet eruit gehaald worden.

 

BESLUIT: Vaststelling jaarrekening 2022 gemeente en OCMW
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het gemeentelijk deel van de jaarrekening 2022 vast.

 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het OCMW deel van de jaarrekening 2022 goed, zoals

vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn. Door deze goedkeuring wordt de jaarrekening 2022 in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

        Art. 40 § 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

        Besluit van de gemeenteraad van 16/12/2019 m.b.t. de verhuur van zalen en ontlening van materialen van het lokaal bestuur Hove.

 

Feiten en context

Het bestuur wenst de tarieven en reglementen te herbekijken naar aanleiding van de hogere kosten. Als dienst vrije tijd werkten we een voorstel uit met een indexverhoging van 20%.

 

Daarnaast werden de tarieven van de Markgraaf aangepast naar uurtarieven, zodat de verdeling correcter is voor verenigingen die er slechts enkele uren vergaderen en anderen die de infrastructuur een hele dag, of meerdere dagen gebruiken.

 

Verenigingen kunnen tot 365 dagen op voorhand boeken. Begin dit jaar hebben we de prijzen vanaf januari 2024 op 0 gezet om te voorkomen dat men reeds reservatiebevestiging kreeg met het huidige tarief. Zo konden verenigingen hun reservatie wel in orde brengen, maar de prijs nog niet zien. Zij werden telkens op de hoogte gesteld dat er een tariefwijziging zou zijn vanaf 2024. Op die manier kunnen we vanaf januari de tariefwijzigingen doorvoeren

 

De jeugdraad gaf positief advies. Op de cultuurraad kwamen er nog opmerkingen, die we meenamen en aanpasten in huidig voorstel. Het voornaamste is dat het dagtarief met maximum 20% verhoogde, dit pasten we op die manier aan door voor verenigingen een maximum van 4 uur aan te rekenen. Zo verhoogt de financiële drempel voor gebruik voor verenigingen niet.

 

 

Dienstjaar

2024

Volgnummer actie

AC000064

Actie korte omschrijving

Dagelijkse werking vrije tijd

Code beleidsveld /

Code ARK

0705/70200090

Omschrijving

Opbrengsten gebruik zalen en materialen

Volgnummer (MJP)

1340

Bedrag

 

 

 

BESLUIT: Vaststelling retributiereglement tarieven verhuur
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

Keurt het retributiereglement goed waarin de nieuwe tarieven voor de verhuur van lokalen en materialen worden bepaald.

 

Artikel 2

Het retributiereglement - tarieven verhuur van lokalen en materialen treedt in werking op 1 januari 2024.

 

Artikel 3

Het reglement m.b.t. verhuur van zalen en ontlening van materialen van het lokaal bestuur Hove goedgekeurd door de gemeenteraad van 16 december 2019 wordt opgeheven met ingang van 1 januari 2024.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

Meerjarenbeleidsplan bedoeld in artikel 23 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

Concreet wordt het vermeld in het Koninklijk Besluit van 19 december 2014 tot vastlegging van de organisatie van de brandpreventie in de hulpverleningszones

 

Feiten en context

Het actieplan brandveiligheid wordt ter advies voorleggen aan de gemeenteraden, waarna het formeel goedgekeurd kan worden door de zoneraad.

 

 

BESLUIT: Positief advies
eenparig aangenomen.
 

Enig artikel

De gemeenteraad geeft positief advies.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Het Koninklijk Besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie.

 

Het Koninklijk Besluit van 9 maart 2014 met betrekking tot inbreuken stilstaan en parkeren en inbreuken op verkeersborden C3 en F103.

 

Feiten en context

Wendy Verschaeren, geboren te Duffel op 3 augustus 1975, wonende te 2547 Lint, Kapittellaan 2a, werd door het college van burgemeester en schepenen van 20 februari 2023 aangesteld als voltijds technisch medewerker openbaar domein en veiligheid C1-C3 (contract bepaalde duur).

 

Wendy Verschaeren, voornoemd, voldoet aan de vastgestelde bepalingen/voorwaarden om aangesteld te worden als vaststeller, n.l. :

        zij voldoet aan de leeftijdsvoorwaarden

        uit het voorgelegde uittreksel uit het strafregister van 22 maart 2023 blijkt dat zij geen enkele veroordeling heeft opgelopen.

        zij beschikt over een getuigschrift van het secundair onderwijs

        zij voldoet aan de voorwaarden inzake opleiding, n.l.:

        GAS - gemeentelijke administratieve sancties (afgeleverd op 4 mei 2023).

 

Wendy Verschaeren, voornoemd, voldoet bijgevolg aan alle voorwaarden om door de gemeenteraad aangewezen te kunnen worden als vaststeller van de inbreuken die uitsluitend bestraft kunnen worden met administratieve sancties, n.l.:

        Hagen die over de openbare weg groeien (vrije doorgang)

        Innames openbaar domein: plaatsen van container/kraan, omleiding, parkeerverbod zonder vergunning (privaat gebruik van openbaar domein)

        Bevuilen openbare weg: bijvoorbeeld met cement, teelaarde, etc. (rein- en vrijhouden van voetpaden, …)

        Hinderlijke inrichtingen/constructies (vrije doorgang)

        Stilstaan en parkeren na straatverbod bij straatvegen (enkel in afwezigheid van Ariane) (straatvegen)

        Kappen van bomen

        Invasieve exoten.

 

 

BESLUIT: Aanduiding Wendy Verschaeren als vaststeller
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

Wendy Verschaeren, geboren te Duffel op 3 augustus 1975, wonende te 2547 Lint, Kapittellaan 2a, voltijds technisch medewerker openbaar domein en veiligheid C1-C3, wordt aangesteld als vaststeller van de inbreuken die uitsluitend bestraft kunnen worden met administratieve sancties, n.l.:

        Hagen die over de openbare weg groeien (vrije doorgang)

        Innames openbaar domein: plaatsen van container/kraan, omleiding, parkeerverbod zonder vergunning (privaat gebruik van openbaar domein)

        Bevuilen openbare weg: bijvoorbeeld met cement, teelaarde, etc. (rein- en vrijhouden van voetpaden, …)

        Hinderlijke inrichtingen/constructies (vrije doorgang)

        Stilstaan en parkeren na straatverbod bij straatvegen (enkel in afwezigheid van Ariane) (straatvegen)

        Kappen van bomen

        Invasieve exoten

 

Artikel 2

Afschrift van dit besluit wordt voor verder gevolg overgemaakt aan de politiezone HEKLA.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

     Nieuwe gemeentewet

     Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (o.m. artikel 6§3)

     KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding geven tot opleggen van GAS.

     KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de GAS.

     KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de nadere voorwaarden en het model van protocolakkoord tussen de gemeente en het parket (gemengde inbreuken en inbreuken stilstaan en parkeren)

     KB van 9 maart 2014 betreffende de GAS voor de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen op de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen

     Statuten van IGEAN milieu & veiligheid

 

Feiten en context

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de sanctionerende ambtenaren van IGEAN milieu & veiligheid aan te stellen of de aanstelling te (her)bevestigen.

 

Argumentatie

De gemeente heeft een politiereglement, waarvan de overtredingen kunnen worden bestraft met gemeentelijke administratieve sancties. Deze administratieve sancties worden opgelegd door een sanctionerend ambtenaar.

De sanctionerend ambtenaar kan volgens het KB van 21 december 2013 een personeelslid zijn van de samenwerkingsverbanden die tot stand werden gebracht overeenkomstig het decreet van 6 juli 2001 houdende intergemeentelijke samenwerking.

De  statuten van IGEAN milieu en veiligheid bepalen dat volgende activiteiten met het oog op de realisatie van haar doelstelling door de deelnemers op basis van één of meerdere beheersoverdrachten aan de vereniging kunnen worden toevertrouwd: … “7. juridische en technische ondersteuning inzake handhaving evenals de daarbij horende communicatie en het initiëren, coördineren en realiseren van nieuwe initiatieven inzake gemeentelijke administratieve sancties.”

In uitvoering hiervan heeft de gemeente beheersoverdracht gedaan aan IGEAN milieu & veiligheid voor het optreden als sanctionerend ambtenaar en het behandelen van de GAS-dossiers.

In zitting van 30.03.2022 heeft de raad van bestuur van IGEAN milieu & veiligheid de evaluatienota en het bijhorend addendum over de intergemeentelijke GAS-werking goedgekeurd met een concreet voorstel voor het verderzetten van de werking evenals de daarbij horende tarieven en wijze van aanrekening vanaf 2022.

In de kostenraming werd uitgegaan van de extra inzet van een sanctionerend ambtenaar om het stijgend aantal dossiers (vnl. stilstaan en parkeren) te kunnen behandelen en de dienstverlening te garanderen. IGEAN is intussen overgegaan tot de aanwerving van een extra sanctionerend ambtenaar Nils Vanhees, die einde 2022 met succes de daartoe vereiste opleiding heeft gevolgd en begin 2023 een (verplicht) gunstig advies kreeg van de procureur des Konings.

Hierdoor voldoen volgende personeelsleden van IGEAN milieu & veiligheid aan de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete, zoals bepaald in het betrokken KB van 21 december 2013:

     Lobke Goormans

     Hilde Boydens

     Nils Vanhees

Artikel 6§3 van de GAS-wet van 24 juni 2013 bepaalt evenwel dat de effectieve aanstelling van de sanctionerend ambtenaar dient te gebeuren door de gemeenteraad.

Met voorliggende ontwerp beslissing wordt aan de gemeenteraad gevraagd de aanstelling van de extra sanctionerend ambtenaar goed te keuren en de aanstelling van de andere sanctionerende ambtenaren te (her)bevestigen, zodat er één beslissing is voor alle sanctionerende ambtenaren van IGEAN milieu & veiligheid.

 

BESLUIT: Aanstelling sanctionerend ambtenaar in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties
eenparig aangenomen.
 

Enig artikel:

In uitvoering van artikel 6§3 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheids-voorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de GAS-wet, wordt de aanstelling van volgende personeelsleden van IGEAN milieu & veiligheid als sanctionerend ambtenaar (her)bevestigd:

  - Nils Vanhees

  - Lobke Goormans

  - Hilde Boydens

 

Artikel 2

Een uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zal aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

Gelet op de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties; en meer in het bijzonder artikel 21 §1, 2°;

 

Gelet op het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 28/09/2021 tot vaststelling van het gemeentelijk reglement betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

 

Overwegende de noodzaak om deze gewestelijke personeelsleden aan te stellen als vaststeller gemeentelijke administratieve sancties met het oog op de sanctionering via een gemeentelijke administratieve sanctie van overtredingen op de bepalingen van gemeentelijke reglementering de binnen hun welomschreven bevoegdheid te situeren zijn; dat deze gewestelijke vaststellers enkel binnen de omschreven bevoegdheid mogen optreden;

 

Overwegende dat volgende gewestelijke personeelsleden de opleiding Gemeentelijke Administratieve Sancties, georganiseerd door de PAULO-Politieopleiding hebben gevolgd:

Remco Van Ransbeeck, Marc Dejaegere en Ronny Moors (datum opleiding: van 29 september tot en met 8 oktober 2021); Mark Deneyer (datum opleiding: van 7 maart 2022 tot en met 14 maart 2022); David Jordens, Wim Cox, Nemo Brailly, Frederick Walumona, Selene Bens, Chris Dokens, Yolande Hauwaert, Christophe Roberti en Bahram Maaruf (datum opleiding: van 26 september 2022 tot en met 30 september 2022).
 

Overwegende dat volgende gewestelijke personeelsleden de opleiding Gemeentelijke Administratieve Sancties, georganiseerd door de West-Vlaamse Politieschool heeft gevolgd:
Jan Lefevre (datum opleiding: van 11 februari tot en met 22 februari 2022); Dirk Verrees (datum opleiding: van 28 november tot en met 9 december 2022); Benny Buvens (datum opleiding: van 18 januari 2023 tot en met 27 januari 2023).


Overwegende dat volgend gewestelijk personeelslid de opleiding Gemeentelijke Administratieve Sancties, georganiseerd door Limburg School for Excellence (LSX) heeft gevolgd: Robie Peeters (datum opleiding: van 12 mei tot en met 16 juni 2022).

 

Overwegende dat volgend gewestelijk personeelslid de opleiding Gemeentelijke Administratieve Sancties, georganiseerd door de West-Vlaamse politieschool heeft gevolgd: Emmanuel Gheldof (datum opleiding: van 12 december tot en met 16 december 2011).

 

Overwegende dat volgend gewestelijk personeelslid de opleiding Gemeentelijke Administratieve Sancties, georganiseerd door Campus Vesta heeft gevolgd: Marie-Jeanne Verheyen, Soumia Affrane en Katrien Wuyts (datum opleiding: van 24 april tot en met 15 mei 2023)

 

Overwegende de brevetten van PAULO-Politieopleiding, West-Vlaamse Politieschool, Limburg School for Excellence en Campus Vesta waaruit blijkt dat voorgaande personeelsleden de opleiding met gunstig gevolg heeft voltooid;

 

 

BESLUIT: Aanstelling gewestelijke vaststellers gemeentelijke administratieve sancties
eenparig aangenomen.
 

 

Enig artikel

Remco Van Ransbeeck, Marc Dejaegere, Ronny Moors, Jan Lefevre, Mark Deneyer, Robie Peeters, Emmanuel Gheldof, David Jordens, Wim Cox, Nemo Brailly, Frederick Walumona, Selene Bens, Chris Dokens, Yolande Hauwaert, Christophe Roberti, Bahram Maaruf, Dirk Verrees, Benny Buvens, Marie-Jeanne Verheyen, Soumia Affrane en Katrien Wuyts worden aangesteld als gewestelijk vaststeller voor de gemeentelijke administratieve sancties voor de gemeente Hove voor de vaststelling van overtredingen op Artikel A.2.V.16, Artikel A.2.VI.2§5, Artikel A.2.VI.13§3 , Artikel A.4.IV.5, Artikel B.1.II.4, Artikel B.3.I.11 en Artikel D.10.VI.1§7 uit het politiereglement.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

Vlaamse codex

Decreet houdende de gemeentewegen artikel 8 : aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffen van gemeentewegen alsook artikel 26 .

Besluit Vlaamse Regering tot bepaling van de ( stedebouwkundige ) handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is . Hoofdstuk 10: openbaar domein, artikel 10, paragraaf 2.

 

Feiten en context

Reeds verschillende malen werd in het verleden door de brandweer opgemerkt dat de Molenstraat met het parkeren aan beide zijden, moeilijk bereikbaar was en het  soms onmogelijk was om aan te rijden top op plaats van interventie.

Door de steeds toenemende parkeerdruk en het verbreden van sommige types van auto's wordt er soms onoordeelkundig geparkeerd met gevolg te weinig ruimte. Hierdoor wordt de doorgang voor hulpdiensten maar ook voor vrachtwagens en huisvuilophaling moeilijk of onmogelijk. Dit geeft congestie en manoeuvres van kerende wagens en of achteruitrijden van wagens en vrachtwagens.

 

In de meerjarenplanning werd de heraanleg van Molenstraat opgenomen met richtdatum 2025, echter bij Aquafin zijn er momenteel geen middelen om de Molenstraat op te nemen in de planning.

 

In afwachting van de definitieve heraanleg wordt overgegaan door het verplaatsen van de boordsteen aan de zijde van de onpare huisnummers. Het bestaande voetpad wordt versmald met 60 cm ( 2 dallen ). Er is gekozen voor deze zijde vermits aan de zijde van de pare nummers er verlichtingspalen op de stoep zijn ingeplant. Waterlink heeft bij de vernieuwing van hun leidingen rekening gehouden met de toekomstige inrichting.

 

Er werd voorafgaand onderzocht om eventueel een parkeerverbod aan één zijde van de straat in te voeren, al dan niet alternerend, maar gezien de parkeerdruk die er nu reeds is , werd deze piste snel verlaten om de druk niet door te schuiven naar de omliggende straten.

 

De werken kunnen uitgevoerd worden door onze eigen uitvoeringsdiensten en brengen ook een gedeeltelijke oplossing van de verzakte goten waar het water bleef staan daar de kolken hoger liggen dan de goot. Dit is het gevolg van versleten funderingen.

 

Natuurlijk is dit een tijdelijke oplossing in afwachting van een definitieve heraanleg zoals in de andere straten van de wijk wel gebeurde.

 

De gebruikte materialen

- de boordstenen worden vernieuwd

- de overtallige voetpadtegels of klinkers voor opritten worden selectief afgevoerd of herbruikt om herstellingen uit te voeren in afwachting van een heraanleg.

- de goten worden plaatselijk hersteld

- de zone tussen de goot en de nieuwe boordsteen wordt  uitgevoerd in grijze betonklinker.

- er wordt niet geraakt aan de boomspiegels / uitstulpingen. Deze worden geëvalueerd bij de opmaak van de plannen voor de heraanleg .

 

Argumentatie

Deze beperkte ingreep in afwachting van een definitieve heraanleg brengt een oplossing aan de bereikbaarheid door de hulpdiensten en voor vrachtwagens zoals bijvoorbeeld de huisvuilophaling.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Vorige maand de Groenenborglei, nu de Molenstraat met dezelfde argumentatie. De doorgang voor brandweer, vuilkar is een probleem. Dit is een soort van beleidsplan blijkbaar, net zoals vorige maand werd dit ook aangehaald. Wordt er hier ook een bevraging gedaan van de buurt? Wat is hier het scenario? Gaan we de buurt betrekken of niet? Er is ook nog wel een ander punt, vooruitlopend op de toegevoegde punten. De Dumortierstraat – die voorrang van rechts wordt gretig genomen. Daar geldt terecht voorrang van rechts – daar kan over nagedacht worden. Bovendien zitten we daar met de fietsstraat. Dat moet dan in een groter plan met de fietsstraten gezien worden.

 

Koenraad Volckaerts (N-VA): Het is een feit dat er een verschil is tussen een snelle brandweerwagen en een vuilkar. Ik heb als burgemeester zeer snel de opmerking gekregen dat er een probleem is qua bereikbaarheid. Niet alleen de ladderwagen, maar ook elke brandweerwagen, die hebben opzij laadvakken en daar moet men aankunnen. Het is een relatief kleine en tijdelijke ingreep – er is met Aquafin een onderzoek bezig van de riolering en die blijkt aan vernieuwing toe te zijn, dat is ergens voor de volgende legislatuur. Dan zal er wel een degelijke bevraging gebeuren. Dan wordt er wel een fundamentele wijziging genomen.

 

Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): We hebben hier al eens samengezeten met de wijk, dit was één van de punten die ter sprake kwamen. Er wordt gekeken hoe het verhardingsgedeelte kan verdwijnen op het einde van de Nieuwstraat.  Het pleintje aan de Vebex is wel uitgevoerd. De ingreep in de Molenstraat werd aangegeven als zeer belangrijk. Er is zeker overleg geweest.

 

Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove): Ik was op die vergadering, maar het probleem was complex. Die oplossing is niet op die avond gepasseerd.

 

Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): We gaan nu geen grootse ingrepen doen als de riolering moet aangepakt worden. Het is een bezorgdheid van de wijk dat het moeilijk was om te passeren. Parkeren aan één zijde was voor de buurt geen optie gezien er weinig mogelijkheid is om te parkeren op eigen terrein.

 

Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove): Zijn de burgers op de hoogte van de participatie?

 

Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): Er is met communicatie en technische diensten samengezeten om een communicatieplan te maken. Of die aanpak al volledig gerodeerd is, dat is misschien nog niet zo. Het komt ook op de website. Voor deze werken is dat  nog niet gebeurd, want we zijn er nog niet mee gestart.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Ik blijft toch bezorgd: brandweer – dat is een probleem, maar 99% van de tijd wordt de voorrang van rechts genomen en de snelheid wordt opgetrokken als de straat verbreed wordt. Dat is een complexe situatie. Met fietsende kinderen is dat niet ideaal.

 

Isabelle De Meese (pH7-Positief Hove): Ik hoop dat het bekendmaken van werken beter gebeurt: Voor de werken Boechoutsesteenweg werden we maar verwittigd via Hopplr de dag voordien, de brief viel op de dag zelf in de bus. Ik kreeg als reactie dat de burgers die niet automatisch krijgen omdat het om nutswerken gaat. Als het vermeld wordt dat er een plan in bijlage is, dan moet dit er ook zijn.

 

Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): De timing wordt inderdaad nog niet altijd gehaald – we hebben een aanpak en we gaan deze realiseren. We hebben de intentie van dit op een correcte manier te doen.

 

Koenraad Volckaerts (N-VA): Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, maar die van de openbare nutsmaatschappijen zijn nog ondoorgrondelijker. Gisteren hoorden we dat er nog een doorsteek moet komen aan de Grensstraat. Ik ben blij dat onze diensten Fiberklaar goed opvolgen en dat we daar nog geluk hebben in vergelijking met andere gemeenten. Fiberklaar bezorgde mij vandaag een brief dat er ging gewerkt worden, en ik wist het zelf niet en ik zit aan de bron.

 

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Wij gaan ons als fractie onthouden. Heel veel burgers geven het gebrek aan communicatie aan. Vorige maand is de Groenenborgerlei aan bod geweest en de dag erna staan ze te schuppen.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Wij onthouden ons ook. 

 

BESLUIT: Aanpassing wegprofiel Molenstraat
8 stemmen ja: Bart Van Couwenberghe (N-VA), Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove), Wim Bollaert (Fan van Hove), Gerda Lambrecht (N-VA), Koenraad Volckaerts (N-VA), Els Pauwels (Fan van Hove), Lenn De Cleene (N-VA) en Veerle D'Haene (N-VA).
8 onthoudingen: Jozef Ampe (Hove Beweegt), Goedele Breyne (pH7-Positief Hove), Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt), David Van den Bergh (pH7-Positief Hove), Filip Craen (Hove Beweegt), Stefan Beeldens (pH7-Positief Hove), Marie Misselyn (Hove Beweegt) en Isabelle De Meese (pH7-Positief Hove).
 

Enig artikel

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het voorliggend voorstel tot het aanpassen van de Molenstraat. Dit met oog op het verhogen van de veiligheid en bereikbaarheid van de hulpdiensten en doorgang voor vrachtwagens. Dit in afwachting van een definitieve heraanleg.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen. Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen. De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen. Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad. Het decreet betreffende de basisbereikbaarheid van 26 april 2019.

 

Feiten en context

In zitting van 30 maart 2009 keurde het college van burgemeester en schepenen de gunning voor het leveren, plaatsen en onderhouden van schuilhuisjes en gemeenteplanborden aan de firma Decaux J.C. Belgium Publicite goed voor de periode

 

In zitting van 21 maart 2016 keurde het college van burgemeester en schepenen een addendum aan voorgaande overeenkomst goed, waarin bepaald werd dat JC Decaux Street Furniture Belgium n.v. zou instaan voor de betaling van het elektriciteitsverbruik van de wachthuisjes, de planborden en het openbaar toilet, en de overeenkomst werd verlengd met 3 jaar, met name tot 1 april 2024.

 

Tijdens de uitvoering van deze opdracht werd op 26 april 2019 het decreet betreffende de basisbereikbaarheid goedgekeurd.

 

Met het oog op de uitvoering van het mobiliteitsbeleid beogen het Vlaams Gewest, de provincies, de gemeenten en de publiekrechtelijke en privaatrechtelijke rechtspersonen die in het Vlaams Gewest belast zijn met taken van openbaar nut, overeenkomstig artikel 4 van dit decreet, een aantal doelstellingen op het vlak van mobiliteit en basisbereikbaarheid te realiseren. Artikel 5 van dit decreet bepaalt dat basisbereikbaarheid hand in hand gaat met een duurzaam ruimtelijk kader door middel van een geïntegreerde aanpak van vervoer, infrastructuur en ruimtelijke ontwikkelingen, op het gebied van planvorming, financiering, investeringen, onderhoud en exploitatie.

 

Om deze doelstellingen en geïntegreerde aanpak te verwezenlijken, werd een overkoepelende mobiliteitsregie uitgebouwd, die onder meer als taak heeft om een performant aanbod van verschillende vervoersmodi uit te werken, evenals een optimale afstemming van het aanbod van vervoersmodi aan vervoersknooppunten. Het Vlaams Gewest werd ingedeeld in 15 vervoersregio's. Hove maakt deel uit van Vervoerregio Antwerpen.

 

Het decreet betreffende de basisbereikbaarheid bepaalt dat de gemeente de haltes van de nodige infrastructuur voorziet, en dat de gemeente verantwoordelijk is voor het oprichten en onderhouden van de schuilhuisjes en extra voorzieningen. De gemeente kan die opdracht toevertrouwen aan derden.

 

Tot op heden heeft de Vlaamse regering echter nog geen verdere bepalingen vastgelegd in uitvoering van bovenstaande. (artikels 44 en 45 van het decreet betreffende de basisbereikbaarheid).

 

beschikt de vervoerregio Antwerpen nog niet over een goedgekeurd regionaal mobiliteitsplan. Dit maakt dat er op dit moment nog onvoldoende duidelijkheid is over de vereisten inzake inplanting en aanleg van de schuilhuisjes, waardoor het niet aangewezen is om nu de voorbereidingen van een nieuw gunningsdossier op te starten. Het richtinggevend kader ontbreekt immers om de opdracht in de markt te zetten.

 

Door de opdracht te verlengen met twee jaar, met name tot 1 april 2026, vermijden we dat meteen tot een aanpassing van de contractuele bepalingen en desgevallend een wijziging van het voorwerp van de opdracht moet worden overgegaan, met alle mogelijke financiële en organisatorische nadelen voor opdrachtgever en opdrachtnemer.

 

Argumentatie

Tot op heden heeft de Vlaamse regering nog geen verdere bepalingen vastgelegd in uitvoering van artikels 44 en 45 van het decreet betreffende de basisbereikbaarheid.

 

Daarnaast beschikt de vervoerregio Antwerpen nog niet over een goedgekeurd regionaal mobiliteitsplan.

 

Dit maakt dat er op dit moment nog onvoldoende duidelijkheid is over de vereisten inzake inplanting en aanleg van de schuilhuisjes, waardoor het niet aangewezen is om nu de voorbereidingen van een nieuw gunningsdossier op te starten. Het richtinggevend kader ontbreekt immers om de opdracht in de markt te zetten.

 

Door de opdracht te verlengen met twee jaar, met name tot 1 april 2026, vermijden we dat meteen tot een aanpassing van de contractuele bepalingen en desgevallend een wijziging van het voorwerp van de opdracht moet worden overgegaan, met alle mogelijke financiële en organisatorische nadelen voor opdrachtgever en opdrachtnemer. Een wijziging, in dit geval een verlenging van de duur van de opdracht zonder nieuwe plaatsingsprocedure is toegestaan wanneer

● de wijziging het noodzakelijk gevolg is van omstandigheden die een zorgvuldige aanbesteder niet kon voorzien;

● de wijziging geen verandering brengt in de algemene aard van de opdracht of de raamovereenkomst;

● de prijsverhoging die het gevolg is van een wijziging niet hoger is dan 50% van de waarde van de oorspronkelijke opdracht. Aan deze voorwaarden is in dit geval voldaan.

 

BESLUIT: Verlenging lopende opdracht (addendum)
eenparig aangenomen.
 

Enig artikel

De gemeenteraad verlengt de lopende opdracht tot 30 april 2026 en keurt daarvoor het addendum bij de overeenkomst, zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit, goed.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

        Het decreet betreffende het flankerend onderwijsbeleid op lokaal niveau van 30 november 2007.

        Besluit van de Vlaamse Regering houdende de begrippen gezondheidstoezicht en sociale voordelen van 24 juli 1991.

 

Feiten en context

In het decreet flankerend onderwijs van 30 november 2007 wordt flankerend onderwijsbeleid omschreven als het geheel van acties van een lokale overheid om, vertrekkende vanuit de lokale situatie en aanvullend bij het Vlaamse onderwijsbeleid, een onderwijsbeleid te ontwikkelen in samenwerking met de lokale actoren.

Centraal in dit decreet staat het onderscheid tussen de zogenaamde sociale voordelen en andere voordelen die een lokaal bestuur kan aanbieden aan de scholen.

 

De sociale voordelen hebben betrekking op het gefinancierd en gesubsidieerd basis- en secundair onderwijs. Ze hebben een verplichtend karakter. Zodra een lokaal bestuur  beslist een sociaal voordeel toe te kennen, is het verplicht dat toe te kennen aan al de scholen binnen de gemeente voor zover deze leerlingen les volgen in hetzelfde onderwijsniveau (kleuter, lager of secundair onderwijs) en hetzelfde soort onderwijs (gewoon of buitengewoon).

Het lokaal bestuur legt de modaliteiten van deze voordelen vast. Scholen die er gebruik van willen maken, moeten dat uitdrukkelijk vragen.  De sociale voordelen worden vastgelegd door de gemeenteraad en worden bekend gemaakt aan de directies van de scholen op het grondgebied van het lokale bestuur.

 

Naast deze sociale voordelen kan een lokaal bestuur ook andere voordelen aanbieden aan de scholen. Deze voordelen zijn meer vrijblijvend. Ze moeten pas aan alle scholen worden toegekend als het lokaal bestuur het voordeel toekent aan één school waarvan zijzelf niet de inrichter is. Het lokaal bestuur mag er met andere woorden voor kiezen om dit voordeel alleen aan te bieden aan de ‘eigen’ school.

 

Er zijn vijf sociale voordelen

 

        Ochtend- en avondtoezicht

Binnen de periode van een kwartier voor en een kwartier na het belsignaal vallen de leerlingen onder de hoede van de school. Ochtend- en avondtoezicht is elke vorm van toezicht die voor of na  deze periode valt. De school ontvangt hier geen werkings- of omkaderingsmiddelen voor. Dit toezicht is een extra dienstverlening die het schoolbestuur aanbiedt en waarvoor het in principe ook alle organisatorische en administratieve verantwoordelijkheden op zich neemt.

 

        Middagtoezicht

Dit is het middag- als het middagmaaltoezicht gedurende één uur op volledige schooldagen (dus niet op woensdag). Ook dit is een dienstverlening waarvoor het schoolbestuur organisatorisch verantwoordelijk is.

 

        Ter beschikking stellen van voor het publiek toegankelijke gemeentelijke infrastructuur

Andere scholen mogen deze infrastructuur (b.v. de sporthal) gebruiken aan dezelfde tarieven als de eigen gemeentelijke school. De infrastructuur van de gemeenteschool zelf valt hier niet onder.

 

        Toegang tot het zwembad

Dit voordeel geldt alleen voor de kinderen van het lager onderwijs. De Vlaamse overheid neemt de kosten ten laste van één schooljaar zwemmen. Die kosten zijn dan ook geen sociaal voordeel, evenals het busvervoer van en naar het zwembad.

 

 

        Leerlingenvervoer van huis naar school en terug

Het gaat hier enkel om het vervoer van en naar school. Vervoer naar b.v. een culturele activiteit of een schooluitstap is geen sociaal voordeel.

 

Op 24 juni 2013 besliste de gemeenteraad welke sociale voordelen in dat verband worden toegekend:

        De financiële tussenkomst bij het middagtoezicht;

        Het op gelijke wijze ter beschikking stellen van de voor het publiek toegankelijke gemeentelijke infrastructuur;

        De kosten voor de toegang tot het zwembad.

 

In de praktijk werd door geen enkele school gebruik gemaakt van de financiële tussenkomst voor de organisatie van het middagtoezicht. Gezien de bijdrage die de scholen hiervoor vragen aan de ouders is er immers geen financieel tekort en dekken de inkomsten de uitgaven. Ons lokaal bestuur draagt ook financieel niet bij aan de organisatie van het middagtoezicht in onze eigen school omdat de inkomsten de uitgaven dekken. Van de 2 andere  sociale voordelen wordt wel gebruik gemaakt.

 

Argumentatie

Tot nu werden volgende sociale voordelen toegekend (gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2013):

- financiële tussenkomst voor het middagtoezicht

- ter beschikking stellen van voor het publieke toegankelijke gemeentelijke infrastructuur

- toegang tot het zwembad

 

De financiële bijdrage voor de organisatie van het middagtoezicht wordt vanaf 1 september 2023 niet langer als sociaal voordeel toegekend. Ons lokaal bestuur draagt financieel niet bij aan de organisatie van dit toezicht in onze eigen school omdat de inkomsten de uitgaven dekken. Daarom is er geen sprake van een sociaal voordeel. Voor de scholen zal dit geen impact hebben omdat geen enkele school dit sociaal voordeel in het verleden opvroeg. Hun inkomsten m.b.t. het middagtoezicht zullen hun uitgaven immers dekken.

 

De andere twee sociale voordelen (gebruik voor het publiek  toegankelijke gemeentelijke infrastructuur en de kosten voor de toegang tot het zwembad)  blijven als sociaal voordeel bestaan. Ons lokaal bestuur draagt immers financieel bij tot de toegang tot het zwembad voor de leerlingen van onze eigen school. Hier is dus sprake van een sociaal voordeel waar ook de andere basisscholen in Hove gebruik van kunnen maken.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van de gemeentelijke infrastructuur: alle scholen kunnen net als onze eigen school,  op eenzelfde wijze op een voordeligere manier gebruik maken van die infrastructuur.

 

De andere mogelijke sociale voordelen (ochtend- en avondtoezicht en leerlingenvervoer) worden ook nu niet toegekend. Ons bestuur draagt immers niet financieel bij tot de organisatie van het ochtend- en avondtoezicht van onze eigen school. Er is dan ook geen sprake van een sociaal voordeel.

Ook het leerlingenvervoer (van thuis naar school en terug) is geen sociaal voordeel omdat we dit niet aanbieden aan onze eigen school. Leerlingenvervoer is hier immers geen meerwaarde omdat de leerlingen van de Rodenbachschool in grote mate in Hove of in een buurgemeente wonen en er voldoende alternatieven zijn om veilig van en naar school te gaan.

 

Isabelle De Meese (pH7-Positief Hove): Het volledige besluit van 2013 wordt geschrapt. De kosten voor opvang en dergelijke gaan omhoog. Spijtig dat er daar niet proactief gedacht wordt en dat we daar niet verder op kunnen uitbouwen.

 

Gerda Lambrecht (N-VA): Dit punt is momenteel niet aan de orde. Rob heeft dat helemaal uitgezocht en de regeling met alle scholen bekeken. Er moet geen tussenkomst zijn, want er is genoeg dekking door de interne werking. Het probleem dat u aankaart: er is een probleem om mensen te vinden om te begeleiden. We proberen dat zo goed mogelijk op te lossen. We hebben een probleem om de rijen van de Mikado bevolkt te krijgen. Als er een probleem is, signaleer het, dan bespreken we het op het scholenoverleg.

 

Isabelle De Meese (pH7-Positief Hove): Mogen wij er vanuit gaan, dat als er problemen zijn, dat we naar de gemeente kunnen stappen om te zeggen: wij geraken er niet meer. Wij moeten de bedragen van de ouders verhogen – dan gaat er nog een vraag komen. Ik wil dat dit zeker genotuleerd wordt dat wij naar de gemeente mogen stappen als Hovese scholen en dat het dan bespreekbaar zal worden.

 

Gerda Lambrecht (N-VA): Als er een probleem ontstaat voor middag- en naschools toezicht, dan bekijken we dat zeker. Dat mag zeker genotuleerd worden .

 

Isabelle De Meese (pH7-Positief Hove): Als de gemeente toch eens de mogelijkheid zou zijn om busvervoer te betalen voor culturele activiteiten, zouden we dat appreciëren.

 

BESLUIT: Goedkeuring visietekst flankerend onderwijs en toegekende sociale voordelen
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

Het besluit van de gemeenteraad van 24 juni 2013 m.b.t. de sociale voordelen in het onderwijs wordt ingetrokken.

 

Artikel 2

De visietekst "flankerend onderwijsbeleid in Hove" wordt goedgekeurd. De daarin opgenomen andere voordelen die aan de scholen worden toegekend zijn illustratief voor de initiatieven die het lokaal bestuur in dit verband neemt en zijn niet bindend.

 

 

Artikel 3

Volgende sociale voordelen worden toegekend aan de leerlingen van de erkende onderwijsinstellingen in Hove:

 

-  Het lokaal bestuur vergoedt de kosten van de toegang tot het zwembad voor alle leerlingen van het kleuter- en lager onderwijs van alle onderwijsnetten in Hove.

De Vlaamse overheid subsidieert de kosten van één schooljaar zwemmen per leerling. Deze kosten worden niet als sociaal voordeel gezien en dus niet betaald door het lokaal bestuur   Elke school bepaalt jaarlijks zelf de leerlingengroep waaraan het gratis zwemmen wordt aangeboden. De financieel directeur bepaalt samen met het afdelingshoofd mens hoe de scholen deze zwemkosten aanvragen en welke formaliteiten/bewijzen hiervoor nodig zijn. De kosten van het vervoer van en naar het zwembad zijn uitdrukkelijk geen sociaal voordeel en worden dan ook niet betaald door het lokaal bestuur aan de andere scholen in Hove.

 

- Het lokaal bestuur stelt aan alle erkende scholen die gevestigd zijn in Hove de voor het publiek toegankelijke gemeentelijke infrastructuur ter beschikking aan dezelfde voorwaarden. Scholen kunnen hierbij rekenen op voorrang en/of een aangepast tarief. De specifieke modaliteiten worden opgenomen in desbetreffende verhuurreglementen.

 

Artikel 4

De financiële tussenkomsten van het lokaal bestuur m.b.t. de sociale voordelen worden slechts toegekend aan de erkende scholen die in Hove gevestigd zijn, die hierom verzoeken en die de voorwaarden, te verrichten formaliteiten en eventuele controles door het lokaal bestuur aanvaarden.

 

Artikel 5

Dit besluit en de visietekst "flankerend onderwijsbeleid in Hove"  wordt ter kennis gegeven aan de directies van de erkende scholen in Hove.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

Het decreet betreffende het flankerend onderwijsbeleid op lokaal niveau van 30 november 2007 (BS 11 februari 2008).

 

Het advies van OVSG, dat aangeeft dat er slechts sprake is van flankerend onderwijs als de inkomsten van het middag- en avondtoezicht, de kosten van het toezicht niet meer dekken.

 

Artikel 19, §2, 9° van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders bepaalt immers duidelijk dat het volgende niet als loon wordt aangemerkt: “de vergoedingen voor het toezicht in het kleuter- en lager onderwijs of voor de begeleiding van leerlingen in het leerlingenvervoer, toegekend aan leden van het onderwijzend of ander personeel die het bedoelde toezicht of de begeleiding bij wijze van bijkomende prestatie verrichten”.

 

De geconsolideerde wetgeving betreffende de rechten van vrijwilligers d.d. 3 juli 2005, gepubliceerd op 29 augustus 2005 en met tekstbijwerking tot 18 juni 2014, omdat het gaat over het aanstellen van een vrijwilliger waarop deze wetgeving van toepassing is.

 

De beslissing van de gemeenteraad van 24 juni 2013, meer bepaald artikel 4 inzake de vaststelling van het bedrag van de vergoeding voor het middagtoezicht in het basisonderwijs.

 

De beslissing van de gemeenteraad van 26 januari 2021, meer bepaald artikel 2 inzake de vaststelling van de vrijwilligersvergoeding voor de gemachtigde opzichters en de toezichters voor het middag- en avondtoezicht.

 

Feiten en context

Binnen de gemeentelijke basisschool is er nood aan een pool van toezichters tijdens de middagpauze en de naschoolse opvang, en de gemachtigde opzichters aan de school tijdens de aanvang en het einde van de schooluren.

 

Een aantal medewerkers/leerkrachten van de school willen dit toezicht vrijwillig opnemen. Dit aantal is echter niet voldoende om een goed middagtoezicht en naschoolse opvang te organiseren. Het is dus wenselijk om ook nog bijkomende vrijwilligers op te nemen in de pool, ook om op te treden als gemachtigd opzichter.

 

In het BVR m.b.t. het flankerend onderwijs staat duidelijk aangegeven, dat er pas gesproken kan worden over een sociaal voordeel, zodra er sprake is, als de inkomsten voor het toezicht de uitgaven niet meer dekken. Bij ons is dit nog steeds niet het geval. 

 

Leerkrachten en medewerkers van de A. Rodenbachschool, kunnen zich op vrijwillige basis engageren binnen de pool van het middagtoezicht en de naschoolse opvang en gemachtigd opzichters. Het bestuur kan hiervoor een vergoeding betalen.

 

Organisatie toezicht is nodig op volgende momenten:

        middagtoezicht wordt tussen 12.25 uur en 13.25 uur (behalve woensdag)

        naschoolse opvang wordt tussen 15.30 uur en 17.00 uur (behalve woensdag)

        gemachtigde opzichters treden op bij aanvang en het einde van de schooluren.

 

Indien het toezicht door een leerkracht op vrijwillige basis wordt opgenomen, wordt per schooljaar een contract bepaalde opdracht afgesloten tussen de leerkracht en het college van burgemeester en schepenen. Voor het toezicht door een vrijwilliger, wordt per schooljaar een vrijwilligersovereenkomst afgesloten tussen de vrijwilliger en het college van burgemeester en schepenen.

 

De bepaling van het bedrag van de vergoeding voor middagtoezicht en de naschoolse opvang, is niet helemaal wettelijk geregeld. De regelgeving bevat enkel de verplichting om het minimaal bruto-uurloon van het bezoldigingsregime van de bedienden (brutoloon niveau C1 met 0 jaar anciënniteit) te hanteren. Momenteel bedraagt dit bruto-uurloon 13,72 euro.

 

Momenteel bedraagt de vergoeding voor middagtoezicht 14,19 euro bruto. Voorstel is om dit bedrag te behouden, maar te koppelen aan de index met ingang van 1 september 2023.

 

Daarnaast wordt het bedrag gelijkgesteld voor de leerkrachten die het toezicht op vrijwillige basis uitoefenen en de andere vrijwilligers. Ook voor de vrijwilligers die optreden als gemachtigd opzichter, is het wenselijk dat zij dezelfde vergoeding te ontvangen. 

 

 

 

Dienstjaar

2023

Volgnummer actie

AC000001

Actie korte omschrijving

Hove wil een goede en aantrekkelijke werkgever zijn.

Code beleidsveld /

Code ARK

0800/62070000

0800/61310080

0490/61310080

Omschrijving

basisonderwijs/bezoldigingen en vergoedingen onderwijzend personeel ten laste van het bestuur

basisonderwijs/bezoldigingen en vergoedingen overig personeel

overige elementen van openbare orde en veiligheid/erelonen en vergoedingen vrijwilligers

Volgnummer (MJP)

MJP000062

MJP001915

MJP002225

 

 

Kredietcontrole

Er is voldoende budget beschikbaar.

 

 

BESLUIT: Vaststelling vergoeding middagtoezicht, toezicht naschoolse opvang en prestaties gemachtigde opzichters
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

Artikel 4 van de beslissing van de gemeenteraad van 24 juni 2013, inzake de vaststelling van het bedrag van de vergoeding voor het middagtoezicht in het basisonderwijs, wordt ingetrokken.

 

Artikel 2

Artikel 2 van de beslissing van de gemeenteraad van 26 januari 2021,  inzake de vaststelling van de vrijwilligersvergoeding voor de gemachtigde opzichters en de toezichters voor het middag- en avondtoezicht, wordt ingetrokken.

 

Artikel 3

Met ingang van 1 september 2023 wordt aan de toezichters van de gemeentelijke basisschool voor het middagtoezicht en de naschoolse opvang  een vergoeding uitbetaald. Deze vergoeding wordt vastgesteld 14,19 uur per uur (bedrag op 1 september 2023 en wordt geïndexeerd).

 

Artikel 4

Met ingang van 1 september 2023 wordt aan de vrijwilligers die optreden als gemachtigd opzichter aan de Hovese scholen, een vergoeding uitbetaald. Deze vergoeding wordt vastgesteld 14,19 uur per uur (bedrag op 1 september 2023 en wordt geïndexeerd).

 

Artikel 4

        Onder middagtoezicht wordt verstaan, het toezicht dat tussen 12.25 uur tot 13.25 uur (behalve op woensdag) plaatsvindt.

        Onder naschoolse opvang wordt verstaan, het toezicht dat tussen 15.30 uur tot 17.00 uur (behalve op woensdag) plaatsvindt in de school.

 

Artikel 5

Indien het toezicht door een leerkracht van de basisschool A. Rodenbach op vrijwillige basis wordt opgenomen, wordt hiervoor per schooljaar een contract bepaalde opdracht afgesloten tussen de leerkracht en het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 6

Indien het toezicht door een vrijwilliger wordt opgenomen, wordt hiervoor per schooljaar een vrijwilligersovereenkomst afgesloten tussen de vrijwilliger en het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 7

Indien een gemachtigde opzichter deze taak uitoefent in het kader van vrijwilligerswerk, wordt hiervoor per schooljaar een vrijwilligersovereenkomst afgesloten tussen de vrijwilliger en het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 8

Zolang de inkomsten voor het middagtoezicht en de naschoolse opvang, de uitgaven van deze vergoeding dekken, wordt deze vergoeding niet aanzien als flankerend onderwijs.

 

Artikel 9

Indien het toezicht of de taak van gemachtigd opzichter wordt uitgeoefend als vrijwilliger met een vrijwilligersovereenkomst, mag de totale dagvergoeding en de vergoeding op jaarbasis niet hoger zijn dan het wettelijk vastgesteld maximumbedrag van vrijwilligersvergoeding per dag en per jaar.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

Decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikel 27 ter.

 

Feiten en context

Voor het middagtoezicht in onze gemeentelijke basisschool wordt aan de ouders een bijdrage per leerling gevraagd.  De bijdragen voor het middagtoezicht vallen buiten het systeem van de maximumfactuur. Op dit moment wordt er 0,35 euro gevraagd per middagtoezicht per kind.

 

Adviezen

De verhoging van de bijdrage voor het middagtoezicht werd besproken op de schoolraad van 15 juni 2023.

 

Argumentatie

Sinds lange tijd wordt er in onze Rodenbachschool 0,35 euro gevraagd per kind per middagtoezicht. Die prijs is al lang onveranderd. In het verleden was in dit bedrag een drankje voorzien. Intussen is dat niet meer het geval. Toch is het aangewezen om dit bedrag geregeld aan te passen aan de levensduurte om te vermijden dat er plots grote wijzigingen nodig zijn. Tegelijk moeten we oog hebben dat de bijdrage die wordt gevraagd ook haalbaar is voor de financieel kwetsbare gezinnen.

Een lichte verhoging tot 0,40 euro is billijk. De inkomsten die zo worden gegenereerd zijn voldoende om de uitgaven m.b.t. het middagtoezicht (personeelskost) te dragen.

 

De bijdragen van de ouders voor het middagtoezicht zijn voldoende om de uitgaven m.b.t. het toezicht (personeelskost) te dekken.

 

 

BESLUIT: Verhoging bijdrage ouders middagtoezicht leerlingen Rodenbachschool
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De ouderbijdrage voor het middagtoezicht voor de leerlingen van de Rodenbachschool wordt met ingang van 1 september 2023 verhoogd van 0,35 euro naar 0,40 euro per kind per middagtoezicht.

 

Artikel 2

Deze wijziging wordt opgenomen in het schoolreglement van de Rodenbachschool.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

Gelet op artikel 484 van het decreet over het lokaal bestuur.

Gelet op artikel 10 van de statuten van de welzijnsvereniging Audio, waarin wordt voorzien dat elke deelgenoot één vertegenwoordiger heeft in de Algemene vergadering.

 

Feiten en context

Gelet op de toetreding tot de welzijnsvereniging Audio (vereniging van publiek recht onderworpen aan deel 3, titel 4, hoofdstuk 2, van het decreet over het lokaal bestuur).

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor de heer Wim Bollaert aan te duiden als afgevaardigde.

 

 

BESLUIT: Aanduiding Wim Bollaert als afgevaardigde in de algemeen vergadering van Audio
eenparig aangenomen.
 

Enig artikel

De gemeenteraad duidt de heer Wim Bollaert als afgevaardigde in de Algemene Vergadering van Audio.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

Het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden

van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding

regelt de modaliteiten van een tijdelijke aanstelling in instellingen van het basisonderwijs die

tot een scholengemeenschap behoren.

 

Het decreet van 25 februari 1997 betreffende het basisonderwijs - hoofdstuk IX - personeelsformatie in het basisonderwijs en hoofdstuk X - opdracht van het personeel in het basisonderwijs, afdeling 2 - prestatieregeling, na wijziging.

 

Het decreet lokaal bestuur van 21 december 2017.

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1992 betreffende de verdeling van

betrekkingen, de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, de reaffectatie,

de wedertewerkstelling en de toekenning van een wachtgeld of wachtgeldtoelage, de

artikelen 18, 19 en 20, na wijziging.

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 17 juni 1997 betreffende de personeelsformatie in het

gewoon basisonderwijs, na wijziging.

 

Feiten en context

Op basis van het aantal inschrijvingen in de gemeentelijke basisschool voor het schooljaar

2022-2023 en de voorlopige dienstbrieven, beschikt de school over volgend aantal lestijden voor schooljaar 2023-2024:

 

        157 lestijden voor het kleuteronderwijs + 7 SES-lestijden

        297 lestijden voor het lager onderwijs+ 15 SES-lestijden

        12 lestijden voor niet-confessionele zedenleer

        16 uren voor kinderverzorging

        29 punten ICT

        99 punten administratieve en beleidsondersteuning

        5 lestijden ondersteuning kerntaak leerkracht

        5 lestijden aanvangsbegeleiding

        2 lestijden Samen School maken

 

De zorg-enveloppe en stimulus-enveloppe is nog niet bekend en kan momenteel dus nog

niet worden meegedeeld.

 

Adviezen

In de kleuterschool zijn er niet voldoende lestijden beschikbaar om alle kleuterklassen in te richten en de minimale zorg te bieden aan de leerlingen.

 

In de lagere school zijn er extra lestijden nodig om opnieuw alle klassen en zorg in te kunnen richten.

Graadklassen zijn geen optie omdat we dan over onze maximumcapaciteit gaan.

 

We zijn al zeker dat we geen uren meer krijgen voor anderstalige leerlingen en ondersteuning crisisopvang Oekraïense vluchtelingen.

Mogelijk (afhankelijk of de Oekraïense leerlingen in de school blijven bij de start van het schooljaar) hebben we nog 5 lestijden gewezen anderstalige nieuwkomers.

Daarom de vraag om 24.00/24.00 lestijden krediet op het ambt van (kleuter)onderwijzer te voorzien via het personeel werkingsbudget.

Indien de aanwending niet nodig is om het minimaal noodzakelijke in te richten, zal dit krediet niet aangesproken worden.

 

Het college van burgemeester en schepenen wordt steeds op de hoogte gebracht van de aanwending.

 

 

De kost voor 24/24 in het ambt van onderwijzer bedraagt 65.526,56 €.

 

 

BESLUIT: Goedkeuring personeelsformatie Rodenbachschool 2023-2024
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de volgende verdeling van de lestijden voor schooljaar 2023-2024:

        157 lestijden voor het kleuteronderwijs + 7 SES-lestijden

        297 lestijden voor het lager onderwijs+ 16 SES-lestijden

        12 lestijden voor niet-confessionele zedenleer

        17 uren voor kinderverzorging

        29 punten ICT

        99 punten administratieve en beleidsondersteuning

        5 lestijden ondersteuning kerntaak leerkracht

        5 lestijden aanvangsbegeleiding

        2 lestijden Samen School maken

 

De punten voor zorg en stimulus zijn nog niet gekend.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt bijkomende volgende aanstellingen ten laste van het werkingsbudget voor schooljaar 2023-2024: 24.00/24.00 lestijden in het ambt van (kleuter)onderwijzer.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

Verwijzend naar het besluit van de Vlaamse Regering tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs en in het deeltijds onderwijs georganiseerd, erkend of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap d.d. 17 april 1991 (B.S. 11 juli 1991).

 

Feiten en context

Directeur Peter Vinken van de gemeentelijke basisschool heeft wijzigingen aangebracht aan het schoolreglement en afsprakennota.

De aanpassingen gebeurden in functie van:

- indexering scherpe en minder scherpe leerlingenfactuur

- verduidelijking kosten ten laste van ouders

- juist rekeningnummer schoolfacturen

- wijziging beroepsmogelijkheden bij tijdelijke schorsing

- nieuwe afsprakennota CLB

- wijziging prijs middagtoezicht

 

 

BESLUIT: Goedkeuring schoolreglement en afsprakennota Rodenbachschool
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het schoolreglement voor de gemeentelijke basisschool zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit vast.

 

Artikel 2

De gemeenteraad stelt de afsprakennota voor de gemeentelijke basisschool zoals gevoegd in bijlage bij dit besluit vast.

 

Artikel3

Het schoolreglement treedt in werking op 01/09/2023.

 

Artikel 4

De gemeenteraad heft het schoolreglement voor de gemeentelijke basisschool zoals vastgesteld in zitting van 29 juni 2023 op met ingang van 01/09/2023.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

Verwijzend naar het besluit van de Vlaamse Regering tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs en in het deeltijds onderwijs georganiseerd, erkend of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap d.d. 17 april 1991 (B.S. 11 juli 1991).

 

Feiten en context

Directeur Peter Vinken van de gemeentelijke basisschool stelt volgende vrije facultatieve dagen en pedagogische studiedagen voor tijdens het schooljaar 2023-2024:

 

Facultatieve vrije dagen:

ma 09/10/23

vr 17/05/24

 

Pedagogische studiedagen:

27 september 2023

15 november 2023

Nog 2 te bepalen: februari 2024 en mei 2024 (afhankelijk beschikbaarheid externe partners)

 

 

BESLUIT: Goedkeuring facultatieve vrije dagen en pedagogische studiedagen Rodenbachschool 2023-2024
eenparig aangenomen.
 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de facultatieve vrije dagen en pedagogische studiedagen voor de gemeentelijke basisschool tijdens schooljaar 2023-2024 goed.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

        Het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding regelt de modaliteiten van een tijdelijke aanstelling in instellingen van het basisonderwijs die tot een scholengemeenschap behoren.

        Het decreet van 25 februari 1997 betreffende het basisonderwijs - hoofdstuk IX - personeelsformatie in het basisonderwijs en hoofdstuk X - opdracht van het personeel in het basisonderwijs, afdeling 2 - prestatieregeling, na wijziging.

        Het decreet lokaal bestuur van 21 december 2017.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1992 betreffende de verdeling van betrekkingen, de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, de reaffectatie, de wedertewerkstelling en de toekenning van een wachtgeld of wachtgeldtoelage, de artikelen 18, 19 en 20, na wijziging.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 17 juni 1997 betreffende de personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs, na wijziging.

 

Feiten en context

De functiebeschrijvingen werden vernieuwd met de focus op de kerntaken van de leerkracht en planlastvermindering voor directie. In tegenstelling tot het verleden, worden functiebeschrijvingen niet meer gepersonaliseerd maar wordt er gewerkt met generieke functiebeschrijvingen per ambt. De hele functioneringscyclus werd vereenvoudigd en focust zich op het positief bekrachtigen van het werk.

De functiebeschrijving van het ambt beleidsondersteuning is een nieuwe functiebeschrijving die op 19/04/2023 op de website van OVSG.

 

De functiebeschrijvingen werden op het niveau van de scholengemeenschap al onderhandeld en goedgekeurd op het OCSG.

 

Adviezen

De directeur adviseert om de generieke functiebeschrijving van beleidsonderteuner goed te keuren door het schoolbestuur zoals ze opgesteld werd door OVSG.

 

Argumentatie

Deze generieke functiebeschrijving van beleidsondersteuner werd zowel op Vlaams niveau goedgekeurd, op het niveau van de scholengemeenschap (OCSG 24/05/2023) als op lokaal niveau (ABOC 16/06/2023) door de betrokken vakorganisaties en vertegenwoordigers van de schoolbesturen.

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): De stap die nu gezet wordt om een beleidsondersteuner bij te nemen. Het voornemen om een meedenksessie te organiseren, was al enorm en is goed onthaald is. We hopen dat de juiste persoon aangenomen kan worden. Wij horen dat beleidsondersteuner zeer sterk pedagogisch onderbouwd is de directeur goed kan ondersteunen.

 

Gerda Lambrecht (N-VA): Dat zal zeker gebeuren. Ze is heel bekwaam en doet dit al van vorig jaar zeer goed. Dat is een goed team dat elkaar aanvult. We zijn daar heel blij mee.

 

BESLUIT: Goedkeuring nieuwe functiebeschrijvingen Rodenbachschool
eenparig aangenomen.
 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de nieuwe functiebeschrijvingen en instellingsgebonden opdrachten voor de gemeentelijke basisschool goed.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 31 juli 1990 betreffende de organisatie van het deeltijds kunstonderwijs voor de studierichtingen beeldende kunst, muziek, woordkunst en dans en latere wijzigingen.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2018 betreffende het opleidingsaanbod, de organisatie, de personeelsformatie, de inning van het inschrijvingsgeld en de certificering van het deeltijds kunstonderwijs en latere wijzigingen.

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 december 2003 betreffende ICT-coördinatie in het onderwijs en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

In afwachting van de brief van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi), Afdeling Basisonderwijs, DKO en CLB inzake de berekening van het aanwendbaar lestijden-, uren- en puntenpakket van de gemeentelijke kunstacademie voor het schooljaar 2023-2024, verwacht rond 16 juni 2023.

 

Lisbeth Beert, directeur, geeft een overzicht van het verwacht lestijden- en puntenpakket 2023-2024. Dit is de meest waarschijnlijke schatting, maar nog steeds hypothetisch, mits niet alle factoren die een rol spelen bij de definitieve berekening gekend zijn.

 

Hypothese: 145 lestijden in totaal, waarvan:

        33 LG/MG

        112 HG

        Geen additionele lestijden

        Geen specifiek voorziene lestijd voor aanvangsbegeleiding

        Geen specifiek voorziene lestijd/punten voor ICT

 

Adviezen

Gelet op de besprekingen in het bijzonder syndicaal onderhandelingscomité voor het onderwijs, d.d. 16 juni 2023.

 

 

BESLUIT: Goedkeuring personeelsformatie DKO 2023-2024
eenparig aangenomen.
 

Enig artikel

Hecht goedkeuring aan volgende verdeling van de lestijden voor schooljaar 2023-2024,

zoals bestevigd met een brief van het Vlaamse Ministerie van Onderwijs en Vorming, Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi), Afdeling Basisonderwijs, DKO en CLB inzake de berekening van het aanwendbaar lestijden-, uren- en puntenpakket van de gemeentelijke kunstacademie voor het schooljaar 2023-2024:

145 lestijden in totaal, waarvan:

        34 LG/MG

        111 HG

        1 lestijd voor aanvangsbegeleiding

        8 punten voor ICT

        1 lestijd ondersteuning

        1 lestijd samen school maken

        15 punten administratieve omkaderingseenheden

        20 ambt directeur

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

Besluit van de Vlaamse Regering van 17 april 1991 tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs en in het deeltijds onderwijs georganiseerd, erkend of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap en latere wijzigingen

 

Feiten en context

Voor het schooljaar 2023-2024 dient er een beslissing genomen te worden inzake de vakantie- en verlofregeling voor de gemeentelijke kunstacademie.

 

Adviezen

Gelet op het voorstel van Lisbeth Beert, directeur deeltijds kunstonderwijs, voor de vakantie- en verlofregeling voor het schooljaar 2023-2024.

 

Gelet op het gunstig advies van het syndicaal onderhandelings- en overlegcomité van 16 juni 2023.

 

 

BESLUIT: Goedkeuring vakantie- en verlofregeling DKO 2023-2024
eenparig aangenomen.
 

Enig artikel:

Voor het schooljaar 2023-2024 worden de vakantie- en verlofdagen voor de gemeentelijke kunstacademie als volgt vastgesteld:

1.  Start nieuwe schooljaar: Maandag 4 september 2023

 

2. Vrije dagen van het eerste trimester

- Facultatief verlof: Maandag 9 oktober 2023

- Herfstvakantie: Maandag 30 oktober tot en met zondag 5november 2023

- Wapenstilstand: Zaterdag 11 november 2023

- Kerstvakantie: Maandag 25 december 2023 tot en met zondag 7 januari 2024

 

3. Vrije dagen van het tweede trimester

 - Krokusvakantie: Maandag 12 februari tot en met zondag 18 februari 2024

 - Paasvakantie: Maandag 1 april tot en met zaterdag 14 april 2024    

4. Vrije dagen van het derde trimester

- Dag van de Arbeid: Woensdag 1 mei 2024

- O.H. Hemelvaart: Donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei 2024

- Facultatief verlof: Vrijdag 17 mei 2024

- Pinkstermaandag: Maandag 20 mei 2024

 

5. Zomervakantie: Maandag 1 juli 2021 tot en met zaterdag 31 augustus 2024

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

Feiten en context

Met de oproeping dd.26 mei 2023 van Woonhaven werden de aandeelhouders uitgenodigd op een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders die werd ingepland op 28 juni 2023.

 

Els Nelen-Pauwels is op 27 mei 2019 aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente voor de duur van de bestuursperiode.

Luc Vuylsteke de Laps is op 27 mei 2019 aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor de duur van de bestuursperiode.

 

Argumentatie

 

  1. Algemeen

De buitengewone algemene vergadering van Woonhaven zal moeten beslissen over de goedkeuring van de partiële splitsing tussen De Ideale Woning (als partieel splitsende vennootschap) en Woonhaven Antwerpen BV, Woonpunt Schelde-Rupel en De Voorkempen - H.E. (als verkrijgende vennootschappen).

 

Deze partiële splitsingen kaderen binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor de diverse werkingsgebieden binnen de provincie Antwerpen.

 

De bestuursorganen van de betrokken maatschappijen hebben in dat kader een ontwerp van gezamenlijk splitsingsvoorstel (in toepassing van artikel 12:8 juncto de artikelen 12:59 tot en met 12:73 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) en bijhorend bijzonder verslag (conform Art. 12:61 WVV) opgesteld waarbij de achtergrond rond de partiële splitsingen zelf nader wordt toegelicht.

 

In dat verband zal eveneens een controleverslag worden opgesteld door de commissaris van Woonhaven overeenkomstig art. 12:62 WVV.

 

  1. Financieel

Ingevolge de voorgenomen partiële splitsing, zal de gemeente haar aandelen die zij momenteel aanhoudt in De Ideale Woning gedeeltelijk omruilen tegen nieuw uitgegeven aandelen op het niveau van de verschillende verkrijgende vennootschappen waarbij voor ieder bestaand aandeel dat de gemeente aanhoudt in De Ideale Woning het aantal aandelen dat vermeld wordt in de bijgevoegde Excel zouden worden uitgegeven.

 

Deze nieuwe aandelen zullen de rechten en verplichtingen hebben zoals toegelicht in het splitsingsvoorstel en het splitsingsverslag. Er zullen uit hoofde van de partiële splitsing derhalve geen bijkomende financiële engagementen worden gecreëerd voor de gemeente.

 

BESLUIT: Goedkeuring agenda voor de BAV op 28 juni 2023 van Woonhaven Antwerpen
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De voormelde punten van de buitengewone algemene vergadering, waarbij namens de gemeente Hove als aandeelhouder een beslissing moet worden genomen en die voorgelegd worden op voormelde buitengewone algemene vergadering van Woonhaven op 28 juni 2023, worden integraal goedgekeurd.

 

Artikel 2

Mevrouw Els Nelen-Pauwels, en De heer Luc Vuylsteke de Laps, elkeen met recht van indeplaatsstelling, wordt volmacht gegeven om de gemeente Hove afzonderlijk handelend te vertegenwoordigen op voormelde buitengewone algemene vergadering van Woonhaven op 28 juni 2023, teneinde ter vergadering de stemrechten van de gemeente Hove uit te oefenen overeenkomstig bovenstaande beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

Feiten en context

Met de oproeping 14 juni 2023 van De Ideale Woning werden de aandeelhouders uitgenodigd op een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders die werd ingepland op 28 juli 2023.

 

Els Nelen-Pauwels is op 25 februari 2019 aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente voor de duur van de bestuursperiode.

Luc Vuylsteke de Laps is op 25 februari 2019 aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente voor de duur van de bestuursperiode.

 

Argumentatie

 

  1. Algemeen

De buitengewone algemene vergadering van Woonhaven zal moeten beslissen over de goedkeuring van de partiële splitsing tussen Woonhaven (als partieel splitsende vennootschap) en De Ideale Woning en Woonpunt Schelde-Rupel (als verkrijgende vennootschappen).

 

Deze partiële splitsingen kaderen binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor de diverse werkingsgebieden binnen de provincie Antwerpen.

 

De bestuursorganen van de betrokken maatschappijen hebben in dat kader een ontwerp van gezamenlijk splitsingsvoorstel (in toepassing van artikel 12:8 juncto de artikelen 12:59 tot en met 12:73 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) en bijhorend bijzonder verslag (conform Art. 12:61 WVV) opgesteld waarbij de nadere achtergrond rond de partiële splitsingen zelf nader worden toegelicht.

 

In dat verband zal eveneens een controleverslag worden opgesteld door de commissaris van Woonhaven overeenkomstig art. 12:62 WVV.

 

  1. Financieel

Ingevolge de voorgenomen partiële splitsing, zal de gemeente haar aandelen die zij momenteel aanhoudt in Woonhaven gedeeltelijk omruilen tegen nieuw uitgegeven aandelen op het niveau van de verschillende verkrijgende vennootschappen waarbij voor ieder bestaand aandeel dat de gemeente aanhoudt in Woonhaven het aantal aandelen dat vermeld wordt in de bijgevoegde Excel zouden worden uitgegeven.

 

Deze nieuwe aandelen zullen de rechten en verplichtingen hebben zoals toegelicht in het splitsingsvoorstel en het splitsingsverslag. Er zullen uit hoofde van de partiële splitsing derhalve geen bijkomende financiële engagementen worden gecreëerd voor de gemeente.

 

BESLUIT: Goedkeuring agenda voor de BAV op 28 juli 2023 van De Ideale Woning
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De voormelde punten van de buitengewone algemene vergadering, waarbij namens de gemeente als aandeelhouder een beslissing moet worden genomen en die voorgelegd worden op voormelde buitengewone algemene vergadering van De Ideale Woning op 28 juli 2023 om 11.30u, worden integraal goedgekeurd.

 

Artikel 2

Mevrouw Els Nelen-Pauwels, en De heer Luc Vuyslsteke de Laps, elkeen met recht van indeplaatsstelling, wordt volmacht gegeven om de gemeente afzonderlijk handelend te vertegenwoordigen op voormelde buitengewone algemene vergadering van De Ideale Woning op 28 juli 2023 om 11.30u , teneinde ter vergadering de stemrechten van de gemeente uit te oefenen overeenkomstig bovenstaande beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

Feiten en context

Met de oproeping dd. 14 juni 2023 van Woonhaven werden de aandeelhouders uitgenodigd op een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders die werd ingepland op 28 juli 2023 met als volgende agenda:

 

AGENDA VAN DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING

 1. Onderzoek van de documenten en verslagen die kosteloos ter beschikking van de aandeelhouders werden gesteld overeenkomstig de bepalingen van de artikelen 12:61, 12:62 en 12:64 van het Wetboek van Vennootschappen en Ver-enigingen, met name:

1.1 Kennisneming en bespreking door de aandeelhouders van het gezamenlijk voorstel tot met splitsing door overneming gelijk gestelde verrichting de dato * juni 2023, in de zin van artikel 12:59 juncto artikel 12:8 van het Wetboek van Vennoot-schappen en verenigingen, hierna partiële splitsing genoemd, opgesteld door het be-stuursorgaan van de overgenomen vennootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN”, het be-stuursorgaan van de overnemende vennootschappen “DE IDEALE WONING – ARRONDIS-SEMENT ANTWERPEN” (vanaf 1 juli 2023 met nieuwe benaming “THUISRAND”), “DE VOORKEMPEN H.E.” en “WOONPUNT SCHELDE-RUPEL”, en vervolgens neergelegd op de griffie van de Ondernemingsrechtbank te Antwerpen (afdeling Antwerpen) op $ 2023, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van $ daarna onder nummers $ (voor de overgenomen vennootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN”), $ (voor de overne-mende vennootschap “DE IDEALE WONING-ARRONDISSEMENT ANTWERPEN”), $ (voor de overnemende vennootschap “DE VOORKEMPEN H.E.”) en $ (voor de overnemende vennootschap “WOONPUNT SCHELDE-RUPEL”), in het kader van een met splitsing door overneming gelijk gestelde verrichting van “WOONHAVEN ANTWERPEN” door “DE IDEALE WONING – ARRONDISSEMENT ANTWERPEN” (vanaf 1 juli 2023 met nieuwe benaming “THUISRAND”), “DE VOORKEMPEN H.E.” en “WOONKADE RUPELSTREEK” (nieuwe bena-ming WOONPUNT SCHELDE-RUPEL).

1.2 De verslagen opgesteld, overeenkomstig de artikelen 12:61 en 12:62 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, met name:

A. het splitsingsverslag van het bestuursorgaan van de Partieel te Splitsen vennootschap betreffende het voorstel tot partiële splitsing, overeenkomstig artikel 12:61 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

B. het controleverslag van de Commissaris van de Partieel te Splitsen Ven-nootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN”, te weten MOORE AUDIT BV (B00212), gevestigd te 2020 Antwerpen, Schaliënstraat 3, met ondernemingsnummer BE0453.925.059, be-treffende het voorstel tot partiële splitsing, overeenkomstig artikel 12:62 van het Wet-boek van Vennootschappen en Verenigingen.

C. het controleverslag van de Commissaris van “DE IDEALE WONING-ARRONDISSEMENT ANTWERPEN”, te weten MOORE AUDIT BV (B00212), gevestigd te 2020 Antwerpen, Schaliënstraat 3, met ondernemingsnummer BE0453.925.059, betref-fende het voorstel tot partiële splitsing, overeenkomstig artikel 12:62 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

D. het controleverslag van de Commissaris van “DE VOORKEMPEN H.E.”, te weten COMPASS AUDIT BV (B00974), vertegenwoordigd door Wim Camps, kantoor-houdend te 3600 Genk, André Dumontlaan 210, met ondernemingsnummer BE0680.780.741, betreffende het voorstel tot partiële splitsing, overeenkomstig artikel 12:62 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

E. het controleverslag van de Commissaris van de Overnemende Vennoot-schap “WOONPUNT SCHELDE-RUPEL”, te weten MOORE AUDIT BV (B00212), vertegen-woordigd door Pieterjan Boeykens, kantoorhoudend te 2020 Antwerpen, Schaliënstraat 3, met ondernemingsnummer BE0453.925.059, betreffende het voorstel tot partiële split-sing, overeenkomstig artikel 12:62 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigin-gen.

1.3 Mededeling overeenkomstig artikel 12:63 van het Wetboek van Vennoot-schappen en Verenigingen van elke eventuele belangrijke wijziging in het actief of passief van het vermogen van de overgenomen vennootschap sedert de datum van het voorstel tot partiële splitsing.

2. PARTIËLE SPLITSING

2.1 Onder opschortende voorwaarde van goedkeuring/aanvaarding door de alge-mene vergaderingen van de respectievelijke overnemende vennootschappen, te weten:

- Besloten vennootschap “THUISRAND”, met zetel te 2600 Antwerpen (Berchem), met ondernemingsnummer 0404.710.724;

- Besloten vennootschap “DE VOORKEMPEN H.E.”, met zetel te 2960 Sint-Job-in- ‘t-Goor, Nijverheidstraat 3, met ondernemingsnummer 0426.798.911;

- Besloten vennootschap “WOONPUNT SCHELDE-RUPEL” met zetel te 2070 Zwijndrecht, Struikheidelaan 2, met ondernemingsnummer 0452.753.537.

Van de inbreng in natura als gevolg van de partiële splitsing door overneming zonder ontbinding noch vereffening van de besloten vennootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN”, met zetel te 2020 Antwerpen, Jan Denucéstraat 23, BTW BE0403.795.657, RPR Antwer-pen afdeling Antwerpen 0403.795.657, overeenkomstig het voorstel tot partiële splitsing en in toepassing van artikel 12:8 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigin-gen, waarbij “WOONHAVEN ANTWERPEN”, zonder te worden ontbonden en vereffend, drie delen van haar vermogen, zowel activa als passiva, rechten en verplichtingen over-draagt aan de overnemende vennootschappen, te weten Besloten vennootschap “THUIS-RAND”, Besloten vennootschap “DE VOORKEMPEN H.E.” en Besloten vennootschap “WOONPUNT SCHELDE-RUPEL”, overeenkomstig de bepalingen en voorwaarden van voormeld voorstel tot partiële splitsing.

De partiële splitsing zal geschieden op basis van een splitsingsbalans opgemaakt op 31 december 2022, zoals opgevat in het voorstel tot partiële splitsing.

2.2 Goedkeuring dat de verrichtingen betreffende de ingebrachte vermogensbe-standdelen van de partieel gesplitste vennootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN” boek-houdkundig en fiscaal geacht worden te zijn verricht voor rekening van de verkrijgende vennootschappen “THUISRAND”, “DE VOORKEMPEN” en “WOONPUNT SCHELDE-RUPEL” vanaf 1 januari 2023.

2.3 Goedkeuring dat er aan de aandeelhouders van de partieel gesplitste ven-nootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN” per bestaand aandeel van “WOONHAVEN ANTWERPEN” $ nieuwe aandelen van de overnemende vennootschap “THUIS-RAND” zullen worden uitgereikt die van dezelfde aard zijn als de thans bestaande aan-delen van de overnemende vennootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN”, zodat er in totaal $ nieuwe aandelen worden uitgereikt door “THUISRAND”, die proportioneel verdeeld zullen worden onder de huidige aandeelhouders van de partieel gesplitste vennootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN”, naar evenredigheid van hun bestaand aandeel in het kapi-taal van de partieel gesplitste vennootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN”.

2.4 Goedkeuring dat er aan de aandeelhouders van de partieel gesplitste ven-nootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN” per bestaand aandeel van “WOONHAVEN ANTWERPEN” $ nieuwe aandelen van de overnemende vennootschap “DE VOORKEMPEN H.E.” zullen worden uitgereikt die van dezelfde aard zijn als de thans bestaande aandelen van de overnemende vennootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN”, zodat er in totaal $ nieuwe aandelen worden uitgereikt door “DE VOORKEMPEN H.E.”, die proportioneel verdeeld zullen worden onder de huidige aandeelhouders van de partieel gesplitste vennootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN”, naar evenredigheid van hun bestaand aandeel in het kapitaal van de partieel gesplitste vennootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN”.

2.5 Goedkeuring dat er aan de aandeelhouders van de partieel gesplitste ven-nootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN” per bestaand aandeel van “WOONHAVEN ANTWERPEN” $ nieuwe aandelen van de overnemende vennootschap “WOON-PUNT SCHELDE-RUPEL” zullen worden uitgereikt die van dezelfde aard zijn als de thans bestaande aandelen van de overnemende vennootschap “WOONHAVEN ANTWER-PEN”, zodat er in totaal $ nieuwe aandelen worden uitgereikt door “WOONPUNT SCHELDE-RUPEL”, die proportioneel verdeeld zullen worden onder de huidige aandeel-houders van de partieel gesplitste vennootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN”, naar evenredigheid van hun bestaand aandeel in het kapitaal van de partieel gesplitste ven-nootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN”.

2.6 Wijze van uitreiking van de aandelen in de verkrijgende vennootschappen.

2.7 Goedkeuring dat de nieuw uitgegeven aandelen delen in de winst vanaf de datum van hun uitgifte, rekening houdende dat de betrokken vennootschappen kwalifice-ren als woonmaatschappijen en de aandeelhouders slechts een beperkt vermogensvoor-deel nastreven. Het dividendrecht van de aandeelhouders wordt benaderd als een (be-perkte) rentevergoeding op het door de aandeelhouders werkelijk gestorte bedrag van de aandelen. Het resterende gedeelte van de winst wordt toegevoegd aan de reservefond-sen of uitgekeerd aan de door de algemene vergadering bepaalde hulp en bijstand voor organisaties met een sociaal doel.

2.8 Rechten die de overnemende vennootschappen toekennen aan de aandeel-houders van de partieel te splitsen vennootschap, die bijzondere rechten hebben en aan de houders van andere effecten dan aandelen, of de jegens hen voorgestelde maatrege-len (artikel 12:59, 6° Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen).

2.9 Nauwkeurige beschrijving en verdeling van de aan de verkrijgende vennoot-schappen over te dragen delen van de activa en passiva van het vermogen. Vaststelling van de overgang van het vermogen van de partieel gesplitste vennootschap naar de overnemende vennootschappen, als gevolg van de partiële splitsing door overneming, met inbegrip van de beschrijving van de onroerende goederen en eventuele andere ver-mogensbestanddelen, onderworpen aan bijzondere publiciteit, die eigendom zijn van de partieel gesplitste vennootschap en in het kader van de voorgestelde partiële splitsing zullen overgaan naar de overnemende vennootschappen, en vaststelling van de over-gangsvoorwaarden.

3. Goedkeuring van eventuele statutenwijzigingen ingevolge de partiële splitsing door overneming:

a. Wijziging van de statuten met betrekking tot het kapitaal / inge-bracht eigen vermogen om de tekst van de statuten in overeenstemming te brengen met de door de partiële splitsing tot stand gekomen vermindering van het kapitaal / inge-bracht eigen vermogen

b. Wijziging van de inbrengwaarde van de aandelen

c. Andere wijzigingen

4. Vaststelling van de totstandkoming van de partiële splitsing onder opschor-tende voorwaarde van goedkeuring/aanvaarding door de algemene vergaderingen van de respectievelijke overnemende vennootschappen.

5. Machtiging aan de bestuurders voor de uitvoering van de genomen beslui-ten, onder meer om:

- een gecoördineerde tekst van de statuten van de Partieel te Splitsen Vennootschap op te stellen, in overeenstemming met wat voorafgaat;

- de formaliteiten van openbaarmaking van de partiële splitsing te verrich-ten met betrekking tot de Partieel te Splitsen Vennootschap;

- het nodige te doen tot aanpassing van het aandelenregister van de ven-nootschap en tot registratie van de verwerving van aandelen in de Overnemende Ven-nootschappen door de aandeelhouders van de Partieel te Splitsen Vennootschap in het aandelenregister van de respectieve Overnemende Vennootschap.

6. Opdracht aan ondergetekende notaris om de coördinatie van de statuten op te maken en neer te leggen.

 

Argumentatie

  1. Algemeen

De buitengewone algemene vergadering van Woonhaven zal moeten beslissen over de goedkeuring van de partiële splitsing tussen Woonhaven (als partieel splitsende vennootschap) en De Ideale Woning, Woonpunt Schelde-Rupel en De Voorkempen - H.E. (als verkrijgende vennootschappen).

 

Deze partiële splitsingen kaderen binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor de diverse werkingsgebieden binnen de provincie Antwerpen.

 

De bestuursorganen van de betrokken maatschappijen hebben in dat kader een ontwerp van gezamenlijk splitsingsvoorstel (in toepassing van artikel 12:8 juncto de artikelen 12:59 tot en met 12:73 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) en bijhorend bijzonder verslag (conform Art. 12:61 WVV) opgesteld waarbij de nadere achtergrond rond de partiële splitsingen zelf nader worden toegelicht.

 

In dat verband zal eveneens een controleverslag worden opgesteld door de commissaris van Woonhaven overeenkomstig art. 12:62 WVV.

 

  1. Financieel

Ingevolge de voorgenomen partiële splitsing, zal de gemeente Hove haar aandelen die zij momenteel aanhoudt in Woonhaven gedeeltelijk omruilen tegen nieuw uitgegeven aandelen op het niveau van de verschillende verkrijgende vennootschappen waarbij voor ieder bestaand aandeel dat de gemeente Hove aanhoudt in Woonhaven het aantal aandelen dat vermeld wordt in de bijgevoegde Excel zouden worden uitgegeven.

 

Deze nieuwe aandelen zullen de rechten en verplichtingen hebben zoals toegelicht in het splitsingsvoorstel en het splitsingsverslag. Er zullen uit hoofde van de partiële splitsing derhalve geen bijkomende financiële engagementen worden gecreëerd voor de gemeente Hove.

 

 

Mevr. Els Nelen-Pauwels wordt voorgedragen om volmachtdrager te worden voor de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van Woonhaven op 28 juli 2023.

 

BESLUIT: Goedkeuring agenda voor de BAV op 28 juli 2023 van Woonhaven Antwerpen
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

De voormelde punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering, waarbij namens de gemeente als aandeelhouder een beslissing moet worden genomen en die voorgelegd worden op de voormelde buitengewone algemene vergadering van Woonhaven Antwerpen op 28 juli 2023 worden integraal goegekeurd.

 

Artikel 2

Mevr. Els Nelen-Pauwels wordt volmacht gegeven om de gemeente te vertegenwoordigen op voormelde buitengewone algemene vergadering van Woonhaven Antwerpen op 28 juli 2023 teneinde ter vergadering de stemrechten van de gemeente uit te oefenen overeenkomstig bovenstaande beslissing. Te dien einde wordt de bijgevoegde volmacht eveneens goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

 

Juridische achtergrond

        Artikel 40 van het Decreet lokaal bestuur met betrekking tot de bevoegdheid van de gemeenteraad;

        Statuten van de bv Thuisrand;

        Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd;

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        De Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;

        Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde;

        Reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022 of het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;

        Beslissing van de Vlaamse regering van 23 maart 2023 tot erkenning van de woonmaatschappij Thuisrand;

 

Feiten en context

        De beslissing van de gemeenteraad van 30 mei 2023 houdende goedkeuring van de statutenwijziging van de cvba De Ideale Woning naar de bv Thuisrand;

        De beslissing van de gemeenteraad van 30 mei 2023 houdende goedkeuring van de partiële splitsing van cvba De Ideale Woning overeenkomstig het gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing;

 

Gelet op de noodzaak van continuïteit, draagt het college van burgemeester en schepenen mevrouw Els Nelen-Pauwels voor als bestuurder.

 

Argumentatie

  1.    Context

 Het Vlaamse Gewest heeft bij decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen besloten om de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samen te brengen en om te vormen tot één woonactor, nl. woonmaatschappijen.

 Er zal één woonmaatschappij erkend worden per werkingsgebied.

 Bij beslissing van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 werden de werkingsgebieden van de toekomstige woonmaatschappijen afgebakend, waardoor de huidige cvba De Ideale Woning in 4 delen wordt gesplitst, waarbij een deel wordt afgesplitst naar respectievelijk WOONHAVEN ANTWERPEN (toekomstige woonmaatschappij Antwerpen), DE VOORKEMPEN - H.E., (toekomstige woonmaatschappij […]), WOONPUNT SCHELDE-RUPEL, (toekomstige woonmaatschappij […]) en waarbij de rest behouden blijft bij de DE IDEALE WONING (toekomstige woonmaatschappij Thuisrand).

 Met het oog op de voorbereiding van de vorming van woonmaatschappijen en het afbakenen van de woonmaatschappijen per werkingsgebied, hebben de vennootschappen zoals vermeld hierboven, in samenwerking met de diverse overige betrokken actoren (zoals de VMSW en het Vlaamse Gewest) een studie- en werktraject op gang gebracht onder impuls van een stuurgroep en diverse uitvoerende werk- en adviesgroepen. Deze werkzaamheden en gesprekken hebben uitgemond in een vast voornemen van alle betrokken partijen om een partiële splitsing door overneming te realiseren overeenkomstig de artikelen 12:8 jo. 12:59 t.e.m. 12:72 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (het “WVV")en overeenkomstig de voorwaarden opgenomen in een voorstel van partiële splitsing.

 Dit voorstel van partiële splitsing werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 30 mei 2023 om te worden behandeld en goedgekeurd op de buitengewone algemene vergadering van de cvba De Ideale Woning van 28 juni 2023.

  1.    Wat de inwerkingtreding van deze beslissing betreft in het licht van de erkenning als woonmaatschappij

De Ideale Woning heeft op 8 januari 2023 een erkenningsaanvraag ingediend om erkend te worden als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Antwerpen–Zuidrand (onder de naam “Thuisrand”).

Deze erkenning werd door de Vlaamse regering verleend bij beslissing van 23 maart 2023.

De omvorming van de cvba De Ideale Woning naar de bv Thuisrand middels de wijziging van de statuten werd goedgekeurd door de buitengewoner algemene vergadering van 15 mei 2023

onder de opschortende voorwaarde van het verlenen van de erkenning door de Vlaamse regering van de woonmaatschappij Thuisrand (werkingsgebied Antwerpen–Zuidrand) en

onder opschortende termijn, om uitwerking te krijgen op 1 juli 2023 (0u00).

Onderliggende beslissing heeft evident slechts uitwerking vanaf de omvorming van de cvba De Ideale Woning naar de bv Thuisrand, met name wanneer aan alle opschortende voorwaarden voor de omvorming middels statutenwijziging is voldaan en de opschortende termijn is verstreken.

  1.    Wat de vertegenwoordiging betreft van de gemeente binnen de nieuwe woonmaatschappij BV Thuisrand [enkel voor gemeenten uit het werkingsgebied van de bv Thuisrand]

De statuten van de BV Thuisrand, zoals reeds goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering van de cvba De Ideale Woning op 15 mei 2023  bevatten de volgende bepalingen (eigen weergave, markering en selectie, exemplarisch):

        de algemene vergadering bestaat uit alle aandeelhouders.

        de vennootschap wordt verder bestuurd door een collegiaal bestuursorgaan, dat “raad van bestuur” wordt genoemd, bestaande uit ten hoogste vijftien leden. De duur van hun mandaat wordt vastgesteld op zes  jaar.

        de bestuurders worden door de algemene vergadering benoemd en afgezet.

        het mandaat van bestuurder is onverenigbaar met de functie van directeur of ander personeelslid van de vennootschap.

        ten hoogste één bestuurder wordt voorgedragen door de aandeelhouders andere dan het Vlaamse Gewest en de provincies, gemeenten en OCMW’s die in het werkingsgebied van de woonmaatschappij liggen, dat wil zeggen door de private aandeelhouders en de gemeenten en OCMW’s gelegen buiten het werkingsgebied van de woonmaatschappij (en eventuele andere aandeelhouders). Deze aandeelhouders beschikken daartoe gezamenlijk over het recht om kandidaten voor te dragen voor één bestuursfunctie in de raad van bestuur.

        de andere bestuurders worden voorgedragen door het Vlaamse Gewest, provincies, gemeenten en OCMW’s die in het werkingsgebied van de woonmaatschappij liggen en die aandeelhouder zijn van de vennootschap. Elk van deze aandeelhouders beschikt daartoe individueel over het recht om kandidaten voor te dragen voor één bestuursfunctie in de raad van bestuur.

        tenzij de algemene vergadering met toepassing van de vereisten inzake quorum en meerderheid zoals geldend bij statutenwijziging uitdrukkelijk anders beslist, zal de raad van bestuur ook twee onafhankelijke bestuurders tellen. Deze worden door de algemene vergadering benoemd op voordracht van het bestuursorgaan. Zij moeten voldoen aan alle geldende onafhankelijkheidscriteria.

        onder de bestuurders bevindt zich (minstens) één persoon die bijzonder vertrouwd is met de vroegere werking van het sociaal verhuurkantoor dus het huren of in erfpacht geven van woningen of kamers op de private huurmarkt met het oog op sociale verhuring.

        ten hoogste twee derden van de bestuurders heeft hetzelfde geslacht.

        bestuurders die hun mandaat vervullen als vertegenwoordiger van een provincie, een gemeente of een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, worden gekozen uit de kandidaten die door die aandeelhouders in kwestie worden voorgedragen.

        de raad van bestuur is zodanig samengesteld dat voldoende expertise aanwezig is voor de verschillende activiteiten van de vennootschap, alsook een voldoende diversiteit in competenties en achtergrond. Bij de samenstelling van het bestuursorgaan, wordt rekening gehouden met de bekwaamheidsvereisten die de Vlaamse Regering vaststelt.

De gemeente heeft recht op 1 bestuursfunctie binnen het bestuursorgaan van de bv Thuisrand. Daartoe kan de gemeente kandidaten voor die bestuursfunctie voordragen aan de algemene vergadering van de bv.

 

  1.    Wat de bijzondere algemene vergadering betreft van 28 juni 2023 van de bv Thuisrand

Gelet op de uitnodiging van 24 mei 20232023 voor de bijzondere algemene vergadering van 28 juni 2023 van de bv Thuisrand, waarbij aan de vennoten wordt gevraagd een bestuurder voor te dragen om te zetelen in het bestuursorgaan van Thuisrand BV.

Gelet op de statuten van de bv Thuisrand aangaande de bevoegdheden van de algemene vergadering.

Na mondelinge toelichting van het punt door het bevoegde lid van het college.

 

BESLUIT: Aanduiding Els Nelen-Pauwels als afgevaardigde in de Thuisrand en goedkeuring agenda BAV 28 juni 2023
eenparig aangenomen.
 

Artikel 1

Vanuit de gemeente wordt de volgende kandidaat voorgedragen aan de bijzondere algemene vergadering van 28 juni 2023 om met uitwerking vanaf 1 juli 2023 (0u00) te worden aangeduid als lid van het bestuursorgaan in de BV Thuisrand: mevrouw Els Nelen-Pauwels.

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van cvba De Ideale Woning blijft zetelen als vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van de BV Thuisrand.

 

Artikel 3

De vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van de bv krijgt de opdracht te handelen op de bijzondere algemene vergadering van 28 juni 2023 van de bv Thuisrand conform deze beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

Feiten en context

Er zijn geen mededelingen van de voorzitter.

 

 

BESLUIT:

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

Feiten en context

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Sinds vorige maand lag het plan van de Groenenborglei voor. Waarom wordt er ineens een straat aangepakt en spreken burgers ons erover aan. Plots zien wij die punten verschijnen? Er is geen verduidelijking. Vroeger werd schepen Volckaerts er vaak op aangesproken – en was het antwoord ik heb daar met mensen gesproken, dat was de participatie. Nu wordt het geagendeerd. Wat we toejuichen. Als het de dag ervoor gemeld wordt, dan is het ook te laat voor participatie. Misschien is het dan ook te ver om dit binnen de gemeenteraad nog aan te passen. Wat is er veranderd?

 

Koenraad Volckaerts (N-VA): De koerswijziging in alle grote lijnen: het college heeft een aantal straten aangelegd en toen zijn wij geïnformeerd, zowel van Aquafin, Water-link en studiebureaus dat er twee regelingevingen waren: als het in de gemeenteraad goedgekeurd was, dan was het nominatief vermeld en dat was het goedgekeurd. Nadien werd zowel door Antea aangegeven dat als je binnen de rooilijnen blijft, moet je niet naar de gemeenteraad gaan. Nu blijkt dat het gewijzigd is, of niet gewijzigd is, en wordt er geopteerd om dit toch in de gemeenteraad te doen. Of het beter is om de inspraak hier te doen, daar spreek ik mij niet over uit. Als een studiebureau de werken uittekent, en dan gaan wij dat wijzigen. Er is één persoon die zeer zwaar oppositie voert. Onze mensen krijgen verder alleen nog maar gejuich. Gaan we naar de toekomst: dat die brieven vroeger moeten komen – er wordt intern soms over gevloekt en gebeurt het in zeven haasten.

 

Goedele Breyne (pH7-Positief Hove): Wij vragen nu heel concreet: wat is het wettelijk? Wat zegt het decreet?

 

Jo Ampe (Hove Beweegt): Ik kan misschien iets verduidelijken. Wij zitten hier als bestuurder van een orgaan waar wij een gemeenschappelijk belang verdedigen. Als er wijzigingen aangebracht worden aan het patrimonium dat wij beheren, dan moeten deze gecommuniceerd worden. Als je een traject uitzet, dan staat communicatie vooraan en telt niet NIMBY, maar het gemeenschappelijk belang. Als je zowel plan als meetstaat meegeeft, dan neem je iedereen mee in het proces. Wij zijn technisch onderlegd om hieraan te werken. In die 12 jaar hebben we als het gaat om technische aspecten altijd gekozen om verbeteringen aan te brengen en bij te sturen, nooit afgebroken, maar wel constructief.

Twee jaar geleden zijn we geconfronteerd met een besluit om het niet meer naar de gemeenteraad te komen. Ik ben blij dat het nu gebeurd. Het staat los van de wet: het staat in de grondwet: dat is een belangrijk element in de democratische besluitvorming.

 

Els Nelen-Pauwels (Fan van Hove): Rond het tweede deel van uw vraag: voor de Groenenborglei is er een traject geweest en de plannen zijn meegegeven om zelf verder te verspreiden. In de Lambrechtslei hebben we net zoals in de Gellyncklaan een feestje gegeven en daar hebben we veel tevreden burgers gezien. Ook zij die niet zo tevreden waren in het begin. Wij zetten daar stappen. Een derde voorbeeld: het pleintje aan de Sterrenregen – inspraak en uitvoering liggen ver uit elkaar, maar het is nu uitgevoerd met inspraak van de kinderen uit de buurt. Het zijn projecten die gedragen zijn door de buren via een participatief traject. We zetten stappen in de goede richting en ik hoop dat jullie die stappen willen zien. Anders hebben we niet goed genoeg gecommuniceerd.

 

Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt): Er was toch een grote bezorgdheid over de toegenomen snelheid. Er is geen asverschuiving in de Groenenborglei. Is dat verbeterd?

 

Koenraad Volckaerts (N-VA): Wat ik hoor, dat die snelheid een probleem zou zijn, wat eerder het probleem is, is dat men snel optrekt om door de versmalling te rijden. Ik ben niet bepalend naar wat er gaat gebeuren – er is afgesproken van vertragende elementen te integreren met groen. In de Leliestraat heeft dat al geleid tot een verbetering van de snelheid, maar is het ook nog niet volledig opgelost.

 

 

BESLUIT:

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van het toegevoegde punt.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 juni 2023

Feiten en context

Isabelle De Meese (pH7-Positief Hove): We vinden de veiligheid van de zwakke weggebruiker wel belangrijk. Het stuk van de Dumortierstraat tussen Geelhandlaan en Lintsesteenweg, daar geldt al wel een 30 km, maar dat wordt niet altijd nagevolgd. Misschien is het wel aangewezen om daar ook een fietsstraat van te maken. De oversteek aan de Vebex en aan de kerk is redelijk gevaarlijk. Kan daar een gemachtigd opzichter gezet worden?

 

Koenraad Volckaerts (N-VA): Binnen het bestuur hebben we een speciaal routeplan gemaakt met politie, voetgangersbond, fietsersbond, ouderverenigingen. Op basis daarvan zijn routes fietsstraat gemaakt. Dat gedeelte werd niet vermeld.

Wat fietsberaad Vlaanderen als fietsstraat omschrijft: in een fietsstraat zijn de fietsers dominant – dat wil zeggen dat er meer fietsers moeten zijn dan automobilisten en dat bleek niet het geval te zijn op basis van de cijfers vah het onderzoek. Ik ga niet neen zeggen, maar ik wil wel meegeven waarom de besluitvorming toen zo genomen is. In het eerste deel wordt veel geparkeerd, aan de andere zijde is er de de oversteek – die kunnen we nog veiliger maken. Hove heeft een nulresultaat qua ongevallen, waar de gouverneur ons nog proficiat voor gewenst heeft tijdens haar laatste bezoek. Ik zal dit nog meenemen naar de verkeerscel voor bespreking. Ik zie op dit ogenblik geen probleem.

 

Isabelle De Meese (pH7-Positief Hove): Ik nodig u uit om daar eens te gaan staan ’s morgen. Er staan in dat gedeelte dan veel meer wagens van ouders van de Rodenbachschool. Zij parkeren daar en brengen hun kinderen naar school langs de weggetjes. Ik vraag om dit toch nog eens in gedachten te nemen.

 

Koenraad Volckaerts (N-VA): Ik wil wel zeggen dat de fietsstraten geen zaligmakende oplossing zijn.

 

Filip Craen (Hove Beweegt): We betuigen onze steun voor dit voorstel. We hebben een aantal jaren geleden al gekeken naar de patronen van de schoolgaande jeugd en dat gaat al via de Lege Veldkantlaan en het weggetje van Hove Sport.

 

Isabelle De Meese (pH7-Positief Hove): er kan misschien ook af en toe een controle zijn op fietsstraten.

 

 

BESLUIT:

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van het toegevoegd punt.

 

 

Publicatiedatum: 29/09/2023